Kelab Blogger Ben Ashaari

Monday, 16 October 2017

Pendedahan Awal Anak-Anak Kepada Persembahan Pentas

Assalamualaikum w.b.t.. Sedia maklum kalau di Kelantan ni, jarang sekali ada persembahan pentas macam di KL.. So pendedahan kepada anak-anak pun kurang la.. Kita yang dah tua ni, tak kisah la sangat.. Tapi bagi Eraz, untuk anak-anak yang sedang membesar ni penting.. Dan kebetulan wife dapat tahu ada satu pertandingan ala-ala teater antara staf USM Kubang Kerian.. Then kami plan untuk masa anak ke sana.. Event tu malam.. Mampu kah bertahan sampai ke akhir atau sekejap je.. Haha..

Kenapa fikir macam tu? Sebabnya Adam memang budak yang aktif.. Memang tak duduk diam.. Malam pula tu kan.. Tapi.. Alhamdulillah.. Memang Zara dan Adam dua-dua memang diam je tengok persembahan.. Zara memang maintain tengok sampai habis.. Adam pula sekerat jalan, tidur dalam riba.. Tak pe la. at least takde yang mengamuk nak balik kan.. Tak sangka juga mereka 'seronok' tengok persembahan tu..


Disebabkan persembahan tu tamat lewat sikit, so esoknya dua-dua tak pergi tadika dan taska.. Kasi rehat di rumah sahaja.. Risau juga kalau Zara ke tadika, mengantuk dalam kelas kan.. So lepas ni, kalau ada lagi persembahan macam ni atau mungkin persembahan pentas bercorak lain pula, kena bawa lagi.. Hanya untuk memberi pendedahan awal kepada mereka..

Read more ...

Tuesday, 10 October 2017

Peserta Gegar Vaganza 4 (2017)

Peserta Gegar Vaganza 4 (2017) | Assalamualaikum w.b.t.. Petang ni kita buat entri pasal pengumuman Peserta Gegar Vaganza 4 (2017).. Nampaknya Astro dah umumkan secara rasmi.. Ya la, program AF Megastar pun dah nak habis kan.. So boleh la mereka promote Gegar Vaganza 4 (2017) pula kan.. Kalau tengokkan senarainya, memang ada yang vokal sangat meletop la.. Siapa tersenarai? Tengok di bawah ni :


Peserta Gegar Vaganza 4 (2017)

(1) Liza Hanim

Memang terbaik la.. Kita tahu kehebatan vokal dia.. Harap smooth la bagi dia dalam pemilihan lagu

(2) Aishah

Dengar la lagu kelunakan suara Aishah di GV4

(3) Elyana

Haha.. Lama tak muncul artis berkaki ayam ni

(4) Syura

Kawan Siti Nordiana ni.. Pun suara best.. 

(5) Haida

Tak familiar dengan nama ni..

(6) Raja Azura

Kak Engku.. Haha.. Tiba-tiba join sekali.. 

(7) Ferhad

Pun best

(8) Hazami

Suara lemak merdu juga ni..

(9) Aqasha

Errrmmm... Ok la juga..

(10) Tia Jinbara

Wakil rock!

(11) Lan Kristal

Kawan si Siti Nordiana juga ni..

(12) Firman (Indonesia)

Ini lagi la tak kenal..

So siapa pilihan korang? Dan pengacara GV4 ni siapa? Setakat ni belum diumumkan lagi.. Harapnya masih dikekalkan Nabil Ahmad dan Jihan Muse walaupun tengah pregnant.. Haha..
Read more ...

Wednesday, 4 October 2017

The Koppi | Rasa Kopi Sebenar

Assalamualaikum w.b.t.. Siapa peminat Kopi kat sini? Peminat biasa ke, peminat tegar? Haaa.. Hari ni Eraz nak share dengan korang ada brand kopi yang boleh buat korang rasa bagaimana rasa kopi yang sebenar.. Kalau orang tu peminat Kopi, memang mereka boleh tahu la mana kopi yang best, mana yang tak best kan.. Eraz ni, kalau tengok warna hitam tu cun, dan rasa manis tu cukup, memang wow dah.. Haha.. So hari ni, Eraz nak share dengan korang semua padal THE KOPPI ! Menarik ok.. Sila baca.. Haha..


Sebagai permulaan, The Koppi ni merupakan Kopi Organik.. So bila dah namanya kopi organik ni memang pilihan yang bijak la kan.. Eraz sendiri memang seorang yang elak dari menggunakan bahan-bahan 3 in 1.. Wife pun memang tak suka guna 3 in 1.. Bukan apa, memang tak pasti apa kesannya menggunakan 3 in 1.. Tapi pada Eraz dan wife, better mengelak dari mengubati kan.. 

Alhamdulillah, bila dikenalkan dengan The Koppi, memang Eraz excited nak cuba.. Dapat je The Koppi, terus cuba.. Masa tu tak tahu lagi dalam Sachets atau serbuk yang biasa.. Bila dah buka parcel yang dapat, baru dapat tahu.. Walaupun pun bukan dalam Sachets, memang tak rasa give up, terus juga teruja nak cuba.. So terus kacau kopi tu bagi sebati dengan gula secukup rasa..  Dan....

Dan terus bau tu naik.. Bau kopi sebenar.. Alahai.. Dengan warna hitamnya, memang fuh!! Dari segi rasa, memang berbeza dari yang lain.. Inikan kopi organik.. Segi rasa, korang kena la pandai buat campuran kopi, air dan gula ya.. Baru la rasa tu betul.. Kalau terlebih kopi, memang la pahit.. Kalau kurang kopi, terlebih gula, lain la rasanya.. Haha.. Klu korang masukkan kopi secukupnya untuk secawan, masukkan air dan gula secukupnya, memang wow la!!!

Kelebihan The Koppi

  • Dihasilkan secara eklusif serta organik
  • Dipetik segar satu persatu dengan tangan 
  • Keluaran yang terhad setiap batch 
  • Kualiti sentuhan tersendiri atau artisan 
  • Handroasted atau di panggang sendiri 
  • Rasa yang unik, betul-betul rasa kopi yang sebenar 
  • Bebas bahan kimia dan bahan tambahan seperti marjerin , gula , garam , bijan , gandum , arang dan tempurung kelapa
  • Rendah kandungan kafein , tidak menyebabkan sakit perut , sakit kepala , migrain , mual , lesu badan atau yang alah kafein
  • Bebas bau kopi dalam urine , ia di proses sendiri bukan OEM
  • Menjadi milkbooster ibu-ibu dan banyak lagi kelebihan The Koppi ni 

Bagaimana Proses The Koppi Di Lakukan ?


Eraz pun baru tahu ni.. Jadi jom sama-sama kita tambah ilmu ok.. Kenal tak itu pokok apa? Itulah pokok kopi.. kebun kopi The Koppi ni terletak di Perak.. Mereka mengamalkan perladangan sihat, bebas penggunaan sebarang racun dan bahan kimia, caranya kulit buah kopi di kopek dan di recycle balik kemudian di tabur pada pangkal pokok kopi agar ia di kompos menjadi baja.. The Koppi juga menggunakan baja yang di buat sendiri dengan menggunakan kacang soya, gula merah dan sejenis garam kemudian di peram selama 2 minggu.. Alhamdulillah.. Yakin minum The Koppi.. 


Ini pula buah kopi.. Eraz juga baru nak kenal buah kopi ni sebenarnya.. Info tepat yang Eraz dapat, The Koppi menggunakan dua jenis baka kopi iaitu Robusta dan Liberica..


Dan ini pula bunga kopi..

Kredit : Klik > Sumber Gambar & Info


Bagaimana kopi di hasilkan :

  • Mula-mula wajiblah memetik buah-buah kopi dahulu untuk proses pengasingan kulit 
  • Buah - buah kopi ni akan di pecahkan dengan menggunakan mesin Pulper 
  • ''Fermentation Process'' apakah itu ? haa selepas buah kopi selesai di pecahkan dan diasingkan kulit dan buah , ini adalah proses merendamkan biji kopi yang telah di kopek kulitnya dan ia mengambil masa 3 hari bagi betul hilang selaput yang rasanya manis tu , dan air selalu akan di tukar.
  • Bila dah selesai proses fermentation , biji kopi akan di keringkan , kaedah pengeringan yang paling cepat di lakukan dengan menjemur biji kopi di dalam bekas aluminium atau talam besi dan mengambil masa dalam 4-7 hari pula .. fuhh rumit jugak yee 
  • Dalam gambar boleh di lihat biji kopi yang sudah bersih di rendam 
  • Gambar dalam no 6 adalah biji kopi yang dah benar-benar kering.
  • Seterusnya , biji kopi yang dah betul - betul kering di tumbuk sebab masih ada tempurung , so bila tempurung dah pecah kena asingkan pulak tempurung tu dengan cara manual .. wehh agak leceh jugak rupanya .. huhu 
  • Bila dah selesai di asingkan , biji kopi tersebut akan di panggang dengan mesin khas .. cara memanggang adalah menggunakan pemanggang yang mempunyai fungsi angin panas / hot blower , alah macam guna hair dryer tu .. bukannya di panggang atas api tau , selesai di panggang , biji kopi akan di simpan selama 3 hari untuk mendapatkan aroma kopi (proses Degasses ) kiranya bagi minyak-minyak kopi keluar , selepas itu baru lah ianya di kisar halus ~


So macamana yang info yang Eraz share hari ni? Terima kasih The Koppi sebab hasilnya kopi yang bagus ni.. Eraz memang tak segan nak share pasal benda elok ni kan.. Cuma lepas ni harap The Koppi dapat buat dalam bentuk Sachets pula.. Lagi mudah.. Kita leh tambah gula or susu je lepas tu.. Tak perlu tapis.. Hehe..

Untuk maklumat yang lebih lengkap, korang boleh layari media sosial di bawah dan whatsapp no. di bawah ok!

Instagram: @thekoppi
Whatsapp: Www.wasap.my/60189235644
Read more ...

Tuesday, 3 October 2017

Top Tips To Work With Estate Agent


Are you planning to sell or lease out your HDB flat in Tampines? The problem is that it is a tedious process and you do not have the extra time to deal with the process of getting your property sold or rented out. Therefore, engaging with real estate agent sounds like a good idea. However, you do not know where and how to find the right real estate agent in Singapore. You start doing your research and look for real estate agents online, you read the reviews by other their clients and you start asking for recommendations from your friends. That is right, you are on the right track. But that is not the end of it.

Before you start, you need to understand the terms in the real estate industry. According to the Estate Agents Act, an estate agent has the same meaning as the estate agency business. All official estate agents are given a license by the CEA are allowed to carry out estate agency work. Here are a few handy tips that will guide you through the process of working with real estate agent:

1. Right credentials

It is the same as being a doctor or a lawyer. You need a certificate to show that you are a qualified real estate agent. A real estate agent should be able to show his or her estate agent card to you to verify himself or herself as an estate agent under the Council for Estate Agencies (CEA) in Public Register. You will be able to if the person is an official real estate agent by checking his or her license number or name under the CEA. You could also find out if the real estate agent is of good fit in terms of disciplines and awards gotten by checking through the CEA. Beware of anyone who only talks without showing you his or her agent card. If necessary, you could always report to CEA at 1800-6432555 or email CEA at feedback@cea.gov.sg to prevent getting cheated.

2. Understand the real estate agent’s responsibilities

To ensure a happy working experience with the estate agent, you should know clearly on what your estate agent can provide for you. Your estate agent is supposed to:

(a) Promote and protect your interest or benefits in your property transaction
(b) Give you professional advises in any transaction process and give you the best interest
(c) Represent you in any negotiations available and keep you updated at all times on any potential proposals or offers from possible clients
(d) Update you on all the expression of interest and offers from potential clients or their respective estate agents
(e) Help you to get into a binding agreement and give an explanation on all relevant forms
(f) Describe to you on co-broking* to help you make an informed decision
(g) Inform you immediately if there is any conflict of interest or any external fees that you need to pay

Co-broking is a term that refers to agents sharing a listing, or two or more agents involved in a single property transaction.

3. Know what the real estate agent should not do

This is pretty straightforward. Your estate agent should not:
(a) Recommend or introduce you to any money lenders, be it licensed money lender or illegal money lenders
(b) Act as both the tenant and seller or buyer or landlord in one identical property transaction
(c) Manage transaction monies, such as the down payment, option fee and others
(d) Demand you to engage with a property agent

4. Commission rate

The commission rate is always negotiable between you and the estate agent. However, do negotiate before you sign any agreement with your estate agent and make clear if GST is included or not into the commission rate. Bear in mind to always negotiate reasonably when it comes to commission rate as the estate agent is the one who provides you with professional services and advises. After all, all these are hard work as well. Commission should only be paid after a transaction is successful and completed.

5. Dispute resolution

In an event of a dispute, you can always refer to CEA’s Estate Agency Agreement to negotiate or resolve with your estate agent’s commission payable or written terms and conditions. The CEA has listed out the commission clause, disclosure requirements and co-broking clauses that you can study.

These 5 top tips will be handy if you are working with a real estate agent to get your HDB in Tampines for sale or lease in Singapore. After interviewing a few real estate agents, it is time to pick the most suitable real estate agent to help you deal with your business. Most importantly, trust your feeling and gut instincts, if there is anything that you do not feel right, it most probably is wrong. 
Read more ...

Saturday, 30 September 2017

Belut Goreng Kunyit

Assalamualaikum w.b.t.. Siapa kat sini pernah makan belut? Ke dah biasa sangat? Eraz ni, memang dari kecik, kawan-kawan duk cerita pasal belut.. Itu dan ini.. Tapi sampai ke sudah tak pernah try.. Pernah sekali sebelum ni, ada kawan ajak makan kat Sushi King.. Then kat situ kan ada menu berasaskan belut.. Tapi sikit je la belut tu.. Bukan yang goreng punya.. So try sekali dengan nasi jepun tu.. Sedap.. Lembut.. Tak de tulang.. So kalau ke Sushi King, memang akan ambil kalau lalu depan mata.. Haha..


Dan baru ni, masa makan kat luar, ada banyak menu belut kat situ.. Tak mampu lagi rasanya nak try yang sup-sup.. So decide order Belut Goreng Kunyit.. Goreng-goreng ni, kering la sikit kan.. So tak de masalah la nak makan kot.. So order la untuk seorang makan.. Bila dapat, memang nampak la kering tu.. So bila makan, banyak tulang rupanya.. Orang tua macam Eraz dan wife, memang belasah je la walapun ade tulang.. Tapi bila Zara dan Adam nak try juga, memang kena hati-hati la buang tulang tu...

Rasanya? Ok la.. Tapi mungkin sebab belut kan kecil, then bila gorang garing sikit, jadi tak puas nak makan rasanya.. Nak buang tulang lagi.. Haha.. Tapi bukan serik ya, lepas ni mesti akan order lagi.. Mungkin menu lain pula.. Hehe..
Read more ...

Thursday, 28 September 2017

Bila Dah Sampai Masanya

Assalamualaikum w.b.t.. Aura positif memang kena sentiasa ada dalam diri supaya hidup ni tak stress sangat.. Dan, mesti dah ada yang perasan dengan gambar dibawah ni.. Atau mungkin ada yang tak follow media sosial Eraz, kita cerita kat sini sikit.. Menerusi gambar tu, memang Eraz dah letak caption siap-siap, "Bdk umur 4 thn je pun pegang nk buka pintu.. Skali patah.. Papa tak marah pun syg, mmg dh tahu akn patah sb mgkn dh smpi masanya..".. 


Sebenarnya ini bukan pemegang pertama yang patah.. Ini ialah kali ke tiga.. Maksudnya hanya satu je lagi masih yang asal.. Dua di hadapan, dua-dua tu dah tukar lain.. First, Eraz sendiri yang pegang dan patah.. Kedua, pun Eraz juga di sebelah driver.. Masa tu dah fikir, biasa la kalau kereta dah lama, dah habis bayar, mesti ada barang lama kan.. So pergi ke beli kat kedai spare part kereta.. Ada yang original dari proton dan tidak.. Tapi Eraz lebih suka guna yang original.. Walaupun warna hitam, tapi ok la.. Tak de cacat cela pun..

Then baru ni, Zara nak buka pintu untuk masuk dalam kereta, then patah! Zara memang cuak la muka sebab risau Papa marah.. Senyap je.. Tapi Eraz terus bagitau dia masa tu juga supaya mood dia tak kacau.. "Papa tak marah pun.. Takpe.. Masuk je dalam kete.. Papa buka pintu..".. Thats it.. Then alhamdulillah, mood dia ok je.. Dalam kepala memang fikir positif.. Sebab yang depan dua2 pun dah tukar kan..

Bayangkan kuat mana la sangat budak umur 4 tahun kan.. Hehe.. Kalau boleh tukar sendiri, memang dah buat dah.. Mentol ke apa, boleh la.. Bateri ke.. Ini sebab kena buka bahagian dalam pintu, memang tak la buat sendiri.. Bagi upah pada yang pakar je la.. Habis cerita.. 
Read more ...

Wednesday, 27 September 2017

Pendaftaran Domain erazfadli.com Berjaya Diperbaharui Untuk Kali Ke-5


Assalamualaikum w.b.t.. Syukur alhamdulillah.. Pendaftaran Domain erazfadli.com Berjaya Diperbaharui untuk kali ke-5.. Alhamdulillah.. Untuk tahun-tahun sebelum ni, tak risau sangat pun sebab sampai masa je, terus renew macam biasa.. Tapi untuk kali ni, ada kegusaran orang kata.. Haha.. Sebabnya ada perubahan no. kad kredit yang disetkan dari awal.. Sebelum ni dah set kad kredit Maybank.. Tapi disebabkan tukar kad baru, no. kad pun berubah..

Mendapat arahan untuk tukar no. kad yang baru tapi Allah saja yang tahu apa cabarannya dari awal sampailah berjaya.. Makan masa berbulan kot sebab tak kena cara.. Semua ni berpunca nak login ke G Suite.. Tak boleh guna email gmail biasa.. Email yahoo pun tak boleh guna.. Email office yang basednya google pun tak boleh.. Sakitnya hati..

Berkali-kali try dan try, masih tak berjaya.. Akhir sekali Allah bagi petunjuk untuk gunakan akaun email domain ni sendiri iaitu admin@erazfadli.com.. Try guna, sekali log in je, terus dapat.. Cepat-cepat tukar no. kad kredit yang baru tu then berjaya! Alhamdulillah.. Lega wei...

Sayang giler kot kalau tiba2 hilang domain ni.. Bila 20 Ogos lepas dapat email "Registration of erazfadli.com successfully renewed", lega teramat.. Senyum sampai ke telinga la.. Hehe.. Pengalaman orang kata.. Leh jadi pengajaran dan leh juga bagi panduan pada kawan-kawan yang lain kan.. Alhamdulillah.. So erazfadli.com 'hidup' macam biasa.. Hehe..
Read more ...

Wednesday, 20 September 2017

Tips Membeli Kereta Terpakai

Assalamualaikum w.b.t.. Siapa kat sini yang biasa beli kereta terpakai ataupun ada hasrat nak beli selepas ini? Kalau dah biasa beli tu, mungkin dah ada pengalaman la kan.. Tapi kalau untuk yang pertama kali, jangan la terus terjah ke kedai kereta terpakai tu.. Nanti kan tak pasal-pasal kena tipu.. At least bawa la kawan yang sudah ada pengalaman bab membeli atau ada pengalaman pasal kereta.. Ataupun cuba la tanya Mr. Google bab-bab tips.. Insyaallah boleh membantu..

Sumber : Google

Dah sebut tentang tips tu, kat sini Eraz nak share beberapa Tips Membeli Kereta Terpakai.. Insyaallah ianya boleh membantu.. Kalau ada yang nak tambah, boleh la tambah di bahagian komen ok.. Takde masalah.. Sama-sama kita kongsi ilmu untuk kegunaan orang lain juga.. Selain dapat menghindarkan kawan-kawan kita kena tipu, dapat juga pahala kan.. Ilmu yang mereka dapat dari kita tu, tak akan hilang..

Jadi apa Tipsnya? Korang kena bagi masa sikit dalam seminit je untuk tonton video ni.. Cara penyampaiannya memang senang untuk korang faham.. Boleh dengar tips dan fikirkan dengan lebih details lagi.. Kalau si pembuat video ni nak cerita penuh, mahu setengah jam video ni.. Haha.. So sila tonton video di bawah :


Macamana? Dapat tangkap antara tips yang diberi? Kalau tak dapat, tengok la sekali lagi.. Apa yang penting di sini, selain dapatkan sedikit ilmu sebelum ke kedai kereta terpakai, korang perlu juga bawa kawan yang ada pengalaman.. Insyaallah, ianya akan banyak membantu.. Nak lebih senang dan mudah lagi? Haaa... Senang je..

Korang terus ke laman web showroom.car.. Di laman web tu, korang boleh tengok semua jenis kereta terpakai yang ada.. Kereta buatan Malaysia, luar Malaysia dan semua maklumat penting la.. Lagi senang, korang boleh filter terus ciri-ciri apa yang korang nak.. Memang senang.. Dan penting juga untuk korang tahu, pilihlah kereta terpakai tu berdasarkan tahun keluaran kereta berkenaan.. Kenapa? Sebabnya harganya memang berbeza? Tak percaya? Cuba ke showroom.car dan filter jenis kereta dan tahun keluaran kereta berkenaan.. Hasilnya? Hehe.. So pilihlah dengan bijak! Wassalam..

Read more ...

Monday, 18 September 2017

Sport Mens Watches Gaya Unggul

Assalamualaikum w.b.t.. Kepada wanita di luar sana yang pening tak tahu apa nak belikan untuk suami, ayah atau tunang tersayang, senang saja.. Pilih mana-mana mens watches yang ada di pasaran.. Tapi kalau banyak sangat jenis jam tangan pun susah nak buat pilihan kan? Jadi hari ini kita bagi fokus dulu kepada jam tangan sporty yang sangat trendy untuk lelaki.. Jadi, tak kisah yang membaca hari ini lelaki atau wanita, mari kita tengok apa gaya terkini jam tangan sport!


Okay jenama jam tangan sport pertama ialah Casio G-Shock.. Jam tangan ini bukan main-main ya.. Memang tahan lasak dan mempunyai pelbagai reka bentuk yang menawan hati! G-Shock sudah lama diminati orang ramai sampai ada yang gila mengumpul setiap rekaan edisi terhad yang dikeluarkan saban tahun.. Jangan ingat jam tangan sport tidak boleh dipakai secara formal ya. Gaya sport watches boleh sahaja digunakan untuk kerja sekiranya warna tidak begitu terang jadi pilih warna biasa seperti kelabu, hitam atau biru jika anda mahukan lebih versatiliti..


Tengok gambar ini.. Jam tangan nampak biasa saja kan? Jangan terpedaya, sport watch ini berjenama Maserati.. Ya, jenama kereta sport yang mewah itu.. Okay, anda tak payah la beli jam tangan sport mahal begini tapi kita cuci mata tengok sahaja.. Tak salah kan? Kalau nak beli jam tangan sport yang serupa, boleh saja kerana banyak jenama lain yang lebih mampu dimiliki dengan reka bentuk yang serupa..



Post tak lengkap tanpa bercerita tentang jam tangan moden zaman kini iaitu smart watch yang khas untuk kecergasan harian.. Anda minat bersukan? Mahu berjinak dengan penjagaan kesihatan? Elok mencuba jam tangan seperti Fitbit yang sangat bergaya dan dapat dipakai untuk apa sahaja situasi seperti bersukan atau untuk ke tempat kerja dan hari biasa. Jadi mana satu sport watch pilihan anda?
Read more ...

Tuesday, 22 August 2017

Misi Mencari Cermin & Lukisan Dinding Rumah

Assalamualaikum w.b.t.. Ini kire entri throwback.. Baru ni alhamdulillah, kami berdua, suami isteri ambil cuti sebab ada urusan rasmi bersama.. Alhamdulillah dah settle untuk hari tu.. Anak-anak semua hantar ke tadika dan taska sebab tak nak bagi mereka penat ikut kami ke hulur ke hilir.. Senang mereka buat aktiviti di sekolah.. Sebelum ke pejabat urusan tu, breakfast dulu di Nasi Lemak Bersinar dan tiba-tiba buat plan ke Brandiss dan Sufi Store di Kota Bharu ni..

Di Brandiss kami plan nak belikan satu cermin untuk letak di dinding rumah selepas pintu masuk.. Alang-alang ada sale, terus la ke sana untuk survey.. Kalau ok, boleh terus beli kan.. Tapi lepas naik satu tingkat ke satu tingkat, tak de yang sesuai dengan citarasa dan design rumah.. Yang berkenan tu ada tapi corak yang tak sesuai... Ada juga size yang tidak sesuai.. 


Gambar di atas ni cantik sangat tapi berbentuk segiempat tepat.. So bila berbentuk macam tu, susah nak sesuaikan kalau dinding besar kan.. Nak beli satu, tak sesuai.. Tapi kalau nak beli dua, harga pun double la kan.. Kalau satu pun harga dah ummppphh, kalau double, hehe je la buat masa sekarang.. Tak de kat situ, mungkin tempat lain ada kan..

Nak pilih gambar ni pun bukan senang, ada yang berkenan di mata, di dinding pula tak sesuai.. Kena la juga sesuaikan dengan warna dinding, warna sofa, warna karpet atau warna langsir juga kan.. Kami memang jenis yang tak suka caca marba.. Simple tapi mesti bersesuaian.. Crowded sangat pun tak nak...


Cermin tak atas ni pula cantik tapi macam tadi juga, berbentuk tak sesuai.. So kami decide untuk tempah sendiri mengikut size dinding dan corak yang kami perlukan.. Janji puas hati.. So dari Brandiss memang kami pula dengan tangan kosong je la hari tu.. Haha...


Terus ke kawasan Tesco pula sebab nak ke Sufi Store cawangan Kota Bharu.. Nama pun cawangan, so design tak banyak yang ada.. Tapi alhamdulillah, boleh tempah.. Harga pelbagai, yang berpatutan pun ada.. Tapi memang cantik.. Kami decide akan beli satu untuk letak di dinding kawasan 'family area'.. So sekarang tengah kumpul design dan akan tempah..

Lepas ni, akan terjah lagi dua tiga kedai lain untuk dapatkan kepuasan.. Barang harga macam ni, memang kena decide dan fikir betul-betul... Baru puasa hati kan..
Read more ...

Monday, 7 August 2017

Bila Zara Request Pizza

Assalamualaikum w.b.t.. Kami ni suami isteri dari mula kahwin sampai lah sekarang, tak berapa gemar sangat makan malam di luar.. Kalau tak sempat memasak pun, at least akan take away lauk2 tertentu.. Tapi ada ketika, nak juga udara luar dan bawa anak2 keluar makan kan.. So semalam lepas kerja, decide dengan wife, tak payah masak dan makan kat luar je la.. Ada satu tempat di Cherang KB tu.. Tapi..

Sebelum sampai tempat tu, tiba2 Zara request nak makan Pizza.. Dah pandai request ya sekarang? Hehe.. Hancus selera Papa nak makanan lain.. Mama pun.. Hehe.. So ikut la selera Zara semalam.. Kebetulan selajur kedai yang kami nak pergi tu memang ada Pizza Hut yang PHD dan Gino Pizza.. So ajak Zara ke Gino Pizza la sebab pernah sekali ke situ dan ternyata best! Hehe.. Pesan jenis Pizza pun ikut selera Zara juga.. Nasib baik best! Haha.. Ternyata kali kedua ke sana, Pizza memang best! Cuma kami ada roti, tak sampai2.. Terlupa kot.. So cashier tak kire la.. Haha..

Alhamdulillah, bila ikut selera dia, banyak la dia makan.. Perut anak lebih dipentingkan sekarang ni.. Janji di selesa dan kenyang.. Itu Zara.. Tapi apa Adam Fitri buat sepanjang kami menjamu selera? Adam memang kena perhati lebih sikit.. Mula2 sampai tu ok lagi duduk tepi kami tapi lepas tu, dia mula turun nak keluar kedai.. Papa la ikut sekejap.. Rupanya nak pergi cari kucing di kedai sebelah.. Dah jumpa kucing, balik semula ke Gino Pizza..


Pizza sampai, dia makan sikit then pegang pizza, bangun terus ke ruang hadapan kedai.. Dia buat catwalk kat situ la pula.. Tapi alhamdulillah, tak keluar dari kedai.. Kire ok la.. Takde la kami duduk bangun, duduk bangun kan.. Adam ni memang budak yang aktif sikit.. Suka explore itu ini.. Tapi last masa kami nak ajak balik, boleh dia duduk santai depan pintu.. Adoi..

Entri Pertama pada Gino Pizza.. SINI.. Tunggukan juga pengumuman dua pembaca bertuah ERAZFADLI.COM
Read more ...

Saturday, 29 July 2017

Bila Nama-Nama Alif Naik Serentak

Assalamualaikum w.b.t.. Entri terakhir sebelum ni pada hari Rabu, 19 Julai baru ni.. Sepuluh hari lepas.. Astaghfirullah.. Bukan sengaja tak nak buat entri baru.. Idea tu ada.. Gambar-gambar juga ada.. Tapi, kekangan masa dan tempat.. Kalau dulu, Eraz sangat selesa update blog melalui phone.. Sekarang tak jumpa lagi apps yang sesuai untuk update blog dengan iPhone.. Frust! So last update pasal SNDLipstick By Siti Nordiana.. Siapa nak order, boleh refer entri tu ok..


Mulanya nak buat entri pasal dinner semalam atau pasal di KL baru ni.. Tapi fikirkan hari ni Sabtu, so nak santai2 sikit la.. Teringat hal semalam yang gegarkan seluruh Malaysia.. Nama 'Alif' memang sangat popular sekarang.. Mula2 satu nama Alif yang naik di media sosial.. Lepas tu nama satu lagi Alif naik dengan kisah yang lain pula.. Lepas tu ada masa sikit, skodeng la twitter.. Wow.. Ramai orang duk bercakap pasal Alif.. Artis2 pun tak ketinggalan..

Kisah apa? Tak perlu la Eraz cerita kat sini secara details sebab rasanya semua orang dah tahu kot.. Kebenaran, apa yang berlaku di saat itu, apa yang berlaku disebalik, hanya mereka yang tahu.. Korang jangan salah orang pula ya.. Alif ni tak termasuk Alif Satar ya.. Haha...
Read more ...

Wednesday, 19 July 2017

SNDLipstick By Siti Nordiana

SNDLipstick By Siti Nordiana | Assalamualaikum w.b.t.. Terbaru dari Siti Nordiana dalam dunia perniagaan iaitu memperkenalkan Moisturising Matte Lip Cream SNDLipstick By Siti Nordiana.. Untuk permulaan, Nana mengeluarkan dua warna pilihan iaitu Honeybee dan Honeylatte.. Sejak diperkenalkan dua tiga minggu yang lepas, nampaknya SNDLipstick ni memang mendapat perhatian ramai.. Ramai yang dapatkan kedua-duanya terus.. Nak tengok warna macamana? Ada Honeybee dan Honeylatte.. Tengok gambar di bawah :

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

Ok.. Sebelum beli, sure nak tahu apa ciri-cirinya kan.. Mesti la nak tahu juga apa kelainan yang ada dengan SNDLipstick By Siti Nordiana ni kan.. Isteri Eraz memang salah seorang yang pakai SNDLipstick By Siti Nordiana ni dan sejak hari mula-mula pakai hari tu, sampailah ke hari ini, memang dia tak guna lipstick yang lama dah.. Ok ciri-ciri yang Eraz boleh share ialah :

1. Mesra wuduk.. Siti Nordiana memang menitik berat pasal aspek ini.. So memang kalau korang nak ambil wuduk, SNDLipstick memang senang je nak tanggal.. Berbeza dengan jenama yang lain, sangat mengambil masa untuk bersihkan.. Tapi SNDLipstick, sangat senang.. Alhamdulillah..

2. Warnanya memang bold dan cantik.. Kalau tak nak pakai jenis yang terang2, boleh la lepas pakai tu, lap la sikit.. Betul tak? Bergantung pada si pengguna..

3. Ada siap2 ada moisturiser.. So memang bibir akan sentiasa lembap.. Itu ciri best apa.. Bibir tak kan nampak or rasa kering..

4. Bau? Bau pun ada.. Best dan sweet sangat kata wife..

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

Ok tak ciri-ciri tu? Kalau nak rasa sendiri, boleh try dulu ok.. Mesti puas hati punya.. Dengan pembelian dengan Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana melalui pemilik Instagram : @pengantinmusimsalju_, korang juga akan dapat FREE GIFT yang menarik.. Dengan Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana (IG : @pengantinmusimsalju_) sahaja boleh dapat FREE GIFT ni.. Ianya sebagai penghargaan kepada customer2.. Apa FREE GIFT nya? Macam-macam.. Jumlah FREE GIFTnya pun mengikut jumlah lipstick yang dibeli..

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

So tunggu apa lagi? Boleh order sekarang kerana untuk pengeluaran pertama ini memang stok sangat terhad.. Mengikut Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana (IG : @pengantinmusimsalju_)nya, memang sekarang menjadi hot sale sebab customer kalau dah beli, memang dah beli satu dah, terus beli dua.. Sebab kalau tengok di Instagram @sitinordiana sendiri, dia selalu buat video pemakaian lipstick yang memang senang dan cantik.. Macamana nak tempah??

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

CARA TEMPAHAN :

1. Terus whatsapp ke No. +6 017-977 3382 sekarang! Beritahu berminat untuk dapatkan SNDLipstick ok..
Susah nak save dulu no. di phone? Boleh klik No. ini ok.. >> http://www.wasap.com/60179773382

2. Boleh juga ke IG rasmi Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana ini iaitu @pengantinmusimsalju_

Bila dah order tu, korang akan terus dapat SNDLipstick By Siti Nordiana dan FREE GIFT yang cun punya.. Tak rugi.. Jom ramai-ramai try ok.. Wassalam..

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana
Read more ...

Monday, 17 July 2017

Kencing Manis Boleh Membunuh !


KENCING MANIS BOLEH MEMBUNUH!

Assalamualaikum w.b.t.. Jika dahulu, kita selalu beranggapan bahawa penyakit jantung merupakan pembunuh NO. 1 dunia.. Namun, dengan kemajuan teknologi sekarang, penyakit jantung boleh dirawat pada peringkat awal.. Bahkan, melalui pembedahan, pesakit jantung masih boleh menjalani kehidupan seperti biasa.. Selari dengan kemajuan ini, pola penyakit kronik juga berubah.. Kita sedar atau tidak, penyakit ‘silent killer’ kini bukan lagi penyakit jantung, tetapi penyakit kencing manis atau diabetes..

Dalam satu kajian yang dijalankan oleh National Health and Morbidity Survey 2015, peratusan rakyat Malaysia yang menghidapi penyakit kencing manis meningkat kepada 17.5 peratus pada tahun 2015 berbanding tahun 1996 yang hanya 11.6 peratus [1].. Peningkatan peratusan ini sebenarnya selari dengan peningkatan kadar peratusan masyarakat kita yang mempunyai masalah berat badan berlebihan atau obesiti..

Lebih mengejutkan lagi ialah ramai di antara kita yang tidak sedar sebenarnya mereka menghidapi penyakit kencing manis.. Ini kerana, ramai di antara kita masih lagi menyangka yang penyakit kencing manis ini hanya menyerang golongan veteran seperti pak cik-pak cik yang sudah pencen, bekas tentera yang meluangkan masa bermain dam aji di warung kopi, atau warga tua yang berusia 50 tahun ke atas..

Sedangkan pola penyakit kencing manis kini sudah pun berubah.. Dan perubahan ini sangat ketara dan membimbangkan kerana orang muda yang berusia seawal 30-an juga boleh menghidap sakit kencing manis.. Perubahan pola penyakit kronik ini dipengaruhi oleh beberapa faktor yang kita sendiri secara sedar sering kita amalkan dalam kehidupan seharian..

Budaya melepak di kedai makan sehingga larut malam, habit makan process food dan fast food seperti nugget, sosej, kentang dan pengambilan gula yang melebihi 10 sudu dalam satu hari.. Budaya yang sudah menjadi kebiasaan dan dianggap normal inilah yang menyebabkan ramai golongan muda bahkan kanak-kanak sudah menghidapi penyakit kencing manis stage 1 dan 2.. Potensi menghidap kencing manis lebih tinggi jika seseorang itu sering mengambil minuman bergas yang mengandungi gula yang tinggi..

Lebih membimbangkan, penyakit kencing manis ini merupakan kesan sampingan yang bermula dengan masalah berat badan berlebihan atau obesiti. Seseorang yang obes berisiko untuk mendapat penyakit yang digelar penyakit 3 serangkai, iaitu kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung. Ketiga-tiga penyakit ini saling bersangkut-paut. Tidak hairanlah jika rakyat Malaysia merupakan penghidap penyakit kencing manis tertinggi di Asia Tenggara. Melalui statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Malaysia berada di tangga ke-10 di dunia dengan jumlah penghidap kencing manis teramai [2]..

Penyakit kencing manis ini berlaku apabila organ pankreas manusia tidak dapat menghasilkan insulin.. Pankreas merupakan organ badan yang akan menghasilkan insulin apabila badan menghantar isyarat menunjukkan kadar peningkatan glukos atau gula dalam saluran darah secara tiba-tiba. Bila kita makan, glukos yang terdapat dalam makanan tersebut akan ditukar menjadi tenaga dan disimpan sebagai lemak [3].

Namun, bagi pesakit kencing manis, organ pankreas mereka tidak lagi mampu untuk menghasilkan insulin yang diperlukan.. Kesannya, glukos yang terdapat di dalam darah tadi tidak dapat diserap masuk ke dalam sel-sel badan dan juga tisu badan.. Bila badan kita sudah tak lagi sensitif dengan peningkatan glukosa dalam darah dan insulin tidak dapat dihasilkan dengan baik, maka glukosa tadi akan kekal di dalam saluran darah dan berlakulah peningkatan kadar gula dalam badan.. Dari situ akan terjadinya simptom-simpton lain akibat jangkitan kencing manis seperti luka sukar sembuh, mata mengalami rabun / silau, sering pening kepala dan juga peningkatan darah (bacaan blood pressure meningkat)..

Penyakit kencing manis ini digelar ‘silent killer’ kerana penyakit ini boleh membuatkan penghidapnya rabun atau lebih teruk lagi buta, mengalami komplikasi buah pinggang, jangkitan luka yang tidak sembuh yang akhirnya akan menyebabkan kecacatan kekal, sakit jantung dan strok.. Lebih menyedihkan lagi, penyakit kencing manis ini tidak boleh di ubati dengan perubatan moden tetapi ia hanya mampu di kawal melalui ubat-ubatan atau suntikan insulin kekal untuk seumur hidup..

Dalam Bahasa mudahnya, pesakit kencing manis akan bergantung hidup pada ubat-ubatan untuk sepanjang hayat kerana organ pankreas yang tidak lagi mampu berfungsi dengan baik.. Hanya dengan menukar gaya hidup melalui kawalan pengambilan gula dan suntikan insulin atau pengambilan pil, pesakit kencing manis boleh menikmati kehidupan seharian seperti biasa..

BAGAIMANA MENGELAK DARIPADA TERKENA PENYAKIT KENCING MANIS?


Seperti yang kita sedia maklum, punca utama penyakit kencing manis adalah berpunca daripada pengambilan gula berlebihan dalam badan pada setiap hari. Kadar gula maksima yang sesuai untuk badan dalam sehari hanyalah sekitar 6 sudu teh sahaja.. Apabila kita mengambil makanan atau minuman yang mengandungi kandungan gula melebihi 6 sudu teh sehari, maka dari sinilah kita akan mula terdedah kepada penyakit kencing manis..

Secara perlahan-lahan, organ pankreas dalam badan kita akan mengecut dan tidak dapat berfungsi dengan baik.. Ketika itu kadar insulin dalam badan kita akan berkurangan dan bermulalah kencing manis dalam kehidupan kita..

Untuk mengelakkan masalah kencing manis ini, terdapat beberapa cara antaranya dengan mengurangkan pengambilan gula harian anda.. Cuba kurangkan sehabis mungkin kadar gula yang anda ambil setiap hari.. Sekiranya anda pergi ke kedai makan, pesan minuman yang kurang gula atau pesan minuman buah-buahan tanpa gula.. Minum air putih sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau 2 liter sehari bagi membantu buah pinggang anda berfungsi dengan baik dan membantu melancarkan proses perkumuhan dalam badan anda..

Namun, bagi sesetengah orang, agak sukar bagi mereka untuk mengurangkan pengambilan kadar gula.. Ada kalanya seseorang itu akan mengalami masalah seperti menggigil, kekejangan otot dan rasa tidak senang duduk atau seperti ingin pitam kerana kekurangan gula dalam badan.. Kebiasaannya pesakit yang sedang dalam risiko awal kencing manis akan mengalami simptom seperti ini.. Sekiranya anda salah seorang yang mengalami simptom seperti ini, maka anda boleh menggantikan pengambilan gula kepada pengambilan pemanis semulajadi stevia.. Dipasaran terdapat pelbagai produk yang telah dijual yang menggunakan 100% bahan semulajadi diproses daripada daun stevia.

 

GANTIKAN PENGAMBILAN GULA DENGAN STEEVYA!


Antaranya adalah jenama STEEVYA. Produk yang dihasilkan oleh bumiputera dan disahkan selamat digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia serta melalui beberapa ujikaji makmal dan disahkan TIADA bahan merbahaya.. Produk STEEVYA ini juga merupakan produk stevia cecair pertama yang mengandungi Vitamin C didalamnya yang mana vitamin C ini berfungsi sebagai ejen imunisasi badan dalam membantu pertumbuhan sel-sel badan.. Seperti yang kita ketahui, penghidap kencing manis akan berhadapan dengan masalah luka sukar sembuh.. Maka dengan pengambilan vitamin C yang mencukupi, maka sel badan dapat membantu merawat luka-luka yang terjadi tadi..

Dalam keaadaan kegawatan ekonomi, untuk membeli stevia yang agak mahal dipasaran adalah berat bagi mereka yang mempunyai kekurangan dari segi kewangan.. Namun, dengan adanya produk STEEVYA, maka tiada lagi masalah bagi semua individu untuk berubah menjadi lebih sihat.. Kerana, produk STEEVYA ini dijual pada harga yang amat berpatutan.. Hanya dengan RM 49.00 sahaja, anda boleh mendapat sebotol stevia semulajadi dengan 50ml yang mana sebotol ini sudah mencukupi untuk kegunaan sekeluarga selama 2 - 3 minggu (berdasarkan penggunaan 2x sehari bagi 3 ahli keluarga)..

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang STEEVYA? Layari website ini: www.steevya.net Ingin membeli secara online produk STEEVYA? Layari: www.steevya.com   Masih sempat untuk anda semua melakukan langkah pencegahan dalam badan anda.. Gantikan penggunaan gula kepada penggunaan STEEVYA yang lebih baik dan bebas kalori serta selamat. Jagalah kesihatan anda. Kurangkan gula dalam makanan dan minuman, gantikan dengan STEEVYA.. Selamat mencuba!  

TESTIMONI STEEVYA


 

 

 

 

 

Read more ...

Saturday, 15 July 2017

Bila Mengantuk Di Pejabat

Assalamualaikum w.b.t.. Kali ni nak buat entri berunsur diari sikit.. Hehe.. Tak tahu kenapa kat office ni rasa sejuk giler lak.. Orang lain takde lak bagtau apa-apa.. Rasa macam nak buka pintu office dan keluar ambil udara panas.. Haha.. Kalau kat rumah macam ni, terasa best kalau dapat buat macam gambar di bawah.. Tapi biasanya kalau kat rumah pun, takdenya nak tidur sebab anak-anak sure ajak teman main.. Hehe..


Kalau bukan puasa sunat syawal hari ke-6 hari ni, memang awal-awal dah buat kopi panas dan letak tepi pc ni.. Tapi tak boleh la pulak hari ni.. Tapi takpe, janji dapat tunaikan puasa 6 ni, alhamdulillah.. Ngantuk ke apa ke, ada ubat lain kan.. Esok hari Raya lagi! Hehe.. 

Korang pernah ke tidur kat office macam ni.. Masa lunch break la? Kalau Eraz, memang tak boleh lelap mata.. Tak selesa.. Batal tu hanya untuk sendal belakang di kerusi je.. Tapi bila sekali sekala try bantal empuk tu letak kat kepala, tak mustahil hanyut kot.. Haha..

Read more ...

Thursday, 13 July 2017

Bila FB Throwback Gambar Fotografi Outdoor

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah.. Tahun 2017 ni merupakan ulang tahun perkahwinan Eraz yang ke - 6 tapi bukan bertarikh hari ni.. Tarikh nya hujung bulan lepas.. Tapi kenapa hari ni disebut-sebut? Sebabnya tiba-tiba En. Facebook ni buat throwback letak gambar 6 tahun yang lepas dengan gambar fotografi outdoor kami.. Eraz dan wife memang upload lambat sebab nak tunggu gambar-gambar fotografi outdoor ni..


Itu merupakan salah satu gambarnya la.. Alhamdulillah hasil yang diberikan oleh jurukamera memang terbaik.. Gambar, latar belakang, suasana dan pengantinnya semua terbaik.. Haha.. Eraz kaku la sikit masa tu sebab tak biasa kan.. Lokasinya memang cantik.. Walaupun hidup di Kelantan, Eraz first time sampai sana..

Jurukamera memilih Pantai Senok, Bachok, Kelantan.. Masa tu memang tak sepopular sekarang.. Takde orang pun masa kami duk shooting tu.. Tapi sekarang agak popular la.. Cumanya biasa la ada segelintir yang buat onar dengan buang sampah merata.. Merosakkan permandangan je.. Imej pun rosak..

Masa kami pergi ni, memang dah cantik.. Tapi masa ni orang belum explore habis lagi.. Apa2 pun hasil, memang terbaik! Puas hati.. Kenangan sampai bila2 ni.. Tapi tiba2 terfikir CD softcopy duk kat mana.. Haha.. Ya la, masa banjir dlu, memang banyak barang rosak kan.. Errmmmm....
Read more ...

Tuesday, 11 July 2017

Kenapa Si Kecil Suka Sangat Buka Peti Ais?

Kenapa Si Kecil Suka Sangat Buka Peti Ais? | Assalamualaikum w.b.t.. Peti Ais dengan si Kecil memang tak dapat dipisahkan kot.. Anak-anak Eraz sendiri pun memang dua-dua tu memang tak boleh kalau nampak peti, terus nak buka.. Kakak Zara dah ok dah sekarang, tapi tukar la pulak turn kepada Adam Fitri.. Tapi kalau tak panggil atau larang sikit, memang duduk kat situ la jawabnya.. Haha..

Kenapa Si Kecil Suka Sangat Buka Peti Ais?

Anak-anak korang macamana? Dalam sehari tu, berapa kali mereka pergi buka peti ais.. For sure korang rasa tak selesa kan.. Risau pun ada.. Macam-macam rasa.. Budak kecil biasa la, kalau dah buka peti ais, memang dia akan explore habis-habisan.. Tak mustahil juga akan tumpah sesuatu.. Haha.. So hari ni Eraz nak share kepada mereka berbuat demikian.. Puncanya la.. Lepas dah tahu apa puncanya mungkin boleh buat langkah pencegahan dan keselamatan untuk elakkan anak daripada mendapat bahaya..

Ini apa yang Eraz baca dan boleh share dengan korang semua.. Sebenarnya ada beberapa sebab yang mungkin menyebabkan si kecil kita dari usia 10 bulan hingga 6 tahun sangat suka buka pintu peti ais.. Ini antaranya:

1. Rasa ingin tahu yang sangat tinggi

Bayi dan kanak-kanak memang terkenal dengan sikap ingin tahu mereka yang tinggi.. Mereka asyik lihat papa dan mama buka pintu peti ais jadi keinginan untuk mencuba turut ada dalam fikiran mereka. Bila dapat peluang memang tak akan dilepaskan..

2. Menarik perhatiannya

Bentuk objek peti ais itu sendiri sangat menarik perhatian si kecil.. Apatah lagi jika selalu memerhatikan orang dewasa buka dan tutup pintu peti ais serta mengeluarkan pelbagai barangan daripadanya..

3. Kagum dengan pencapaian sendiri

Biasanya mula-mula si kecil hanya kerap berdiri depan peti ais sambil cuba membuka pintunya tetapi tidak berjaya.. Namun, hasil tak mengenal erti putus asa jangan terkejut kalau anak anda akhirnya berjaya membuka sendiri pintu peti ais.. Kali pertama berjaya, anak anda akan ketawa gembira dan bangga dengan pencapaiannya.. Selepas itu mereka akan jadikan tabiat buka peti ais sebagai satu aktiviti wajib setiap hari.. Bertabahlah mama!

4. Cari makanan atau minuman kegemaran

Mereka tahu dalam peti ais ada banyak makanan dan minuman yang disimpan oleh papa dan mama. Mungkin juga ada makanan dan minuman yang mereka tidak dibenarkan makan.. Jadi si kecil berusaha untuk mendapatkan makanan dan minuman kegemarannya di dalam peti ais..

5. Melatih kemahiran tangan

Dari sudut positif, kebolehan si kecil membuka pintu peti ais adalah satu bentuk kemahiran motor halusnya apabila mereka semakin mahir menggunakan tangan.. Jadi, tabiat membuka pintu peti ais boleh juga menjadi satu rangsangan positif pada perkembangan kemahiran tangannya..

6. Si kecil memang bijak

Bukankah sikap semula jadi si kecil memang meniru perbuatan orang dewasa.. Sebenarnya mereka sedang meneroka persekitaran dan belajar banyak perkara daripadanya dan sememangnya si kecil anda budak bijak!

Ok tak punca-punca tu? Macam menarik je kan.. Anak-anak Eraz kalau kali pertama berjaya buka peti ais tu sendiri, memang boleh recall la macamana reaksi mereka.. Tapi.. Kalau dah sampai kerap sangat buka peti ais tu, bahaya juga.. Kena ambil langkah berjaga-jaga la pulak.. Kita la kena pastikan keselamatan mereka..

Kenapa Si Kecil Suka Sangat Buka Peti Ais?
Gambar Hiasan - Sumber En. Google

Berikut antara langkah keselamatan yang mesti dilakukan bagi mengelakkan anak diancam bahaya.. Insyaallah.. Sama-sama kita praktikkan..

1. Jangan biarkan anak berseorangan di dapur kerana bimbang dia akan buka dan masuk dalam peti ais.

2. Jauhkan plug peti ais daripada jangkauan si kecil..

3. Jangan simpan ubat atau sebarang makanan/minuman yang tidak sesuai untuk anak kecil dalam peti ais..

4. Jika boleh segala makanan/minuman dalam botol/bekas kaca jauh daripada capaian anak bila dia membuka peti ais..

Wassalam.. Semoga entri ini membantu dan memberi maklumat kepada semua..

Kredit : PA & MA
Read more ...

Monday, 10 July 2017

Cabaran Bersiap Awal Pagi - Bila Ada Anak Kecil


Assalamualaikum w.b.t.. Cabaran ni memang akan berlaku pada semua ibubapa yang ada anak kecil.. Ini terutamanya pada ibubapa yang kedua-duanya bekerja.. Kalau salah seorang tak bekerja, better la kot.. Macam kami yang dua-dua bekerja ni dan office hour pula tu, memang agak mencabar la.. Ini baru anak dua.. Tapi alhamdulillah, semua terkawal.. Tapi tak boleh nak sampai office tersangat awal la.. On time tu biasa.. Haha..

Pagi-pagi kena kejutkan anak-anak dengan baik sebab kalau mereka bad mood, kacau la aktiviti seharian dia nanti dan kita sendiri nak bersiap pergi kerja pun akan terbantut.. Kejut elok-elok, offer kalau mereka nak susu.. Kalau macam liat nak pergi mandi terus, offer mereka buat aktiviti mereka suka dulu selain minum susu, tengok tv dulu ke..

Then macam Eraz, memang kami biasa buat kalau sorang mandikan, sorang lagi siapkan.. Senang kan.. Kerjasama.. Bila anak dah terbiasa, dengan siapa-siapa pun dia boleh bersiap.. Biasa kalau kami, Adam la dulu akan dimandikan sebab memang request dari Kakak Zara.. Bila Adam mandi, barulah Kakak Zara akan mandi.. Bila mereka dah siap, bagi mereka buat apa mereka suka, baru la kami boleh bersiap..

Cabaran lain kalau tiba-tiba dah bersiap, Adam buang air besar la pula.. Tak kan nak bagi dia naik kereta macam tu je kan.. Mesti la kena bersihkan dulu.. Buang semula stoking, lepat lengan baju, lepat kaki seluar dan semua yang perlu la.. Basuh-basuh bagi wife lak siapkan sebab jenis Adam, kalau nak basuh berak pun, mesti semua kena buat baju seluar sebab dia akan main air.. Sebab tu kalu wife yang kena basuh, memang sampai tudung la basah.. So Eraz bantu..

Kalau masa nak keluar tadi awal, disebabkan kena masuk bilik air semula, delay la kami sampai ke office.. Kami jarang keluar asing-asing walaupun dengan kereta masing-masing.. Wife biasa anta Adam, Eraz hantar Zara.. Tapi hari ni, dua-dua nak naik kereta Eraz.. Haha.. So tak kisah la.. Wife boleh terus ke tempat kerja sebab tempat kerja dia memang susah cari parking dan masuk awal sikit.. Balik nanti, wife akan ambil dua-dua sebab dia balik awal..

Banyak lagi cabaran sebenarnya.. Tapi inilah pengalaman yang akan dikenang bila mereka dah besar nanti.. Mesti rindu punya.. 
Read more ...

Sunday, 9 July 2017

AFMegastar | Himpunan Semua Bekas Pelajar AF

AFMegastar | Himpunan Semua Bekas Pelajar AF
AFMegastar | Himpunan Semua Bekas Pelajar AF

AFMegastar | Himpunan Semua Bekas Pelajar AF - Assalamualaikum w.b.t.. Baru ni ada terbaca dalam satu blog pasal AFMegastar ni.. Bila baca details, macam sangat menarik ni.. Rasanya AFMegastar ni akan menjadi kenyataan sebab ramai bekas pelajar AF dari musim pertama sampailah ke AF 2016.. Katanya pada awal Julai baru ni, semua mereka telah hadir untuk ujibakat semula untuk pihak produksi memilih peserta AFMegastar yang terbaik dari segi vokal dan persembahan.. Harap bukan populariti semata-mata..

Bila akan mula berlangsung tu, belum pasti lagi.. Katanya dalam Instagram Pak Nil ada terselit video ujibakat nyanyian Amylea AF 3 dan Bob AF 2.. Tapi muka tidak dipaparkan.. Hanya suara kedengaran.. Dalam Harian Metro 08 Julai 2017 semalam, Idayu AF 3 ada memberitahu juga telah hadir pada ujibakat berkenaan.. Bekas pelajar AF dulu memang ramai berbakat cuma tidak dapat diketengahkan.. Harap AFMegastar akan membantu bekas pelajar AF yang terbaik ini menjadi yang terbaik! 

Mungkin juga sudah tidak ada program AF 2017 sebab mesti Astro akan ketengahan AFMegastar ni kan.. Adakah mereka akan dikurung masa pelajar AF? Rasanya macam tidak kot sebab ramai mereka dah bekeluarga dan mungkin yang ada business sendiri kan.. Maybe akan jadi macam peserta Gegar Vaganza.. Bebas! Setiap hujung minggu, ada konsert.. Tapi semua tu belum terjawab.. Hanya produksi AFMegastar sahaja yang tahu.. So tunggu..
Read more ...

Saturday, 8 July 2017

DeXandra Perfume Selamat 'Terbang' Kepada Pembaca Bertuah ERAZFADLI.COM

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah minggu lepas sudah selamat poskan DeXandra Perfume kepada Dua Pembaca ERAZFADLI.COM yang mana telah meninggalkan komen dalam ranking dua terbanyak sepanjang bulan Jun 2017 yang lepas.. Alhamdulillah.. Ianya sebagai satu penghargaan kepada mereka yang sudi singgah di blog Eraz dan meninggalkan kesan.. Satu perfume sudah mendarat dan satu lagi insyaallah akan dapat hari ni dan esok.. Semoga mereka berpuas hati dengan bau yang Eraz pilih.. Itu diantara yang Top Selling..

Untuk Bulan Julai 2017 ini, Eraz akan kekalkan gift kepada dua orang juga yang meninggalkan komen tertinggi di blog ini sepanjang bulan Julai 2017 ini.. Untuk bulan ni, kita masih kekalkan untuk hadiahkan DeXandra Perfume.. So! Hari ni baru 08 Julai.. Jauh lagi nak sampai 31 Julai kan.. So semua orang berpeluang untuk merasa wanginya DeXandra Perfume ni.. Hehe.. DeXandra di antara nama yang sedang orang sebut-sebut.. 



By the way, siapa-siapa yang nak order DeXandra Perfume, boleh whatsapp Team kami terus.. Dan kami akan respon serta boleh suggest jika tak sure nak dapatkan perfume yang jenis macamana.. Ada banyak pilihan sebenarnya.. Whatsapp terus ke no. 017-977 3382.. Nanti bagitahu dapat info dari blog ERAZFADLI.COM.. Dapat FREE POSTAGE!!!! FREE GIFT? Try whatsapp dulu ok.. Hehe.. 

Siapa yang nak jana pendapatan sebagai agent dropship, pun boleh whatsapp ke no. 017-977 3382 juga.. Margin keuntungan sangat tinggi.. Surirumah pun ramai join.. Insyaallah dapat membantu suami kan.. Student pun ada.. Macam-macam background..
Read more ...

Friday, 7 July 2017

Nasib Orang Memberi Hutang

Assalamualaikum w.b.t.. Sebenarnya entri ni ada dalam draf dari tahun 2015 lagi.. Tapi entah mengapa la agaknya Eraz tak poskan kepada umum.. Bila buka balik dari draf, memang ayat-ayat yang Eraz kaitkan pada isu semasa masa tu dah tak releven.. Hehe.. So kali ni, kita delete semua yang ditulis, tinggal gambar je.. Fokus pada tajuk entri, Nasib Orang Memberi Hutang..

Perkara biasa kot berlaku hal ini.. Gambar di bawah ni Eraz jumpa di Facebook je masa tu.. Terus copy masuk dalam draf blog.. Gambar berkenaan menyenaraikan dilema yang dialami oleh orang yang memberi hutang kepada kawannya.. Dah la berbakti kepada kawan, tapi mendapat nasib yang kurang baik pula kan.. Tapi, kepada sesiapa yang membaca entri ini dan dialah yang meminjam wang kawannya, sila la bertindak mengikut apa yang sepatutnya.. Jom baca sikit :


#SalamJumaat

#Akhirnya entri draf 2015 publish!!
Read more ...

Thursday, 6 July 2017

TAG La, 'Ubat' Orang Pelupa

TAG La, 'Ubat' Orang Pelupa | Assalamualaikum w.b.t.. Pernah tak dalam hidup korang pernah terlupa letak barang.. Cari punya cari sampai bersepah rumah tapi tak jumpa.. Kalau jumpa tu syukur.. Tapi kalau tak jumpa??? Atau anak kecil main dan dia tak tahu letak kat mana barang tu? Pernah pernah kan walaupun hanya sekali.. Jangan tipu! Cuba citer.. Hehe.. Ok! Hari ni Eraz nak buat entri pasal 'ubat' orang pelupa ni terutama yang selalu lupa mana la dia letak barang.. Hehe.. Biasanya kunci rumah, kunci kenderaan atau handphone!

Ini penyelesainya.. Percaya atau tidak Eraz nak cerita ni, korang boleh 'panggil' barang yang korang tak ingat letak kat mana tu.. Mudah je.. Guna TAG La! Memang bergunalah benda ni.. Kali pertama dengar ke TAG LA ni? Meh ni cerita sikit.. Korang mesti berminat punya..


TAG La ni merupakan satu alat Bluetooth Tracker, yang telah direka untuk menjadi 'ubat' kepada orang untuk mencari barang hilang sepantas mungkin.. Fungsi TAG La ni boleh kata lebih kepada memberitahu kepada kita kedudukan barang yang kita tinggalkan atau yang kita cari tu.. Tak percaya ke? Kena cuba.. Mana fungsi TAG La ni..?


Macam mana fungsi TAG La..?

PERTAMA
Korang boleh letakkan TAG La dalam beg, wallet atau barang berharga korang yang lain.. Biasa barang yang kita selalu guna la..

KEDUA
Kalau barang korang berada dalam lingkungan 75 kaki dan korang nak cari barang tu, gunakan "tracker" dan cari! TAG La akan berbunyi yang mana memudahkan korang buat carian!

KETIGA 
Handphone.. Pentingkan.. Tak jumpa? Haaa... Tekan mana-mana satu TAG La yang aktif untuk membuat handphone yang 'hilang' tu berdering.. Walaupun ia pada mode senyap.. Menarikkan..

KEEMPAT
Dengan TAG La juga, korang boleh menandakan lokasi terakhir korang, aplikasi ini secara automatik mencatat waktu terakhir dan tempat terakhir korang meletakkan barang tu.. Jadi, jika korang berhenti di suatu tempat dan kehilangan sesuatu, korang boleh tahu nak cari kat mana..

KELIMA
Boleh digunakan untuk selfie.. Dengan TAG La juga korang boleh mengambil gambar yang sempurna.. Wow.. Sbb TAG La berfungsi utk jd remote yg boleh diakses dr jauh.. Cayalah!!


Tapi.. Sebelum menggunakan TAG La ni, korang kena la dulu download aplikasi TAG La application.. Ikut cara gambar di atas ya.. Dari situ, baru la korang boleh dapat aktifkan TAG La korang.. Kalau korang masih lagi kurang faham tentang TAG La, korang boleh tengok video promo yang dorang buat.. Memang menarik!



Macamana? Mudah, Menarik dan Da Boom kan.. Memang memudahkan kerja kita mencari dengan adanya TAG La ni.. Eraz memang dah ada satu warna favourite Eraz ni, biru.. So! Korang pun rasanya kena la ada juga.. Mana tahu memang berguna di saat korang memerlukan.. 

Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari :

Laman Web Rasmi : https://tagla.com.my/

Tidak risau lagi dengan adanya TAG La..
Read more ...