Kelab Blogger Ben Ashaari

Saturday, 31 December 2016

Subway di Kubang Kerian Kota Bharu Kelantan ?

Subway di Kubang Kerian Kota Bharu Kelantan ?
Subway di Kubang Kerian Kota Bharu Kelantan ?

Assalamualaikum w.b.t.. Baru-baru ni, rasanya dalam 26 Disember lepas, viral di Facebook katanya Subway (Sandwiches & Salads) akan buka cawangannya di bandar Kubang Kerian, Kota Bharu, Kelantan ni.. Semua info viral ni dari page Maafsebut di Facebook.. Kalau betul la apa yang admin mereka war-war kan, maka betul la kenyataan entri ni.. Kalau mereka main-main, Eraz minta maaf awal-awal ok.. Kalau belum Subway akan dibuka, ianya merupakan cawangan yang pertama di Kelantan setakat ni..

Eraz teruja nak buat entri ni sebab Eraz merupakan salah seorang yang suka terjah Subway ni kalau ke KL atau Penang.. Al-maklum la di Kelantan takde kan.. For sure kalau confirm buka, memang beratur panjang la di sini nanti.. Tambah-tambah bila baru buka kan.. Kawasan mana di Kubang Kerian tu memang tak dapat info apa-apa lagi.. 

Bandar Kubang Kerian ni memang menjadi-jadi sekarang.. Kalau kena memang masa waktu puncak, memang jammed dibuatnya.. Sekarang pun boleh tahan banyak kenderaan tambahan orang ramai masih lagi keluar membeli untuk melengkapkan barang sekolah anak-anak kan.. By the way, bila dengar Subway nak buka ni, teringat pada Tutti Frutti.. Kenapa?

Sebabnya, masa mula-mula Tutti Frutti dibuka di Kelantan dulu, memang ramai orang pergi.. Lepas satu, satu cawangan di buka.. Pertama sekali kalau tak silap di tempat berhampiran Taman Tengku Anis.. Lepas tu ada di Kubang Kerian dan kawasan Tesco.. Tapi nasib kurang menjadi, selepas pada tu, semua tutup satu persatu.. Mungkin ada saingan lain dan mungkin harga agak kurang berpatutan di sini..

Apa-apa pun berkaitan dengan Subway, harapnya ia menjadi kenyataan.. 

Read more ...

#THROWBACK | Happy Birthday to ERAZ FADLI

Assalamualaikum w.b.t.. I am so so sorry kepada pembaca erazfadli.com (jika ada) sebab untuk Disember 2016 ni memang tak dapat luang masa untuk update entri terkini seperti sediakala.. Tetapi dengan azam dan harapan baru untuk tahun 2017 ini, insyaallah blog erazfadli.com akan 'hidup ceria' seperti sebelum-sebelum ini.. So di 31 Disember ni, hari terakhir 2016, Eraz nak buat entri ringkas sempena tarikh 22 Disember yang lepas..

Alhamdulillah sekali lagi.. Tarikh 22 Disember muncul sekali lagi pada hari Khamis yang lepas.. Alhamdulillah.. 22.12.2016.. Masih lagi diberikan masa dan peluang dari Allah untuk hidup di muka bumi ini.. Dalam pada family, kawan-kawan duk wish Selamat Hari Lahir, samada melalui whatsapp mahupun media sosial.. Happy Birthday ya ke TIGA PULUH TIGA !! 33 dah.. Memang kena percaya.. Umur hanya angka kan, yang penting hati.. Haha.. So mesti ramai yang telah tahu Eraz ni dah masuk pangkat abang atau uncle ya.. Uncle? Errrmmmmm..

Tahun ni dapat suprise yang memang mengejutkan dari wife.. Nak tahu? Insyaallah Eraz cerita untuk entri seterusnya ok.. 

Salah satu ucapan Happy Birthday dari Osaka Jepun
Read more ...

Tuesday, 13 December 2016

Isu Penukaran Kad ATM

Assalamualaikum w.b.t.. Kalau bercakap hal tukar kad atm baru di bank sekarang ni, boleh kata orang akan member jawapan yang sama je.. Orang ramai giler.. Kena tunggu berjam-jam.. Itu ok, ini tak ok.. Semua hal la ada.. Betul tak? Kalau tak diri sendiri yang alami, mesti ahli keluarga atau kawan-kawan yang alami.. Lain bank, lain caranya.. Kalau sama bank pun, kalau berlainan cawangan, lain caranya juga untuk urusan pertukaran kad atm baru ni..


Pertama sekali memang nak ucap tahniah kepada Maybank sebab adakan cara pertukaran kad secara online.. Ada yang berbayar, ada yang tak kan.. Yang berbayar tu semestinya ada request la kan macam contoh nak guna gambar sendiri.. Kalau tukar biasa, free je kan.. Tak kisah la ambil masa sikit untuk dapat, janji tak perlu bersesak di bank dan ambil masa yang lama.. Kiosk pun mereka perkenalkan lepas tu kan.. Walaupun ada la dengar juga ada beberapa masalah, tapi tak pe la, at least ada kemudahan yang memudahkan pelanggan..

Gambar di atas tu Eraz snap di CIMB.. Itu di CIMB cawangan Wakaf Che Yeh Kelantan.. Eraz pernah ke CIMB cawangan KuBang Kerian, walaupun ramai orang, tetapi sedikit sistematik sebab mereka berikan no. giliran dan kita boleh agak no. giliran kita tu lambat lagi atau tak lama dah.. So kalau lambat giler lagi, boleh la buat kerja lain dulu kan.. Tapi berbeza di cawangan Wakaf Che Yeh.. Mereka tak menggunakan no. giliran.. Isi form dan submit di meja staf yang incharge..

Satu staf sahaja yang uruskan dan memanggil nama secara manual juga.. Ada yang datang pada pukul 9.30 pagi lagi tak dapat ke mana kerana risau nama terlepas dan tak boleh nak agak adakah nama dia akan dipanggil dalam masa terdekat.. Pelik kan sistem mereka.. At least, kalau no. beratus pun, kalau kita tahu no. kita lambat lagi, boleh la minum-minum dulu ke atau buat la apa-apa..

Ini lihatlah hasilnya, pelanggan berdiri disekeliling meja staf berkenaan sampai menunggu nama.. Kalau berdiri sampai 3 jam pun, 3 jam la jawabnya.. Hehe..

Yes, memang mungkin salah pelanggan sebab membuat keputusan nak tukar kad tu last minute.. Tapi kalau sistem tu sistematik, ok je rasanya.. Apa-apa pun, lepas ni, kalau berlaku macam ni lagi, mungkin boleh elakkan kejadian last minute dan memilih bank yang menggunakan cara sistematik..

BTW, kalau boleh pihak bank elakkan berlaku tidak adil.. Contohnya kalau ada kawan yang pergi nak tukar kad, buatkan dulu walaupun dia baru datang.. Itu tidak adil.. Ada kes, kawan datang, staf di kaunter tolong buatkan walaupun sebenarnya bukan tugas dia.. Kalau nak tolong, tolong la yang lain juga yang mana mereka dah berdiri selama berjam-jam.. Orang kurang upaya, orang tua, wanita mengandung, berilah laluan istimewa.. 

#Sekadar pandangan
Read more ...

Tuesday, 29 November 2016

#THROWBACK 04.11.2016 | Warded di KPJ Perdana Specialist Hospital Kerana Chickenpox

Assalamualaikum w.b.t.. Tak sure korang dah baca belum entri SEMALAM, so ini adalah sambungannya.. Jarang sekali kita dengar orang kena Chickenpox masuk wad kan.. Tapi ini yang berlaku pada Eraz.. Hari ketiga Chickenpox, terpaksa ke bahagian Emergency KPJ Perdana Specialist Hospital, Kota Bharu kerana tak tahu sakit perut gastrik.. Chickenpox dah sampai dalam mulut, tak boleh nak makan langsung.. Disebabkan tak boleh nak tahan, terus wife drive bawa ke hospital.. Sampai sana, tunggu turn sekejap, terus doktor check dan demam sudah mencecah 39.7 dan menggigil..


Terus doktor minta dimasukkan ke wad dan masukkan air 4 botol sehari.. Masa tu diri sendiri dah redha dengan apa yang berlaku.. Memang dah tak tahan dah.. Doktor juga terus masukkan ubat gastrik dan alhamdulillah, gastrik semakin baik dan baik.. Tapi still tak boleh makan sebab nya dalam mulut ada Chickenpox dan ulser serta sakit tu dah rasa macam tekak..

Dalam mulut rasa macam ada sampah.. Padahal semua tu disebabkan oleh Chickenpox.. Setiap pagi paksa diri gosok gigi walaupun tak digalakkan oleh doktor.. Tahan je demi keselesaan.. Ada tambahan ubat spray untuk ulser dan ubat matikan kulat yang ada.. Antiobiotik juga diberikan serta vitamin.. Ubat Anti Viral untuk Chickenpox pun ada.. Macam-macam ubat dapat.. Vitamin pun ada.. Redha je la..

Wife yang setiap malan teman di hospital.. Malam pertama, Ma ada sekali.. Anak-anak alhamdulillah ok bersama keluarga ibu mertua dan setiap sebelah petang, mereka datang ke hospital melawat Papa walaupun takut tengok muka bapak sendiri.. Serius memang tak de rupa Eraz dah masa tu.. Muka bengkak sebab Chickenpox.. Sabar je la.. 

Suhu badan sentiasa tinggi sehingga malam hari Ahad.. Isnin pagi baru tak demam.. Kuat betul penangan Chickenpox ni.. Dah la menyerang lebih di bahagian badan atas, muka dan kepala.. Selama dua hari hp mati tak berbateri.. Selama dua ke tiga juga Eraz tak tengok cermin.. Haha..

Last masuk wad umur 12 tahun sebab appendicitis, so sekarang selepas 11 tahun, baru la masuk wad semula.. Bila demam dah ok, tinggal saje lah Chickenpox di muka, kepala dan badan.. So terus minta keluar wad.. Alhamdulillah, Isnin, 14.11.2016 dah boleh keluar wad.. Terus sambung MC di rumah sampailah 22.11.2016.. Lama kan.. Itu pun masuk kerjap pada 23.11.2016, semua orang tengok pelik je..

Sebabnya biasa muka bersih je, tapi kali ni penuh kena kesan Chickenpox yang tak hilang.. Muka nampak suram dan kotor je.. Kulit muka menjadi sensitif.. Sekarang dalam proses perlahan-lahan parut tu hilang.. Mungkin akan mengambil masa sebulan tu.. So dalam tempoh itu juga la, di blog, media sosial takde gambar Eraz selfie.. Haha..
Read more ...

Monday, 28 November 2016

GV3 | Nora Tersingkir Dengan Bermaruah


Assalamualaikum w.b.t.. Kenapa Eraz beritahu Nora Tersingkir Dengan Bermaruah? Sebabnya Nora menyahut juga cabaran yang diberikan oleh pihak media iaitu menyanyikan lagu Adele - All I Ask.. Walaupun secara Medley bersama dengan lagu Sandiwara, Nora tetap menyahut cabaran berbanding yang ada peserta yang tetap kekal dengan lagu pihak sendiri.. Ada setengah tu lagu yang dipilih sesuai dengan suara mereka.. Walaupun tersingkir, Nora tersingkir secara bermaruah..

Selepas peristiwa menukar lagu di Minggu ke - 6 iaitu dari lagu Rindu - Amelina ke lagu Bring Me To Life - Evanescence, bermula dari situ Nora dikecam Netizen kerana dikatakan diberi layanan istimewa.. Selepas itu kes Nora semakin teruk selepas Nora membuat keputusan setelah berbincang dengan pihak pengurusannya dan Astro dengan tidak menyahut cabaran untuk menyanyikan lagu pilihan pihak media tetapi memilih lagu sendiri.. Lepas peristiwa itu, Nora dikecam lebih teruk..

Sehinggakan kalau korang dengar Nora nyanyi semalam, memang dapat rasa kesedihan yang dia alami.. Pada mula diumumkan yang Nora salah seorang peserta GV3, memang terkejut sebab Nora salah seorang nama penyanyi terbaik Malaysia.. Tetapi dengan alasan ingin menapak semula dalam industri muzik, Nora abaikan semua tu..

Apa-apa pun, tersingkirnya Nora di peringkat Separuh Akhir ibaratnya sama macam Shima di GV 1.. Tiada masalah.. Rasanya nama Nora akan naik semula kerana Gv 3 ini.. Apa yang penting, memang respect Nora sebab membuat keputusan menyanyikan lagu pilihan pihak media walaupun tidak yakin dengan keupayaannya.. Walaupun tersingkir, tersingkirnya dengan bermaruah..

Dato' Ramli MS ada menjelaskan di Konsert Gegar Vaganza semalam yang mana kalau ada penyanyi yang menyanyikan lagu sendiri adalah tiada masalah tetapi dari segi penjurian, markah akan jadi lebih mahal kerana menyanyi lagu sendiri tidak memerlukan latihan yang lebih.. Melodi dan Lirik dan hafal.. Cuma mungkin untuk membuat persembahan vokal dan pentas je kan.. So minggu depan di Konsert Akhir Gegar Vaganza 3, Ameng pula mendapat lagu sendiri.. Bukan satu, tapi dua lagu.. Adakah Ameng juga akan dikecam Netizen? Entahlah..

Info:

Kedudukan peserta pada persembahan Konsert Separuh Akhir GV3:

1. Azharina (80.80%)
2. Zarul (79.85%)
3. Siti Sarah (78.20%)
4. Intan Sarafina (76.90%)
5. Ameng (71.35%)
6. Gmie (63.35%)
7. Nora (61.25%)

Entri Sebelum : Chickenpox Di Umur 30-an
Read more ...

#THROWBACK 03.11.2016 | Chickenpox Di Umur 30-an?

Gambar Hiasan
Sumber : Google

Assalamualaikum w.b.t.. Hari ni kita nak buat entri #throwback pada awal bulan November 2016 yang lepas iaitu bermula pada Rabu, 03.11.2016.. Sebenarnya pada hari Selasa, 02.11.2016, Eraz sendiri dah hari demam, tak larat nak pergi kerja dan ada munculnya beberapa butir berisi air di perut, leher dan belakang badan.. Tapi gagahkan diri sebab ada perkara penting kena siapkan.. Lagi pun esoknya, Rabu dah apply cuti ganti untuk rehat.. Larat tak larat, teruskan juga buat kerja walaupun badan tak best..

Kalau #throwback ke entri INI, kedua-dua anak Eraz iaitu Zara dan Adam kena Chickenpox.. Dua minggu lebih jugak kot mereka tak pergi sekolah.. Kami berdua bergilir-gilir cuti jaga mereka sampai la mereka sembuh 100%.. Dalam kepala masa tu, masih confius samada aku ni dah kena ke belum Chickenpox masa kecik.. Serius lupa.. Ma Abah pun tak sure.. Wife memang yakin dah naik.. Masa awal-awal anak-anak kena Chickenpox, doktor dan beritahu kalau tak kena lagi, mungkin boleh berjangkit tetapi bukan sekarang sebab Chickenpox mengambil masa dua ke tiga minggu baru akan muncul..

Dan terbukti betul kata doktor, selepas dua ke tingga minggu anak kena Chickenpox, Eraz pula kena.. Adoi.. Risau juga ni kan sebab kalau google, memang teruk kalau orang dewasa tambah-tambah berumur 30-an kena Chickenpox.. Chickenpox pula ada macam-macam serangan.. Ada yang biasa, ada yang naik seluruh badan dan ada yang tertumpu pada kawasan tertentu dengan banyak serta sedikit di tempat lain..

Jadi bila dah cuti Rabu, 03.11.2016 terus la ke klinik sebab butir-butir berair tu dah banyak.. Doktor sahkan memang kena Chickenpox.. Badan panas a.k.a demam mencapai suhu badan 39 lebih.. So dapat MC dulu 2 hari.. Eh! Dua hari je? MEmang prosedur klinik tu kot.. Bagi sikit-sikit.. Abaikan.. 

Nak jadikan cerita, Chickenpox ni memang menyerang hebat di bahagian atas badan terutama di kepala dan mukan serta mulut.. Sampai penuh dalam mulut.. Bila dah penuh dalam mulut, memang susah nak makan.. Bila susah nak makan, penyakit lama iaitu gastrik datang la kembali.. Memang sampai tak boleh nak bangun.. Kategori gastrik terlampau.. Kesian wife kena jaga suami dan anak-anak lagi dalam masa yang sama kan.. Bila dah teruk sebab sampai memang mengerang sakit perut, wife dah risau dan suggest ke hospital.. 

Tapi Eraz delaykan sikit untuk tengok keadaan esok.. Sekali bertambah teruk dan terpaksa la ke hospital.. So cerita #THROWBACK Khamis, 04.11.2016, Eraz akan cerita next entri ok..

Muka memang aset utama Eraz.. Kalau nak naik Chickenpox, faham-faham la kesannya macamana kan.. Tapi disebabkan oleh sakit gastrik tu terlampau, dah lupa semua tu.. Huhu.. Tunggu cerita selanjutnya untuk entri seterus.. Sampai masuk wad di KPJ Perdana Specialist Hospital, Kota Bharu.. Dahsyat serangan Chickenpox pada Eraz.. Dalam sejarah.. Family memang terkejut.. 

#Wait for the next entry
Read more ...

Thursday, 24 November 2016

Kenapa Gegar Vaganza 2 Lagi Meletup Dari Gegar Vaganza 3 ?

Assalamualaikum w.b.t.. Sebenarnya sejak Konsert Gegar Vaganza Minggu 5 lagi, Eraz nak buat entri ni.. Tapi disebabkan ada masalah kesihatan yang tak mengizinkan sampai warded dibuatnya, entri-entri dalam kepala terpaksa dibekukan sehingga semuanya ok.. Semasa pengumuman lagu-lagu yang akan dinyanyikan untuk Konsert Gegar Vaganza Minggu 6, semua ok sehinggalah ada artis membuat penukaran lagu lain.. Pihak Produksi bagi lagi dangdut, tapi tukar ke lagi Rock.. Ok, mungkin ada sebab.. 

Tapi isu ni berlaku lagi pada hujung Konsert Gegar Vaganza Minggu 6 selepas paparan lagu-lagu yang mereka akan bawa ke minggu Separuh Akhir.. Isu dapat lagu sendiri tak de isu sangat tapi bila ada isu penyanyi minta tukar lagu, kira macam tak best la kan.. Ini pertandingan kot.. Kalau dapat lagu yang mencabar, sahut la kan.. Nama pun pertandingan.. Isu-isu macam ni takde pun masa di Gegar Vaganza 2 dulu.. semua lagi yang ditugaskan semua akan dinyanyikan oleh mereka..

Terlalu banyak drama dalam Gegar Vaganza 3 sampaikan imej pertandingan rasa macam isu No.2.. Drama dah jadi No.1.. Kalau korang follow betul-betul, banyak isu dah berjaya timbul.. Tersebarnya gambar tak siap.. Isu tak puas hati artis yang tak dapat masuk (walaupun tak patut di war-war).. Isu artis tukar lagu dangdut kepada Rock.. Isu beberapa penyanyi tukar lagu pilihan pihak media.. Isu peserta tarik diri.. Macam-macam.. 

Kenapa Gegar Vaganza 2 lagi meletup pada Eraz? Sebabnya mereka menyahut cabaran dengan sempurna.. Tengok la lagu-lagu yang mereka dapat, terutama Siti Nordiana.. Kita tak jangka pun di boleh bawa lagu tu, tapi berjaya bawa sehinggalah menjadi juara.. Tak sangka kan dia akan menjadi juara.. Tapi disebabkan satu pertandingan dan dia menyahut cabaran, alhamdulillah menjadi rezeki dia..


Kalau kita tengok senarai lagu Gegar Vaganza 3 ni, macam banyak yang play safe je.. Tak pe la, ini hanyalah pendapat seorang penonton ya.. Seorang individu.. Takde pun nak menjatuhkan sesiapa.. Sebab tu la kot, Gegar Vaganza 3 ni kekal 8 minggu tak sama macam Gegar Vaganza 2 daripada 8 minggu, di tambah ke 9 minggu disebabkan oleh kehangatannya..


Read more ...

Monday, 21 November 2016

Year End Holiday Promotion Tahun 2016

Assalamualaikum w.b.t.. Pejam celik pejam celik, dah masuk bulan November 2016.. Rasa macam baru je sambut harijadi bulan Disember 2015 yang lepas, bulan depan dah nak masuk bulan Disember 2016 pula! Selain Eraz sendiri nak sambut birthday, bila tiba hujung tahun ni, budak-budak mesti ramai yang suka kan.. Sebab? For sure la cuti sekolah kan.. Mesti ramai yang dah plan nak bawak anak-anak ke tempat pilihan kan..

Biasa kalau ibu bapa kerja sebagai cikgu, memang senang la nak plan awal kan.. Tapi tak menjadi masalah juga bagi ibu bapa yang kerja pejabat kan.. Kalau dah plan awal, insyaallah semua akan berjalan lancar.. Plan awal, tempah awal, bayar awal.. So semua akan senang.. Bukan apa, masa ni la nak ketatkan lagi bonding time antara ibu bapa dan anak kan.. Di Malaysia sendiri, memang banyak tempat pilihan yang menarik.. Nak tahu cadangan Eraz?

MELAKA! Kenapa? Sebabnya Eraz dulu memang pernah belajar selama setahun ni Kolej Matrikulasi Melaka di Londang Masjid Tanah.. Tapi masa tu budak-budak lagi.. So memang tak sempat nak keman-mana la.. Study je.. Transport pun takde.. So, kalau ada peluang je, Eraz nak bawak anak-anak sekali lagi ke Melaka.. Rindu giler.. Banyak tempat yang menarik kat sana.. Meh nak cerita..

Sumber : Google

Tengok je gambar kat atas tu, terus tahu kat mana kan? Melaka memang dengan identitinya yang tersendiri.. Pertama kali sampai ke Melaka, memang sangat teruja.. Ya la, biasa tengok dalam TV dan gambar je, tapi bila tengok live, lain perasaannya.. Sebab tu Eraz nak cadang korang ke Melaka.. Dan.. Antara tempat menarik yang korang boleh pergi ialah :
  1. Freeport A’Famosa Outlet di Alor Gajah
  2. The Pirate Adventure
  3. The Shore Sky Tower
  4. Melaka Upside Down House
  5. Street Art Melaka
  6. Autralia Village / Masbro Village

Itu baru enam tau.. Banyak lagi yang Eraz belum senaraikan.. Dan itu juga baru tempat untuk korang dan anak-anak mencuci mata.. Belum lagi tempat makan.. Kalau masa Eraz dulu, ikan bakar memang salah satu tempat utama abang Eraz bawa.. Serius memang puas hati.. Tapi sekarang dengarnya ada Coconut Shake best!! Waaa.. Memang kena try..

Bila dah ada plan tu, mesti nak cari tempat penginapan kan.. Jangan risau.. Kat Melaka memang banyak hotel yang korang boleh pilih.. Tapi korang kena jadi penguna yang bijak.. Jangan main redah je tempat.. Google dulu.. Survey keadaan tempat, harga dan lokasi ya.. Baru la jadi pengguna yang bijak.. Zaman sekarang, siapa yang pandai uruskan masa dan kewangan yang baik, itu yang terbaik..

Ok! Eraz dah tolong survey untuk korang.. Untuk tempahan tempat penginapan, korang boleh tengok kat Promosi Traveloka atau https://www.traveloka.com/en-my/. Serius akan jumpa yang terbaik untuk korang.. Cuba klik link yang Eraz bagi tu.. Tengok betul-betul ya..


Kalau korang tak biasa menempah secara online, jangan risau, traveloka memang sangat user friendly.. Senang sahaja korang nak ikut.. Hanya perlu ikut TIGA langkah yang ada.. Mula-mula pilih destinasi korang.. Atau kalau korang dah tahu nak duduk hotel nama, cari je nama hotel tu.. Lepas tu pilih tarikh korang nak stay.. 3 malam, 4 malam, terpulang la.. Last sekali pilih berapa jumlah ‘rombongan’ korang.. Penting tu, sebab melibatkan banyak benda juga termasuklah pakej breakfast..


Percaya atau tidak, dalam laman web traveloka ada banyak pilihan hotel yang ada.. Ada hampir 100 buah hotel di seluruh Malaysia, Indonesia dan juga Singapura.. Yang penting korang kena bijak membuat perbandingan di antara hotel mana yang lebih menarik dan mendapatkan promosi-promositerkini. Korang boleh pilih mengikut apa yang korang perlukan samada berdasarkan lokasi, rating yang orang dah pergi, harga dan lain-lain..

Bila dah selesai pilih, tinggal untuk bayaran sahaja.. Pembayaran boleh dibuat menggunakan kad kredit atau kad debit.. Pilih mengikut mana korang suka.. Selepas je selesai membuat bayaran, salinan e-voucher akan diemailkan pada korang.. Boleh tunjukkan semasa nak check in nanti.. Senang kan..

Semoga entri ni berguna pada korang semua dalam merancang untuk bercuti bersama keluarga di musim cuti sekolah nanti!
Read more ...

Tuesday, 8 November 2016

Zara & Adam | Selepas 2 Minggu Kuarantin


Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah, selepas lebih kurang 2 minggu anak-anak di kuarantin di rumah, semalam mereka dah mula ke nursery.. Dalam masa tu, kami sebagai Papa dan Mama ni terpaksa la bergilir cuti.. Bila lagi nak bekorban demi anak-anak kan.. Alhamdulillah, sepanjang tempoh tu, takde isu yang bangkit di tempat kerja dan dapat cuti jaga anak dengan baik.. Memang tak keluar mana-mana sampai nampak Adam dah bosan kat rumah.. Itu masa dia dah ok la.. Kenapa?

Zara dan Adam dua-dua kena Chickenpox.. Sebelum Zara & Adam kena, sepupu diaorang kena dulu.. Dan sebelum sepupu diaorg yang kena, budak-budak nursery lain yang kena dulu.. So kesimpulan yang kami buat, memang terkena jangkitan di nursery la.. Masa tengah kemuncak, memang kesian la tengok anak-anak.. Mula-mula sekali Zara yang kena.. Zara ni dah besar sikit, bila dia tengok kat badan ada butir-butir dan sesuatu yang sebelum ni tak de, memang dia rasa takut..

Mula la nak mandi pun di takut.. Risau.. Nak makan tu memang tak de selera la.. Tidur je la masa tu.. Memang masa tidur dia lebih dari biasa.. Ada ketika dia bangun meragam.. Ya la.. Siapa yang tak sakit naik Chickenpox kan.. Satu badan tu terkesan.. Betul tak? Ini kan lagi budak.. Itu Zara.. Then Adam kena lepas Zara..

Adam ni maybe dia tak tahu sangat apa yang ada kat banda dia.. So nak mandi takde masalah la.. Cuma meragam tu ada.. Tak makan dan minum susu dengan banyak selama dua hari sebab Adam extra sikit.. Ada ulser dalam mulut.. Kesian giler tengok anak-anak.. Bila mereka dah ok ni, syukur alhamdulillah sangat-sangat.. Lega.. 

Parut-parut pun dah nak hilang.. Itu kanak-kanak.. Ramai yang kata, better kena Chickenpox masa budak-budak.. Kulit pun tak de la berbekas sangat.. Parut senang hilang.. Tapi kalau orang dewasa yang kena? Daripada apa yang Eraz google, memang seksa.. Adakah orang seterusnya kena Chickenpox ni Eraz? Alamak..
Read more ...

Monday, 7 November 2016

Elly Mazlein Tarik Diri Atau Tersingkir Dari Gegar Vaganza 3

Assalamualaikum w.b.t.. Disebabkan bermula dari Minggu Pertama Gegar Vaganza 3 dah follow persembahan Elly Mazlein, seriously rasa sikit frust bila Elly diumumkan tersingkir malam ni.. Keputusan untuk Minggu Ke-4 Gegar Vaganza 3 ni macam dah terbalik.. Yes memang betul berdasarkan persembahan mereka semua tapi semua terbalik..

Sarah, Zarul dan Azharina yang biasa Top 3 dah menjunam jatuh ke kawasan bottom.. Mungkin persembahan mereka memang tak 'berjaya' kot.. Hanya juri profesional sahaja yang tahu.. GMie, Ameng naik ke Top 2.. Intan Sarafina naik Top 4.. Sarah dan Azharina dah masuk bottom 3.. Tapi malangnya Elly Mazlein tersingkir.. 

Dan yang peliknya, kena masa nak mengumumkan tersingkirnya Elly Mazlein tadi, Jihan Muse terutamanya nampak macam tak terkata.. Terkejut.. Elly pun sempat berbisik dengan Nabil atas pentas.. Juri juga nampak macam tak sangka.. Zur Eda juga nampaknya tertanya-tanya pada Elly.. Paling ketara ialah Jihan Muse.. Memang dia terkejut dengan keputusan itu.. Rupa-rupanya :


Rupa-rupanya, Jihan Muse akan reply komen di IG dia menyatakan sepatutnya tiada penyingkiran.. Tetapi Elly Mazlein tarik diri.. Alamak.. Patut la ramai yang pelik akan keputusan penyingkiran Elly Mazlein.. Ruginya Astro kalau benarkan sebabnya Elly salah seorang yang menaikkan rating Gegar Vaganza 3 kali ni..

Kalau baca di twitter, memang ramai yang tidak berpuas hati dengan keputusan Elly Mazlein, Astro dan sewaktu dengannya la.. So kita tunggu je la apa penjelasan Elly Mazlein sendiri dan Astro.. Harapnya Elly Mazlein di serap semula kerana dia bukan tersingkir tetapi tarik diri.. Fuh! 


Sumber dari IG Dato' Seri Vida yang interview Elly Mazlein, Elly sedih sebab komen Dato' Ramli MS.. Katanya Elly tak nak belas kasihan selagi dia berada di Gegar Vaganza 3.. Komen Dato' Ram tu mungkin universal.. Mungkin dia tak maksudkan macam tu.. Entahlah! Ada masa yang sama, ada sumber memaklumkan bahawa Elly semangnya mendapat markah terendah.. Kalau betul tak de penyingkiran minggu ni bab kata Jihan Muse, kalau Elly tak mohon tarik diri, mesti dia masa terselamat kan.. Tunggu je la kenyataan rasmi dari Astro..
Read more ...

Sunday, 6 November 2016

Penangan Lara Alana

Assalamualaikum w.b.t.. Siapa sangka reality show Lara Alana ni ada pengikut setia.. Orang tu anak kami la.. Sebelum program ni start, terfikir juga, ada ke orang nak tengok ni.. Sekali peminat setianya ialah anak-anak kami.. Dengan kami-kami sekali la tengok setiap minggu.. Bila dah boleh rekod, bukan setakat hari Rabu, setiap hari duk ON sampai dah tahu apa yang Lara tu buat dalam episod tu..

Zara dan Adam, dua-dua follow program ni.. Bagi Zara, dia suka follow sebab tengok aktiviti Lara.. Tak semua episod dia suka.. Sesetengah je.. Antaranya masa Lara melawat tempat Hello Kitty.. Main di tempat permainan menarik, kena gigit la, naik keretapi dan lain-lain.. Itu antara yang selalu Zara sebut.. Biasa la budak-budak kan..

Adam tengok Lara oh Lara di rumah Tok Ma

Bagi Adam pula, tak sure la tang mana yang dia suka.. Lagipun budak umur setahun lebih baru.. Tapi dengan muzik promo pun dah tahu itu program Lara oh Lara.. Kadang-kadang program ni boleh bantu kami bagi anak-anak stay depan TV kalau masa tu nak buat apa-apa yang penting.. Untuk permulaan, mereka akan stay depan tv sementara waktu.. Bila dah boring, baru bangun merayau..

Macam dalam entri Eraz kat SINI, bila kita yang dewasa sebagai ibu bapa tengok program macam ni, tengok juga la ibu bapanya sekali.. Macam seronok je jadi mereka sebab macam senang nak handle Lara tu kan.. Tapi yang pasti, ke mana-mana Lara pergi, pembantunya mesti ada.. Beg untuk alat-alat anak pun tak de.. Santai sangat.. Bila kamera tunjuk pembantu, semua ada dengan pembantu.. Ke Jepun pun pembantu ikut..

Tapi.. Semua tu rezeki orang kan.. Mereka memang mampu dan perlu.. Kita yang kerja biasa-biasa ni kena buat macam biasa-biasa la kan.. Besarkan anak sendiri tanpa bantuan.. Sebab tu kadang-kadang sampai tak boleh buat apa-apa masa jaga anak.. Tapi.. Tapi lagi.. Still terurus dan anak alhamdulillah, baik-baik saje.. So, atas ibubapa itu sendiri la..

#Dengarnya Astro nak buat Reality Programme untuk anak Che Ta dengan Zain Saidin pula, Aaisyah Dhia Rana
Read more ...

Saturday, 5 November 2016

Nak Tukar Title Dr. Eraz Fadli ?

Inspirasi | Dr. Soo Wincci

Assalamualaikum w.b.t.. Seminggu dua ni rasa macam berkobar-kobar je nak sambung buat PhD pula.. Alhamdulillah pada tahun lepas (2015), Eraz berjaya menamatkan pengajian dalam bidang Master of Business Administration.. Ikutkan hati, memang nak sambung terus buat PhD.. Tapi hold dulu la sebab kena minta kebenaran tempat kerja dan rehat untuk diri sendiri kan.. Settle kan hal personal dulu.. Dalam kepala tu memang duk fikir nak continue je.. Fokus dalam Business Administration juga tapi pengkhususan dalam Marketing.. Doakan semoga tercapai ok..

Seminggu dua ni rasa berkobar-kobar tu datang balik lepas tengok Dr. Soo Wincci berjaya menamatkan program PhD BA dia di university sama masa Eraz buat Master iaitu Open University Malaysia.. Eraz memang follow IG dia dan tahu susah payah dia nak tamatkan pengajian.. Tempoh yang dia ambil ialah 6 tahun.. Masa dia lulus lepas Viva final tu, memang dia menangis tak henti.. Ada video tu.. Itu bermakna bukan senang nak dapatkan PhD.. Tapi bila dah dapat, satu kepuasan yang tak terhenti dan tak boleh nak tulis apa perasaan itu..

Doakan semoga impian ini tercapai.. Kalau bukan sekarang, bukan 5 ke 10 tahun lagi.. Insyaallah.. Eraz sendiri bukan kerja dalam bidang pendidikan.. Tapi tak semestinya kalau kita bukan pendidik, kita tak boleh nak sambung Phd kan.. Mungkin dalam masa buat Phd atau bila tamat buat PhD nanti, ada peluang lain yang muncul..

Boss pernah tanya Eraz, berminat atau tidak nak convert jawatan kepada academician.. Dalam hati rasa macam 50%-50%.. Layak kah aku? Mampukah aku? Haha.. Tapi itu hanyalah satu pertanyaan.. Belum menjadi realiti lagi dan rasanya macam tak mustahil untuk menjadi realiti.. Apa-apa pun, kejayaan Dr. Soo Wincci ni memang boleh naikkan semangat..

Gambar Dr. Soo Wincci





Read more ...

Friday, 4 November 2016

Deeja Cosmetic - Pilihan Set Penjagaan Wajah Yang Tepat !

Assalamualaikum w.b.t.. Sebagai seorang lelaki, memang Eraz tak malu nak mengaku yang Eraz memang seorang yang menggunakan pencuci muka setiap kali bersihkan diri dan sewaktu dengannya.. Ya la, dalam keadaan udara dunia sekarang dan sangat sensitif dengan debu, pencuci muka memang wajib digunakan seharian.. Kalau tak guna, memang muka akan jadi tak bersih dan kalau tak bersih, semestinya jerawat dan adik beradiknya akan muncul.. Terbaru! Eraz ada terima melalui Pos Laju sekotak Set Penjagaan Muka Deeja Cosmetic untuk dicuba.. Alhamdulillah..


Deeja Cosmetic - Keayuan Semula Jadi Dalam Masa 5 Hari.. Keayuan? Haha.. Jangan salah faham.. Baca betul-betul kat kotak tu, sesuai untuk Lelaki dan Wanita.. Jadi, bila dapat kotak dari Pos Laju tu, memang teruja la nak try.. Pertama sekali yang Eraz buat ialah cuba krim dan try bau.. Jujurnya memang best giler bau. Bau penting ok sebab mesti bau best, tahap keselesaan kita sebagai pemakai tu memang tinggi la kan.. Persoalan juga adakah akan bertambah kacak selepas pakai Set 5 Dalam 1 Deeja Cosmetic ni ni kan? Hehe.. Jawapannya YES!


Nampak kan Eraz selfie dengan semua produk yang ada dalam kotak Set Deeja Cosmetic – Set 5 dalam 1 tu.. Meh Eraz nak cerita serba sedikit, satu persatu untuk bacaan korang semua beserta dengan pengalaman Eraz sendiri semasa pakai dan selepas 2 minggu pakai..

Set Deeja Cosmetic – Set 5 dalam 1

Sabun Pembersih Muka


Sangat senang korang nak pakai.. Cuma basahkan dengan air je.. Terus akan berbuih dan sapukan di muka.. Bau? Macam Eraz beritahu tadi, serius wangi dan harum.. Letak air sikit je, memang jimat.. Sejak wife pregnant anak pertama dulu, kami memang lebih gunakan pencuci muka yang organik.. So untuk Sabun Pembersih Muka Deeja Cosmetic ni memang sangat sesuai la..

Toner Nano


Bila sebut toner, automatik orang tahu perlu pakai selepas cuci muka bersih-bersih kan.. Seeloknya gunalah tisu muka sebab senang nak bagi toner nano berkesan ke muka.. Lepas korang kenakan ke muka, muka akan rasa sejuk dan segar je.. Toner ni memainkan peranan penting untuk bantu menegangkan kulit muka, melembutkan dan semestinya boleh mengelakkan proses penuaan tu cepat berlaku.. Insyaallah.. Bau Air Mawar dan Aloe Vera tu memang bet giler!

Krim Siang.


Bagi kaum wanita, Krim Siang ni memang diaorang tak kan lupa la.. Kalau lelaki, bergantung.. Eraz memang cuba pakai Krim Siang ni lepas kenakan toner.. Semua ni boleh elakkan kulit kita dari kusam dan menggelupas.. Korang sapu sikit je.. Dah boleh rasa kesannya.. Lepas tu ratakan ke bahagian yang diperlukan.. Pakailah sebelum keluar rumah ya.. 


Selesai untuk Set Siang hari.. Sekarang kita pergi ke Set Malam pula..

Krim Malam


Nama pun krim malam, so korang kena la pakai malam je.. Jangan nak pakai siang pula.. Atau tertukar ok.. Krim ni pun sama, tak perlu pakai tebal-tebal, nipis-nipis pun cukup.. Khasiatnya pada kulit muka adalah sebab Krim Malam ni dirumus khas daripada Alpha Hidroxy Acid (AHA), Vitamin E, Retinoid Acid dan Gliseren.. Bangun pagi memang akan rasa ada satu kelainan pada kulit muka.. Serius..

Terakhir,

Krim Nano (Malam)


Kena beritahu awal-awal, korang jangan terkejut kalau kulit muka korang jadi kuning.. Haha.. Sebabnya Krim Nano (Malam) ni mengandungi kunyit dan minyak jojoba.. Krim ni last sekali ok.. Tak perlu pakai banyak juga, hanya letakkan dan sapu sikit sahaja selepas kenakan Krim Malam.. Pada yang ada masalah muka sebelum ni macam bekas jerawat atau adik beradiknya, insyaallah dapat membantu..

Pengalaman Penggunaan

Jujurnya Eraz memang jenis yang pakai pencuci muka setiap hari tapi bukan yang selalu gunakan toner dan krim.. Tetapi selepas mendapat Set Deeja Cosmetic ni, memang Eraz try dan ada rasa satu kelainan pada muka.. Bila pakai toner, kulit pun akan rasa sangat selesa begitu juga selepas pakai Krim Siang.. Malam? Ada ketika memang terlepas tapi sebab rasa ingin cuba tu, memang try pakai..

Bila bangun pagi, kulit muka kita memang rasa berlainan.. Berbeza dengan sebelum ni yang tidak pakai tetapi sekarang pakai Krim Malam dan Krim Nano tu.. Kulit muka rasa segar je.. Tak kering.. Tak berminyak.. Alhamdulillah.. Sangat selesa.. Korang pun kena try pakai ni.. 

Baiklah, kalau korang nak cuba dapatkan Deeja Cosmetic - Set Penjagaan Wajah 5 Dalam 1 ni, korang boleh dapatkan melalui maklumat di bawah :

Harga 

RM85.00 (SM)
RM90.00 (SS)

FACEBOOK : Deeja Cosmetic HQ
INSTAGRAM : @deeja_cosmetic_hq
WHATSAPP : 019 - 694 5950

Ingat ya, itu harga satu set ya.. Kalau korang beli satu persatu satu, harganya akan berbeza ya.. So better korang beli satu set terus.. Boleh ke FB, IG atau terus whatsapp pada no. yang diberikan.. Selamat mencuba.. Sama-sama serlah kan keayuan dan kekacakan korang yang sedia ada.. Insyaallah..

Harga ni untuk satu set , kalau rasa nak beli asing-asing pun boleh .. tapi better beli je satu set terus .. nak cantik tak ? haaa untuk maklumat lanjut korang boleh layari facebook page dan instagram Deeja Cosmetic ..
Read more ...

Tuesday, 1 November 2016

Perbezaan Ibu bapa Selebriti VS Kita


Assalamualaikum w.b.t.. Gambar ni Eraz ada upload gambar ni kat IG dan FB.. Sebelum cerita pasal Perbezaan Ibu bapa Selebriti VS Kita tu, nak cerita pasal program Lara oh Lara dulu.. Masa duk tengok promo dulu, dalam hati kata, tengok ke nanti program ni.. Tapi itu fikiran si bapak kan.. Anaknya fikir apa.. Sekali bila dah mula program LOL tu, Zara dan Adam suka giler tengok.. Boleh kata setiap hari repeat.. Adoi.. Mungkin salah satu sebab mereka suka tengok tempat-tempat yang Lara pergi tu.. Ada permainan, Hello Kitty dah lain-lain..

Ok! Berdasarkan program Lara Alana tu, kita kaitkan dengan Perbezaan Ibu bapa Selebriti VS Kita.. Haha.. Ya la, selebriti selalu update gambar cantik-cantik, keluar berpakaian cantik-cantik, steady je bila keluar jalan-jalan, dalam kereta nak pegi mana-mana pun steady dan macam-macam lagi la.. Tapi itu selebriti ya.. Ada jurukamera yang ikut nak, pembantu ikut sekali setiap masa dan lain-lain la.. Kita camne?

Kalau Eraz sendiri, drive ke mana-mana, memang kena jadi driver.. Confirm.. Kalau wife takde, memang sorang ke duduk dalam car seat.. Takdenya boleh suap-suap makan dalam kereta kecuali wife ada sekali kan.. Kalau nak keluar mana-mana, confirm punyalah ada satu beg papa untuk letak pampers, towel, susu dan benda-benda yang sewaktu dengannya.. Kalau selebriti nampak macam lenggang-kangkung ke sebab pembantu dah pikul kan.. Hehe..

Kalau keluar shopping mall, memang tak pernah la sesekali dapat cuci mata tengok apa yang kita suka.. Mesti duk perhatikan anak je.. Kalau pun anak atas dukung, boleh ke korang rasa? Haha.. Tapi ini kes yang kita tak berapa nak mampu nak hire pembantu la kan.. Kalau mampu, lain caranya.. Hehe..

Apa-apa pun, cara masing-masing la.. Macamana caranya, janji anak terurus.. Pengalaman memang tak dapat dijual beli.. Betul ke idok? Hehe.. Bila anak dan besar, memang rindu giler la saat-saat tu..

Read more ...

Monday, 31 October 2016

Zara Faleesya, Pelanggan Setia 7E

Assalamualaikum w.b.t.. Entri ni ala-ala nak promote 7E la pulak kan.. Bukan apa, anak yang sorang ni la.. Dari kecil, bila dia pandai bercakap, memang tak boleh nampak 7E, mesti dia beritahu.. Kadang-kadang nampak signage tepi jalan pun dia kenal.. Dan kalau dah biasa singgah terutama yang dekat dengan rumah, nak menuju ek 7E tu, dia dah tahu la.. Kenapa la agaknya? Hehe..

Salah satu sebabnya memang dari dia kecil sampai sekarang, memang selalu bawa dia ke 7E.. Ya la, 7E kan buka 24 jam.. Ada ATM.. Dekat pula dengan rumah.. So kat situ la banyak kali singgah kan.. Adam kecik lagi.. Tak kenal lagi.. Kakak Zara la biasa ikut.. Dan kalau dia dah tahu nak pergi 7E, memang dia akan ada list apa yang dia nak beli.. Kadang-kadang dah siap bagitahu awal-awal.. Dan sebenarnya kami pun boleh agak apa dia nak beli.. 

Ini bukan di 7E ya.. Ini kat Tesco Kota Bharu.. Gambar Hiasa..'

Ada 3 benda yang wajib dia beli kalau pergi ke 7E.. Satu benda yang boleh diminum.. Satu lagi benda yang boleh di makan.. Dan satu lagi benda yang boleh dia buat sebagai mainan.. Kadang-kadang main sekejap je pun.. Dan ada ketika tu, dapat pada Adam.. Ala mainan kat 7E tu apa la sangat ada kan.. Hehe.. Tapi syhhh.. Mahal.. Hehe.. Itu 3 benda wajib setakat ni.. Dan benda itu biasanya :



Bahagian mainan tu silih berganti la.. Tak kan nak beli mainan yang sama setiap kali pergi kan.. TAPI.. TAPI penjelasannya.. Pergi 7E ni bukan setiap hari.. Kalau pergi setiap hari, memang pokai la Papa.. Masa-masa tertentu je.. Tapi kalau dah pergi, pergi itu la benda wajib yang akan Zara beli.. Nasib baik la Adam kecil lagi..

SATU perkara yang boleh kata alhamdulillah.. Setakat ni kalau pergi shopping kat mall ke apa ke yang seangkatan dengannya tu, Zara tak pernah mengamuk sampai nangis-nangis atau guling-guling kalau nak tak sesuatu barang.. Bila Papa Mama kata, tak payah, tak perlu, alhamdulillah setakat ni Zara dengar.. Alhamdullillah.. Bagus anak Papa ni.. Next year dah confirm akan keluar dari nursery dan akan masuk tadika.. Alhamdulillah.. 
Read more ...

Thursday, 27 October 2016

Kereta Bujang vs Kereta Orang Berkahwin & BerAnak

Assalamualaikum w.b.t.. Kereta Bujang vs Kereta Orang Berkahwin & BerAnak.. Boleh agak tak nak cerita apa bila baca tajuk entri ni? Sebenarnya cerita ni muncul dalam kereta masa drive nak datang kerja.. Rasa macam nak selfie dengan Adam Fitri.. Sekali tengok dalam kereta, alahai.. Jauh bebenor bezanya dari masa bujang-bujang dulu berbanding sekarang yang dah kahwin dan ada anak dua.. Apa ceritanya?

Masa mula-mula beli kereta dulu, hidup pun bujang, semua rakan-rakan dan family puji kereta sangatlah bersih luar dan dalam.. Selalu juga basuh kereta.. Tak basuh sendiri, g car wash kan.. Dalam kereta? Memang tak bersepah dengan barang la.. Semua macam clear je.. Al-maklum la sorang-sorang je selalu kan.. Bonet? Pun sama.. Memang clear la.. Kalau ada pun semua barang-barang yang perlu dan penting je..

Sambung lagi.. Kalau nak pergi mana-mana atau bercuti ke, kosong je bonet kereta.. Kira macam banyak space la boleh isi dengan benda lain.. Kalau pergi sesuatu tempat, kira boleh la beli barang banyak-banyak lagi.. Tapi SEKARANG?! Haha.. Firstly, tengok dulu gambar di bawah ni.. Mesti dah boleh agak apa yang berlaku sekarang.. Haha..


Bila dah kahwin, rasanya ok la lagi.. Terkawal.. Ya la, masih berdua.. Yang dua tu pun semua dah dewasa kan.. Kira macam still sama la.. Tapi bila dah ada ada, pertama sekali keretaku sudah dipenuhi dengan semua barang anak.. Car seat itu wajib.. Sekarang dah siap ada tilam kecil dan tak la tebal sangat untuk Zara sebab Adam dah duduk car seat.. Bantal semestinya ada.. Itu yang wajib-wajib kan.. Yang tak wajibnya ialah ....

Yang tak wajibnya ialah kadang-kadang ada la terselit tisu, kertas, plastik, makanan pun ada kadang-kadang tu, macam-macam la.. Bukan nak kata anak suka buat kotor, tapi sebab ada kalanya tak sengaja.. Memang dah cuba didik anak-anak supaya berhemah dalam kereta.. Tapi bila masih kecil, ada ketika 'terlepas' juga kan.. Tak boleh la nak marah selalu.. Kakak Zara dah pandai merajuk sekarang.. TAPI semuanya masih terkawal.. Tak de la bersepah giler-giler kan.. Kalau kemas, sekejap je clear..

Bab bonet, ini satu hal.. Sama macam dalam gambar kat atas tu.. Kalau empat beranak berkemas nak ke mana-mana, memang hampir penuh la.. Tapi still ok lagi la.. Ada space kosong kalau nak letak apa-apa.. Tapi kalau ada ketika bawa juga ahli family lain, memang full.. So sekarang dah ada yang nasihatkan kami tukar kereta MPV pulak.. Luas la sikit.. Idea memang bagus, tapi rasa macam bukan sekarang la..

Anak masih dua.. Tak tahu la lagi lepas Adam dah besar, dah tak duduk dalam car seat, mesti tak selesa mereka nak tidur di seat belakang.. Zara memang selesa sekarang tidur baring sebab Adam dalam car seat kan.. Tapi lepas ni, errrmmmm.. Akan difikirkan kemudian la..

By the way, adakah ini terjadi juga pada anda?

Read more ...

Wednesday, 26 October 2016

GV3 | Jihan Muse Tukang Alert Nabil Ahmad

Assalamualaikum w.b.t.. Memang tak malu mengaku yang Eraz memang follow program Gegar Vaganza setiap minggu bermula musim kedua baru ni.. Tarikan utamanya ialah tidak lain dan tidak bukan, Jihan Muse dan Nabil Ahmad.. Gaya pengacaraan mereka setakat ni memang tak dapat nak ditandingi lagi walaupun nampak ada yang seakan-akan, tetapi tidak berjaya dan boleh buat kita tengok tu menyampah.. Tapi bukan Jihan dan Nabil di Gegar Vaganza..

Selain Jihan dan Nabil, layanan Dato' Ramli MS terhadap gurauan spontan mereka kepadanya pun salah satu tarikan.. Tok' Ram yang dikenali sebagai seorang yang serius telah berjaya 'ditundukkan' oleh mereka sejak memulakan Gegar Vaganza 2 yang lepas.. Next, semestinya barisan peserta terutama yang dalam kategori 'underdog'.. Kalau musim kedua kita tengok Siti Nordiana dan Haiza.. Musim ketiga ni mungkin Elly Mazlein.. Kak Lina Boom Meletop! Haha..


Berbalik kepada tajuk entri ni, Jihan Muse Tukang Alert Nabil Ahmad.. Perangan Nabil memang tak terkawal.. Apa yang keluar dari mulut dia memang sesuatu yang spontan dan kadang-kadang tu tak berniat pun nak menyakitkan hati orang tapi terlepas.. Satu lagi kacau juri memberi komen.. Itu salah satu perangai Nabil.. Terbantut juri nak memberi komen.. Di sini mainnya peranan Jihan..

Kalau korang perasan, Jihan pernah ambil mic Nabil semasa Nabil mencelah juri memberi komen.. Kalau Jihan tak buat macam tu, asyik bercakap je la.. Satu lagi kalau time menyelah juri juga, Jihan akan alertkan juri supaya menghabiskan komen selepas di interrupt.. By the way, Tok' Ram nampak serius kan minggu baru ni.. Macam lain tak nak layan je.. Bad mood kot.. Haha..

Apa-apa pun, program GV ni memang menarik setelah menggabungkan beberapa aspek.. Pengacara, juri, peserta, persembahan peserta, gimik serta Dato' Seri Vida tu sendiri.. Dato'Seri Vida tu pandai berlakon.. Tengok kes rebut mic tu, nampak betul tak.. Padahal berlakon semua tu.. Takkan la nak buat benda tu live kat TV kot.. 

Untuk GV3 Minggu ketiga ni nampak mereka akan menyanyi lagi di luar kebiasaan mereka.. Sebabnya tu temanya 'Ada beran'.. Genre lagi yang berbeza-beza yang boleh buat penyanyi yang berada di tangga selesa Top 3 pun boleh tersungkur kalau tak kena cara persembahan dan nyanyi.. So! Tungguuuuuuu...
Read more ...

Tuesday, 25 October 2016

Bila Zara & Adam Jumpa Didi & Friends

Assalamualaikum w.b.t.. Didi & Friends.. Budak kecil mana yang tak kenal? Orang dewasa lagi kenal kalau anak mereka duk sentiasa lain.. Kedua-dua anak Eraz sendiri salah seorang yang minat.. Masa awal-awal dulu memang setiap hari tengok Didi & Friends.. Tapi sekarang, Zara dah jarang la tengok.. Tapi Adam still kami on bila perlu..

Sekarang ni, selain Didi & Friends, mereka ada beberapa pilihan lain contohnya Doraemon, Minions, Frozen, Super Wings, Robocar Poli dan ada beberapa lagi.. Kira tak de la duk ulang cerita sama je setiap hari.. Kadang-kadang Ultraman pun Zara lain.. Adam masih lagi fokus pada Didi & Friends, Doraemon, Minion.. Semua tu kire stok untuk bagi mereka duduk diam seketika berehat sambil tengok tv atau masa menunggu kami bersiap keluar rumah pagi untuk kerja..


By the way.. Sebelum ni pernah ada event yang jemput Didi & Friends ke Kota Bharu.. Tapi masa tu Eraz kerja kot dan wife pun malas la nak keluar.. Kat anak-anak pun tak beritahu.. Tapi baru ni, sekali lagi ada event di Aeon Mall Kota Bharu yang jemput Didi & Friends ke situ.. Ada 3 slot rasanya dan kami plan nak bawa anak-anak ke slot pertama..

Demi Adam dan Zara terutamanya, Eraz apply cuti.. Lepas je Solat Jumaat, terus kami keluar rumah dan pergi Aeon Mall Kota Bharu.. Biasa la sebelum pukul 3, kanak-kanak dah penuh kawasan stage.. Nama pun kanak-kanak, for sure la ibu bapa penjaga pun ada.. Pukul 3 tak sampai lagi.. Takpe, demi anak juga, tunggu.. 

Ini merupakan kali pertama kami pergi ke event macam tu.. Sampaikan sebab lama sangat menunggu, kami duduk bersila je depan stage.. Ada hikmahnya juga.. Haha.. Bila Didi muncul, memang Zara happy la.. Adam pun tengok-tengok je.. Sebab nak bagi anak puas hati datang, Mamanya terus bawa Zara ke stage dan Eraz pegang Adam di bawah..


Alhamdulillah.. Zara nampaknya puas hati dan bila anak puas hati, kami lagi la puas hati.. Adam pun tak meragam masa orang ramai.. Sebelum sempat habis majlis, kami terus keluar dulu sebelum orang lain berpusu-pusu keluar kan.. Terus isi perut dulu then bertolak balik kampung pulak.. 

Berbalik ke apply cuti, alhamdulillah, memang berbaloi baloi.. Bila lagi kita nak layan anak kita untuk perkara yang dia suka kan.. Masa mereka kecil ni la boleh bawa macam ni, peluk cium, bergurau senda dan semua.. Bila dah besar? Mama Papa akan sentiasa berdoa agar Zara dan Adam menjadi anak yang soleh dan solehah.. Amin.. Zara dan Adam wajib baca ni.. Blog ni bagaikan diari yang Papa tulis untuk korang..
Read more ...

Monday, 24 October 2016

Kopi Pilihan Eraz Fadli

Assalamualaikum w.b.t.. Entri ni memang dari seorang yang penggila kopi.. Kalau ikutkan hati, memang setiap kali nak minum air, nak kopi.. Melampau.. Tapi bila fikirkan kesihatan dan nasihat dari yang tersayang, terpaksa la kontrol.. Minum bila perlu atau bila rasa nak je.. Kopi ni sebenarnya bukan semua best juga.. Kalau ketika kalau ke kedai makan, jumpa la yang best, ada juga jumpa yang biasa-biasa je.. Bagi Eraz, yang best dan yang biasa-biasa tu memang ada kesan.. Tapi bergantung kepada orang tu la kan..

Kenapa suka sangat kopi? Salah satu nya sebab nak hilangkan rasa mengantuk.. Dua keadaan yang Eraz akan cari kopi ialah satu masa nak drive jauh.. Tambah-tambah dah boleh rasa mengantuk.. Kedua bila kat office, badan penat dan masa tu memang akan cari kopi.. Kalau kes beli di kedai makan, serius kalau dapat kopi yang tak best, rasa masa tu je la.. Masuk office balik, terus rasa ngantuk semula.. Maksudnya kopi tu tak kaw!

Setakat ni ada beberapa sahaja yang 'kena' dengan Eraz.. Antaranya ialah Kopiko L.A.Coffee.. Kopiko L.A.Coffee memang terbaik setakat.. Tapi disebabkan ia instant, so dinasihatkan jangan ambil selalu la.. Tak baik untuk kesihatan juga kan.. Eraz memang banyak stok, tapi akan buat bila perlu je.. Tambah-tambah kat office.. Lepas Kopiko L.A.Coffee tu, cuba beralih untuk dapatkan stok Alicafe.. Kenapa? Sebabnya ada campuran Karamel.. Tapi mungkin tak repeat beli la.. Sekadar habiskan stok yang ada..

Sekarang? Nampak iklan kat TV pasal Kopi Tarik dari Wonda.. Errmmm.. Nampak macam menarik je.. Ada sekali tu kat 7E jual RM 1 kot.. Manarik apa dapat harga RM 1.. Terus la grab.. Penggemar kopi kan.. So nak try la.. Eh! Best juga.. Serius leh repeat beli.. So lepas pada tu, beli satu pek yang ada 4 botol.. Disebabkan jenis air dalam tin, terpaksa la beli sikit-sikit kan.. So siapa kat sini pernah try? Ini gambarnya yang Eraz pernah publish kat instagram..


Apa-apa pun, minum apa-apa pun sebenarnya akan ada kesan kepada kesihatan peminum.. Tapi dengan mengawal kuantiti, insyaallah dapat dielakkan.. Jadi berpada-pada la ya.. Kalau boleh jangan jadikan habit atau ketagih.. Mungkin sekarang kita tak nampak kesannya tapi kemudian kita tak tahu kan.. Eraz sendiri memang elak untuk menjadi seorang yang ketagih.. 
Read more ...

Sunday, 23 October 2016

Elly Mazlein | Gegar Vaganza 3

Assalamualaikum w.b.t.. Kali ni buat entri pada Elly Mazlein la pulak! Bukan pasa isu peribadi dia.. Kita lupakan yang itu.. Kes itu korang fikir sendiri la.. Tapi Eraz lebih tertarik nak cerita pasal penglibatan dia dalam Gegar Vaganza Musim 2016 ni.. Elly memang dah lama giler tak menyanyi kot.. Tapi lepas sunyi sebagai penyanyi, dia aktif sebagai pelakon sehinggalah stop sekejap sebab pregnant dan bersalin.. Sekarang ada nampak dia aktif semula tapi mungkin slow sikit sekarang sebab rezeki Elly dapat masuk dalam Gegar Vaganza 3..


Masa tahu nama dia tersenarai, mungkin ianya salah satu rezeki yang Allah aturkan kepada beliau dan anak setelah berpisahkan.. Lagu yang memang popular untuk Elly ialah Usah Ditambah Bara Yang Tersimpan.. Lagu tu juga la Elly perform masa Konsert Pertama Gegar Vaganza musim terbaru ni.. Memang best kan lagu tu dan masa Elly perform hari tu, feel terlebih kot.. Ada rasa macam dia sendiri nak nangis.. Alhamdulillah masih berjaya meneruskan perjuangan ke Minggu kedua..

Tup-tup untuk Konsert kedua nanti, Elly dapat lagu Ziana Zain.. Berpisah Jua tu.. Mampu ke Elly? Rasanya dalam banyak-banyak persembahan yang dinanti, persembahan Elly Mazlein salah satu yang akan dinanti ramai.. Ya la, semua orang nak tahu kemampuan dia kan.. Macam Siti Nordiana musim kedua dulu, Minggu kedua terus dapat lagu Ziana Zain juga, Madah Berhelah.. Ramai yang menanti dan akhirnya dipuji oleh Tok Ram masa tu.. Turn Elly ni kena tunggu malam ni la.. Hehe..

Lepas dengar persembahan Elly masa konsert pertama hari tu, terus teringat satu dua lagi dia yang lain lagi.. Rasa macam best juga.. Terus search di Youtube untuk dengar.. Rupa-rupanya bukan satu dua lagi je yang best.. Banyak lagi kot.. Lagu pertama dia Sutera Kasih, Biar Pilu Ada Penawarnya, Tega, Usah Ditambah Bara Yang Tersimpan, Janji Kekasih, Bungaku Bakawali, Bicara Kasih, Pendita Penipu dan terbaru tahun 2013 ialah Sabarlah Hati..

Mungkin Elly salah seorang peserta 'underdog' Gegar Vaganza kali ni, siapa tahu kan.. Sama seperti peserta tahun lepas Haiza dan Siti Nordiana.. Haiza berjaya je final dan Siti Nordiana menjadi juara.. Apa-apa pun, akan terus support Gegar Vaganza 3.. Sebenarnya sebab utama tengok Gegar Vaganza ni kerana aksi Nabil Ahmad dan Jihan Muse.. Dan layanan Tok Ram terhadap lawak mereka.. Itu sebab utama..
Read more ...

Saturday, 22 October 2016

Suri Hati Mr Pilot kurang menyengat?

Suri Hati Mr Pilot kurang menyengat?

Assalamualaikum w.b.t.. Suri Hati Mr Pilot kurang menyengat? Ini pendapat sendiri ya.. Lain orang mungkin lain citarasanya.. Pada awal permulaan drama ni, memang hangat.. Neelofa kot.. Sekian lama tak berlakon, tup tup akan muncul dalam drama bersiri dan pertama kali berlakon dengan Fattah Amin.. Mula je pengambaran, mereka semua terus update di media sosial masing-masing membuatkan ramai tak sabar nak tonton.. Promo di TV pun awal.. 

Minggu pertama memang best.. Kenapa? Mungkin salah satunya ialah promosi yang dilakukan oleh pelakon melalui media sosial mereka serta ahli produksi yang lain termasuk pengarahnya, rasa macam nak tengok.. Gambar dan scene yang menarik.. Maaf Eraz pun pembaca novel Suri Hati Mr Pilot ni.. So jalan cerita pun memang tahu tahu.. Still boleh follow jalan cerita pada minggu pertama.. Tapi tak tahu kenapa, bila masa ke minggu ke dua, perasaan tu hilang slow slow.. Tak rasa nak menunggu next episod.. 

Mungkinkah disebabkan oleh saingan dari drama Patahnya Sebelah Sayap di TV3? Tapi drama bermula awal dari Suri Hati Mr Pilot.. Mungkin jalan cerita yang boleh dijangka atau pendedahan terlalu banyak oleh dua pelakon utama mereka di media sosial dan akhbar.. Sampaikan ramai yang menyatakan mereka sememangnya betul-betul bercinta.. Tetapi di nafikan..

Ada yang memberitahu mereka dibayar untuk bercinta? Tak kan kot.. Tapi kalau bercinta betul tu, itu tak mustahil.. Di luar lokasi drama macam penampilan di Meletop dan tontonan video-video sebalik tabir, memang nampak seakan-akan mereka betul-betul bercinta.. Tak salah pun kalau mereka bercinta sebab dua-dua single kan.. Tapi mungkinkah disebab kan terlampau mendapat pendedahan tentang kisah mereka membuatkan ada yang hilang kehangatan untuk tengok drama tu?

Terpulang.. Ini hanyalah pendapat peribadi.. Ramai juga yang baca entri ni adalah peminat tegar drama Suri Hati Mr Pilot.. Eraz sendiri pun tak tahu mana silap rasa tak best tu.. Tapi wife pun kata tak best dah.. Opps! Bye!! By the way, siapa nak dapatkan Novel Suri Hati Mr Pilot secara PERCUMA, boleh join Giveaway di IG.. Link : http://bit.ly/2egCEaq

#Ada beberapa scene yang Eraz rasa macam tak sesuai dengan Neelofa dan patut dielakkan.. Tapi..
Read more ...

Friday, 21 October 2016

Black Canyon Coffee - Aeon Mall Kota Bharu

Assalamualaikum w.b.t.. Dah lama rasa nak buat entri ni.. Tapi terbantut je.. Disebabkan ini buat entri advertorial, so tak tahu kisah la kan kalau throwback 2, 3 hari.. Terbantut juga rasa macam nak tulis ke tak, nak tulis ke tak.. Kenapa? Sebab risau pembaca tak puas hati.. Biasa kalau nak review restoran atau tempat makan, mesti kena ada letak gambar makanan sekali kan.. Tapi kali ni masa makan di Black Canyon Coffee - Aeon Mall Kota Bharu. tak sempat nak ambil gambar makanan.. Apa-apa pun, kita tulis je la.. Selamat membaca..

Masa pergi ke Aeon Mall Kota Bharu sebab nak bawa anak jalan-jalan, lalu kat Black Canyon Coffee.. Serius masa tu orang ramai giler! Penat.. Sampai beratur kat luar untuk tunggu turn menjadi next customer.. So Eraz dan wife fikir, mesti ada yang tak kena ni.. Haha.. Tak kan ramai macam tu kalau tak sedap kan.. Tapi kami tak de la pergi sambung beratur tunggu turn juga.. Kami terus balik!

Tapi, next pergi Aeon Mall pada hari biasa lepas kerja, sama juga sambil bawa anak jalan-jalan, sekali lagi lalu Black Canyon Coffee tu.. Then masa tu tak ramai orang pun.. Kami pun terus decide untuk dinner kat situ terus walaupun masa tu baru pukul 6.00 petang.. Yang pilih menu macam biasa, wife.. Serah pada dia.. Janji tak pedas..


Pilih set terus dan beberapa side dish untuk anak-anak dan diri sendiri.. Lepas di tenung-tenung menu, tak boleh nak kata sedap atau tidak.. Kena rasa dulu.. Masa menunggu makanan sampai, sempat la bawa Adam ke Kaison sebab nampak sangat dia tak boleh duduk diam di situ.. Dan bila makanan sampai.. Alahai..

Memang sedap wei.. Habis la juga kami makan.. Nak ambil gambar sebelum makan tu tapi nasib kurang baik, anak-anak terus kacau.. So terbantut la nak ambil gambar cantik-cantik.. Ambil je gambar kedai untuk memori di media sosial dan blog.. Next time insyaallah.. Kalau next time nak pergi, maksudnya sedap la tu.. Hehe..

#Bukan review berbayar
Read more ...

Thursday, 20 October 2016

Patahnya Sebelah Sayap Episod Akhir

Patahnya Sebelah Sayap Episod Akhir | Assalamualaikum w.b.t.. Patahnya Sebelah Sayap rasanya salah satu drama yang sentisa trending sekarang ni bila ditayangkan.. Bukan sekarang drama, watak-wataknya pun trending juga bila ada part-part yang best.. Selain watak, nama pelakonnya pun adakala trending.. Hebat kan penangan.. Tak sangka juga boleh jadi sebutan ramai dan tak sangka juga Eraz sendiri terjebak tonton drama Patahnya Sebelah Sayap ni..

Yang pasti saingan untuk drama Patahnya Sebelah Sayap ni ialah Suri Hati Mr Pilot lakonan Neelofa dan Fattah Amin.. Ramai juga yang nak tengok aksi lakonan dan adegan antara Warda dan Kapten Ejaz tu.. Tapi Eraz tetap memilih untuk tonton Patahnya Sebelah Sayap terlebih dahulu sampai habis baru la u-turn tengok yang sudah direkod Suri Hati Mr Pilot kalau sempat tengok malam tu la..

Patahnya Sebelah Sayap Episod Akhir

Berbalik kepada drama Patahnya Sebelah Sayap ni, Eraz sendiri sedar atau tak, memang tak pasti samada tonton ke tidak promo drama ni sebelum ia ditayangkan.. Episod pertama memang tak tengok langsung.. Tapi bermula selepas 15 minit Episod kedua, baru Eraz mula tengok.. Apa tarikan masa tu? Pertama sekali tengok lakonan Ummi Nazeera.. Memang mantap la.. Muncul pula masa tu Izzue Islam, Aeril Zafrel dan penampilan beberapa episod, Wawa Zainal.. Bukan setakat pelakon, jalan cerita pun menarik..

Disebabkan itu, terus melekat tonton sampai sekarang.. Adakala memang terlepas tengok live, tapi memang rekod awal-awal.. Sehinggalah episod 14 malam tadi, jalan cerita memang sendiri 'mendaki'.. Adakala satu hari tu sedih nye.. Adakalah satu hari tu happy je.. Boleh buat rasa macam sekejap je sejam tayangan tu..

Lakonan Ummi sebagai Alisha salah satu penarik utama cerita ni.. Bermula dengan happy2 je, lepas tu ditimpa musibah disebabkan kekasihnya Amzar, dimasukkan penjara walaupun tidak bersalah, kematian ibu, dicemuh orang sebab berstatus banduan, dikacau Amzar, cinta tidak kesampaian, seterusnya kematian satu-satunya adik dan lain-lain la.. Izzue Islam.. Sisi lain lakonan dia.. Selepas Dia Semanis Honey Raya, Izzue dengan watak Amzar yang psiko dan jahat giler tu memang menjadi dan sentiasa dikecam pengikut drama ni.. 

Mungkin salah satu lagi disebabkan oleh Aeril Zafrel yang memberi lakonan best sampai digelarkan oleh ramai orang sebagai Abang Muka Ketat dan lain-lain la.. Apa-apa pun, minggu dah tamat tayangan sampai Episod 14.. Dan akhirnya Isnin ini merupakan Episod Akhir dah.. Dari sedutan yang ada semalam, nampaknya Amzar semakin menggila sampai menculik Alisha.. Apa akan jadi, memang la kena tunggu Isnin ni untuk Patahnya Sebelah Sayap Episod Akhir..
Read more ...