Kelab Blogger Ben Ashaari

Thursday, 16 November 2017

STRAIGHTPRO | Tak Perlu Ke Salon Untuk Luruskan Rambut

STRAIGHTPRO | Tak Perlu Ke Salon Untuk Luruskan Rambut - Assalamualaikum w.b.t.. Perkataan ‘rebonding’ ni rasanya taka sing kot bagi kita semua.. Tak kira lelaki ke, perempuan ke, mesti tahu dengan perkataan ‘rebonding’ ni.. Bagi orang yang rambut lurus pun, kadang-kadang ada ya yang pergi buat ‘rebonding’ supaya Nampak lagi cun dan handsome.. Kalau yang rambut ikal atau kerinting itu, perkara biasa la kan.. Tapi kenyataan ni bukan untuk semua orang.. Kepada yang berminat untuk dapatkan rambut lurus la.. Hehe..

Biasanya kalau rebonding, pasti korang akan pergi ke salon rambut kan? Kos dia memang ‘menarik’ la kan.. Tapi kali ni, Eraz nak share pada semua pasal satu produk ini yang memang akan bantu korang yang nak luruskan rambut tanpa pergi ke salon pun.. Percaya ke tidak? Hanya dengan beberapa langkah penggunaan, insyaallah rambut korang boleh lurus.. Jeng jeng jeng..


StraightPro 

Straightpro.. Itu nama produk yang Eraz nak kenalkan pada korang..  Straightpro merupakan produk pelurus rambut dan ianya untuk kegunaan di rumah terdiri.. Maksudnya tak perlu ke salon dah la.. Hehe.. Straightpro ini terdiri dari TIGA bahan utama iaitu :

1) Straightening Cream
2) Neutralizer
3) Sleek & Shine Serum


Cara penggunaan senang sahaja.. Bak kata orang, sepantas 30 – 45 minit sahaja.. Dahulukan dengan sapu Straightening Cream dengan rata di keseluruhan rambut dan biarkan selama 15 - 30 minit kemudian basuh.. Kemudian sapukan pula step ke-2 iaitu Neutralizer, biarkan selama 30 minit.. Kemudian gunakan step ke-3 iaitu serum rambut bagi mengekalkan rambut lembut, lurus dan sihat..


STEP 1

Ok, itu secara ringkas ya.. Tapi kali ni Eraz nak share cara lebih lengkap..  Di setiap bekas Straightpro  tu memang dah ada tulis siap namanya dan step sekali.. Kira memang tak akan tertukar la masa nak guna.. Step 1 seperti yang Eraz beritahu kat atas tadi, korang kena sapu kan Straightening Cream selama 30 - 40 minit.. Sapu kasi rata.. Ada yang tanya, boleh ke kalau terkena kulit kepala? Sila elakkan ya.. Boleh jarakkan antara 1 ke 2 cm dari kulit kepala.. DAN, korang kena guna sikat untuk ratakan  krim tu.. Atau guna sarung tangan plastik atau yang sewaktu dengannya.. Seterusnya tunggu je la 30 – 40 minit sambil buat apa-apa yang korang suka.. Hehe..


STEP 2

Seterusnya Step 2.. Pastikan rambut dah kering ya.. Sapu Neutralizer selama 15 - 30 minit.. Kali ni senang sahaja sebab dah boleh guna tangan untuk sapu dan ratakan Nuetralizer tu.. Ingat,  selama 15 - 30 minit ya.. Dah siap tu, bilas bersih-bersih dan keringkan rambut seperti sebelum ni juga.. Senang kan.. Tapi ada satu step lagi..


STEP 3

Step yang terakhir ialah Step 3.. Step ni merupakan serum Sleek & Shine.. Tujuannya ialah untuk mengekalkan rambut lurus, lembut dan sihat.. Jangan lupa sapu kasi rata serum tu supaya semuanya sekata hasilnya semua sama dan serata ok.. SIAP!!

Info lain untuk Straightpro ini ialah :

  • Bahan asas Straightpro menggunakan bahan-bahan yang selamat digunakan ke atas rambut tanpa kesan sampingan yang berbahaya mengikut standard dan teknologi German.
  • Tidak perlu gunakan setiap hari.. Hanya gunakan tidak lebih 1 kali setiap 1 minggu.
  • Rambut tebal pun boleh guna.. Gunakan dari belakang rambut ke depan dan pastikan straightening cream di sapu rata..
  • Tidak digalakkan guna ketika mengandung  kerana risau perempuan mengandung mengalami alahan dengan produk.. Elakkan ok..
  • Rambut tidak akan rosak jika gunakan dengan betul dan mengikut arahan.. Elakkan meluruskan rambut atau warnakan rambut dalam masa seminggu dari masa penggunaan.. Sapukan Sleek & Shine dengan kerap untuk pastikan rambut sentiasa lembut, berkilat dan sihat..
  • Straightpro memang dirumuskan untuk meluruskan dan melembutkan rambut untuk mereka yang mempunyai rambut kering.. Sapukan Sleek & Shine dengan kerap untuk pastikan rambut sentiasa lembut, berkilat dan sihat..
  • Rambut boleh bertahan dalam keadaan lurus dalam masa 3 hingga 6 bulan tetapi bergantung pada penjagaan customer.. Elakkan ikat rambut dengan ketat dan pakai topi selalu.. Sapukan Sleek & Shine dengan kerap untuk pastikan rambut sentiasa lurus.. 
  • Kesan Sampingan? Tidak jika gunakan dengan betul dan mengikut arahan.. Elakkan meluruskan rambut atau warnakan rambut dalam masa seminggu dari masa penggunaan.. Sapukan Sleek & Shine dengan kerap untuk pastikan rambut sentiasa lembut, berkilat dan sihat..
  • Straightpro, produk UNISEX..
  • Jaminan Wang Dikembalikan? Ada.. Wang akan dikembalikan jika rambut tidak lurus.. Mengikut terma dan syarat..
  • Kanak-Kanak bawah 15 tahun sangat-sangat tidak digalakkan.
Penuh info pasal StraightPro ni Eraz bagi.. Biasa kalau produk macam ni, ramai yang tanya akan kelulusan dari KKM kan? Memang ada kelulusan dari KKM :


Straightpro Straightening Cream - NOT170904031K
StraightPro Neutralizer - NOT170903465K
StraightPro Sleek & Shine Serum - NOT170903466K

Harga : 

Semenanjung  Malaysia = RM65.00
Sabah & Sarawak = RM75.00

Maklumat Lanjut :


Testimoni





Read more ...

Thursday, 9 November 2017

LEBIH MUDAH | Semakan Keputusan Peperiksaan Secara Online Melalui SAPS

Semakan Keputusan Peperiksaan Secara Online Melalui SAPS

Semakan Keputusan Peperiksaan Secara Online Melalui SAPS | Assalamualaikum w.b.t.. Kalau nak bandingkan zaman Eraz dulu belajar di sekolah rendah dan menengah, memang sangat berbeza.. Sebagai contoh bila keluar keputusan peperiksaan.. Kalau di sekolah rendah Eraz dulu, buku tu warna pink.. Kita panggil buku rekod je.. Bila semua keputusan dah keluar, cikgu akan bagi pada kita dan bawa balik ke rumah sebab nak kena bagi Abah tandatangan.. Yang bagusnya kita, memang buku rekod tu, Abah je tandatangan dan tak pernah tipu tandatangan ok.. Hehe.. Setahun tu ada dua kali peperiksaan.. Itu dulu la.. Tapi sekarang? 

Tapi sekarang dah lain.. Baru ni kakak Eraz yang dah ada anak yang belajar di sekolah rendah cerita keputusan peperiksaan dah boleh semak secara online.. Ya ke??? Fu yooo.. Patut la tugas cikgu dah bertambah sikit sekarang dan ini sebenarnya akan memudahkan lagi ibu bapa dan pelajar tu sendiri.. Korang pernah ke dengar pasal sistem ni? Sistem apa? Nama dia SAPS Ibu Bapa ya.. Dan kalau nak bagi faham lebih sikit pasal sistem pendidikan terkini ni, korang boleh rujuk laman web berbentuk forum ni di http://sistemkpm.com..

Nota : 

Semakan keputusan peperiksaan online hanya melibatkan pelajar sekolah rendah dari darjah 1 hingga darjah 6 serta pelajar sekolah menengah dari tingkatan 1 hingga tingkatan 5 sahaja ya.. Segala keputusan peperiksaan boleh disemak melalui laman SAPS kecuali peperiksaan awam seperti UPSR, PT3 dan SPM.. Harap maklum..

SAPS Ibu Bapa

SAPS Ibu Bapa atau nama penuhnya ialah Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) merupakan satu sistem online yang diwujudkan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk menyimpan data-data peperiksaan sekolah di seluruh Malaysia.. Sistem ini boleh memudahkan ibu bapa dan pelajar membuat semakan tentang keputusan peperiksaan, serta guru untuk memasukkan markah peperiksaan secara online. Sistem SAPS juga boleh diakses dan digunapakai oleh pihak sekolah, KPM, JPN, PPD..

Menarikkan? Bila dah menarik tu, mesti nak tahu cara nak gunakan sistem ni kan.. Sangat mudah sebenarnya.. Korang baca Eraz cerita di bawah ni..

Cara Penggunaan SAPS

Cara Penggunaan SAPS senang je.. Korang ikut langkah-langkah ini untuk membuat semakan keputusan peperiksaan pelajar..

1. Layari ke laman SAPS : https://sapsnkra.moe.gov.my/



2. Isi maklumat lengkap pelajar seperti No IC / Sijil lahir, Negeri, Nama Sekolah dan Tahun.. Dan selepas itu Tekan butang semak..


3. Tekan Papar Slip Keputusan atau Papar Markah Keputusan..

Sistem seterusnya akan memaparkan slip keputusan peperiksaan pelajar dengan perinci termasuk markah setiap subjek, kedudukan dalam kelas dan tingkatan.. Baguskan? Dengan adanya sistem online SAPS, ibu bapa dapat memantau keputusan pelajar dengan lebih senang dan efektif.. Wow, canggih betul sekarang ni.. Dengan kemudahan dunia tanpa sempadan ni, senang sahaja kita nak pantau kemajuan anak-anak di sekolah..

Mustahil atau tidak jika lepas masukkan nombor IC pelajar dan sistem tidak dapat semak? Jangan risau.. Sekiranya nombor IC pelajar tidak dapat disemak, ibu bapa boleh terus menghubungi dan memaklum kepada guru kelas ok.. Perkara ni biasanya berlaku disebabkan kesalahan pengisian nombor IC di APDM sahaja..

Apa yang Eraz tulis ni mungkin tak terperinci lagi.. Dan untuk dapatkan maklumat yang lebih lengkap lagi, korang boleh ke dua laman di bawah ini ok.. Semua maklumat lengkap di situ.. Boleh klik link di bawah : 

Read more ...

Thursday, 26 October 2017

Lebih Tenang

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah.. Sejak Mac 2017 yang lepas, capai 10 tahun Eraz bekerja di tempat sekarang.. Memang pada awal-awal dulu, memang sangat stress kerja.. Tapi bila fikir rezeki dapat kerja yang ok, gaji yang ok, jawatan yang ok, dekat dengan ma abah, Eraz memang cekal, kuatkan semangat meneruskan kerjaya di sini.. Sebelum dapat kerja sekarang ni, pernah mencuba nasib sekejap di KL bekerja sebagai Admin Executive untuk syarikat sebuah bas yang popular.. Nama? Rahsia la.. Sebab sejarah dah..


Alhamdulillah sekarang bila dah lama kerja ni, semakin hari semakin selesa, semakin hari semakin tenang.. Ada la ketika masa banyak kerja, stress tu tetap ada.. Tak boleh lari.. Ingat masa bujang-bujang dulu, setiap hari ulang alik kerja hampir 2 jam sehari.. Keluar rumah ke tempat kerja masih gelap, balik rumah pun dah gelap.. Ada satu ketika yang jadi sejarah, balik rumah pukul 3, 4 pagi then bangun pagi tu terus datang kerja pun.. Semua tu memang jadi pengalaman..

Bukan senang nak menjadi senang kan.. Alhamdulillah, berkat kesabaran, kita tak tahu apa yang menanti di depan hari.. So sekarang, Alhamdulillah, semakin tenang dan selesa.. Balik pun tak de la sampai malam-malam macam dulu.. Sekali sekala tu ada la.. Semua semakin teratur.. Alhamdulillah.. Bak kata orang, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang? Kemudian.. Insyaallah..

Read more ...

Monday, 16 October 2017

Pendedahan Awal Anak-Anak Kepada Persembahan Pentas

Assalamualaikum w.b.t.. Sedia maklum kalau di Kelantan ni, jarang sekali ada persembahan pentas macam di KL.. So pendedahan kepada anak-anak pun kurang la.. Kita yang dah tua ni, tak kisah la sangat.. Tapi bagi Eraz, untuk anak-anak yang sedang membesar ni penting.. Dan kebetulan wife dapat tahu ada satu pertandingan ala-ala teater antara staf USM Kubang Kerian.. Then kami plan untuk masa anak ke sana.. Event tu malam.. Mampu kah bertahan sampai ke akhir atau sekejap je.. Haha..

Kenapa fikir macam tu? Sebabnya Adam memang budak yang aktif.. Memang tak duduk diam.. Malam pula tu kan.. Tapi.. Alhamdulillah.. Memang Zara dan Adam dua-dua memang diam je tengok persembahan.. Zara memang maintain tengok sampai habis.. Adam pula sekerat jalan, tidur dalam riba.. Tak pe la. at least takde yang mengamuk nak balik kan.. Tak sangka juga mereka 'seronok' tengok persembahan tu..


Disebabkan persembahan tu tamat lewat sikit, so esoknya dua-dua tak pergi tadika dan taska.. Kasi rehat di rumah sahaja.. Risau juga kalau Zara ke tadika, mengantuk dalam kelas kan.. So lepas ni, kalau ada lagi persembahan macam ni atau mungkin persembahan pentas bercorak lain pula, kena bawa lagi.. Hanya untuk memberi pendedahan awal kepada mereka..

Read more ...

Tuesday, 10 October 2017

Peserta Gegar Vaganza 4 (2017)

Peserta Gegar Vaganza 4 (2017) | Assalamualaikum w.b.t.. Petang ni kita buat entri pasal pengumuman Peserta Gegar Vaganza 4 (2017).. Nampaknya Astro dah umumkan secara rasmi.. Ya la, program AF Megastar pun dah nak habis kan.. So boleh la mereka promote Gegar Vaganza 4 (2017) pula kan.. Kalau tengokkan senarainya, memang ada yang vokal sangat meletop la.. Siapa tersenarai? Tengok di bawah ni :


Peserta Gegar Vaganza 4 (2017)

(1) Liza Hanim

Memang terbaik la.. Kita tahu kehebatan vokal dia.. Harap smooth la bagi dia dalam pemilihan lagu

(2) Aishah

Dengar la lagu kelunakan suara Aishah di GV4

(3) Elyana

Haha.. Lama tak muncul artis berkaki ayam ni

(4) Syura

Kawan Siti Nordiana ni.. Pun suara best.. 

(5) Haida

Tak familiar dengan nama ni..

(6) Raja Azura

Kak Engku.. Haha.. Tiba-tiba join sekali.. 

(7) Ferhad

Pun best

(8) Hazami

Suara lemak merdu juga ni..

(9) Aqasha

Errrmmm... Ok la juga..

(10) Tia Jinbara

Wakil rock!

(11) Lan Kristal

Kawan si Siti Nordiana juga ni..

(12) Firman (Indonesia)

Ini lagi la tak kenal..

So siapa pilihan korang? Dan pengacara GV4 ni siapa? Setakat ni belum diumumkan lagi.. Harapnya masih dikekalkan Nabil Ahmad dan Jihan Muse walaupun tengah pregnant.. Haha..
Read more ...

Wednesday, 4 October 2017

The Koppi | Rasa Kopi Sebenar

Assalamualaikum w.b.t.. Siapa peminat Kopi kat sini? Peminat biasa ke, peminat tegar? Haaa.. Hari ni Eraz nak share dengan korang ada brand kopi yang boleh buat korang rasa bagaimana rasa kopi yang sebenar.. Kalau orang tu peminat Kopi, memang mereka boleh tahu la mana kopi yang best, mana yang tak best kan.. Eraz ni, kalau tengok warna hitam tu cun, dan rasa manis tu cukup, memang wow dah.. Haha.. So hari ni, Eraz nak share dengan korang semua padal THE KOPPI ! Menarik ok.. Sila baca.. Haha..


Sebagai permulaan, The Koppi ni merupakan Kopi Organik.. So bila dah namanya kopi organik ni memang pilihan yang bijak la kan.. Eraz sendiri memang seorang yang elak dari menggunakan bahan-bahan 3 in 1.. Wife pun memang tak suka guna 3 in 1.. Bukan apa, memang tak pasti apa kesannya menggunakan 3 in 1.. Tapi pada Eraz dan wife, better mengelak dari mengubati kan.. 

Alhamdulillah, bila dikenalkan dengan The Koppi, memang Eraz excited nak cuba.. Dapat je The Koppi, terus cuba.. Masa tu tak tahu lagi dalam Sachets atau serbuk yang biasa.. Bila dah buka parcel yang dapat, baru dapat tahu.. Walaupun pun bukan dalam Sachets, memang tak rasa give up, terus juga teruja nak cuba.. So terus kacau kopi tu bagi sebati dengan gula secukup rasa..  Dan....

Dan terus bau tu naik.. Bau kopi sebenar.. Alahai.. Dengan warna hitamnya, memang fuh!! Dari segi rasa, memang berbeza dari yang lain.. Inikan kopi organik.. Segi rasa, korang kena la pandai buat campuran kopi, air dan gula ya.. Baru la rasa tu betul.. Kalau terlebih kopi, memang la pahit.. Kalau kurang kopi, terlebih gula, lain la rasanya.. Haha.. Klu korang masukkan kopi secukupnya untuk secawan, masukkan air dan gula secukupnya, memang wow la!!!

Kelebihan The Koppi

  • Dihasilkan secara eklusif serta organik
  • Dipetik segar satu persatu dengan tangan 
  • Keluaran yang terhad setiap batch 
  • Kualiti sentuhan tersendiri atau artisan 
  • Handroasted atau di panggang sendiri 
  • Rasa yang unik, betul-betul rasa kopi yang sebenar 
  • Bebas bahan kimia dan bahan tambahan seperti marjerin , gula , garam , bijan , gandum , arang dan tempurung kelapa
  • Rendah kandungan kafein , tidak menyebabkan sakit perut , sakit kepala , migrain , mual , lesu badan atau yang alah kafein
  • Bebas bau kopi dalam urine , ia di proses sendiri bukan OEM
  • Menjadi milkbooster ibu-ibu dan banyak lagi kelebihan The Koppi ni 

Bagaimana Proses The Koppi Di Lakukan ?


Eraz pun baru tahu ni.. Jadi jom sama-sama kita tambah ilmu ok.. Kenal tak itu pokok apa? Itulah pokok kopi.. kebun kopi The Koppi ni terletak di Perak.. Mereka mengamalkan perladangan sihat, bebas penggunaan sebarang racun dan bahan kimia, caranya kulit buah kopi di kopek dan di recycle balik kemudian di tabur pada pangkal pokok kopi agar ia di kompos menjadi baja.. The Koppi juga menggunakan baja yang di buat sendiri dengan menggunakan kacang soya, gula merah dan sejenis garam kemudian di peram selama 2 minggu.. Alhamdulillah.. Yakin minum The Koppi.. 


Ini pula buah kopi.. Eraz juga baru nak kenal buah kopi ni sebenarnya.. Info tepat yang Eraz dapat, The Koppi menggunakan dua jenis baka kopi iaitu Robusta dan Liberica..


Dan ini pula bunga kopi..

Kredit : Klik > Sumber Gambar & Info


Bagaimana kopi di hasilkan :

  • Mula-mula wajiblah memetik buah-buah kopi dahulu untuk proses pengasingan kulit 
  • Buah - buah kopi ni akan di pecahkan dengan menggunakan mesin Pulper 
  • ''Fermentation Process'' apakah itu ? haa selepas buah kopi selesai di pecahkan dan diasingkan kulit dan buah , ini adalah proses merendamkan biji kopi yang telah di kopek kulitnya dan ia mengambil masa 3 hari bagi betul hilang selaput yang rasanya manis tu , dan air selalu akan di tukar.
  • Bila dah selesai proses fermentation , biji kopi akan di keringkan , kaedah pengeringan yang paling cepat di lakukan dengan menjemur biji kopi di dalam bekas aluminium atau talam besi dan mengambil masa dalam 4-7 hari pula .. fuhh rumit jugak yee 
  • Dalam gambar boleh di lihat biji kopi yang sudah bersih di rendam 
  • Gambar dalam no 6 adalah biji kopi yang dah benar-benar kering.
  • Seterusnya , biji kopi yang dah betul - betul kering di tumbuk sebab masih ada tempurung , so bila tempurung dah pecah kena asingkan pulak tempurung tu dengan cara manual .. wehh agak leceh jugak rupanya .. huhu 
  • Bila dah selesai di asingkan , biji kopi tersebut akan di panggang dengan mesin khas .. cara memanggang adalah menggunakan pemanggang yang mempunyai fungsi angin panas / hot blower , alah macam guna hair dryer tu .. bukannya di panggang atas api tau , selesai di panggang , biji kopi akan di simpan selama 3 hari untuk mendapatkan aroma kopi (proses Degasses ) kiranya bagi minyak-minyak kopi keluar , selepas itu baru lah ianya di kisar halus ~


So macamana yang info yang Eraz share hari ni? Terima kasih The Koppi sebab hasilnya kopi yang bagus ni.. Eraz memang tak segan nak share pasal benda elok ni kan.. Cuma lepas ni harap The Koppi dapat buat dalam bentuk Sachets pula.. Lagi mudah.. Kita leh tambah gula or susu je lepas tu.. Tak perlu tapis.. Hehe..

Untuk maklumat yang lebih lengkap, korang boleh layari media sosial di bawah dan whatsapp no. di bawah ok!

Instagram: @thekoppi
Whatsapp: Www.wasap.my/60189235644
Read more ...

Tuesday, 3 October 2017

Top Tips To Work With Estate Agent


Are you planning to sell or lease out your HDB flat in Tampines? The problem is that it is a tedious process and you do not have the extra time to deal with the process of getting your property sold or rented out. Therefore, engaging with real estate agent sounds like a good idea. However, you do not know where and how to find the right real estate agent in Singapore. You start doing your research and look for real estate agents online, you read the reviews by other their clients and you start asking for recommendations from your friends. That is right, you are on the right track. But that is not the end of it.

Before you start, you need to understand the terms in the real estate industry. According to the Estate Agents Act, an estate agent has the same meaning as the estate agency business. All official estate agents are given a license by the CEA are allowed to carry out estate agency work. Here are a few handy tips that will guide you through the process of working with real estate agent:

1. Right credentials

It is the same as being a doctor or a lawyer. You need a certificate to show that you are a qualified real estate agent. A real estate agent should be able to show his or her estate agent card to you to verify himself or herself as an estate agent under the Council for Estate Agencies (CEA) in Public Register. You will be able to if the person is an official real estate agent by checking his or her license number or name under the CEA. You could also find out if the real estate agent is of good fit in terms of disciplines and awards gotten by checking through the CEA. Beware of anyone who only talks without showing you his or her agent card. If necessary, you could always report to CEA at 1800-6432555 or email CEA at feedback@cea.gov.sg to prevent getting cheated.

2. Understand the real estate agent’s responsibilities

To ensure a happy working experience with the estate agent, you should know clearly on what your estate agent can provide for you. Your estate agent is supposed to:

(a) Promote and protect your interest or benefits in your property transaction
(b) Give you professional advises in any transaction process and give you the best interest
(c) Represent you in any negotiations available and keep you updated at all times on any potential proposals or offers from possible clients
(d) Update you on all the expression of interest and offers from potential clients or their respective estate agents
(e) Help you to get into a binding agreement and give an explanation on all relevant forms
(f) Describe to you on co-broking* to help you make an informed decision
(g) Inform you immediately if there is any conflict of interest or any external fees that you need to pay

Co-broking is a term that refers to agents sharing a listing, or two or more agents involved in a single property transaction.

3. Know what the real estate agent should not do

This is pretty straightforward. Your estate agent should not:
(a) Recommend or introduce you to any money lenders, be it licensed money lender or illegal money lenders
(b) Act as both the tenant and seller or buyer or landlord in one identical property transaction
(c) Manage transaction monies, such as the down payment, option fee and others
(d) Demand you to engage with a property agent

4. Commission rate

The commission rate is always negotiable between you and the estate agent. However, do negotiate before you sign any agreement with your estate agent and make clear if GST is included or not into the commission rate. Bear in mind to always negotiate reasonably when it comes to commission rate as the estate agent is the one who provides you with professional services and advises. After all, all these are hard work as well. Commission should only be paid after a transaction is successful and completed.

5. Dispute resolution

In an event of a dispute, you can always refer to CEA’s Estate Agency Agreement to negotiate or resolve with your estate agent’s commission payable or written terms and conditions. The CEA has listed out the commission clause, disclosure requirements and co-broking clauses that you can study.

These 5 top tips will be handy if you are working with a real estate agent to get your HDB in Tampines for sale or lease in Singapore. After interviewing a few real estate agents, it is time to pick the most suitable real estate agent to help you deal with your business. Most importantly, trust your feeling and gut instincts, if there is anything that you do not feel right, it most probably is wrong. 
Read more ...

Saturday, 30 September 2017

Belut Goreng Kunyit

Assalamualaikum w.b.t.. Siapa kat sini pernah makan belut? Ke dah biasa sangat? Eraz ni, memang dari kecik, kawan-kawan duk cerita pasal belut.. Itu dan ini.. Tapi sampai ke sudah tak pernah try.. Pernah sekali sebelum ni, ada kawan ajak makan kat Sushi King.. Then kat situ kan ada menu berasaskan belut.. Tapi sikit je la belut tu.. Bukan yang goreng punya.. So try sekali dengan nasi jepun tu.. Sedap.. Lembut.. Tak de tulang.. So kalau ke Sushi King, memang akan ambil kalau lalu depan mata.. Haha..


Dan baru ni, masa makan kat luar, ada banyak menu belut kat situ.. Tak mampu lagi rasanya nak try yang sup-sup.. So decide order Belut Goreng Kunyit.. Goreng-goreng ni, kering la sikit kan.. So tak de masalah la nak makan kot.. So order la untuk seorang makan.. Bila dapat, memang nampak la kering tu.. So bila makan, banyak tulang rupanya.. Orang tua macam Eraz dan wife, memang belasah je la walapun ade tulang.. Tapi bila Zara dan Adam nak try juga, memang kena hati-hati la buang tulang tu...

Rasanya? Ok la.. Tapi mungkin sebab belut kan kecil, then bila gorang garing sikit, jadi tak puas nak makan rasanya.. Nak buang tulang lagi.. Haha.. Tapi bukan serik ya, lepas ni mesti akan order lagi.. Mungkin menu lain pula.. Hehe..
Read more ...

Thursday, 28 September 2017

Bila Dah Sampai Masanya

Assalamualaikum w.b.t.. Aura positif memang kena sentiasa ada dalam diri supaya hidup ni tak stress sangat.. Dan, mesti dah ada yang perasan dengan gambar dibawah ni.. Atau mungkin ada yang tak follow media sosial Eraz, kita cerita kat sini sikit.. Menerusi gambar tu, memang Eraz dah letak caption siap-siap, "Bdk umur 4 thn je pun pegang nk buka pintu.. Skali patah.. Papa tak marah pun syg, mmg dh tahu akn patah sb mgkn dh smpi masanya..".. 


Sebenarnya ini bukan pemegang pertama yang patah.. Ini ialah kali ke tiga.. Maksudnya hanya satu je lagi masih yang asal.. Dua di hadapan, dua-dua tu dah tukar lain.. First, Eraz sendiri yang pegang dan patah.. Kedua, pun Eraz juga di sebelah driver.. Masa tu dah fikir, biasa la kalau kereta dah lama, dah habis bayar, mesti ada barang lama kan.. So pergi ke beli kat kedai spare part kereta.. Ada yang original dari proton dan tidak.. Tapi Eraz lebih suka guna yang original.. Walaupun warna hitam, tapi ok la.. Tak de cacat cela pun..

Then baru ni, Zara nak buka pintu untuk masuk dalam kereta, then patah! Zara memang cuak la muka sebab risau Papa marah.. Senyap je.. Tapi Eraz terus bagitau dia masa tu juga supaya mood dia tak kacau.. "Papa tak marah pun.. Takpe.. Masuk je dalam kete.. Papa buka pintu..".. Thats it.. Then alhamdulillah, mood dia ok je.. Dalam kepala memang fikir positif.. Sebab yang depan dua2 pun dah tukar kan..

Bayangkan kuat mana la sangat budak umur 4 tahun kan.. Hehe.. Kalau boleh tukar sendiri, memang dah buat dah.. Mentol ke apa, boleh la.. Bateri ke.. Ini sebab kena buka bahagian dalam pintu, memang tak la buat sendiri.. Bagi upah pada yang pakar je la.. Habis cerita.. 
Read more ...

Wednesday, 27 September 2017

Pendaftaran Domain erazfadli.com Berjaya Diperbaharui Untuk Kali Ke-5


Assalamualaikum w.b.t.. Syukur alhamdulillah.. Pendaftaran Domain erazfadli.com Berjaya Diperbaharui untuk kali ke-5.. Alhamdulillah.. Untuk tahun-tahun sebelum ni, tak risau sangat pun sebab sampai masa je, terus renew macam biasa.. Tapi untuk kali ni, ada kegusaran orang kata.. Haha.. Sebabnya ada perubahan no. kad kredit yang disetkan dari awal.. Sebelum ni dah set kad kredit Maybank.. Tapi disebabkan tukar kad baru, no. kad pun berubah..

Mendapat arahan untuk tukar no. kad yang baru tapi Allah saja yang tahu apa cabarannya dari awal sampailah berjaya.. Makan masa berbulan kot sebab tak kena cara.. Semua ni berpunca nak login ke G Suite.. Tak boleh guna email gmail biasa.. Email yahoo pun tak boleh guna.. Email office yang basednya google pun tak boleh.. Sakitnya hati..

Berkali-kali try dan try, masih tak berjaya.. Akhir sekali Allah bagi petunjuk untuk gunakan akaun email domain ni sendiri iaitu admin@erazfadli.com.. Try guna, sekali log in je, terus dapat.. Cepat-cepat tukar no. kad kredit yang baru tu then berjaya! Alhamdulillah.. Lega wei...

Sayang giler kot kalau tiba2 hilang domain ni.. Bila 20 Ogos lepas dapat email "Registration of erazfadli.com successfully renewed", lega teramat.. Senyum sampai ke telinga la.. Hehe.. Pengalaman orang kata.. Leh jadi pengajaran dan leh juga bagi panduan pada kawan-kawan yang lain kan.. Alhamdulillah.. So erazfadli.com 'hidup' macam biasa.. Hehe..
Read more ...

Wednesday, 20 September 2017

Tips Membeli Kereta Terpakai

Assalamualaikum w.b.t.. Siapa kat sini yang biasa beli kereta terpakai ataupun ada hasrat nak beli selepas ini? Kalau dah biasa beli tu, mungkin dah ada pengalaman la kan.. Tapi kalau untuk yang pertama kali, jangan la terus terjah ke kedai kereta terpakai tu.. Nanti kan tak pasal-pasal kena tipu.. At least bawa la kawan yang sudah ada pengalaman bab membeli atau ada pengalaman pasal kereta.. Ataupun cuba la tanya Mr. Google bab-bab tips.. Insyaallah boleh membantu..

Sumber : Google

Dah sebut tentang tips tu, kat sini Eraz nak share beberapa Tips Membeli Kereta Terpakai.. Insyaallah ianya boleh membantu.. Kalau ada yang nak tambah, boleh la tambah di bahagian komen ok.. Takde masalah.. Sama-sama kita kongsi ilmu untuk kegunaan orang lain juga.. Selain dapat menghindarkan kawan-kawan kita kena tipu, dapat juga pahala kan.. Ilmu yang mereka dapat dari kita tu, tak akan hilang..

Jadi apa Tipsnya? Korang kena bagi masa sikit dalam seminit je untuk tonton video ni.. Cara penyampaiannya memang senang untuk korang faham.. Boleh dengar tips dan fikirkan dengan lebih details lagi.. Kalau si pembuat video ni nak cerita penuh, mahu setengah jam video ni.. Haha.. So sila tonton video di bawah :


Macamana? Dapat tangkap antara tips yang diberi? Kalau tak dapat, tengok la sekali lagi.. Apa yang penting di sini, selain dapatkan sedikit ilmu sebelum ke kedai kereta terpakai, korang perlu juga bawa kawan yang ada pengalaman.. Insyaallah, ianya akan banyak membantu.. Nak lebih senang dan mudah lagi? Haaa... Senang je..

Korang terus ke laman web showroom.car.. Di laman web tu, korang boleh tengok semua jenis kereta terpakai yang ada.. Kereta buatan Malaysia, luar Malaysia dan semua maklumat penting la.. Lagi senang, korang boleh filter terus ciri-ciri apa yang korang nak.. Memang senang.. Dan penting juga untuk korang tahu, pilihlah kereta terpakai tu berdasarkan tahun keluaran kereta berkenaan.. Kenapa? Sebabnya harganya memang berbeza? Tak percaya? Cuba ke showroom.car dan filter jenis kereta dan tahun keluaran kereta berkenaan.. Hasilnya? Hehe.. So pilihlah dengan bijak! Wassalam..

Read more ...

Monday, 18 September 2017

Sport Mens Watches Gaya Unggul

Assalamualaikum w.b.t.. Kepada wanita di luar sana yang pening tak tahu apa nak belikan untuk suami, ayah atau tunang tersayang, senang saja.. Pilih mana-mana mens watches yang ada di pasaran.. Tapi kalau banyak sangat jenis jam tangan pun susah nak buat pilihan kan? Jadi hari ini kita bagi fokus dulu kepada jam tangan sporty yang sangat trendy untuk lelaki.. Jadi, tak kisah yang membaca hari ini lelaki atau wanita, mari kita tengok apa gaya terkini jam tangan sport!


Okay jenama jam tangan sport pertama ialah Casio G-Shock.. Jam tangan ini bukan main-main ya.. Memang tahan lasak dan mempunyai pelbagai reka bentuk yang menawan hati! G-Shock sudah lama diminati orang ramai sampai ada yang gila mengumpul setiap rekaan edisi terhad yang dikeluarkan saban tahun.. Jangan ingat jam tangan sport tidak boleh dipakai secara formal ya. Gaya sport watches boleh sahaja digunakan untuk kerja sekiranya warna tidak begitu terang jadi pilih warna biasa seperti kelabu, hitam atau biru jika anda mahukan lebih versatiliti..


Tengok gambar ini.. Jam tangan nampak biasa saja kan? Jangan terpedaya, sport watch ini berjenama Maserati.. Ya, jenama kereta sport yang mewah itu.. Okay, anda tak payah la beli jam tangan sport mahal begini tapi kita cuci mata tengok sahaja.. Tak salah kan? Kalau nak beli jam tangan sport yang serupa, boleh saja kerana banyak jenama lain yang lebih mampu dimiliki dengan reka bentuk yang serupa..



Post tak lengkap tanpa bercerita tentang jam tangan moden zaman kini iaitu smart watch yang khas untuk kecergasan harian.. Anda minat bersukan? Mahu berjinak dengan penjagaan kesihatan? Elok mencuba jam tangan seperti Fitbit yang sangat bergaya dan dapat dipakai untuk apa sahaja situasi seperti bersukan atau untuk ke tempat kerja dan hari biasa. Jadi mana satu sport watch pilihan anda?
Read more ...

Tuesday, 22 August 2017

Misi Mencari Cermin & Lukisan Dinding Rumah

Assalamualaikum w.b.t.. Ini kire entri throwback.. Baru ni alhamdulillah, kami berdua, suami isteri ambil cuti sebab ada urusan rasmi bersama.. Alhamdulillah dah settle untuk hari tu.. Anak-anak semua hantar ke tadika dan taska sebab tak nak bagi mereka penat ikut kami ke hulur ke hilir.. Senang mereka buat aktiviti di sekolah.. Sebelum ke pejabat urusan tu, breakfast dulu di Nasi Lemak Bersinar dan tiba-tiba buat plan ke Brandiss dan Sufi Store di Kota Bharu ni..

Di Brandiss kami plan nak belikan satu cermin untuk letak di dinding rumah selepas pintu masuk.. Alang-alang ada sale, terus la ke sana untuk survey.. Kalau ok, boleh terus beli kan.. Tapi lepas naik satu tingkat ke satu tingkat, tak de yang sesuai dengan citarasa dan design rumah.. Yang berkenan tu ada tapi corak yang tak sesuai... Ada juga size yang tidak sesuai.. 


Gambar di atas ni cantik sangat tapi berbentuk segiempat tepat.. So bila berbentuk macam tu, susah nak sesuaikan kalau dinding besar kan.. Nak beli satu, tak sesuai.. Tapi kalau nak beli dua, harga pun double la kan.. Kalau satu pun harga dah ummppphh, kalau double, hehe je la buat masa sekarang.. Tak de kat situ, mungkin tempat lain ada kan..

Nak pilih gambar ni pun bukan senang, ada yang berkenan di mata, di dinding pula tak sesuai.. Kena la juga sesuaikan dengan warna dinding, warna sofa, warna karpet atau warna langsir juga kan.. Kami memang jenis yang tak suka caca marba.. Simple tapi mesti bersesuaian.. Crowded sangat pun tak nak...


Cermin tak atas ni pula cantik tapi macam tadi juga, berbentuk tak sesuai.. So kami decide untuk tempah sendiri mengikut size dinding dan corak yang kami perlukan.. Janji puas hati.. So dari Brandiss memang kami pula dengan tangan kosong je la hari tu.. Haha...


Terus ke kawasan Tesco pula sebab nak ke Sufi Store cawangan Kota Bharu.. Nama pun cawangan, so design tak banyak yang ada.. Tapi alhamdulillah, boleh tempah.. Harga pelbagai, yang berpatutan pun ada.. Tapi memang cantik.. Kami decide akan beli satu untuk letak di dinding kawasan 'family area'.. So sekarang tengah kumpul design dan akan tempah..

Lepas ni, akan terjah lagi dua tiga kedai lain untuk dapatkan kepuasan.. Barang harga macam ni, memang kena decide dan fikir betul-betul... Baru puasa hati kan..
Read more ...

Monday, 7 August 2017

Bila Zara Request Pizza

Assalamualaikum w.b.t.. Kami ni suami isteri dari mula kahwin sampai lah sekarang, tak berapa gemar sangat makan malam di luar.. Kalau tak sempat memasak pun, at least akan take away lauk2 tertentu.. Tapi ada ketika, nak juga udara luar dan bawa anak2 keluar makan kan.. So semalam lepas kerja, decide dengan wife, tak payah masak dan makan kat luar je la.. Ada satu tempat di Cherang KB tu.. Tapi..

Sebelum sampai tempat tu, tiba2 Zara request nak makan Pizza.. Dah pandai request ya sekarang? Hehe.. Hancus selera Papa nak makanan lain.. Mama pun.. Hehe.. So ikut la selera Zara semalam.. Kebetulan selajur kedai yang kami nak pergi tu memang ada Pizza Hut yang PHD dan Gino Pizza.. So ajak Zara ke Gino Pizza la sebab pernah sekali ke situ dan ternyata best! Hehe.. Pesan jenis Pizza pun ikut selera Zara juga.. Nasib baik best! Haha.. Ternyata kali kedua ke sana, Pizza memang best! Cuma kami ada roti, tak sampai2.. Terlupa kot.. So cashier tak kire la.. Haha..

Alhamdulillah, bila ikut selera dia, banyak la dia makan.. Perut anak lebih dipentingkan sekarang ni.. Janji di selesa dan kenyang.. Itu Zara.. Tapi apa Adam Fitri buat sepanjang kami menjamu selera? Adam memang kena perhati lebih sikit.. Mula2 sampai tu ok lagi duduk tepi kami tapi lepas tu, dia mula turun nak keluar kedai.. Papa la ikut sekejap.. Rupanya nak pergi cari kucing di kedai sebelah.. Dah jumpa kucing, balik semula ke Gino Pizza..


Pizza sampai, dia makan sikit then pegang pizza, bangun terus ke ruang hadapan kedai.. Dia buat catwalk kat situ la pula.. Tapi alhamdulillah, tak keluar dari kedai.. Kire ok la.. Takde la kami duduk bangun, duduk bangun kan.. Adam ni memang budak yang aktif sikit.. Suka explore itu ini.. Tapi last masa kami nak ajak balik, boleh dia duduk santai depan pintu.. Adoi..

Entri Pertama pada Gino Pizza.. SINI.. Tunggukan juga pengumuman dua pembaca bertuah ERAZFADLI.COM
Read more ...

Saturday, 29 July 2017

Bila Nama-Nama Alif Naik Serentak

Assalamualaikum w.b.t.. Entri terakhir sebelum ni pada hari Rabu, 19 Julai baru ni.. Sepuluh hari lepas.. Astaghfirullah.. Bukan sengaja tak nak buat entri baru.. Idea tu ada.. Gambar-gambar juga ada.. Tapi, kekangan masa dan tempat.. Kalau dulu, Eraz sangat selesa update blog melalui phone.. Sekarang tak jumpa lagi apps yang sesuai untuk update blog dengan iPhone.. Frust! So last update pasal SNDLipstick By Siti Nordiana.. Siapa nak order, boleh refer entri tu ok..


Mulanya nak buat entri pasal dinner semalam atau pasal di KL baru ni.. Tapi fikirkan hari ni Sabtu, so nak santai2 sikit la.. Teringat hal semalam yang gegarkan seluruh Malaysia.. Nama 'Alif' memang sangat popular sekarang.. Mula2 satu nama Alif yang naik di media sosial.. Lepas tu nama satu lagi Alif naik dengan kisah yang lain pula.. Lepas tu ada masa sikit, skodeng la twitter.. Wow.. Ramai orang duk bercakap pasal Alif.. Artis2 pun tak ketinggalan..

Kisah apa? Tak perlu la Eraz cerita kat sini secara details sebab rasanya semua orang dah tahu kot.. Kebenaran, apa yang berlaku di saat itu, apa yang berlaku disebalik, hanya mereka yang tahu.. Korang jangan salah orang pula ya.. Alif ni tak termasuk Alif Satar ya.. Haha...
Read more ...

Wednesday, 19 July 2017

SNDLipstick By Siti Nordiana

SNDLipstick By Siti Nordiana | Assalamualaikum w.b.t.. Terbaru dari Siti Nordiana dalam dunia perniagaan iaitu memperkenalkan Moisturising Matte Lip Cream SNDLipstick By Siti Nordiana.. Untuk permulaan, Nana mengeluarkan dua warna pilihan iaitu Honeybee dan Honeylatte.. Sejak diperkenalkan dua tiga minggu yang lepas, nampaknya SNDLipstick ni memang mendapat perhatian ramai.. Ramai yang dapatkan kedua-duanya terus.. Nak tengok warna macamana? Ada Honeybee dan Honeylatte.. Tengok gambar di bawah :

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

Ok.. Sebelum beli, sure nak tahu apa ciri-cirinya kan.. Mesti la nak tahu juga apa kelainan yang ada dengan SNDLipstick By Siti Nordiana ni kan.. Isteri Eraz memang salah seorang yang pakai SNDLipstick By Siti Nordiana ni dan sejak hari mula-mula pakai hari tu, sampailah ke hari ini, memang dia tak guna lipstick yang lama dah.. Ok ciri-ciri yang Eraz boleh share ialah :

1. Mesra wuduk.. Siti Nordiana memang menitik berat pasal aspek ini.. So memang kalau korang nak ambil wuduk, SNDLipstick memang senang je nak tanggal.. Berbeza dengan jenama yang lain, sangat mengambil masa untuk bersihkan.. Tapi SNDLipstick, sangat senang.. Alhamdulillah..

2. Warnanya memang bold dan cantik.. Kalau tak nak pakai jenis yang terang2, boleh la lepas pakai tu, lap la sikit.. Betul tak? Bergantung pada si pengguna..

3. Ada siap2 ada moisturiser.. So memang bibir akan sentiasa lembap.. Itu ciri best apa.. Bibir tak kan nampak or rasa kering..

4. Bau? Bau pun ada.. Best dan sweet sangat kata wife..

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

Ok tak ciri-ciri tu? Kalau nak rasa sendiri, boleh try dulu ok.. Mesti puas hati punya.. Dengan pembelian dengan Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana melalui pemilik Instagram : @pengantinmusimsalju_, korang juga akan dapat FREE GIFT yang menarik.. Dengan Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana (IG : @pengantinmusimsalju_) sahaja boleh dapat FREE GIFT ni.. Ianya sebagai penghargaan kepada customer2.. Apa FREE GIFT nya? Macam-macam.. Jumlah FREE GIFTnya pun mengikut jumlah lipstick yang dibeli..

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

So tunggu apa lagi? Boleh order sekarang kerana untuk pengeluaran pertama ini memang stok sangat terhad.. Mengikut Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana (IG : @pengantinmusimsalju_)nya, memang sekarang menjadi hot sale sebab customer kalau dah beli, memang dah beli satu dah, terus beli dua.. Sebab kalau tengok di Instagram @sitinordiana sendiri, dia selalu buat video pemakaian lipstick yang memang senang dan cantik.. Macamana nak tempah??

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

CARA TEMPAHAN :

1. Terus whatsapp ke No. +6 017-977 3382 sekarang! Beritahu berminat untuk dapatkan SNDLipstick ok..
Susah nak save dulu no. di phone? Boleh klik No. ini ok.. >> http://www.wasap.com/60179773382

2. Boleh juga ke IG rasmi Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana ini iaitu @pengantinmusimsalju_

Bila dah order tu, korang akan terus dapat SNDLipstick By Siti Nordiana dan FREE GIFT yang cun punya.. Tak rugi.. Jom ramai-ramai try ok.. Wassalam..

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana
Read more ...

Monday, 17 July 2017

Kencing Manis Boleh Membunuh !


KENCING MANIS BOLEH MEMBUNUH!

Assalamualaikum w.b.t.. Jika dahulu, kita selalu beranggapan bahawa penyakit jantung merupakan pembunuh NO. 1 dunia.. Namun, dengan kemajuan teknologi sekarang, penyakit jantung boleh dirawat pada peringkat awal.. Bahkan, melalui pembedahan, pesakit jantung masih boleh menjalani kehidupan seperti biasa.. Selari dengan kemajuan ini, pola penyakit kronik juga berubah.. Kita sedar atau tidak, penyakit ‘silent killer’ kini bukan lagi penyakit jantung, tetapi penyakit kencing manis atau diabetes..

Dalam satu kajian yang dijalankan oleh National Health and Morbidity Survey 2015, peratusan rakyat Malaysia yang menghidapi penyakit kencing manis meningkat kepada 17.5 peratus pada tahun 2015 berbanding tahun 1996 yang hanya 11.6 peratus [1].. Peningkatan peratusan ini sebenarnya selari dengan peningkatan kadar peratusan masyarakat kita yang mempunyai masalah berat badan berlebihan atau obesiti..

Lebih mengejutkan lagi ialah ramai di antara kita yang tidak sedar sebenarnya mereka menghidapi penyakit kencing manis.. Ini kerana, ramai di antara kita masih lagi menyangka yang penyakit kencing manis ini hanya menyerang golongan veteran seperti pak cik-pak cik yang sudah pencen, bekas tentera yang meluangkan masa bermain dam aji di warung kopi, atau warga tua yang berusia 50 tahun ke atas..

Sedangkan pola penyakit kencing manis kini sudah pun berubah.. Dan perubahan ini sangat ketara dan membimbangkan kerana orang muda yang berusia seawal 30-an juga boleh menghidap sakit kencing manis.. Perubahan pola penyakit kronik ini dipengaruhi oleh beberapa faktor yang kita sendiri secara sedar sering kita amalkan dalam kehidupan seharian..

Budaya melepak di kedai makan sehingga larut malam, habit makan process food dan fast food seperti nugget, sosej, kentang dan pengambilan gula yang melebihi 10 sudu dalam satu hari.. Budaya yang sudah menjadi kebiasaan dan dianggap normal inilah yang menyebabkan ramai golongan muda bahkan kanak-kanak sudah menghidapi penyakit kencing manis stage 1 dan 2.. Potensi menghidap kencing manis lebih tinggi jika seseorang itu sering mengambil minuman bergas yang mengandungi gula yang tinggi..

Lebih membimbangkan, penyakit kencing manis ini merupakan kesan sampingan yang bermula dengan masalah berat badan berlebihan atau obesiti. Seseorang yang obes berisiko untuk mendapat penyakit yang digelar penyakit 3 serangkai, iaitu kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung. Ketiga-tiga penyakit ini saling bersangkut-paut. Tidak hairanlah jika rakyat Malaysia merupakan penghidap penyakit kencing manis tertinggi di Asia Tenggara. Melalui statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Malaysia berada di tangga ke-10 di dunia dengan jumlah penghidap kencing manis teramai [2]..

Penyakit kencing manis ini berlaku apabila organ pankreas manusia tidak dapat menghasilkan insulin.. Pankreas merupakan organ badan yang akan menghasilkan insulin apabila badan menghantar isyarat menunjukkan kadar peningkatan glukos atau gula dalam saluran darah secara tiba-tiba. Bila kita makan, glukos yang terdapat dalam makanan tersebut akan ditukar menjadi tenaga dan disimpan sebagai lemak [3].

Namun, bagi pesakit kencing manis, organ pankreas mereka tidak lagi mampu untuk menghasilkan insulin yang diperlukan.. Kesannya, glukos yang terdapat di dalam darah tadi tidak dapat diserap masuk ke dalam sel-sel badan dan juga tisu badan.. Bila badan kita sudah tak lagi sensitif dengan peningkatan glukosa dalam darah dan insulin tidak dapat dihasilkan dengan baik, maka glukosa tadi akan kekal di dalam saluran darah dan berlakulah peningkatan kadar gula dalam badan.. Dari situ akan terjadinya simptom-simpton lain akibat jangkitan kencing manis seperti luka sukar sembuh, mata mengalami rabun / silau, sering pening kepala dan juga peningkatan darah (bacaan blood pressure meningkat)..

Penyakit kencing manis ini digelar ‘silent killer’ kerana penyakit ini boleh membuatkan penghidapnya rabun atau lebih teruk lagi buta, mengalami komplikasi buah pinggang, jangkitan luka yang tidak sembuh yang akhirnya akan menyebabkan kecacatan kekal, sakit jantung dan strok.. Lebih menyedihkan lagi, penyakit kencing manis ini tidak boleh di ubati dengan perubatan moden tetapi ia hanya mampu di kawal melalui ubat-ubatan atau suntikan insulin kekal untuk seumur hidup..

Dalam Bahasa mudahnya, pesakit kencing manis akan bergantung hidup pada ubat-ubatan untuk sepanjang hayat kerana organ pankreas yang tidak lagi mampu berfungsi dengan baik.. Hanya dengan menukar gaya hidup melalui kawalan pengambilan gula dan suntikan insulin atau pengambilan pil, pesakit kencing manis boleh menikmati kehidupan seharian seperti biasa..

BAGAIMANA MENGELAK DARIPADA TERKENA PENYAKIT KENCING MANIS?


Seperti yang kita sedia maklum, punca utama penyakit kencing manis adalah berpunca daripada pengambilan gula berlebihan dalam badan pada setiap hari. Kadar gula maksima yang sesuai untuk badan dalam sehari hanyalah sekitar 6 sudu teh sahaja.. Apabila kita mengambil makanan atau minuman yang mengandungi kandungan gula melebihi 6 sudu teh sehari, maka dari sinilah kita akan mula terdedah kepada penyakit kencing manis..

Secara perlahan-lahan, organ pankreas dalam badan kita akan mengecut dan tidak dapat berfungsi dengan baik.. Ketika itu kadar insulin dalam badan kita akan berkurangan dan bermulalah kencing manis dalam kehidupan kita..

Untuk mengelakkan masalah kencing manis ini, terdapat beberapa cara antaranya dengan mengurangkan pengambilan gula harian anda.. Cuba kurangkan sehabis mungkin kadar gula yang anda ambil setiap hari.. Sekiranya anda pergi ke kedai makan, pesan minuman yang kurang gula atau pesan minuman buah-buahan tanpa gula.. Minum air putih sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau 2 liter sehari bagi membantu buah pinggang anda berfungsi dengan baik dan membantu melancarkan proses perkumuhan dalam badan anda..

Namun, bagi sesetengah orang, agak sukar bagi mereka untuk mengurangkan pengambilan kadar gula.. Ada kalanya seseorang itu akan mengalami masalah seperti menggigil, kekejangan otot dan rasa tidak senang duduk atau seperti ingin pitam kerana kekurangan gula dalam badan.. Kebiasaannya pesakit yang sedang dalam risiko awal kencing manis akan mengalami simptom seperti ini.. Sekiranya anda salah seorang yang mengalami simptom seperti ini, maka anda boleh menggantikan pengambilan gula kepada pengambilan pemanis semulajadi stevia.. Dipasaran terdapat pelbagai produk yang telah dijual yang menggunakan 100% bahan semulajadi diproses daripada daun stevia.

 

GANTIKAN PENGAMBILAN GULA DENGAN STEEVYA!


Antaranya adalah jenama STEEVYA. Produk yang dihasilkan oleh bumiputera dan disahkan selamat digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia serta melalui beberapa ujikaji makmal dan disahkan TIADA bahan merbahaya.. Produk STEEVYA ini juga merupakan produk stevia cecair pertama yang mengandungi Vitamin C didalamnya yang mana vitamin C ini berfungsi sebagai ejen imunisasi badan dalam membantu pertumbuhan sel-sel badan.. Seperti yang kita ketahui, penghidap kencing manis akan berhadapan dengan masalah luka sukar sembuh.. Maka dengan pengambilan vitamin C yang mencukupi, maka sel badan dapat membantu merawat luka-luka yang terjadi tadi..

Dalam keaadaan kegawatan ekonomi, untuk membeli stevia yang agak mahal dipasaran adalah berat bagi mereka yang mempunyai kekurangan dari segi kewangan.. Namun, dengan adanya produk STEEVYA, maka tiada lagi masalah bagi semua individu untuk berubah menjadi lebih sihat.. Kerana, produk STEEVYA ini dijual pada harga yang amat berpatutan.. Hanya dengan RM 49.00 sahaja, anda boleh mendapat sebotol stevia semulajadi dengan 50ml yang mana sebotol ini sudah mencukupi untuk kegunaan sekeluarga selama 2 - 3 minggu (berdasarkan penggunaan 2x sehari bagi 3 ahli keluarga)..

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang STEEVYA? Layari website ini: www.steevya.net Ingin membeli secara online produk STEEVYA? Layari: www.steevya.com   Masih sempat untuk anda semua melakukan langkah pencegahan dalam badan anda.. Gantikan penggunaan gula kepada penggunaan STEEVYA yang lebih baik dan bebas kalori serta selamat. Jagalah kesihatan anda. Kurangkan gula dalam makanan dan minuman, gantikan dengan STEEVYA.. Selamat mencuba!  

TESTIMONI STEEVYA


 

 

 

 

 

Read more ...

Saturday, 15 July 2017

Bila Mengantuk Di Pejabat

Assalamualaikum w.b.t.. Kali ni nak buat entri berunsur diari sikit.. Hehe.. Tak tahu kenapa kat office ni rasa sejuk giler lak.. Orang lain takde lak bagtau apa-apa.. Rasa macam nak buka pintu office dan keluar ambil udara panas.. Haha.. Kalau kat rumah macam ni, terasa best kalau dapat buat macam gambar di bawah.. Tapi biasanya kalau kat rumah pun, takdenya nak tidur sebab anak-anak sure ajak teman main.. Hehe..


Kalau bukan puasa sunat syawal hari ke-6 hari ni, memang awal-awal dah buat kopi panas dan letak tepi pc ni.. Tapi tak boleh la pulak hari ni.. Tapi takpe, janji dapat tunaikan puasa 6 ni, alhamdulillah.. Ngantuk ke apa ke, ada ubat lain kan.. Esok hari Raya lagi! Hehe.. 

Korang pernah ke tidur kat office macam ni.. Masa lunch break la? Kalau Eraz, memang tak boleh lelap mata.. Tak selesa.. Batal tu hanya untuk sendal belakang di kerusi je.. Tapi bila sekali sekala try bantal empuk tu letak kat kepala, tak mustahil hanyut kot.. Haha..

Read more ...