DeXandra Perfume | Team Eraz Fadli
Kelab Blogger Ben Ashaari

Sunday, 30 September 2012

Siapa Kenal Patung Liberty?

Info / Sejarah Tentang Patung Liberty, New York


Assalamualaikum / Salam Sejahtera,

Mesti ada pembaca yang pelik kenapa Eraz tiba-tiba publish entri pasal Patung Liberty ni kan.. Bukannya apa, ianya sekadar berkongsi info.. Mana la tahu kot-kot info ni diperlukan dalam mana-mana peperiksaan yang melibatkan korang.. Idea ni dah lama timbul.. Tapi hanya sekarang berpeluang publish..

Rupanya Patung Liberty dah lama wujud.. Manr tak nya, kalau siapa-siapa perasan, masa tengok filem Titanic, patung ni ada masa tu.. Titanic kan dah tenggelam lebih 100 tahun.. Sebab tu la Eraz timbul idea nak cari Info Tentang Patung Liberty.. So! Dibawah ada sedikit info yang E'raz boleh sharekan..

Liberty Enlightening the World, lebih dikenali dengan nama Statue of Liberty atau Patung Kebebasan, adalah satu patung berukuran raksasa yang terletak di Pulau Ellis, di muara Sungai Hudson di New York, Amerika Syarikat.. Patung ini dihadiahkan oleh Perancis untuk Amerika Syarikat pada akhir abad ke-19 dan merupakan suatu simbol selamat datang untuk pengunjung, imigran dan orang Amerika yang pulang ke tanah air mereka..

Patung yang diberikan pada 28 Oktober 1886 ini merupakan hadiah seratus tahun kemerdekaan Amerika Syarikat dan merupakan simbol persahabatan antara kedua-dua negara.. Pemahat patung adalah Frederic Auguste Bartholdi, dan Gustave Eiffel (pereka Menara Eiffel) merancang struktur dalamannya.. Patung Liberty adalah salah satu lambang AS yang paling terkenal di seluruh dunia, dan melambangkan kemerdekaan dan kebebasan..

Done! Sekian, terima kasih..


------------------------------------
Nak mintak tolong sikit untuk klik button LIKE photo di Facebook.. Sekejap je masa yang diperlukan.. Button LIKE korang amatlah dihargai.. Terima kasih.. Link photo : http://www.facebook.com/eraz.fadliii/posts/174373302699763 atau klik SINI 

Read more ...

Segmen : Cik Misya Nak Follow!

Segmen : Cik Misya Nak Follow!


Assalamualaikum semua.. Salam Sejahtera juga.. Hari ni Eraz cuti.. So banyak betul hal sampai nak tulis satu entri pun tak sempat.. Tengahari tadi sempat taip entri guna Tab tapi tak sempat nak publish or dengan kata lain, tak sempat nak taip habis.. hehe.. 

So malam ni, sesudah solat Maghrib, online sekejap then join segmen ni.. Segmen daripada Aimi Syahirah.. So siapa berminat, korang boleh klik banner di atas.. Lain daripada yang lain banner tu nampaknya.. Syarat yang dikenakan? Klik SINI.. Follower E'raz sekarang ialah 3033.. Alhamdulillah.. 

Read more ...

Saturday, 29 September 2012

Shila Amzah di HotFM, EraFM, MyFM, SinarFM & MHI

Shila Amzah di HotFM, EraFM, MyFM, SinarFM & MHI TV3

Himpunan gambar-gambar Shila Amzah memenuhi undangan temubual di radio dan TV.. Ini diantaranya.. Semuanya selepas Shila balik dari pertandingan Asian Wave Shanghai 2012..






------------------------------------
Nak mintak tolong sikit untuk klik button LIKE photo di Facebook.. Sekejap je masa yang diperlukan.. Button LIKE korang amatlah dihargai.. Terima kasih.. Link photo : http://www.facebook.com/eraz.fadliii/posts/174373302699763 atau klik SINI 

Read more ...

Segmen : Saya Follow Awak, Awak Follow Saya

Segmen : Saya Follow Awak, Awak Follow Saya


Join segmen lagi.. Follower sekarang : 3026.. E'raz nak tag http://zamani84.blogspot.com/ dan http://fifyfirdausi.blogspot.com/.. 

Read more ...

SEGMEN BLOGWALKING TERGEMPAK

SEGMEN BLOGWALKING TERGEMPAK


Mulakan pagi ini dengan join segmen.. Siapa berminat, boleh klik banner di atas..

Read more ...

Friday, 28 September 2012

Siti Nurhaliza Live In Kuantan 2012 Pada 09 November 2012

Siti Nurhaliza Live In Kuantan 2012 Pada 09 November 2012


Info yang baru diterima melalui Murai.com.. Konsert solo kedua terbesar, Siti Nurhaliza Live In Kuantan 2012 akan berlangsung di Grand Ballroom Bukit Gambang Resort City, Kuantan pada 09 November ini.. Persembahan konsert solo kedua terbesar Dato' Siti Nurhaliza itu nanti akan berlangsung selama dua jam dan terisi dengan lebih 20 lagu terdiri daripada lagu pop, balada serta lagu-lagu yang berkonsep tradisional.. Harga tiket dijual pada harga RM338 (tempat duduk VIP), RM238 (tempat duduk PS1), RM168 (PS2) dan RM98 (PS3)..

Wow.. Mesti peminat Siti akan teruja.. Terutama orang Pahang.. Tiba-tiba rasa nak pegi jugak.. Haha.. Ada siapa-siapa nak sponsor ke? Hehe..

------------------------------------
Nak mintak tolong sikit untuk klik button LIKE photo di Facebook.. Sekejap je masa yang diperlukan.. Button LIKE korang amatlah dihargai.. Terima kasih.. Link photo : http://www.facebook.com/eraz.fadliii/posts/174373302699763 atau klik SINI 

Read more ...

Blog E'raz Fadli Diantara 10 Blog Top Referrer Ogos 2012 Di Blog HasrulHassan.com

Blog E'raz Fadli Diantara 10 Blog Top Referrer Ogos 2012 Di Blog HasrulHassan.com

ENTRI RINGKAS

Masa blogwalking ke blog HasrulHasan.com, terbaca entri khas beliau tentang 10 Blog Top Referrer Ogos 2012.. Tak sangka tersenarai sekali lagi..  Sebelum ini untuk bulan June 2012.. Thanx tu bro Hasrul Hasan... Jom ke blog beliau untuk baca entri-entri yang sangat menarik! Siapa yang tak nak tersenarai di blog popular kan..


Gambar ni adalah print screen daripada Galaxy Tab.. Klik untuk besarkan..

Nak mintak tolong sikit untuk klik button LIKE photo di Facebook.. Sekejap je masa yang diperlukan.. Button LIKE korang amatlah dihargai.. Terima kasih.. Link photo : http://www.facebook.com/eraz.fadliii/posts/174373302699763 atau klik SINI 

Read more ...

Tolong E'RAZ LIKE Foto di Facebook..

Tolong E'RAZ LIKE Foto di Facebook

Klik button LIKE di atas untuk ke link foto berkaitan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Entri ini khas untuk mana-mana yang boleh tolong E'raz untuk klik button LIKE photo di Facebook.. Sekejap je masa yang diperlukan.. Button LIKE korang amatlah dihargai.. Terima kasih.. Link photo : http://www.facebook.com/eraz.fadliii/posts/174373302699763 atau klik SINI atau klik banner di atas.. 

Read more ...

Isi Kandungan Belanjawan 2013 | 28 September 2012

Isi Kandungan Belanjawan 2013 | 28 September 2012

Gambar Sumber mStar Online

Mesti ramai yang menunggu Belanjawan 2013 yang akan dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ni 28 September 2012.. Ada yang melaporkan, jangkaan meneruskan Dasar Afirmatif & Tingkatkan Kualiti Hidup Rakyat.. Tak faham? Susah nak explain.. So boleh klik mStar Online untuk penjelasan.. Bagi yang ingin membaca beberapa jangkaan yang dibuat, korang juga boleh klik mStar Online untuk berita lanjut..

Read more ...

Kena RESET Password Twitter @erazfadli Berkali-Kali

Kena RESET Password Twitter @erazfadli Berkali-Kali

Kena RESET Password Twitter @erazfadli Berkali-Kali

Banyak betul masalah Twitter aku ni.. Baru ni Gangguan di Twitter @erazfadli dengan SPAM.. Masalah tu masih berlaku lagi.. Tapi kali ni dengan masalah reset password.. Rasanya dalam minggu ni dah banyak kali kena reset password.. Bila je keluar paparan skrin macam kat atas tu, terus hilang minat nak masuk nk login Twitter.. Tapi masalah ni tak berlaku kalau login guan android.. 

So sape yang lalui masalah yang sama dengan E'raz?

p/s : sape-sape yang belum follow Eraz di twitter, boleh follow cuba follow guna button yg ada di sebelah kanan tu ATAU search erazfadli di twitter.. TQ..

Read more ...

Adab Bercakap

Adab Bercakap


Rasulullah S.A.W bersabda, "Janganlah bercakap melebihi dari zikrullah. Sesungguhnya dengan banyak bercakap akan mengeraskan hati dan bila hatinya telah keras maka ia akan menjadi semakin jauh dari Allah".

1. Bercakaplah dengan nada yang jelas tanpa ada rasa keraguan dan jangan bercakap dengan nada yang samar-samar

2. Bercakaplah di depan dengan cara bertentangan mata dan jangan bercakap di belakang, ini untuk mengelakkan timbulnya keraguan dan salah faham.

3. Jika seoarng sedang bercakap tentang sesuatu tajuk dan tajuk itu belum habis dibincangkan maka janganlah mengutarakan tajuk baru atau memotong perbualannya itu.

4. Jika seseorang sedang makan maka janganlah bercakap tentang sesuatu yang menjijikkan atau tentang sesuatu yang tidak disukai olehnya.

5. Jangan bercakap di depan orang yang sedang sakit tentang sesuatu yang mendukacitakan sebaliknya ucapkanlah tentang sesuatu yang memberangsangkan.

6. Jangan sesekali meniru gaya percakapan atau telor orang yang jahil dalam agama

7. Jangan bercakap secara berkumam mulut

8. Jangan bercakap mengenai hal orang lain, membuat fitnah serta mencaci-maki orang

9. Jangan memanggil orang yang lebih tua dari kita dengan panggilan nama, seeloknya pangillah dengan nama yang memuliakan mereka.

10. Jangan memanggil seseorang dengan gelaran yang tidak menyenangkannya

11. Jangan bercakap tentang sesuatu perkara yang anda sendiri masih kurang pasti mengenainya.


Read more ...

SEGMEN E'RAZ FADLI : BLOGWALKING

SEGMEN E'RAZ FADLI : BLOGWALKING

TARIKH TUTUP DILANJUTKAN KE
08 OKTOBER 2012 - ISNIN

Untuk dapatkan link banner, klik SINI

Dah lama rasa tak buat segmen untuk blogwalking.. Mana la tahu kot-kot jumpa blog baru yang menarik..  Dalam dua tiga minggu ni, E'raz blogwalking menggunakan senarai Blogwalking blogger lain.. So E'raz perlukan link-link blogger untuk memudahkan aktiviti terjah E'raz sendiri.. Buat segmen je la senang.. Harap-harap ada yang sudi join dengan bagi link untuk saya dan blogger lain terjah.. Segmen ni simple je, korang cuma perlu :

1. Buat satu entri dengan letakkan banner kat atas tu.. Untuk dapatkan link banner, klik [SINI].. Korang perlu link kan banner tu ke entri ini..

2. Tajuk entri : SEGMEN E'RAZ FADLI : BLOGWALKING

3. Tiada paksaan supaya FOLLOW blog atau LIKE Page E'raz di Facebook.. 
CUMA, nak mintak korang perlu LIKE photo ni je di FB.. [LINK] - Mana tahu ada rezeki E'raz untuk SAIFUL SIN CONTEST*_AIDILADHA SPECIALS.. ;) TQ so much sebab sokong E'raz..

4. Dah settle, letakkan link entri korang tu kat ruangan komen kat bawah..

TOP REFFERAL
E'raz akan hadiahkan top-up RM 10.00 dan Review Blog! Jom promote segmen ni..

Segmen ni akan dibuka sekarang sehingga 01 Oktober 2012 (Isnin) 08 Oktober 2012 (Isnin), Jam 8.00 Pagi.. InsyaAllah jika tiada aral melintang, list untuk Blogwalking akan diupdate dari masa ke semasa.. Terima kasih..

>>>> SENARAI PESERTA <<<<

EXTRA : E'raz sedang fikir sesuatu untuk blogger-blogger yang bertuah bila dah join segmen ni.. Mungkin sorang, mungkin dua atau 3 yang E'raz akan pilih.. ;) Ianya akan dipilih melalui Random.org.. Mungkin top-up lagi, mungkin review blog mungkin hadiah macam 1st Segmen E'raz dulu..

Read more ...

Segmen : Jom Blogwalking dengan Emma

Segmen : Jom Blogwalking dengan Emma


Assalamualaikum dan Selamat Pagi.. Mula-mula di pagi Jumaat ni, E'raz nak join satu segmen anjuran blogger Emma Eema.. E'raz selalu la jugak masuk ke blog dia sebab mula-mula yang E'raz perasan ialah banner dia.. Cool.. So, siapa berminat, boleh klik banner di atas.. Terjah!

Read more ...

Thursday, 27 September 2012

Kecian Pada Handphone & Tuan nya !

Kecian Pada Handphone & Tuan nya !


#DiariEraz : Dah la plan cuti aku rosak, handphone aku pulak tak berhenti berbunyi.. Macam-macam soalan aku dapat hari ni.. Macam-macam situasi aku dapat dengar hari ni.. Bila dapat call waiting, sms akan muncul la lepas tu.. Sangat-sangat femes no ni.. No je la femes, tuan nya tak pun.. Hehe..

Korang pernah dapat situasi camni? FYI, E'raz memang dah kalis dengan situasi camtu.. Dah 5 tahun lebih dah.. Kadang-kadang time tak tahan sangat, jawab call dari office je.. No. yang tak kenal, sorry.. Jangan terkejut kalau dah pukul 12 malam pun masih dapat call lagi.. Kalau korang la, korang jawab tak?

Susah jika semua orang tahu no. hp kita secara meluas dan susah jika orang tak tahu fikir masa mana yang sesuai untuk telefon hp.. Kalau la macamtu, tak perlu ada telefon office la sebab masa office hour pun, orang serang hp kita.. Betul tak? Assalamualaikum..

#Harap-harap hp tu tak hancur terus! Hehe.. Bila la nak beli hp baru ni.. Galaxy Tab ni nak masuk usia setahun dah.. Usia tu dah berkurun.. hehe.. Peace no war.. BERJALAN MENGIKUT ARUS..

Published with Blogger-droid v2.0.9
Read more ...

Zed Zaidi | SENIMAN Iktiraf Kejayaan Shila Amzah di Asian Wave Shanghai 2012

Zed Zaidi | SENIMAN Iktiraf Kejayaan Shila Amzah di Asian Wave Shanghai 2012


Zed Zaidi bersuara lagi.. Tetapi kali ini sesuatu yang positif.. Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi berbangga dengan pencapaian yang diperoleh Shila Amzah menerusi pertandingan Asian Wave 2012,  berjanji bakal menganjurkan suatu acara yang istimewa khusus untuknya..

"Insya-Allah, saya bersama Seniman memang ada merancang sesuatu untuk mengiktiraf kejayaan Shila.. Mengikut perancangan, sebuah majlis istimewa itu akan diadakan pada bulan November nanti.. Kami akan mengiktiraf Shila sebagai perintis artis muda serta mahu memberikan sumber inspirasi dan motivasi kepada artis yang lain. Ia juga sedikit sebanyak dapat menghargai jasa dan sumbangan Shila pada pertandingan itu.."

"Sebenarnya, artis kita banyak memberikan sumbangan kepada negara.. Bukan hanya ahli sukan saja.. Apabila atlet berjaya di peringkat antarabangsa, pelbagai imbuhan yang diterima mereka.. Lihat saja apa yang diterima Dato' Lee Chong Wei dan seangkatan dengannya.. Tetapi ianya tidak berlaku kepada artis tempatan telah mengharumkan nama negara.. Kementerian ada bagi apa-apa ke? Di sini, saya lihat ada berlakunya sedikit pilih kasih.. Kami seperti dianaktirikan mereka.. Jadi, saya tidak mahu mendiamkan diri saja dan perkara ini perlu diselesaikan dengan segera.. Saya mahu artis kita turut dipandang tinggi masyarakat. Jangan hanya menggunakan artis bila diperlukan saja.."

"Setakat ini, saya belum ada kesempatan untuk memberitahu Shila mengenai hasrat Seniman.. Bagaimanapun, kami telah merancang untuk mengadakan majlis ini di hotel JW Marriot.. Majlis ini juga bersesuai dengan penghijrahan Shila yang sudah berhijab sekaligus mengharumkan nama negara ke peringkat antarabangsa.." Zed Zaidi

Sumber : Murai.com


Read more ...

(3 GAMBAR) Tibanya Juara Asian Wave 2012, Shila Amzah di KLIA Sepang

(3 GAMBAR) Tibanya Juara Asian Wave 2012, Shila Amzah di KLIA Sepang




“1Malaysia memang sesuai dengan persembahan saya pada hari itu.. Ia persembahan yang berwarna-warni. Malaysia memang berwarna-warni, itulah rasa rasa.. Saya rasa sungguh bertuah memenangi pertandingan ini dan bersyukur dengan bakat yang dianugerahkan kepada saya.."

"Saya mendapat beberapa tawaran daripada China, tapi keputusan muktamad mengenainya akan diumumkan kemudian.. Dalam dunia ini, apa jua pekerjaan, kita jangan pernah putus asa.. Walaupun kadangkala perlu menunggu untuk satu tempoh yang lama, namun apabila kejayaan dapat dikecapi, ia amat berbaloi.. Bila kita beri gambaran ini (keharmonian kaum) mereka sangat kagum dengan pencapaian negara ini.." - SHILA AMZAH yang pernah belajar di sekolah Cina hingga darjah dua..


Read more ...

Segmen : Follow And Follow

Segmen : Follow And Follow


Join segmen di awal pagi.. Siapa berminat untuk join, boleh klik banner di atas..

Read more ...

Wednesday, 26 September 2012

Hafiz, Sabhi Saddi di Festival ABU Song 2012 Seoul, Korea Selatan

Hafiz AF7, Sabhi Saddi di Festival ABU Song 2012 Seoul, Korea Selatan

Hafiz, Sabhi Saddi di Festival ABU Song 2012 Seoul, Korea Selatan

Mesti ramai lagi yang belum lupa kejayaan Shila Amzah di Asian Wave 2012, Shanghai, China bermula di peringkat Separuh Akhir (Semi Final) dan terus menjuarainya di peringkat Final (Akhir).. Sekarang giliran Hafiz dan Sabhi Saddi akan mewakili Malaysia bertanding ke Festival ABU Song 2012 di Seoul, Korea Selatan.. Mengikut Murai.com, mereka bakal berangkat ke sana bermula 8 Oktober sehinggalah 13 Oktober ini..

Hafiz dikhabarkan mewakili Malaysia dalam kategori TV manakala Sabhi Saddi pula dalam kategori radio.. Pada pertandingan itu nanti, Hafiz bakal membawakan lagu Awan Nano dan Sabhi pula akan mendendangkan lagu barunya berjudul Waktu..

Read more ...

Seharian di 26 September 2012

#DiariEraz : Seharian di 26 September 2012


Bermula bangun awal pagi untuk Solat Subuh dan terus ke pejabat.. Ingatkan tidak la sesibuk semalam.. Sekali memang berbeza sangat-sangat sampai satu entri pun Eraz tak berjaya publish hari ni.. Kalau ada sesiapa yang baca entri pasal Kerja Kerja Kerja.. Cuti?, ini rentetannya.. Bermula dengan terima satu email yang memerlukan tindakan sebab berlaku pindaan.. Then masuk meeting sehinggalah pukul 11.30 pagi.. Kerja terus bekerja.. Malangnya plan cuti esok kecundang di akhir petang ni.. Semuanya tak sempat di settekan.. Aku terpaksa ke pejabat jugak esok.. Ada 2, 3 appointment esok yang telah dibuat.. 

Timbul idea untuk buat entri tadi, tapi malangnya tak sempat nak login masuk pun untuk taip semua tu.. So simpan idea tu untuk esok la.. InsyaAllah kalau idea tu masih ade.. Dah sampai rumah ni sekitar pukul 6.50 petang, sememangnya otak perlukan rest sebab sesungguhnya kepala ni dah set nak cuti rehat minda esok.. Malangnya 'terkorban' jugak plan esok dan terpaksa ke pejabat.. Redha je la..

"Berjalan Mengikut Arus dan mengharapkan arus sekang mengalir ke arah berlainan serta lebih baik.. InsyaAllah.."

Read more ...

Tuesday, 25 September 2012

Segmen : Tangkap Follower Sebanyak Mungkin

Segmen : Tangkap Follower Sebanyak Mungkin



Apa yang menarik di sini ialah banner nya.. Betul tak? Nabila Medan kembali lagi.. So siapa berminat untuk join bila klik banner di atas..

Ini follower terkini blog Eraz


Tag :

Read more ...

Gangguan di Twitter @erazfadli

Gangguan di Twitter @erazfadli

Gangguan di Twitter @erazfadli

Mesti ramai yang pernah kena gangguan macamni kot.. So Eraz nak tanya korang, camne nak halang SPAM camni daripada masuk menyamar tweet ke timeline kita? Pernah berlaku, tiba-tiba sorang kawan Eraz dapat message di twitter daripada Eraz.. Lebih kurang camtu jugak la caranya.. Hantar message gunakan nama kita pada rakan-rakan twitter yang lain..

Korang ada cara nak halang perkara ni berlaku?

p/s : sape-sape yang belum follow Eraz di twitter, boleh follow cuba follow guna button yg ada di sebelah kanan tu ATAU search erazfadli di twitter.. TQ..

Published with Blogger-droid v2.0.9

Read more ...

Kerja Kerja Kerja.. Cuti?

Kerja oh Kerja, Jadual oh Jadual, Fasi oh Fasi, Cuti camne?

Kerja Eraz Fadli pada 25 September 2012

Tajuk entri yang tah apa-apa kan.. Gambar tu Eraz snap masa duk kalut buat jadual untuk kelas Postgraduate Sabtu.. Dah habis cara assign secara online, sampaikan terpaksa print dan buat manual.. Semester ini nampaknya paling mencabar untuk jadual Postgraduate.. Last last ...

Eraz terpaksa gak untuk kali pertamanya asingkan subjek menjadi dua hari dah ada yang jadi dua group! So sekarang ialah untuk memaklumkan kepada semua fasilitator yang terlibat dan kepada pelajar yang terlibat untuk special case ni.. Fuh!

Cuti oh Cuti.. Eraz belum sempat ambil lagi cuti minggu ni.. Harap-harap semua ni akan selesai paling tidak pun esok! Khamis oh Khamis.. Boleh tak nak ambil cuti rehat? Banyak benda nak kena buat kat rumah tuh.. Sekarang musim hujan plus angin lebat, baik benda kena modified ni! Fuh! Adios Amigos.. Dah rasa sakit belakang dah..

Read more ...

Segmen Mak Dara : Sila Sampaikan Ucapan Saya

Segmen Mak Dara : Sila Sampaikan Ucapan Saya


Sesuatu yang menarik daripada Mak Dara.. Siapa berminat, boleh klik banner di atas untuk info lengkap apa yang dimaksudkan dengan segmen ni..

Ayat saya :
1. Jemput ke www.erazfadli.com
2. Jom LIKE Page E'raz Fadli @ FB
3. Doakan Doa saya dimakbulkan
4. Senyum Sokmo
5. MD, Thanx sebab pilih ucapan Eraz
6. Selalulah singgah www.bicaramakdara.com

Read more ...

Kisah Antara Ibu dan Kekasih

Kisah Antara Mak dan Pasangan

Minta luangkan sedikit masa untuk baca entri ini.. Terbaca petikan ayat-ayat dibawah dan terus rasa ingin berkongsi dengan pembaca yang lain..


Bila seronok, aku cari.... Pasanganku
Bila sedih, aku cari.... Mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada.... Pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada.... Mak

Bila bahagia, aku peluk erat.... Pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat.... Mak

Bila nak bercuti, aku bawa.... Pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.... Mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada Pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu" pada Mak

Selalu.. aku ingat  Pasanganku
Selalu.... Mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon Pasanganku
Entah bila... aku nak talipon Mak

Selalu....aku belikan hadiah untuk Pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Mak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk MakMak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah.."

Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau Mak sudah tiada...........
Makkkkkk ...RINDU Mak.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup. mengantikan lampin ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup..... membersihkan najis ibunya.......
Berapa ramai yang sanggup....... membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......
"Jika kamu menyayangi ibumu, LIKE entri ini untuk disharekan bersama pembaca lain.."

Read more ...

Monday, 24 September 2012

New Volkswagen Beetle



Sekali tengok, memang cantik jugak kereta ni.. Cute.. Haha.. Jika pun aku berminat, mampu ke aku nak pakai.. Hehe.. Terbaca tentang artikel New Volkswagen Beetle ni.. Tengok punya tengok gambar, sebenarnya menarik jugak.. Tapi, tetap setia dengan kereta sekarang.. Untuk kawan aku yang sedang 'service' Preve dia, baik beli kereta ni la.. Kawan aku tu mesti tahu siapa yang aku maksudkan ini.. hehe..

Siapa nak tengok harga, gambar-gambar, boleh klik SINI.. Semuanya di laman web rasmi New Volkswagen Beetle.. Thanx kerana sudi membaca..

Read more ...

Nasihat Dari Seorang Pensyarah : Kisah Perkahwinan Di Usia Muda

Nasihat Dari Seorang Pensyarah : Kisah Perkahwinan Di Usia Muda

Perkahwinan Di Usia Muda

Dua semester lepas, seorang pelajar saya (perempuan), pernah mengirimkan sms kepada saya, "Madam, terima kasih di atas segala2nya. Betapa saya ingin memeluk madam seperti memeluk ibu saya, tapi saya malu." Saya membalas sms dia, " Tak pe..insyaAllah, masih ada peluang utk kita berjumpa semester depan. Dan kalau jumpa nanti, peluklah saya kalau awak nak."

Semalam....
Dia datang datang ke ofis saya, dengan wajah suram dan inai masih dijari.Belum sempat berbual panjang, dia memeluk saya dengan erat dan disulam dengan tangisan. basah bahu saya dengan airmatanya. Saya bertanya, "Kenapa? awak sepatutnya gembira sebab baru saja bernikah dengan pilihan hati awak." Dalam sedu dia menjawab, "Madam, saya nak bercerai, saya dah tak boleh nak teruskan hidup dengan dia. Dia sangat berbeza dgn dia yang saya kenal sewaktu bercinta dulu"

Astaghfirullah...hancur luluh hati saya waktu itu bagai kaca terhempas ke batu. Tak perlulahsaya sebut kenapa dan mengapa dia hendak bercerai ketika inai masih di jari. Saya cuma ingin menasihati pelajar2 saya, dan rakan2 FB saya yang masih muda, ingatlah pernikahan bukannya trial and error. Pernikahan bukannya ujian amali atau ujian praktikal. Janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bertunang, maka kamu rasa kamu juga perlu bertunang. janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bernikah, maka kamu rasa kamu juga perlu bernikah. Pernikahan adalah sesuatu yang sangat suci dan ianya memerlukan pengertian, pengorbanan dan kesabaran. Kesabaran bukan bertahan utk seminggu dua atau sebulan atau setahun. tapi kesabaran itu perlu utk membuktikan kamu beriman kepada Allah dan RasulNYA.

Kepada pelajar2 yg telah bernikah di usia muda dan masih belajar, saya merayu kepada kamu semua hari ini...tolong jangan terlalu dipaparkan kemesraan kamu di facebook. jangan terlalu menunjukkan kesronokan bernikah di facebook. saya mohon dengan setulus hati saya. tolong kurangkan posting2 romantik kamu di FB. Saya tidak mahu lebih ramai pelajar yang merasakan seronoknya bernikah.Tapi mereka lupa bahawa di sebalik keseronokan pernikahan itu dipenuhi dengan tanggungjawab yg amat berat.

Dan bukan semua orang bernasib baik mendapat pasangan hidup yang baik. Jadi, cukup2lah kamu berposting tenatng bulan madu kamu, hentikan dialog2 romantik kamu di FB, ucapan sayang dan cinta itu simpan utk tatapan kamu dan pasangan kamu saja.TOLONGLAH....saya merayu daripada kamu. Dan kepada pelajar2 yg masih berfikir tentang bakal suami atau isteri, berjumpalah dengan mereka yg lebih arif tentang hidup. Mintalah pendapat mereka tentang mencari pasangan hidup. Ingatlah anak2ku, adik2ku..pernikahan bukan satu percubaan, tapi satu tanggungjawab yang amat berat. Saya tidak sanggup melihat kamu menangis...tidak sanggup sebab saya sangat sayangkan kamu. jaga diri kamu baik2.

Read more ...

Dulu Gangnam, Sekarang Demam Adele Sebab Shila Amzah

Dulu Gangnam, Sekarang Demam Adele Sebab Shila Amzah


Tajuk berkenaan bukan daripada idea asli Eraz.. Tapi Eraz copy dari sorang blogger.. Nama dia Pembawa_Wacana.. Bila baca tajuk entri tu 'Dulu Gangnam, Sekarang Demam Adele Sebab Shila Amzah', betul-betul buat Eraz tertarik nak baca isi kandungan nya.. Apa yang dimaksudkan dengan Demam Adele tu dijelaskan dalam entri khas Dulu Gangnam, Sekarang Demam Adele Sebab Shila Amzah di blog beliau.. Lagu Set Fire to The Rain memang menjadi bualan sekarang.. Nak tengok persembahan Shila Amzah untuk lagu Set Fire to The Rain? Klik VIDEO ni..      

Read more ...

Cikgu Gigit Murid!

Kali Pertama Dengar Kes Cikgu Gigit Murid!


Cikgu Gigit Murid!

Masa sedang bersiap-siap untuk ke pejabat pagi tadi, sempat layan TV3 sekejap untuk Program Malaysia Hari Ini.. Pengacara tengah review laporan akhbar hari ni.. Salah satu berita di Harian Metro tentang Cikgu Gigit Murid? Fuyoooo.. Pernah dengar kes daripada seorang kawan yang Murid gigit Cikgu.. Tapi hari ni, terbukti ada kes Cikgu pula gigit Murid..

Kes ni berlaku di KAJANG.. Angkara tidak dapat menyebut perkataan ‘boy’s’ dengan betul, seorang murid tahun enam digigit gurunya hingga mengalami kecederaan di lengan kiri dalam kejadian di sebuah sekolah di Bandar Sri Putra sehinggakan murid berkenaan mengalami tekanan perasaan dan trauma.. Bapa murid berkenaan sedar kes ini berlaku selepas melihat anak bongsunya itu murung..

Read more ...

Segmen : Saya Nak Kawan Blog

Segmen : Saya Nak Kawan Blog


Pagi pagi ni, kita join segmen dulu.. Join mana-mana yang sempat.. Pertama, Segmen : Saya Nak Kawan Blog.. 2984 followers merupakan yang terkini.. Klik banner untuk join sama k.. TQ

Read more ...

Sunday, 23 September 2012

Emma Ma’embong ; Pelakon Drama Kau Yang Terindah

Emma Ma’embong ; Pelakon Drama Kau Yang Terindah Watak Munirah

Kalau korang menonton drama Kau Yang Terindah mesti perasan watak Munirah yang dilakonkan oleh Emma Ma’embong.. Emma sekarang berusia 20 tahun dan dia juga merupakan seorang pelukis dan model.. Ikut google, nama sebenar Emma ialah Fatimah Rohani binti Ismail.. Kredit gambar Emma ini kepada Saudara Hasrul Hassan..




Read more ...

Jawapan PM Tentang Tarikh Pilihan Raya Umum Ke-13

Jawapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak Tentang Tarikh PilihanRaya Umum Ke-13


Gambar di atas Eraz snap daripada Kosmo Ahad hari ni, 23 September 2012.. Mesti ramai yang nak tahu tentang tarikh PilihanRaya Umum Ke-13.. Ya la, bendera nampak macam dah nak lusuh sebab dah lama kat tepi jalan tu.. So diatas ada jawapan tentang Tarikh Pilihan Raya Umum Ke-13 dari Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak..

Read more ...

Kisah Pesta Kolam Golongan Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender (LGBT)

(VIDEO) Kisah  ‘Pool Party’  Golongan Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender (LGBT)


Siapa yang membaca Metro Ahad hari ni, mesti akan terbaca berita ni.. Kadang-kadang Eraz tak percaya kes-kes macamni boleh berlaku di Malaysia.. Perkara-perkara macamni la yang boleh buat budak-budak atau kanak-kanak terjebak dengan perkara yang tidak elok atau songsang.. Dibawah ni sedikit berita tentang  ‘Pool Party’ yang telah dianjurkan di Kuala Lumpur yang dilaporkan oleh Metro Ahad 23 September 2012..

Jika sebelum ini negara pernah digemparkan dengan parti kolam atau ‘Pool Party’ yang menggalakkan wanita berbikini sambil berparti liar, sebuah pusat hiburan di sini bertindak lebih berani menganjurkan pesta kolam serupa tapi khusus untuk golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT), Ahad lalu.. Parti liar yang diadakan secara percuma kepada pengunjung itu dinamakan ‘Rainbow Party’ atau Parti Pelangi, dan pemilihan simbol pelangi memang sinonim dengan golongan LGBT..

Selepas mendapat maklumat daripada sebuah laman sosial dan berdasarkan siasatan daripada kunjungan pertama, wartawan Metro Ahad menyamar sebagai pelanggan dan memasuki pusat hiburan berkenaan untuk melihat dengan lebih dekat bagaimana parti itu berlangsung.. Terbukti, parti liar yang bermula seawal jam 4 petang sehingga lewat pagi itu cukup meriah, lebih-lebih lagi dengan tarikan pertunjukan parti bikini yang disajikan kepada pengunjung..

Berikut adalah VIDEO yang berjaya wartawan Metro Ahad jadikan bukti :


Read more ...

Saturday, 22 September 2012

Terkini : (GAMBAR) Anak Aishwarya Rai

Terkini : GAMBAR Anak Aishwarya Rai

Terkini : GAMBAR Anak Aishwarya Rai



Ada peminat Aishwarya Rai kat sini? Ketiga-tiga gambar ini Eraz pinjam daripada JENNY EZRA.. Thanx.. 

Read more ...

Gambar Tunang Diana Amir

Gambar Tunang Diana Amir


Petikan daripada BeautifulNara

Walaupun sedaya upaya cuba merahsiakan pertunangannya, rancangan Galaksi TV9 semalam berjaya mendapatkan pengakuan Diana Amir tentang berita gembira tersebut. Diana Amir mengesahkan yang dirinya sudah pun bergelar tunangan orang. Lelaki yang berjaya mencuri hati Diana Amir itu ialah seorang ustaz pensyarah di sebuah universiti di utara.

Menurut info daripada pelajar-pelajar UiTM Merbok menerusi Twitter, tunang Diana Amir ini dikenali dengan nama Sir Habib

Apa-apa pun, kita doakan semoga mereka akan ke jinjang pelamin.. Aminnnnnn...


Read more ...

Erti Persahabatan

| Erti Persahabatan |

Erti persahabatan ini sangat sangat lah banyak.. Tapi ini mungkin salah satunya : It doesn't matter what colour / religion you have.. Its the connection between 2 hearts!!



Read more ...

Diana Amir Sudah Bergelar Tunangan Seorang Ustaz

Diana Amir Sudah Bergelar Tunangan Seorang Ustaz

Mula-mulanya nak buat tajuk entri ni dengan TAHNIAH! Diana Amir Sudah Bertunang.. Tapi dah banyak sangat tajuk entri tu.. Ape-ape pun, semakin ramai yang buat entri tentang Diana Amir Sudah Bertunang, bermaksud ramai yang mendoakan kesejahteraan mereka.. InsyaAllah..

TAHNIAH! Diana Amir Sudah Bertunang


Melalui rancangan Galaksi TV9 semalam, mereka berjaya mendapatkan pengakuan Diana Amir tentang berita gembira tersebut.. Diana Amir mengesahkan yang dirinya sudah pun bergelar tunangan orang.. Lelaki yang berjaya mencuri hati Diana Amir itu ialah seorang ustaz.. 

Dalam banyak-banyak entri yang E'raz terjah tentang isu ni, semuanya takde dipaparkan gambar tunang Diana Amir.. Ada baiknya juga disimpan dulu.. Dah kawen nanti, boleh la publish pada umum..

SUMBER : BeautifulNara & RotiKaya

Read more ...

Friday, 21 September 2012

Juara Asian Wave, Shanghai 2012 - Shila Amzah Terima Wang Dana Lebih RM 1 Juta & Dapat Tawaran Undangan Konsert di China, India

Juara Asian Wave, Shanghai 2012 - Shila Amzah Terima Wang Dana Lebih RM 1 Juta & Dapat Tawaran Undangan Konsert di China, India



Sedia maklum, korang semua mesti dah tahu tentang kemenangan Shila Amzah dalam pertandingan Asian Wave 2012.. Dah tengok video persembahan Shila di sana? Klik (VIDEO) Persembahan Juara, Shila Amzah di Final Asian Wave, Shanghai 2012 ! dan koleksi  (VIDEO) Persembahan Shila Amzah di Separuh Akhir 'Asian Wave' Shanghai untuk persembahan mantap di Separuh Akhir.. Ramai yang bertanyakan berapakan ganjaran yang Shila dapat selepas menjadi juara.. Murai mendedahkan bahawa selain mengharumkan nama negara, juara Asian Wave 2012, Shila turut membawa pulang dana bernilai lebih RM1 Juta..

Menjelaskan mengenai hadiah berkenaan, Shila yang dihubungi murai.com.my sebentar tadi memberitahu, wang dana berkenaan merangkumi rakaman album, konsert, promosi dan pelbagai rangkuman lain berkaitan karjayanya sebagai penyanyi di China.. Shila juga bakal menyertai sebuah konsert yang dijadualkan berlangsung pada 24 September ini dan memberitahu banyak perkara baru dipelajarinya sepanjang pertandingan..

"Sejujurnya, Shila tidak terfikir tentang hadiah. Shila hanya mahu mengharumkan nama negara dan menyertai pertandingan ini.. Shila pun mahu berjumpa dengan rakan kenalan yang baru. Setahu Shila, Shila akan menerima sejumlah wang dana yang masih belum diketahui nilainya.. Pun begitu, Shila dimaklumkan pihak penganjur bahawa hadiah itu bernilai lebih sejuta ringgit.. Hanya esok (22 September) Shila akan ketahui hadiah sebenar kerana Shila akan berunding dengan pihak penganjur.. Apapun, Shila bersyukur dengan kemenangan ini.. Sebelum bertanding, ayah ada berpesan supaya jangan memikirkannya sebagai satu pertandingan.. Sebaliknya, ayah menasihatkan agar Shila hanya fikirkan ianya sebagai satu persembahan yang telah biasa dibuat.."

"Dari segi populariti, pihak media di China meramalkan peserta tuan rumah yang bakal meraih kemenangan.. Bagaimanapun, melihat dari penjurian juri profesional, pihak media China dari awal lagi telah meletakkan Shila sebagai juara.. Setakat ini, Shila mendapat pelbagai tawaran di sini. Malah, tawaran ini sudah pun diterima sebelum Shila diumumkan sebagai juara.. Sesungguhnya, Shila mendapat masa yang gemilang di sini.."

"Shila lebih bersyukur apabila Shila lebih dikenali kerana Shila satu-satunya peserta yang memakai tudung.. Semua pihak di sini menerima Shila dengan baik dan tidak wujud perasaan dengki sama sekali.. Juri daripada India berkata, bahawa dia mahu Shila ke peringkat antarabangsa.. Malah, dia sendiri ada menjemput Shila untuk menyanyi di India.. Seorang lagi juri iaitu Eric Woo juga telah menempah saya untuk menyanyi bersamanya di konsert solonya yang bakal berlangsung pada November dan Disember depan. Terus-terang, Shila sangat gembira.. Disebabkan semua tawaran ini, Shila akan mengambil kelas Mandarin. Selepas ini pun, Shila akan kerap berulang-alik ke China.." - Shila Amzah

Tahniah Shila Amzah.. Disaat nama tengah memuncak disana, masa ni la masa yang sesuai untuk dia mencipta nama di peringkat Antarabangsa..


Read more ...

Info Patut Tahu (Dipetik Dari Majalah MASKULIN)

Info Patut Tahu (Dipetik Dari Majalah MASKULIN)

10 PATUT TAHU - Kelajuan Purata pancutan air mani adalah 31bsj iaitu lebih laju daripada seekor harimau kumbang..


Sumber : Majalah MASKULIN

Read more ...

Filem ‘Untuk Tiga Hari’ Ibarat Kisah Romeo & Juliet Moden


Pelakon : Afdlin Shauki, Vanidah Imran, Rashidi Ishak, Ayu Raudhah, Dira Abu Zahar, Zizan Raja Lawak, Nabil Ahmad, Fauziah Ahmad Daud, Zaibo, Khatijah Tan, Atilia, Ainul Aishah

Filem ‘Untuk Tiga Hari’ Ibarat Kisah Romeo & Juliet Moden

Kisah Romeo & Juliet moden? Itu salah satu statement yang diberikan untuk filem ‘Untuk Tiga Hari’.. Filem ini mengisahkan kisah cinta Zafrin dan Ujie, Pasangan muda yang bertemu ketika menuntut di universiti merancang untuk berkahwin. Tetapi, muncul dilema apabila ibu bapa masing-masing telah mengaturkan perkahwinan dengan pilihan sendiri. Pasangan tanpa jodoh ini mengambil keputusan untuk meneruskan dengan perkahwinan pilihan keluarga tetapi berjanji sesama sendiri untuk bercerai selepas tiga hari! Hah! Itu baru sikit sinopsis.. Untuk lebih info, boleh klik SINI..

Read more ...