Kelab Blogger Ben Ashaari

Monday, 6 July 2015

Berpantang Selepas Bersalin (Dahulu & Sekarang)

Assalamualaikum w.b.t.. Mesti dah ada yang perasan dengan gambar-gambar ni di Facebook.. Sebenarnya bukan hari ni Eraz print screen, beberapa hari kot.. Tapi hari ni baru sempat nak buat entri.. Masa menulis dah tak macam dulu.. Sekarang ni memang sangat terhad walaupun idea tu ada.. Ini yang susah menjadi blogger part time ni.. Kalau full time, lain pula caranya kot.. Hehe..

Berpantang Selepas Bersalin.. Memang semua wanita perlu berpantang kalau dah bersalin kan.. Tapi caranya tu bergantung kepada wanita itu dan disokong oleh familynya atau tidak la kan.. Orang tua-tua kata, kalau dah berpantang dengan baik sekarang, tua-tua esok-esok, akan dapat lah kesannya.. Jadi tak salah kot mendengar kata orang tua, demi masa depan nanti.. 

Kalau nak ceritakan pengalaman, wife Eraz dah ada dua kali pengalaman berpantang.. Yang pernah keguguran dulu, berpantang juga, tapi sekejap je kot.. Tapi selepas melahirkan Zara Faleesya dan Adam Fitri, at least 40 hari la.. Jaga makan, minum, perbuatan dan lain-lain.. Keluar rumah pun tak kecuali terpaksa ke klinik untuk check anak kuning ke tak dan dapatkan suntikan sebulan.. Selain tu, memang tak keluar rumah..

Wife dijaga oleh mamanya yang memang ikut cara tu dari dulu.. Makan, pakai semua la.. Stoking pun pakai.. Berurut.. Pakai benda kat perut, dahi dan lain-lain la.. Kalau ikutkan memang 'terseksa' la dalam 40 hari tu.. Tapi apa mau buat, demi masa depan esok-esok kan..

Alhamdulillah, sekarang dah lepas waktu berpantang dan kami pun dah balik rumah kami sendiri.. Kalau sebelum ni duduk di rumah mertua.. Senang nak pantau.. So bila dah balik rumah sendiri, kalau dua bertiga, tapi sekarang dah berempat.. Lagi la meriah.. Alhamdulillah, kami boleh biasakan diri dan wife ada 2 minggu lagi kot untuk mula kerja semua dan Adam Fitri akan mula ke nursery macam kakak dia..

Ok! Jom tengok apa bezanya Berpantang Selepas Bersalin orang dahulu dan sekarang.. Kalau wife Eraz memang lebih pada yang dulu lah.. 









Read more ...

Kenapa Adam Fitri?


Assalamualaikum w.b.t.. Mencari nama yang sesuai, membawa maksud yang baik bukan senang macam petik jari kan.. Nama ini akan digunakan mungkin dari dalam perut sampai la ke akhir zaman.. Setiap ibu bapa mesti ada pemikiran mereka sendiri dalam memilih nama.. Ada yang jenis suka nama ringkas.. Ada yang suka nama pelik-pelik dan mungkin ada yang suka nama panjang.. Suka gabung-gabung pun ada..

Bagi kami, nama panjang ke pendek, bukan utama.. Yang penting nama tu membawa maksud yang baik dan mendapat panggilan yang betul.. Jangan letak nama lain, tapi di panggil dengan nama lain.. Bagi kami suami isteri, nama anak akan diberikan dengan tiga nama.. Setiap satu itu akan membawa maksud dan apa yang kami inginkan.. Jelaskan? Tak perlu la kot.. Tadi dah taip satu perenggan untuk jelaskan, tapi decide untuk padam.. Hehe.. 

Muhammad Adam Fitri? Kenapa Fitri? Lambat lagi Raya Aidilfitri kot.. Baru sesuai dengan Fitri kan.. Itu antara persoalan kenapa adanya 'Fitri'.. Haha.. 'Ikut suka kami la'.. Itu bukan jawapan kami la.. Sebenarnya nama ni memang wujud sejak wife mengandungkan Zara dulu lagi.. Ya la, masa tu kan kena la prepare dua nama sebab tak tahu lagi boy or girl.. So bila dah dapat yang girl, terus decide yang boy.. Masa wife mengandungkan Zara, duenya di Hari Raya Aidilfitri.. Sebab tu kalau dapat boy masa tu, nak letak Fitri..

'Adam' tu memang dari Eraz bujang sampai la kahwin sampailah sekarang memang nak letak untuk anak.. Alhamdulillah Allah kabulkan impian untuk dapat anak lelaki dan nama 'Adam' terus dapat pada Adam Fitri.. Memang dah ramai letak nama anak 'Adam', tapi tak kisahlah sebab pilihan dari dulu lagi.. Wife pun ok.. Syukur sangat-sangat Allah kurniakan kami sepasang anak.. Cuma sekarang kami berharap mereka akan jadi anak yang soleh dan solehah serta sihat walafiat sampai bila-bila..

Walaupun Adam dilahirkan sebelum bulan Puasa, kami tetap decide untuk letak nama Adam Fitri sebab nama tu dah wujud dari dulu.. Malas la nak cari nama lain.. Senang.. 
Read more ...

Sunday, 5 July 2015

Biskut Suji / Biskut Arab

Assalamualaikum w.b.t.. Tibe-tibe nak buat entri pasal biskut raya.. Baru ni ada upload gambar Biskut Suji atau nama glamour satu ialah Biskut Arab.. Dari zaman Ma buat biskut raya, sampailah kakak, sampai ke adik dan sekarang sampai ke isteri, biskut ni memang akan jadi biskut wajib untuk Eraz.. Dalam family Eraz, Eraz sendiri dan seorang abang ialah penggila biskut ni..

Kalau orang-orang bukan family kami mungkin panggil Biskut Arab.. Nama official kot sebab kalau ke pasaraya tengok koleksi biskut, memang tercatat Biskut Arab.. Tapi Eraz dari dulu sampai sekarang panggil Biskut Suji.. Bahan utama ialah Minyak Sapi.. Ramai juga yang tak suka Minyak Sapi.. Sebab tu tak  femes kot..

Dan tak sangka pula anak dara Eraz pun suka.. Biskut ni tak semestinya nak masuk musim raya je ada, sebelum bulan  Ramadhan pun ada.. So sekarang ni memang Eraz pernah beli walaupun bukan musim raya.. Boleh la share dengan anak dara.. 

Read more ...

Saturday, 4 July 2015

Shopping Raya 2015


Assalamualaikum w.b.t.. Sekarang ni orang dah sibuk keluar rumah bila cuti ke shopping mall atau tempat yang biasa pergi shopping untuk Shopping Raya 2015.. Pastinya sekarang ni mesti tempat-tempat berkenaan penuh dengan rakyat-rakyat Malaysia dan maybe ada juga bukan warganegara.. Duit pun mesti banyak habis kan sebab raya kan setahun sekali, mesti la nak baju baru terutama untuk anak-anak.. Anak-anak isteri didahulukan untuk hal-hal macamni.. Untuk diri sendiri, serius Eraz cakap, tak de pun tak pe.. Pakai je yang tahun-tahun lepas.. Tapi bukan cara wife Eraz untuk tidak belikan untuk husband dia.. Hehe..

Dalam pada orang baru nak Shopping Raya 2015, kami sekeluarga dah complete set! Sememang sejak kahwin ni, Eraz dah terbiasa dengan cara wife yang shopping raya awal.. Dia jenis yang tak suka last minute shopping dan bagi dia, jika shopping raya sekali gus, banyak la duit habis dalam masa yang singkat.. Kalau zaman Eraz bujang dulu, pernah sekali tu keluar malam raya dengan Ma dan adik untuk beli baju raya.. Itu ok la lagi time rasa nak beli, kalau tidak, memang pakai baju lama je la..

Tapi lepas kahwin, caranya berbeza.. Untuk diri sendiri, wife dan anak serta untuk Ma Abah plus mertua, memang beli awal.. Tambahan lagi due untuk bersalin kan Adam baru 2, 3 hari sebelum puasa.. So memang confirm masa dalam pantang la masa nak dekat raya.. Sebab tu la kali ni memang terlebih awal.. Dia paling risau kalau semua barang raya tak lengkap dan due dah dekat.. 

So hampir-hampir raya ni, kami hanya mungkin get ready untuk biskut raya or kek raya.. Selalu memang beli extra untuk diberikan kepada family belah Eraz dan mertua.. Kami sendiri simpan stok sikit sebab banyak masa di rumah family kalau berhari raya.. Rumah sendiri mungkin malam or sehari dua je sebelum kerja.. Hehe..

Read more ...

17 Ramadhan 1436 H | Hari Nuzul Al-Quran


Assalamualaikum w.b.t.. Hari ini ramai yang bercuti di hujung minggu.. Tapi pasti ada juga yang kerja.. Eraz sendiri hari ni sepatutnya kerja tetapi minta cuti dengan big boss sebab nak kemas rumah.. Kenapa? Sebabnya wife dah nak habis pantang dan nak bawa balik Adam Fitri ke rumah sendiri.. Sebelum ni berpantang di rumah mertua.. 

Sebab dah tinggalkan rumah tanpa duduk 24 jam, ada tempat-tempat yang berdebu dan pastinya kena vakum.. Kang tak pasal-pasal Adam balik nanti, batuk pulak.. Sama juga dengan Zara Faleesya kan.. Sempat la juga kami berpuasa di rumah sendiri seterusnya sampai ke Hari Raya Aidilfitri.. Kali ni wife ambil cuti 60 hari sahaja.. Berbanding dengan Zara, 90 hari.. Jadi lepas je Hari Raya, memang dia akan masuk kerja.. Rasa macam sekejap je..

Bermulalah episod Adam Fitri duduk di nursery sementara Papa Mama bekerja.. Setakat ni, kami dah book tempat untuk Adam sama tempat dengan Zara.. Alhamdulillah setakat hari ni, semua ok.. Harapnya ianya akan berkekalan sampai akhir.. Bukan senang nak jumpa tempat yang OK kan.. Sebab tu booking awal-awal sebab kalau last minute, mesti penuh.. Susah pula nak cari tempat lain..

04 Julai 2015, Sabtu atau dalam bulan Hijrah hari ni merupakan 17 Ramadhan 1436H bersamaan dengan Hari Nuzul Al-Quran.. Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. 

Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq (SUMBER).. Ingin dapatkan MAKLUMAT tentang Hubungan Lailatul Qadar dan Nuzul al-Quran dan Bila dan Bagaimana Al-Quran Diturunkan? Klik pada ayat tersebut.. 

Read more ...