Kelab Blogger Ben Ashaari

Monday, 16 June 2014

Buah Star ke Buah Kundang ?


Assalamualaikum w.b.t.. Hari ni ada salah sorang staf kat sini bawak buah Star dari rumah.. Kalau kat Kelantan, kami panggil buat Star.. Bijinya warna purple.. Eraz try juga google untuk tahu apa yang luar Kelantan panggil buah ni.. Ada jumpa nama buah Kundang.. Tapi tak sure samada ianya buah yang sama atau berlainan.. Banyak pendapat.. Rasanya buah Kundang tu besar sikit dan bijinya bukan warna purple.. Korang rasa?

7 comments:

  1. buah kundang bujur sikit..
    ni entry sy buah kundang..
    http://ecahkhalili.blogspot.com/2014/03/alhamdulillahmak-buyung-dapat-makan.html
    kalau star bulat..n kundang ni manis..bijinya bukan purple..buah star ade yg masam2 sikit..tapi lagi sedap start dari kundang =)

    ReplyDelete
  2. buah star..bukan yg besar tu buah kemior ke?buah star dgn buah kundang tu sama ke?

    ReplyDelete
  3. buat star n buah kundang sama jer kot..lain negeri lain panggilan dia.kalo yang kecik-kecik halus tu panggil buah rumbia

    ReplyDelete
  4. buah kundang akak tahu ler tapu buah star macam tak pernah dengar pulak area sini....

    ReplyDelete
  5. Kak Lya panggil buah stor Eraz ... Tapi ada yang kata buah stor buah kenudang tu sama jer ..cuma panggilan jer lain2 ..Tak tau la pendapat masing2 ..

    ReplyDelete
  6. Buah star? Eh? Firts time pulak dengar.

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.