Kelab Blogger Ben Ashaari

Tuesday, 22 August 2017

Misi Mencari Cermin & Lukisan Dinding Rumah

Assalamualaikum w.b.t.. Ini kire entri throwback.. Baru ni alhamdulillah, kami berdua, suami isteri ambil cuti sebab ada urusan rasmi bersama.. Alhamdulillah dah settle untuk hari tu.. Anak-anak semua hantar ke tadika dan taska sebab tak nak bagi mereka penat ikut kami ke hulur ke hilir.. Senang mereka buat aktiviti di sekolah.. Sebelum ke pejabat urusan tu, breakfast dulu di Nasi Lemak Bersinar dan tiba-tiba buat plan ke Brandiss dan Sufi Store di Kota Bharu ni..

Di Brandiss kami plan nak belikan satu cermin untuk letak di dinding rumah selepas pintu masuk.. Alang-alang ada sale, terus la ke sana untuk survey.. Kalau ok, boleh terus beli kan.. Tapi lepas naik satu tingkat ke satu tingkat, tak de yang sesuai dengan citarasa dan design rumah.. Yang berkenan tu ada tapi corak yang tak sesuai... Ada juga size yang tidak sesuai.. 


Gambar di atas ni cantik sangat tapi berbentuk segiempat tepat.. So bila berbentuk macam tu, susah nak sesuaikan kalau dinding besar kan.. Nak beli satu, tak sesuai.. Tapi kalau nak beli dua, harga pun double la kan.. Kalau satu pun harga dah ummppphh, kalau double, hehe je la buat masa sekarang.. Tak de kat situ, mungkin tempat lain ada kan..

Nak pilih gambar ni pun bukan senang, ada yang berkenan di mata, di dinding pula tak sesuai.. Kena la juga sesuaikan dengan warna dinding, warna sofa, warna karpet atau warna langsir juga kan.. Kami memang jenis yang tak suka caca marba.. Simple tapi mesti bersesuaian.. Crowded sangat pun tak nak...


Cermin tak atas ni pula cantik tapi macam tadi juga, berbentuk tak sesuai.. So kami decide untuk tempah sendiri mengikut size dinding dan corak yang kami perlukan.. Janji puas hati.. So dari Brandiss memang kami pula dengan tangan kosong je la hari tu.. Haha...


Terus ke kawasan Tesco pula sebab nak ke Sufi Store cawangan Kota Bharu.. Nama pun cawangan, so design tak banyak yang ada.. Tapi alhamdulillah, boleh tempah.. Harga pelbagai, yang berpatutan pun ada.. Tapi memang cantik.. Kami decide akan beli satu untuk letak di dinding kawasan 'family area'.. So sekarang tengah kumpul design dan akan tempah..

Lepas ni, akan terjah lagi dua tiga kedai lain untuk dapatkan kepuasan.. Barang harga macam ni, memang kena decide dan fikir betul-betul... Baru puasa hati kan..
Read more ...

Monday, 7 August 2017

Bila Zara Request Pizza

Assalamualaikum w.b.t.. Kami ni suami isteri dari mula kahwin sampai lah sekarang, tak berapa gemar sangat makan malam di luar.. Kalau tak sempat memasak pun, at least akan take away lauk2 tertentu.. Tapi ada ketika, nak juga udara luar dan bawa anak2 keluar makan kan.. So semalam lepas kerja, decide dengan wife, tak payah masak dan makan kat luar je la.. Ada satu tempat di Cherang KB tu.. Tapi..

Sebelum sampai tempat tu, tiba2 Zara request nak makan Pizza.. Dah pandai request ya sekarang? Hehe.. Hancus selera Papa nak makanan lain.. Mama pun.. Hehe.. So ikut la selera Zara semalam.. Kebetulan selajur kedai yang kami nak pergi tu memang ada Pizza Hut yang PHD dan Gino Pizza.. So ajak Zara ke Gino Pizza la sebab pernah sekali ke situ dan ternyata best! Hehe.. Pesan jenis Pizza pun ikut selera Zara juga.. Nasib baik best! Haha.. Ternyata kali kedua ke sana, Pizza memang best! Cuma kami ada roti, tak sampai2.. Terlupa kot.. So cashier tak kire la.. Haha..

Alhamdulillah, bila ikut selera dia, banyak la dia makan.. Perut anak lebih dipentingkan sekarang ni.. Janji di selesa dan kenyang.. Itu Zara.. Tapi apa Adam Fitri buat sepanjang kami menjamu selera? Adam memang kena perhati lebih sikit.. Mula2 sampai tu ok lagi duduk tepi kami tapi lepas tu, dia mula turun nak keluar kedai.. Papa la ikut sekejap.. Rupanya nak pergi cari kucing di kedai sebelah.. Dah jumpa kucing, balik semula ke Gino Pizza..


Pizza sampai, dia makan sikit then pegang pizza, bangun terus ke ruang hadapan kedai.. Dia buat catwalk kat situ la pula.. Tapi alhamdulillah, tak keluar dari kedai.. Kire ok la.. Takde la kami duduk bangun, duduk bangun kan.. Adam ni memang budak yang aktif sikit.. Suka explore itu ini.. Tapi last masa kami nak ajak balik, boleh dia duduk santai depan pintu.. Adoi..

Entri Pertama pada Gino Pizza.. SINI.. Tunggukan juga pengumuman dua pembaca bertuah ERAZFADLI.COM
Read more ...