Kelab Blogger Ben Ashaari

Saturday, 29 April 2017

Roti Titab di Kopitiam Kita, Kota Bharu

Assalamualaikum w.b.t.. Kalau sebut Kopitiam Kita, mesti majoriti orang Kota Bharu kenal.. Tapi realitinya, bukan semua orang Kota Bharu atau dengan kata lain, Kelantan yang pergi.. Tapi kalau tanya orang luar dari Kelanta, rasanya mereka yang terlebih dahulu kot yang sama.. Macam Eraz sendiri, sejak kedai mereka wujud dan boleh dikategorikan popular, memang tak pernah sampai sehinggalah 19 Mac yang lepas, baru la Eraz dan isteri sampai.. Ketinggalan ke kami? Hehe.. 

First time sampai Kopitiam Kita aritu, memang tak bayangkan macamana keadaan kedai atau keadaan suasana hari tu..  19 Mac tu cuti sekolah, kami memang lupa dan akhirnya mungkin agak 'mencari nahas' pergi.. Niat utama hanya nak rasa Roti Titab yang meletop tu.. Disebabkan cuti sekolah, parking kereta pun penuh tapi alhamdulillah kebetulan ada kereta keluar.. Sampai kedai, full house.. Siap ada menunggu sambil berdiri.. Alang-alang dah sampai, dan anak-anak pun takde, kami tunggu la sekejap.. Ting! Rezeki kami, sekejap je tunggu, ada meja kosong..

Tempah Roti Titab dan boleh tahan menunggu sebab satu meja order borong agaknya.. Banyak-banyak.. So ambil la nasi bungkus dulu belasah.. Sampai masa roti kami sampai, kami telan je la.. Rasanya?? Errmmm.. Bagi Eraz, biasa je kot.. Tak tahu la orang lain.. Tapi disebabkan 'jenama'nya sangat popular, so ramailah mencari kan.. Kami order 3 je kalau tak silap.. Harga? Boleh tahan.. Hehe.. Paling penting bagi owner, kedainya full house.. Happy meniaga macam tu..



Adakah akan pergi untuk kali kedua? Kalau hanya Eraz dan isteri, mungkin tak la kot.. Tambah-tambah kalau masa cuti sekolah.. Tapi kalau ada kawan atau maybe family yang nak rasa, mungkin la boleh bawa mereka..
Read more ...

Wednesday, 26 April 2017

Gelagat Dua Beradik | Zara Adam

Assalamualaikum w.b.t.. Membesarkan dua beradik ni, memang berbeza.. Si kakak membesar dengan caranya.. Si adik pula membesar dengan cara dia.. Dengan gender berlainan tu memang patut la kan.. Zara membesar dengan cepat sikit matang berbeza sikit dengan adiknya, Adam.. Manja tu lebih sikit.. Mungkin juga Zara baru nak masuk 2 tahun, Adam dah lahir.. Tapi Adam, nak masuk 2 tahun ni, masih menjadi 'bongsu' lagi..


Adam sekarang ni menggelarkan diri dia 'adik'.. Tak tahu la kot-kot lepas ni dapat adik, kena la tukar panggilan.. Hehe.. Bab berkawan, memang berkawan, tapi kalau sampai masa mereka nak berganduh manja, memang pening kepala kami nak kawal.. Kadang-kadang adik yang mula dulu.. Kadang-kadang kakak  yang mula dulu.. Tapi kalau tak menangis salah seorang memang tak sah.. Time menangis dua-dua pun ada.. Hehe..

Ada ketika kami boleh tinggalkan mereka berdua tapi kadang-kadang kami memang tak boleh lekang di mata.. Sebabnya kalau mereka bad mood atau tengah berebut nak guna barang yang sama, peratusan mereka nak bergaduh tu sangat tinggi.. Bergaduh bukan dengan menggunakan barang yang bahaya.. Biasa adik tarik rambut kakak.. Ada ketika dengan gigitan.. Kakak 'serang' adik dengan tolak or cubit.. 

Kadang-kadang perkara tu jadi hiburan.. Ya la dalam tempoh nak membesar kan.. Tapi ikatan mereka kuat.. Bergaduh tu kadang-kadang la.. Tapi persahabatan tu kuat.. Kalau macam contoh gambar di atas, si kakak yang sukarela nak pegang tangan adik.. Jalan bawa ke kolam untuk main air.. Si adik ikut tapi tak lama lepas tu, adik yang heret kakak sebab adik jalan cepat.. 

#Semoga Zara dan Adam membesar dengan baik dan menjadi anak-anak soleh solehah.. Jaga Mama Papa dengan baik

Read more ...

Wednesday, 5 April 2017

Senarai Calon ABPBH 30 (2017)

Senarai Calon ABPBH 30 (2017) | Assalamualaikum w.b.t.. Nampaknya demam ABPBH muncul lagi.. Kali ini merupakan edisi ke 30.. Dan nampaknya ada satu perubahan besar yang berlaku untuk ABPBH 30.. Apa dia? Penganjur telah mengubah cara undian yang mana akan dilakukan secara online 100 peratus di laman web ABPBH iaitu www.abpbh.com.my mulai 5 April 2017 sehingga 30 April 2017.. Semuanya secara percuma.. Cuma korang kena ada internet je la.. Hehe.. Tiada lagi kena beli surat khabar macam dulu.. 

ABPBH 30 akan disiarkan secara langsung di TV3 pada Ahad, 14 Mei 2017.. Kategori yang akan dipertandingkan ialah Artis Baharu Lelaki Popular; Artis Baharu Wanita Popular; Artis Duo/Berkumpulan Popular; Penyanyi Lelaki Popular; Penyanyi Wanita Popular; Pelakon TV Lelaki Popular; Pelakon TV Wanita Popular; Pelakon Filem Lelaki Popular; dan Pelakon Filem Wanita Popular, Artis Komedi Popular, Penyampai Radio Popular, Pengacara TV Popular dan Artis Versatil Popular..

Setiap kategori ada 25 senarai artis yang tersenarai.. Untuk senarai berkenaan, korang kena ke www.abpbh.com.my.. Manakala ada 5 kategori online iaitu Gandingan Serasi Drama, Gandingan Serasi Filem, Personaliti Media Sosial, Artis Berpengaruh di Laman Sosial dan Artis Sensasi adalah menambah kemeriahan ABPBH 30..

Satu yang masih menjadi tanda tanya.. Kategori Bintang Paling Popular macam belum lagi diwar warkan.. Adakan kategori berkenaan dimansuhkan atau dihapuskan? Errrmmm.. Harapnya tak la.. Mungkin sidang media seterusnya, penganjur akan maklumkan.. 

Syarat dan peraturan mengundi:

Bagi setiap sesi pengundian, pembaca boleh mengundi sebanyak 20 kali.
Proses pengundian boleh diulangi selepas 30 minit untuk sesi seterusnya.
Undian akan ditutup pada 30 April 2017, jam 11:59 malam.


Khas untuk peminat Siti Nordiana :


Siti Nordiana telah dicalonkan untuk 4 kategori di bawah :

CALON KATEGORI UTAMA ABPBH 3.0

Kategori Pelakon TV Wanita Popular
Kategori Penyanyi Wanita Popular
Kategori Artis Kolaborasi / Duo / Berkumpulan Popular (Bersama Alif Satar)

CALON KATEGORI ONLINE ABPBH 3.0

Kategori Gandingan Serasi Drama (Dia Semanis Honey)
Read more ...

Wednesday, 29 March 2017

Nasi Lemak Gay

Nasi Lemak Gay | Assalamualaikum w.b.t.. Edisi nama Nasi Lemak ni memang dah melampau kot.. Pada mulanya agak ok dengan Nasi Lemak Spiderman.. Lepas tu bermula dengan nama Nasi Lemak Anak Dara.. Lepas tu dah agak melampau dengan Nasi Lemak Pondan.. Seterusnya muncullah Nasi Lemak Gay.. Adoi.. Rasa dah macam melampau-lampau la.. Lepas ni nama apa la lagi.. Ramai dah senaraikan.. 

Nasi Lemak Gay
Nasi Lemak Gay

Yes.. Memang betul.. Dengan meletakkan nama berkenaan, itu salah satu cara nak pasarkan jenama nasi lemaknya dengan mudah, tetapi semua orang boleh terima ke? Bila dah melibatkan isu-isu yang sensitif, for sure ramai netizen yang berkata-kata.. Pemasaran dia berjaya.. Jualan? Tak semestinya kot.. 

Kalau korang la dengar Nasi Lemak Gay.. Apa pertama sekali korang akan fikir? Renung-renungkan.. Dah dapat publisiti percuma pada tuan milik Nasi Lemak Gay ni.. Hehe..

Read more ...

Tuesday, 28 March 2017

Siti Nordiana, Pengacara Gema Gegar Vaganza

Siti Nordiana, Pengacara Gema Gegar Vaganza | Assalamualaikum w.b.t.. Semalam ada terbaca pasal program terbaru dari Astro ni.. Gema Gegar Vaganza.. Katanya salah seorang pengacaranya ialah Siti Nordiana.. Betul ke wartawan ni tulis.. Betul ke Siti Nordiana.. Salah tulis ke? Macam tak percaya.. Tapi sekali lagi terbaca berita yang sama di mStar.. So betullah Siti Nordiana akan bergandingan dengan Achey Bocey serta Fikri (Lawak Solo) sebagai pengacara program Gema Gegar Vaganza yang akan di tayangkan di Astro Oasis (106) dan Maya HD (135) pada setiap hari Sabtu, 9 malam bermula 08 April 2017..

Siti Nordiana, Pengacara Gema Gegar Vaganza
Siti Nordiana, Pengacara Gema Gegar Vaganza

Gema Gegar Vaganza ini seakan sama dengan program Gegar Vaganza tetapi akan mempertaruhkan lagu ketuhanan yang mana akan disertai oleh artis yang pernah mempunyai nama sebelum ini iaitu Kumpulan Hijjaz, Kumpulan Saujana, Kumpulan Mirwana dan Kumpulan UNIC manakala peserta sola ialah Hafiz Hamidun, Ana Raffali, Bienda, Azmi Caliph Buskers, Izam (EYE) dan Wani.. Juri tetap untuk program ini ialah Farihin Abdul Fattah dan Oki Setiana Dewi..


Read more ...

5 Langkah Tempah Hotel di Trivago Secara Online

5 Langkah Tempah Hotel di Trivago Secara OnlineAssalamualaikum w.b.t.. Kalau korang nak pergi bercuti, for sure mesti banyak pilihan laman web yang boleh dipilih untuk membuat tempahan kan.. Dalam banyak-banyak tu mesti ada yang terbaik kan.. Antara yang Eraz pernah guna ialah Trivago.. First time guna masa Eraz ke Kuala Terengganu.. Alhamdulillah, tiada apa-apa masalah bermula dari mencari nama-nama hotel yang berdekatan, sampailah ke saat pembayaran.. Bila semua dah settle, sampai masa, pergi check in je.. Bayaran semua dah settle kan.. Alhamdulillah.. So korang pun boleh la guna Trivago.. Insyallah puas hati punya..


So, kenapa sebenarnya memilih Trivago? Sebabnya Trivago merupakan satu laman web carian hotel murah terhebat di dunia kerana boleh membenarkan kita untuk memilih hotel-hotel terbaik dunia.. Melalui online sahaja, korang boleh pilih hotel-hotel yang ada di Malaysia mahupun luar pada Malaysia.. Singapura ke, Jepun ke.. Mana-mana lah.. Caranya tersangatlah mudah..

5 Langkah Tempah Hotel di Trivago Secara Online

1. Pergi ke laman web www.trivago.com.my.. Lepas terus pilih kawasan tempat korang nak bercuti.. Nanti Trivago akan senaraikan untuk korang..


2. Mencari hotel penginapan anda

Bila korang dah masukkan tempat korang nak bercuti, boleh la masukkan teruskan tarikh nak check in dan nak check out.. Jenis bilik pun kena pilih terus sebab mana la tahu ada masa pergi dengan kawan-kawan mesti bilik kecil sikit kan, tapi kalau dengan family, mesti bilik besar sikit.. Terus SEARCH..


3. Menempah hotel pilihan anda

Selepas selesai buat pilihan lokasi hotel berkenaan, Trivago akan senaraikan hotel yang ditawarkan dan korang boleh buat membuat pilihan mengikut populariti, harga dan jarak.. Semua atas keselesaan dan ciri-ciri yang korang nak..

Untuk melihat perincian berkenaan, anda boleh klik bahagian filter OK..


4. Membuat bayaran tempahan

Selepas puas hati dengan pilihan hotel, korang boleh terus klik pada pilihan korang dan laman web terus akan bawa korang ke laman web untuk membuat bayaran.. Di situ, korang boleh membuat pilihan untuk tempah hotel bersama sarapan atau tidak.. Bergantung kepada pilihan masing-masing.. Simple je.. 

5. Selepas dah pilih semua dan tetapkan cara nak buat bayaran, ikut je arahan yang ditetapkan dan biasanya tak sampai 5 minit, tempahan selesai.. Email pun korang akan terima.. So tunggu masa je la untuk bercuti.. Hehe..

Semoga info membuat tempahan menggunakan Trivago ini berguna kepada korang.. Pilihlah Trivago!!!!

Untuk maklumat lebih detail lagi, korang boleh la ke laman web INI.. Terima kasih..
Read more ...

Friday, 17 March 2017

MAHALNYA ! Pisang Goreng 4 Keping = RM 2

Assalamualaikum w.b.t.. Rasa macam sesuatu lak tajuk entri kali ni.. Tapi itulah hakikatnya.. Baru ni Eraz singgah beli Pisang Goreng di tempat biasa tetapi sangat terkejut dengan harganya.. Pisang Goreng 4 Keping = RM 2.. Kita beli untuk staf office yang ada hanya 2, 3 orang hari tu.. Beli la kerepok lekor RM 2 dan Pisang Goreng RM 2.. Biasa dah cukup dah.. Dan mungkin tak habis.. Tapi yang berlaku hari tu memang buat kita terkejut..


Kenapa? Sebabnya biasanya memang suka singgah beli kat makcik ni dan sebelum memang sedap la.. Tapi kenapa la kali ni terkena lak macam ni.. RM 2 bersamaan 4 keping.. Masa order beritahu harga RM 2 keropok dan RM 2 pisang goreng.. So tengok dia letak kerepok dah pelik.. Kenapa sikit kan.. Lepas tu bilang dia letak pisang goreng, eh! 4 je.. Sebelum balik tu dan nak bayar, tanya sekali lagi, berapa harga ni makcik.. RM 4.. Errrmmmm.. Baiklah..

So mungkin hari tu pisang mahal kot.. Dan mungkin hari sebab makcik dan potong kecik-kecik pisang tu.. Dan mungkin hari bla bla bla.. Itulah yang difikirkan dalam kereta.. Hakikatnya zaman sekarang, banyak barang dah mahal.. Rasa macam berbeza sangat sangat sangat dari dulu.. Apa boleh buat.. Ini di zaman kita dewasa.. Kalau di zaman anak kita pulak dewasa, tak tahu la kan.. 

Read more ...

Wednesday, 15 March 2017

Cara Bagi Anak Berkelakuan Baik Di Kedai Makan

Assalamualaikum w.b.t.. Sekarang ni, kalau nak makan satu keluarga di luar, memang kami memerlukan sesuatu yang boleh buat anak rasa tenang sementara menunggu makanan siap dan sampai ke meja makan.. Kakak Zara dah ok sekarang.. Tapi adik Adam yang semakin membesar ni memang perlukan sesuatu.. Kalau tak, memang dia tak selesa menunggu lama.. Ya lah, budak kecil kan.. Mana boleh duduk diam lama-lama kecuali tidur..


Kalau sebelum INI Eraz pernah cerita berikan Galaxy Tab sementara nak nunggu makanan, kalau yang terbaru ni, Eraz terpaksa jalan sikit pergi beli buku mewarna dan crayon walaupun di rumah dah ada banyak.. Daripada bagi mereka pegang alat elektronik bercahaya, baiklah kita bagi buku kan.. Mata pun tak terjejas..

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan lepas makanan sampai, mereka dapat makan dengan tenang.. Dalam kepala, lepas ni ada tahu nak bawa apa-apa siap-siap.. For sure mereka berdua akan syok punya main.. Apa dia? Magic Book.. Korang boleh tengok videonya di sini..

Read more ...

Tuesday, 14 March 2017

Siti Nordiana - Terus Mencintai

Siti Nordiana - Terus Mencintai | Assalamualaikum w.b.t.. Nampaknya selepas menang Gegar Vaganza Musim Kedua yang lepas, Siti Nordiana cuba berubah arah genre muziknya dengan muncul dengan lagu Pesanan Teragung.. Tapi tak tahu mana silapnya, lagu tu meletop! Mungkin penerima peminatnya kurang suka kot muzik tu.. Tapi kalau dengar lagu Pesanan Teragung tu, memang best.. Ciptaan pun dari orang yang bukan calang-calang.. Lirik ke arah ketuhanan.. Mungkin bukan rezeki Nana., Tapi..

Siti Nordiana - Terus Mencintai

Tapi pada bulan Mac 2017 ni, Nana muncul dengan single terbaru iaitu Terus Mencintai.. Sekali dengar, memang dah tahu itu Nana.. Nana kembali dengan lagu sezamannya dulu dan dengan kali lain, dengan lagu 'leman' dia.. Kalau lagu ni jadi OST mana-mana drama, sure meletop.. Dan rasanya macam tak mustahil, lagu ni akan popular.. Memang mendayu-dayu kalau dengar.. Harapnya lagu ni dapat masuk AJL.. Tak sabar juga nak tengok Nana bersaing untuk dapatkan title vokal terbaik selepas menang di Gegar Vaganza sebelum ni..


Lagu Terus Mencintai ni hasil ciptaan Nana dan Nana katakan itu adalah kisah cinta nya sendiri.. Kira macam kisah lama la.. Selalunya kalau cipta lagu kisah sendiri ni, best.. Contoh Shila Amzah.. Siap menang AIM lagu.. Tapi untuk Nana, belum nampak lagi la sebab baru seminggu kot lancar.. Di youtube dah banyak video berserta lirik dan rata-rata komennya sangat bagus..

Siti Nordiana - Terus Mencintai

Pada yang masih belum dengar lagi, kat sini Eraz masukkan video dari Youtube ni.. So try la korang dengar.. Cuba komen apa pendapat korang.. Cool..

Read more ...

Sunday, 12 March 2017

Rayuan BR1M Dibuka Mulai 3 April - 31 Mei 2017

Rayuan BR1M Dibuka Mulai 3 April - 31 Mei 2017 | Assalamualaikum w.b.t.. Baru ni kecoh dalam media sosial pasal ramai giler yang tak berjaya dapatkan BR1M.. Mungkin ada yang mendapat keputusan yang tak memuaskan.. Ada juga yang mungkin salah faham.. So kepada yang masih berminat untuk membuat rayuan, Rayuan BR1M Akan Dibuka Mulai 3 April - 31 Mei 2017.. Boleh setkan reminder ok..

Berdasarkan alasan yang diberikan baru ni, mengikut apa yang Eraz baca, korang boleh la bawa bersama dokumen yang berkaitan contohnya Salinan SSM, Salinan Penyata Akaun Perniagaan, Salinan Penyata Gaji Pemohon / Pasangan / Tanggungan..

Rayuan boleh dibuat di Lembaga Hasil Dalam Neger (LHDN), Pusat Khidmat Hasil (PKH) dan Pusat Transformasi Bandar (UTC).. Lebih detail, korang boleh hubungi 1-800-88-2716..

 
Read more ...

Saturday, 11 March 2017

Anak-Anak Ber'Family Day', Bapak Kerja !

Assalamualaikum w.b.t.. Pejam celik pejam celik, dah masuk pertengan Bulan Mac 2017.. Ya Allah, masa sangat cepat berlalu.. Sekejap je.. Tanpa kita sedar.. Setuju tak? Adakah masa sekarang ni memang cepat atau kita yang banyak perkara perlu diselesaikan setiap hari? Renung-renungkan.. Berbalik kepada tajuk entri hari ni.. Anak-Anak Ber'Family Day', Bapak Kerja !.. Inilah yang terjadi kalau si bapa memang kena berkerja di hujung minggu.. Kerja hakiki ya.. Bukan part-time ke apa.. Si ibu dan family lain-lain pula bercuti pada hujung minggu..


Hari ni, anak-anak dan isteri join family day yang dianjurkan oleh tempat kerja Tok Ma Zara dan Adam.. Wife of course la join sebab budak-budak pergi kan.. Si Papa ni pula dalam hati nak sangat pergi tapi apa kan daya, apply cuti memang tak lepas.. So bergembira la anak-anak tanpa Papa di sisi.. Cewah.. Nasib baik dan Alhamdulilah sebab selain wife dan Tok Ma sepupu, tiga mak saudara mereka join dan sepupu mereka... Kira dah ramai juga la geng nya..

Bila la sampai masanya nak 'stop' kerja hujung minggu ni.. Doakanlah semoga Eraz murah rezeki untuk 'berhijrah' ke dunia yang baru.. Amin..

Read more ...

Friday, 10 March 2017

Stok Makanan di Pejabat

Assalamualaikum w.b.t.. Kalau kerja, ada ketika tu memang terlupa untuk breakfast atau dengan kata lain, makan la.. Itu kes yang terlupa.. Ada juga kes yang tiba-tiba lapar walaupun dah makan pun ada kan.. Macam kes la ada kiranya.. Dan setiap orang memang akan ada jenis makanan yang mereka gemar yang boleh dimakan sewaktu membuat kerja di pejabat..


Bagi Eraz.. Biskut adalah pilihan yang terbaik.. Dah la kenyang kan.. Lepas tu senang nak makan.. Simpan pun senang.. Kalau sebelum ni, bukan favourite sangat pun biskut ni.. Tapi lepas Zara yang suka makan biskut ni sebelum pergi Tadika, bila Papanya try baru ni, rupanya sedap juga biskut Jacobs ni.. Patut la ex-boss wife bawa bertin tin biskut di office dia.. 

Kalau pilihan korang, makanan apa yang menjadi bekal di pejabat?

Read more ...

Wednesday, 8 March 2017

Bila Adam Fitri Muntah Lebih 8 Kali

Assalamualaikum w.b.t.. Semalam masa Eraz jaga Adam di rumah, sekali pun tak muntah.. Suhu badan biasa sahaja.. Tetapi hari ni tak tahu kenapa, dari pagi Adam muntah sampai ke petang sambung sampai ke malam.. Mulanya kami bawa ke Klinik Rak*** di sini tetapi doktor yang merawat tu memang tak meyakinkan.. Tak check up semua pun dah buat keputusan yang meragukan.. Bila ada jawapan kurang pasti, memang tak puas hati..

So kami bawa Adam ke Klinik TMC di KOta Bharu ni.. Memang biasa ke situ sebab Dr. Zam.. Walaupun ramai yang tak berapa suka dengan cara dia bercakap, tapi ilmu dia tip top.. Kami dah berapa kali ulang sana.. Dah faham sangat cara dia bercakap dan membuat penerangan..

 

Dr. Zam beritahu biasa kes macam ni disebabkan virus.. So kalau virus, body akan lawan sendiri.. Cuma setiap kali lepas muntah, kena bagi air gram sebanyak 120 ml.. Kalau berlarutan, memang kena bawa ke hospital dan mungkin akan warded sebab nak masukkan air.. Minta jauh..

Setakat malam ni saje dah 2 ke 3 kali Adam muntah.. Tapi air garam tak nak minum.. Sib baik air biasa dia minum.. Susu ok tapi makan tak nak.. Dr. Zam pun ada maklum, orang demam biasa la tak lalu makan kan.. 

Harap bangun pagi esok, Adam kembali ceria..
Read more ...

Tuesday, 7 March 2017

Kepakaran Seorang Isteri Mengikut Citarasa Suami

Assalamualaikum w.b.t.. Masa mula-mula dulu berkahwin, wife buatkan any sup, memang dah kena dengan citarasa.. Dan alhamdulillah, rasa tu kekal sampai ke hari ni.. Eraz ni jenis jarang-jarang je request masak apa-apa.. Kecuali memang rasa nak makan sangat-sangat.. Kalau wife baca ni, semalam Eraz ada request sesuatu.. Sebab memang rasa nak makan dengan air tangan isteri.. Hehe.. Apa dia? Tunggu dia masak kan dulu.. Berbalik kepada sup ni..

Bihun Sup memang favourite Zara ngan Adam.. Kalau buat mee sup je, bihun sup ke, sure mereka makan.. Sama la juga macam Eraz.. Kalau makan dikedai, kadang-kadang memang tak kena pada citarasa.. Ataupun masa first time cuba ok, tapi kadang-kadang bila pergi kali kedua, tak sedap dah.. Lain dengan air tangan isteri atau ibu ni.. Mesti akan sama.. Sebab mereka dah tahu apa yang perlu ada dan banyak mana perlu dimasukkan..

Bihun Sup

Soto Ayam

Bihun Sup memang dah banyak kali buat tapi Soto Ayam tu first time.. Katanya Soto Ayam Singapura.. Jauh tu datang.. Berasaskan sup juga so memang best.. Tapi rasanya dah lain sebab ada nasi impit, begedil.. Begedil ni sebenarnya lagi sedap kalau buat sendiri.. Dan wife hari tu dia 'edit' sendiri resipi dan hasilnya memang boleh 'jual' orang kata.. Ya la, kadang-kadang orang meniaga ni kena fikirkan untung tapi kalau sendiri pun untuk suami dan anak, mesti la lebihkan bahan yang best kan..
Read more ...

Saturday, 4 March 2017

Bila Adam Fitri Jumpa Air

Assalamualaikum w.b.t.. Ini kisah semalam.. Memang dalam kepala dan letakkan dalam kepala, balik kerja, sampai je rumah, nak ajak Zara dan Adam keluar jalan-jalan di sekitar taman ni.. Alhamdulillah berjaya keluar office secara on time dan sampai rumah pun awal.. Tak masuk rumah lagi, terus ajak Zara dan Adam keluar jalan-jalan sampai pergi beli ice blended sorang satu.. Itu salah satu cara nak wujudkan bonding time antara Papa dan anak-anak..

Lepas dah penat jalan-jalan dan nampak cahaya matahari dah nak jatuh, so silau sikit la.. Kami pun balik rumah dan Zara terus masuk rumah sebab dia nak main play doh dia dengan Mama.. Adam masih tak nak masuk rumah dan Eraz dah tahu apa dalam kepala dia.. Mula-mula main pintu pagar rumah dulu.. Lepas tu sikit-sikit dia ke tempat paip.. So sebab memang nak bagi dia main je, so terus Eraz ambil kan bekas, gayung dan paip getah tu..


So bila Adam Fitri dan air bertemu, memang lama la dia menyiram bunga.. 'Siram' kereta.. 'Siram' lantai dan apa yang ada disekeliling la.. So Eraz layan je dia main.. Janji tak bahaya kan dia.. Sampai la satu ketika, dia sendiri dah penat agaknya dan dia sendiri minta buka selipar nak masuk rumah.. Terus angkat masuk bilik air, mandi dan lepas siap pakai baju semua, hisap susu.. Memang penat la tu..

Setiap hari bila nampak ibu bapa postkan aktiviti hujung minggu bersama anak-anak, memang jeles dan kadang-kadang rasa kesian pada anak-anak dan isteri.. Eraz yang memang kena kerja hujung minggu, wife yang cuti hujung minggu, memang susah nak cuti bersama keluar bawa anak jalan-jalan.. 
Read more ...

Friday, 3 March 2017

Bila Ada Anak Perempuan


Assalamualaikum w.b.t.. Ini yang terbaru Papa beli dan bawa balik semalam.. Memang khas untuk kakak Zara.. Dah dapat rasa dia akan excited bila dapat yang baru ni.. Sebabnya play doh yang lama tu dah mengeras.. Tak boleh nak masuk acuan langsung.. Tapi bekas-bekasnya masa selamat.. So sebab kesiankan anak duk main yang rosak, terus beli yang baru.. Alhamdulillah kakak Zara suka..

Dan macam biasa, sejak dua menjak ni memang Zara suka ajak salah seorang dari kami main sekali.. So semalam Papa la kawan sepermainan dia.. Memang acuan ice cream banyak.. So jadilah ice cream yang berwarna warni.. So bila dah sama naik main benda alah tu, macam-macam la terhasil.. 

Inilah yang berlaku bila anak ada perempuan yang sedang membesar.. Seorang lelaki pun kena turut sama main mainan budak perempuan.. Itu belum masa main masak-masak ya.. Kalau tak, kena la berlakon makan roti, minum milo.. Hehe.. Kakak Zara dah ok main benda ni sebab dah besar.. Adik Adam kena monitor lagi sebab risau masuk mulut.. 

Read more ...

Sunday, 26 February 2017

Mampukah Kita Jadi Suami Seperti Rasulullah S.A.W Ajar ?

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah.. Semangat menulis tu datang kembali selepas merundum jatuh tahun lepas.. Sangat sangat kecewa dengan diri sendiri tapi setiap hari walaupun tanpa tulisan, memang bermain dalam kepala untuk tulis entri baru.. Idea ada, masa yang mencemburui orang kata.. Alasan lain? Banyak sebenarnya.. Tapi disebabkan minat untuk menulis dan ber'title' blogger yang tegar tu, memang setiap hari nak bangkit..

Alhamdulillah bermula Februari 2017 ni, Eraz muncul kembali dengan cara tulisan yang sama.. Berbekalkan title blogger personal, parenting dan lifestlye, akan muncullah entri yang Eraz rasa perlu ditulis dan dibaca oleh semua pembaca.. Walaupun pun ada pembaca lain yang tak aktif dah, insyaallah harapnya akan muncul pembaca-pembaca baru yang lain.. 

Entri ni Eraz rasa nak sangat share kerana rasanya macam berguna kepada semua.. Ianya sesuai dengan lelaki yang akan berkahwin mahupun yang sudah berkahwin.. So silalah baca.. Fikir dan tanya hati, adakah kita mampu menjadi seorang suami yang mengikut ajaran Rasulullah S.A.W atau tidak.. Di sini ada empat gambar bersama caption yang senang difaham.. Semoga berguna kepada semua.. Insyaallah..




Read more ...

Saturday, 25 February 2017

Kenapa aku pilih TYZARA

Kenapa aku pilih TYZARA | Assalamualaikum w.b.t.. Sejujurnya setiap kali sapu lantai, samada wife atau Eraz sendiri yang sapu, memang rambut salah satunya 'aset' utama yang masuk dalam bakul sampah.. Merata-rata pula tu.. Di sikat memang tak payah cakap la.. Kami suami isteri memang ada pernah tukar banyak jenis syampoo.. Tapi nampaknya macam kurang menjadi je.. Wife pernah bagitau, rambut gugur lepas bersalin semakin menjadi-jadi.. Terpaksa la fikir alternatif mencari cara rawat rambut gugur.. Memang semua wanita bersalin alami masalah yang sama ke? Itu satu masalah rambut kan.. 

Rambut gugur memang menjadi masalah utama untuk ramai rakyat Malaysia amnya dan juga rakan-rakan sekeliling khususnya.. Jenis rambut yang bermasalah ni banyak kan.. Contohnya rambut gugur yang tak terkawal, rambut rosak / bercabang, gatal kulit kepala dan kelemumur, berminyak, kering, rambut yang tidak sihat dan paling tak best lagi ialah berbau.. Tidak!!! Korang semua gunakan shampoo apa untuk halang semua ni???

Eraz sebagai blogger dan suka blogwalking ke blog-blog, terjumpa satu entri menarik bertajuk, Rambut Gugur? Guna Tyzara Je by MamaKembarTiga… Sejujurnya perkataan Tyzara tu memang kali pertama dengar masa tu.. Sebab memang ada masalah rambut gugur, jadi baca dari A sampai Z.. Apa yang lekat dalam kepala ialah jangan terkejut kalau masa guna tu macam tak de buih sangat dan kulit kepala terasa sejuk dan nyaman, rasa ringan.. Hehe.. 

Kredit Gambar : Qaseh

Kenapa pilih TYZARA? Sebabnya, dengan apa testimoni yang dipaparkan juga bahan-bahan yang terkandung, Tyzara insyaallah dapat bantu selesaikan masalah rambut ni Eraz dan isteri nanti dan juga masalah-masalah rambut rakan-rakan yang lain macam rambut gugur yang tak terkawal, rambut rosak / bercabang, gatal kulit kepala dan kelemumur, berminyak, kering, rambut yang tidak sihat dan berbau.

Tyzara adalah jenama bagi Shampoo Rawat Rambut yang lebih dikenali sebagai shampoo soya.. Bila sebut soya, semua orang tahu la kan.. Tyzara menggunakan bahan yang berkualiti tinggi, PROTEIN SOY.. Ia dihasilkan daripada kacang non-GMO (iaitu kacang yang tidak diubahsuai secara genetik) dan ia diperbuat daripada kacang soya asli.. Di mana protein soy ini memberi tenaga pada rambut kita..

Selain daripada itu, ada juga PANAX GINSENG ROOT EXTRACT yang mana boleh menguatkan akar rambut dan memberikan kesuburan kulit kepala untuk memberi ruang anak rambut baru untuk tumbuh.. Dan juga MAJUS ROOT EXTRACT untuk memberikan vitamin pada akar rambut dan menyahkan kotoran kulit kepala.. Bagus kan..

Tak sabar dah ni nak guna Tyzara Shampoo.. Kita dah tanya serba sedikit pada Tyzara Shampoo ni dengan agent mereka.. Katanya nak kesan berganda, boleh gunakan Serum Tyzara juga.. Harga pun dapat pakej tu.. Lagi-lagi kalau masa promosi, lagi la berbaloi beli.. Hehe..


By the way, korang yang lain juga boleh dapatkan info tentang Tyzara ni melalui platform di bawah :

Hotline : 019-5767697

Dalam masa yang sama, jemput juga join contest ini..

Kenapa aku pilih TYZARA
Kenapa aku pilih TYZARA 
Read more ...

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa | Assalamualaikum w.b.t.. Semalam ada bercakap dengan dua orang staf kat office ni.. Katanya dia terpaksa belajar menggunakan Sempoa sebab anak sulung mereka yang baru masuk Darjah 1 tanya macamana nak guna.. Haha.. Gelabah juga la kan bila anak minta ajar.. Ya la, zaman kita dulu, rasanya tak semua guru atau sekolah pakai Sempoa.. Jadi macamana nak ajar anak buat homework, kalau kita sendiri tak pandai guna.. Hehe.. 

Salah seorang staf tu siap download apps lagi sebab nak belajar.. Yes, idea yang bijak.. Kalau masa tu nak keluar pergi beli Sempoa pun tak jadi juga sebab kena belajar dulu.. Salah satu cara lagi, boleh try cari kat Youtube.. Insyaallah jumpa.. By the way, entri hari ni Eraz jadi Sempoa sebagai tajuk.. Gunakan gambar bila cepat faham.. Tapi ini basic.. Untuk lanjutan, kena google lagi la.. Tapi search video kat Youtube..

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa
  
Cara Menggunakan Sempoa

Senangkan nampaknya.. Tapi itu baru 'mengenal nombor' ya.. Untuk tambah, tolak, darab, bahagi, korang kena cari tempat lain la.. Insyaallah kalau ada jumpa di mana-mana, Eraz akan 'tepek' di sini.. Eraz sendiri pun nak belajar ni walaupun anak sulung baru 4 tahun.. Hehe.. Math memang favourite dan ada kelebihan sikit, tapi Sempoa memang tak belajar dulu.. Zaman Eraz dulu, budak Chinese je kot belajar.. Sekolah Kebangsaan tak belajar sangat.. Selamat mencuba.. Walaupun tak tahu menggunakan Sempoa, korang jangan pula tak ajar anak tu.. Kecewa nanti anak.. Peace no war..

Read more ...

Friday, 24 February 2017

Ada Orang Terengganu Atau Kelantan Kat Sini?

Assalamualaikum w.b.t.. Entri ni sangat sesuai dibaca oleh orang Terengganu atau Kelantan dan juga secara amnya kepada semua rakyat Malaysia lah sebab masing-masing ada pendapat kan.. Alkisahnya, awal pagi ni ada terbaca di Facebook Saudara Adha kita pada identiti dan jati diri di antara orang Terengganu dengan orang Kelantan apabila mereka berkahwin dengan orang luar.. Apa kaitannya? 


Malam ini saya nak kupas sedikit mengenai identiti dan jati diri di antara orang Terengganu dengan orang Kelantan apabila mereka berkahwin dengan orang luar. Orang Terengganu apabila mereka berkahwin dengan orang sama negeri, walaupun tinggal di luar, mereka tetap akan kekal jati diri dan masih bertutur dialek Terengganu. Tapi bila orang Terengganu berkahwin dengan orang luar Terengganu (kecuali Kelantan) dan mereka tinggal di luar, hampir majoriti akan hilang jati diri dan biasanya mereka sudah tidak boleh bertutur dialek Terengganu apabila pulang ke kampung..

Berbeza dengan orang Kelantan yang berkahwin dengan orang luar, mereka akan kekal dengan jati diri dan tidak lupa untuk bertutur dialek Kelantan walaupun sudah berpuluh tahun berada di luar. Ini berdasarkan pengalaman dan pemerhatian saya di kalangan ahli keluarga dan rakan-rakan orang Terengganu / Kelantan yang berkahwin dengan orang luar. Mungkin anda ada pandangan kenapa mereka jadi begitu?

Kredit : Facebook Mohd Adha

So apa pendapat korang terutama orang Terengganu atau Kelantan? Korang ada pengalaman masing-masing ke? Eraz boleh cerita sikit sebagai orang Kelantan.. Setakat ni rasanya memang betul kenyataan di atas tu tentang orang Kelantan.. Kalau bukan 100% pun, mesti % tu banyak la.. Hehe.. Contoh abang kepada Eraz sendiri yang berkahwin dengan orang Subang Jaya.. Di sana memang mereka bercakap KL la.. Tapi bila balik kampung, slang or dialek tu memang kekal Kelantan.. Dah lama kot mereka tinggal kat sana.. Dan dah ada rumah dah.. 

Majoriti kawan pun sama.. Masih kekal dengan dialek Kelantan.. Macam Eraz bagitau tadi, bukan 100% la.. Kes kawan-kawan tu kalau tersasul pun, sikit-sikit je la kan.. Tapi still berbahasa Kelantan.. Untuk orang Terengganu, Eraz tak sure.. Ada orang Terengganu boleh komen? Hehe.. 
Read more ...

Thursday, 23 February 2017

Cara Memohon Kad Debit-i Diskaun Siswa 1 Malaysia (KADS1M DEBIT-i)

Cara Memohon Kad Debit-i Diskaun Siswa 1 Malaysia (KADS1M DEBIT-i) | Assalamualaikum w.b.t.. Mesti berita pasal Kad Debit-i Diskaun Siswa 1 Malaysia ni dah tersebar luas kan.. Terutama sekali di whatsapp.. So korang sebagai pelajar IPTA dan IPTS dah mula isi ke? Ke ada yang masih belum dapat apa-apa berita lagi? 

Secara detailnya Eraz tak mampu la nak cerita penuh.. Boleh refer pihak IPT masing-masing.. Tapi perkara penting untuk tujuan pengisian, boleh refer gambar-gambar di bawah ni.. Diharapkan dapat membantu korang untuk mengisi borang permohonan Kad Debit-i Diskaun Siswa 1 Malaysia (KADS1M DEBIT-i) ni.. Eraz dah tak layak dah sebab dah konvo baru ni untuk program Master.. Huhu.. 

PROSES PERMOHONAN 
(Klik gambar untuk besarkan)


Kelayakan dan Kaedah Permohonan 
(Klik gambar untuk besarkan)


Dokumen Yang Diperlukan Semasa Pengambilan Kad 
(Klik gambar untuk besarkan)


Cara Memohon di Laman Web Bank Rakyat
(Klik gambar untuk besarkan)


Cara Memohon di Laman Web Bank Rakyat
(Klik gambar untuk besarkan)


POSTER Kad Debit-i Diskaun Siswa 1 Malaysia (KADS1M DEBIT-i)
(Klik untuk besarkan)

Read more ...

Selepas Hampir 4 Bulan Kena Chicken Pox

Assalamualaikum w.b.t.. Chicken Pox ni adalah perkara biasa yang kita dengar dijangkiti kepada bayi, kanak-kanak dan budak-budak kan.. Tapi kalau orang tua macam Eraz yang bergelar pakcik dah ni memang jarang.. Dan amat jarang juga berlaku, Chicken Pox menyerang banyak pada muka.. Tetapi ianya berlaku juga kepada Eraz.. Memang dari dulu mengelak untuk kena Chicken Pox sebab masa budak-budak dulu tak kena.. Tapi jika terkena pada anak sendiri, memang tak mengelak la.. Sayang mengatasi segalanya..

Zara dan Adam pada mulanya kena Chicken Pox ni.. Rujuk entri INI.. Selepas dua minggu atau lebih beberapa hari, tanda-tanda awal muncul pada bapaknya pula.. Nasib baik maknya dah pernah kena.. Hehe.. Ingat kan biasa-biasa la kan sebab tengok keadaan anak sebelum ini ok.. Tapi parah rupanya.. Rujuk entri INI.. Kepada Eraz kategori kan parah? Sebabnya Eraz sampai masuk wad selama 5 hari di KPJ.. Rujuk entri INI.. Selepas 20 tahun lebih tak masuk wad, akhirnya tidur juga di wad kali ni..

Paling terkesan ialah muka sebab banyak serang di situ.. Muka sampai bengkak dan sampai ke dalam mulut ada Chicken Pox.. Kami ke hospital disebabkan oleh Eraz tak boleh nak makan sebab sakit dan terus kena gastrik terlampau.. Sampai tak boleh nak bangun bagai.. Sangat teruk.. Alhamdulillah ada wife yang memang banyak bekorban, ada anak yang memahami walaupun kecil.. Sepanjang wife jaga Eraz kat wad, anak-anak tinggal di rumah mertua.. Ibu Eraz sendiri pun sempat bermalam satu malam di hospital.. 

Selepas dua minggu habis MC, memang terpaksa pergi kerja dengan muka yang lain dari dulu.. Semua orang yang berurusan tengok pelik je.. Ya la, sebelum ni ok je kan, tapi masa tu, sangat teruk rasanya.. Down giler rase tapi, bila fikirkan orang lain lagi teruk, semua tu hilang.. Kehidupan berjalan seperti biasa.. Eraz memang biarkan parut tu hilang sendiri walaupun tunggu berbulan.. Last-last parut tu kelihatan macam parut jerawat..

Selepas hampir 4 bulan..

Selepas hampir 4 bulan, parut tu masih ada.. Kalau dulu tak berapa berani sangat nak selfie.. Tapi sekarang dah ada keyakinan sikit.. Parut still ada, tapi tak ketara macam dulu.. Sudah selesa dengan keadaan 4 bulan yang lepas, tak kisah la orang nak tengok pelik pun.. Yang jadi pelik tu sebab sebelum ni memang Eraz jaga sangat penampilan muka.. Tapi bila dan berparut, memang orang cam la kan.. Mungkin juga Allah nak uji aset 'utama' Eraz di pandangan orang.. Kan? Positif..

Read more ...

Wednesday, 22 February 2017

Demam 'Innocent Defendant'

Assalamualaikum w.b.t.. Masa belajar di USM dulu, akulah orang yang paling giler tengok drama korea.. Bermula dengan Winter Sonara, Autumn In My Heart dan seterusnya.. Boleh kata, banyak giler VCD dan DVD jadi koleksi.. Habis belajar pun masih lagi ada 'demam' tu tapi lepas dapat kerja sekarang pada tahun 2007, sikit demi sikit hilang rasa nak follow drama-drama korea.. Tapi baru-baru ni rasa tu muncul semua.. Giler ayat.. Haha..

Dalam pada ramai orang duk giler tengok The Legend of the Blue Sea, kita tengok Romantic Doctor, Teacher Kim.. Memang tak tengok langsung The Legend of the Blue Sea kecuali episod akhir sebab wife tengok.. Bermula dari drama Romantic Doctor, Teacher Kim sehinggalah drama tu tamat, digantikan pula dengan Innocent Defendant.. Ingat kan nak try tengok episod 1 je.. Tapi rupa-rupanya melekat sampailah sekarang..

Demam 'Innocent Defendant'

Kenapa follow drama Demam 'Innocent Defendant'? Sebabnya bagi Eraz, drama korea ni memang lain dari yang lain.. Masa duk tengok, selalu juga fikir, kenapa la drama Melayu kita tak de yang macam ni.. Kan best.. Drama macam Romantic Doctor, Teacher Kim pun takde.. Sorry to say, drama Melayu ni walaupun ada ciri-ciri menjurus kepada genre macam drama korea tu, tapi mereka lebih fokus kepada percintaan.. Harap-harap lepas ni akan muncul drama bagus macam ni.. 

Hari ni dah Episod 10 untuk Innocent Defendant ni.. Setiap episod memang menjanjikan sesuatu yang lain dan terkeluar dari apa yang kita fikir.. Memang bijak cara susunan jalan ceritanya.. Kalau siapa yang tak pernah tengok, ini sikit sinopsis.. Park Jung-woo adalah seorang pendakwaraya di Pejabat Pendakwa Daerah Seoul Tengah.. Satu hari, dia bangun dan mendapati dirinya seorang banduan yang akan dijatuhi hukuman mati.. Mengalami amnesia sementara, Jung-woo tidak tahu apa yang berlaku kepada dirinya sehingga berada ke dalam penjara.. Dia berjuang untuk mendapatkan kembali ingatan dan membersihkan namanya..


Kalau korang nak mula tengok, sempat lagi ni.. Setiap hari Selasa dan Rabu.. Pukul 8.15 malam di saluran Astro 393.. Tinggal lagi 7 episod kalau tak silap.. 

Read more ...

Tuesday, 21 February 2017

Realiti Jadi Driver & Penumpang

Assalamualaikum w.b.t..

GAMBARAN AWAL

Biasanya memang sejak ada kereta sendiri, lepas tu berkahwin, lepas tu jadi Papa memang akan drive kereta sendiri ke mana sahaja diri sendiri nak pergi, ataupun keluarga nak pergi.. Ini kes untuk perjalanan jarak jauh terutamanya.. So bila dah drive sendiri, memang keseronokan tu ada.. Lagi jauh perjalanan, lagi la best rasanya.. Sebab tu la masa belum kahwin dulu, drive untuk ke tempat kerja dalam 40 km dan balik 40 km tu perkara biasa.. Tapi..

Terfikir juga dalam kepala.. Kalau la aku jadi co-pilot atau penumpang je, mesti la lagi best kan.. Kalau perjalanan jauh, boleh la snap gambar, update FB, update IG atau update blog kan.. Tapi sebab jadi driver, semua tu memang tak boleh la.. Check message penting pun masa tengah break sekejap atau masa traffic light merah kan.. Jadi dalam kepala, alangkah seronoknya kalau jadi penumpang kalau travel jauh.. Hehe..

GAMBARAN SEBENAR


Baru ni ke Kuala Terengganu sebab ada urusan penting family.. Kereta sendiri pula masuk bengkel.. So terpaksa menumpang adik.. So rasanya dah lama tak jadi penumpang kot.. Baru ni tercapai.. Haha.. Tapi gambaran awal memang meleset sama sekali.. Mula-mula masuk kereta, Adam Fitri dah awal-awal cop nak duduk dengan Papa.. Hehe.. Kalau jadi driver, memang tak perlu pegang anak kan.. Hehe.. Fokus drive.. So memang jadi baby sitter la.. Wife dengan Zara.. Kami di belakang.. Ok, memang tak boleh main hp ni.. Layan Adam..

Lepas tu, ada ketika cuba buka handphone.. Konon nak check FB, IG, Whatsapp dan plan nak update blog.. Sekali tak sampai 5 minit, dah pening dan sakit kepala.. Haha.. Peristiwa zaman belajar dulu kembali.. Naik bas mesti pening.. Dari KB ke Masjid Tanah dan sebaliknya, juga dari KB ke Penang, Penang KB, memang tidur je sepanjang masa.. Mabuk! Haha.. Itulah realiti sebenarnya.. Sangkaan gambar awal di atas meleset!

So lepas ni, nak volunteer la jadi driver.. Tak mau dah pening-pening.. Nak tidur kat belakang, tak sanggup sebab dah biasa jadi driver, so bila nak tidur tu, kesian pula pada driver tu kan.. Korang macamana?
Read more ...

Monday, 20 February 2017

Sekali Lagi Ke BB World KB Mall

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah semalam Kelantan diumumkan cuti peristiwa sempena Himpunan RUU 355.. So dapat la cuti sekali dengan wife dan anak-anak.. Memang dalam plan nak balik rumah Ma Abah tapi sebelum tu bawa anak-anak have fun dulu.. Plan asal nak bawa kat satu tempat di Kubang Kerian, tapi bila ke sana, tutup.. So terus la kami ke KB Mall.. Boleh la lunch terus.. 

BB World KB Mall
BB World KB Mall

Kenapa tak perlu Aeon Mall yang ada di Kidzoona? Sebelum ni memang dah pergi dua kali.. Memang luas.. Orang pun ramai.. Tapi bila dah pergi ke Aeon Mall, jawabnya memang bukan ke kidzoona sahaja la.. Mesti akan ada sampingan lain.. Silap-silap balik lewat la ke rumah Ma Abah.. So play safe, terus kami ke KB Mall ke untuk main kat BB World KB Mall..

Kawasan memang tak luas, tapi alhamdulillah masa pergi tu tak ramai kanak-kanak ada.. Then lepas tu, terus sorang demi seorang dapat.. Tapi tak penuh la.. Paling penting tak de jumpa budak-budak yang jenis suka bergaduh dan berebut barang.. Itu paling penting.. Alhamdulillah, lepas sejam kot, pujuk dua beradik tu balik.. Hehe.. Diaorang ok, then terus lunch sekejap sebelum drive balik rumah Ma Abah..

Seperti yang dijangka, memang budak-budak tidur sampailah ke destinasi yang dituju.. Perut kenyang, penat main, semua bercampur la tu..

Read more ...

Saturday, 18 February 2017

(VIDEO) Magic Book Khas Untuk Kanak-Kanak | Hanya Guna Air

Magic Book Khas Untuk Kanak-Kanak | Hanya Guna Air - Assalamualaikum w.b.t.. Satu penemuan baru untuk Eraz.. Masa duk terjah Facebook seorang kawan ni, nampak satu video pasal Magic Book ni.. Tanpa tengok berulang kali, terus salin no. tel si penjual dan terus save dan whatsapp hanya harga dan lain-lain la.. Memang sekali tengok dah tertarik.. Jarang-jarang berlaku ni.. Korang belum tengok? Ni Eraz upload kan di sini melalui Facebook.. Siapa-siapa tak boleh tengok, bagitau dalam komen ok.. Eraz cuba upload yang lain.. Tengok dulu..


Macamana? Menarik tak? Dengan hanya menggunakan air, lukisan berwarna tu muncul.. Lepas tu whatsapp tanya, bukan hanya ada satu jenis, ada dalam lima jenis buku semuanya.. Minimum satu buku ada 5 muka surat yang boleh digunakan.. PALING PENTING juga, Magic Book ni bukan sekali guna sahaja tetapi boleh guna berkali-kali sebabnya lepas guna, boleh keringkan dan guna semula.. Budak-budak memang suka!

Ini senarai buku yang ada katanya :

1. Alphabet ( 5 pages boleh warna )
2. Transportations (5 pages boleh warna)
3. Numbers (5 pages boleh warna)
4. Animals (5 pages boleh warna)
5. My First Story (5 pages boleh warna) 

Apa yang best buku ni?

❤ Hanya menggunakan air..
❤ Boleh warna lagi lepas ia kering.. boleh warna berkali-kali..
❤ Selamat untuk anak..
❤ Melatih koordinasi tangan dan mata..
❤ Belajar dengan seronok..
❤ Eksplorasi bakat seni anak..
❤ Tak perlu risau baju kotor..
❤ Magic untuk anak anda..
❤ Tahan lama, boleh guna berkali kali..





Untuk tempahan :

Whatsapp 0179773382 sekarang!
Whatsapp 0179773382 sekarang!
Whatsapp 0179773382 sekarang!

ATAU 

Tinggalkan No. Tel di ruangan di entri ini dan akan dihubungi secepat mungkin
Read more ...