Kelab Blogger Ben Ashaari

Monday, 7 August 2017

Bila Zara Request Pizza

Assalamualaikum w.b.t.. Kami ni suami isteri dari mula kahwin sampai lah sekarang, tak berapa gemar sangat makan malam di luar.. Kalau tak sempat memasak pun, at least akan take away lauk2 tertentu.. Tapi ada ketika, nak juga udara luar dan bawa anak2 keluar makan kan.. So semalam lepas kerja, decide dengan wife, tak payah masak dan makan kat luar je la.. Ada satu tempat di Cherang KB tu.. Tapi..

Sebelum sampai tempat tu, tiba2 Zara request nak makan Pizza.. Dah pandai request ya sekarang? Hehe.. Hancus selera Papa nak makanan lain.. Mama pun.. Hehe.. So ikut la selera Zara semalam.. Kebetulan selajur kedai yang kami nak pergi tu memang ada Pizza Hut yang PHD dan Gino Pizza.. So ajak Zara ke Gino Pizza la sebab pernah sekali ke situ dan ternyata best! Hehe.. Pesan jenis Pizza pun ikut selera Zara juga.. Nasib baik best! Haha.. Ternyata kali kedua ke sana, Pizza memang best! Cuma kami ada roti, tak sampai2.. Terlupa kot.. So cashier tak kire la.. Haha..

Alhamdulillah, bila ikut selera dia, banyak la dia makan.. Perut anak lebih dipentingkan sekarang ni.. Janji di selesa dan kenyang.. Itu Zara.. Tapi apa Adam Fitri buat sepanjang kami menjamu selera? Adam memang kena perhati lebih sikit.. Mula2 sampai tu ok lagi duduk tepi kami tapi lepas tu, dia mula turun nak keluar kedai.. Papa la ikut sekejap.. Rupanya nak pergi cari kucing di kedai sebelah.. Dah jumpa kucing, balik semula ke Gino Pizza..


Pizza sampai, dia makan sikit then pegang pizza, bangun terus ke ruang hadapan kedai.. Dia buat catwalk kat situ la pula.. Tapi alhamdulillah, tak keluar dari kedai.. Kire ok la.. Takde la kami duduk bangun, duduk bangun kan.. Adam ni memang budak yang aktif sikit.. Suka explore itu ini.. Tapi last masa kami nak ajak balik, boleh dia duduk santai depan pintu.. Adoi..

Entri Pertama pada Gino Pizza.. SINI.. Tunggukan juga pengumuman dua pembaca bertuah ERAZFADLI.COM
Read more ...

Saturday, 29 July 2017

Bila Nama-Nama Alif Naik Serentak

Assalamualaikum w.b.t.. Entri terakhir sebelum ni pada hari Rabu, 19 Julai baru ni.. Sepuluh hari lepas.. Astaghfirullah.. Bukan sengaja tak nak buat entri baru.. Idea tu ada.. Gambar-gambar juga ada.. Tapi, kekangan masa dan tempat.. Kalau dulu, Eraz sangat selesa update blog melalui phone.. Sekarang tak jumpa lagi apps yang sesuai untuk update blog dengan iPhone.. Frust! So last update pasal SNDLipstick By Siti Nordiana.. Siapa nak order, boleh refer entri tu ok..


Mulanya nak buat entri pasal dinner semalam atau pasal di KL baru ni.. Tapi fikirkan hari ni Sabtu, so nak santai2 sikit la.. Teringat hal semalam yang gegarkan seluruh Malaysia.. Nama 'Alif' memang sangat popular sekarang.. Mula2 satu nama Alif yang naik di media sosial.. Lepas tu nama satu lagi Alif naik dengan kisah yang lain pula.. Lepas tu ada masa sikit, skodeng la twitter.. Wow.. Ramai orang duk bercakap pasal Alif.. Artis2 pun tak ketinggalan..

Kisah apa? Tak perlu la Eraz cerita kat sini secara details sebab rasanya semua orang dah tahu kot.. Kebenaran, apa yang berlaku di saat itu, apa yang berlaku disebalik, hanya mereka yang tahu.. Korang jangan salah orang pula ya.. Alif ni tak termasuk Alif Satar ya.. Haha...
Read more ...

Wednesday, 19 July 2017

SNDLipstick By Siti Nordiana

SNDLipstick By Siti Nordiana | Assalamualaikum w.b.t.. Terbaru dari Siti Nordiana dalam dunia perniagaan iaitu memperkenalkan Moisturising Matte Lip Cream SNDLipstick By Siti Nordiana.. Untuk permulaan, Nana mengeluarkan dua warna pilihan iaitu Honeybee dan Honeylatte.. Sejak diperkenalkan dua tiga minggu yang lepas, nampaknya SNDLipstick ni memang mendapat perhatian ramai.. Ramai yang dapatkan kedua-duanya terus.. Nak tengok warna macamana? Ada Honeybee dan Honeylatte.. Tengok gambar di bawah :

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

Ok.. Sebelum beli, sure nak tahu apa ciri-cirinya kan.. Mesti la nak tahu juga apa kelainan yang ada dengan SNDLipstick By Siti Nordiana ni kan.. Isteri Eraz memang salah seorang yang pakai SNDLipstick By Siti Nordiana ni dan sejak hari mula-mula pakai hari tu, sampailah ke hari ini, memang dia tak guna lipstick yang lama dah.. Ok ciri-ciri yang Eraz boleh share ialah :

1. Mesra wuduk.. Siti Nordiana memang menitik berat pasal aspek ini.. So memang kalau korang nak ambil wuduk, SNDLipstick memang senang je nak tanggal.. Berbeza dengan jenama yang lain, sangat mengambil masa untuk bersihkan.. Tapi SNDLipstick, sangat senang.. Alhamdulillah..

2. Warnanya memang bold dan cantik.. Kalau tak nak pakai jenis yang terang2, boleh la lepas pakai tu, lap la sikit.. Betul tak? Bergantung pada si pengguna..

3. Ada siap2 ada moisturiser.. So memang bibir akan sentiasa lembap.. Itu ciri best apa.. Bibir tak kan nampak or rasa kering..

4. Bau? Bau pun ada.. Best dan sweet sangat kata wife..

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

Ok tak ciri-ciri tu? Kalau nak rasa sendiri, boleh try dulu ok.. Mesti puas hati punya.. Dengan pembelian dengan Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana melalui pemilik Instagram : @pengantinmusimsalju_, korang juga akan dapat FREE GIFT yang menarik.. Dengan Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana (IG : @pengantinmusimsalju_) sahaja boleh dapat FREE GIFT ni.. Ianya sebagai penghargaan kepada customer2.. Apa FREE GIFT nya? Macam-macam.. Jumlah FREE GIFTnya pun mengikut jumlah lipstick yang dibeli..

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

So tunggu apa lagi? Boleh order sekarang kerana untuk pengeluaran pertama ini memang stok sangat terhad.. Mengikut Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana (IG : @pengantinmusimsalju_)nya, memang sekarang menjadi hot sale sebab customer kalau dah beli, memang dah beli satu dah, terus beli dua.. Sebab kalau tengok di Instagram @sitinordiana sendiri, dia selalu buat video pemakaian lipstick yang memang senang dan cantik.. Macamana nak tempah??

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

CARA TEMPAHAN :

1. Terus whatsapp ke No. +6 017-977 3382 sekarang! Beritahu berminat untuk dapatkan SNDLipstick ok..
Susah nak save dulu no. di phone? Boleh klik No. ini ok.. >> http://www.wasap.com/60179773382

2. Boleh juga ke IG rasmi Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana ini iaitu @pengantinmusimsalju_

Bila dah order tu, korang akan terus dapat SNDLipstick By Siti Nordiana dan FREE GIFT yang cun punya.. Tak rugi.. Jom ramai-ramai try ok.. Wassalam..

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana
Read more ...

Monday, 17 July 2017

Kencing Manis Boleh Membunuh !


KENCING MANIS BOLEH MEMBUNUH!

Assalamualaikum w.b.t.. Jika dahulu, kita selalu beranggapan bahawa penyakit jantung merupakan pembunuh NO. 1 dunia.. Namun, dengan kemajuan teknologi sekarang, penyakit jantung boleh dirawat pada peringkat awal.. Bahkan, melalui pembedahan, pesakit jantung masih boleh menjalani kehidupan seperti biasa.. Selari dengan kemajuan ini, pola penyakit kronik juga berubah.. Kita sedar atau tidak, penyakit ‘silent killer’ kini bukan lagi penyakit jantung, tetapi penyakit kencing manis atau diabetes..

Dalam satu kajian yang dijalankan oleh National Health and Morbidity Survey 2015, peratusan rakyat Malaysia yang menghidapi penyakit kencing manis meningkat kepada 17.5 peratus pada tahun 2015 berbanding tahun 1996 yang hanya 11.6 peratus [1].. Peningkatan peratusan ini sebenarnya selari dengan peningkatan kadar peratusan masyarakat kita yang mempunyai masalah berat badan berlebihan atau obesiti..

Lebih mengejutkan lagi ialah ramai di antara kita yang tidak sedar sebenarnya mereka menghidapi penyakit kencing manis.. Ini kerana, ramai di antara kita masih lagi menyangka yang penyakit kencing manis ini hanya menyerang golongan veteran seperti pak cik-pak cik yang sudah pencen, bekas tentera yang meluangkan masa bermain dam aji di warung kopi, atau warga tua yang berusia 50 tahun ke atas..

Sedangkan pola penyakit kencing manis kini sudah pun berubah.. Dan perubahan ini sangat ketara dan membimbangkan kerana orang muda yang berusia seawal 30-an juga boleh menghidap sakit kencing manis.. Perubahan pola penyakit kronik ini dipengaruhi oleh beberapa faktor yang kita sendiri secara sedar sering kita amalkan dalam kehidupan seharian..

Budaya melepak di kedai makan sehingga larut malam, habit makan process food dan fast food seperti nugget, sosej, kentang dan pengambilan gula yang melebihi 10 sudu dalam satu hari.. Budaya yang sudah menjadi kebiasaan dan dianggap normal inilah yang menyebabkan ramai golongan muda bahkan kanak-kanak sudah menghidapi penyakit kencing manis stage 1 dan 2.. Potensi menghidap kencing manis lebih tinggi jika seseorang itu sering mengambil minuman bergas yang mengandungi gula yang tinggi..

Lebih membimbangkan, penyakit kencing manis ini merupakan kesan sampingan yang bermula dengan masalah berat badan berlebihan atau obesiti. Seseorang yang obes berisiko untuk mendapat penyakit yang digelar penyakit 3 serangkai, iaitu kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung. Ketiga-tiga penyakit ini saling bersangkut-paut. Tidak hairanlah jika rakyat Malaysia merupakan penghidap penyakit kencing manis tertinggi di Asia Tenggara. Melalui statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Malaysia berada di tangga ke-10 di dunia dengan jumlah penghidap kencing manis teramai [2]..

Penyakit kencing manis ini berlaku apabila organ pankreas manusia tidak dapat menghasilkan insulin.. Pankreas merupakan organ badan yang akan menghasilkan insulin apabila badan menghantar isyarat menunjukkan kadar peningkatan glukos atau gula dalam saluran darah secara tiba-tiba. Bila kita makan, glukos yang terdapat dalam makanan tersebut akan ditukar menjadi tenaga dan disimpan sebagai lemak [3].

Namun, bagi pesakit kencing manis, organ pankreas mereka tidak lagi mampu untuk menghasilkan insulin yang diperlukan.. Kesannya, glukos yang terdapat di dalam darah tadi tidak dapat diserap masuk ke dalam sel-sel badan dan juga tisu badan.. Bila badan kita sudah tak lagi sensitif dengan peningkatan glukosa dalam darah dan insulin tidak dapat dihasilkan dengan baik, maka glukosa tadi akan kekal di dalam saluran darah dan berlakulah peningkatan kadar gula dalam badan.. Dari situ akan terjadinya simptom-simpton lain akibat jangkitan kencing manis seperti luka sukar sembuh, mata mengalami rabun / silau, sering pening kepala dan juga peningkatan darah (bacaan blood pressure meningkat)..

Penyakit kencing manis ini digelar ‘silent killer’ kerana penyakit ini boleh membuatkan penghidapnya rabun atau lebih teruk lagi buta, mengalami komplikasi buah pinggang, jangkitan luka yang tidak sembuh yang akhirnya akan menyebabkan kecacatan kekal, sakit jantung dan strok.. Lebih menyedihkan lagi, penyakit kencing manis ini tidak boleh di ubati dengan perubatan moden tetapi ia hanya mampu di kawal melalui ubat-ubatan atau suntikan insulin kekal untuk seumur hidup..

Dalam Bahasa mudahnya, pesakit kencing manis akan bergantung hidup pada ubat-ubatan untuk sepanjang hayat kerana organ pankreas yang tidak lagi mampu berfungsi dengan baik.. Hanya dengan menukar gaya hidup melalui kawalan pengambilan gula dan suntikan insulin atau pengambilan pil, pesakit kencing manis boleh menikmati kehidupan seharian seperti biasa..

BAGAIMANA MENGELAK DARIPADA TERKENA PENYAKIT KENCING MANIS?


Seperti yang kita sedia maklum, punca utama penyakit kencing manis adalah berpunca daripada pengambilan gula berlebihan dalam badan pada setiap hari. Kadar gula maksima yang sesuai untuk badan dalam sehari hanyalah sekitar 6 sudu teh sahaja.. Apabila kita mengambil makanan atau minuman yang mengandungi kandungan gula melebihi 6 sudu teh sehari, maka dari sinilah kita akan mula terdedah kepada penyakit kencing manis..

Secara perlahan-lahan, organ pankreas dalam badan kita akan mengecut dan tidak dapat berfungsi dengan baik.. Ketika itu kadar insulin dalam badan kita akan berkurangan dan bermulalah kencing manis dalam kehidupan kita..

Untuk mengelakkan masalah kencing manis ini, terdapat beberapa cara antaranya dengan mengurangkan pengambilan gula harian anda.. Cuba kurangkan sehabis mungkin kadar gula yang anda ambil setiap hari.. Sekiranya anda pergi ke kedai makan, pesan minuman yang kurang gula atau pesan minuman buah-buahan tanpa gula.. Minum air putih sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau 2 liter sehari bagi membantu buah pinggang anda berfungsi dengan baik dan membantu melancarkan proses perkumuhan dalam badan anda..

Namun, bagi sesetengah orang, agak sukar bagi mereka untuk mengurangkan pengambilan kadar gula.. Ada kalanya seseorang itu akan mengalami masalah seperti menggigil, kekejangan otot dan rasa tidak senang duduk atau seperti ingin pitam kerana kekurangan gula dalam badan.. Kebiasaannya pesakit yang sedang dalam risiko awal kencing manis akan mengalami simptom seperti ini.. Sekiranya anda salah seorang yang mengalami simptom seperti ini, maka anda boleh menggantikan pengambilan gula kepada pengambilan pemanis semulajadi stevia.. Dipasaran terdapat pelbagai produk yang telah dijual yang menggunakan 100% bahan semulajadi diproses daripada daun stevia.

 

GANTIKAN PENGAMBILAN GULA DENGAN STEEVYA!


Antaranya adalah jenama STEEVYA. Produk yang dihasilkan oleh bumiputera dan disahkan selamat digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia serta melalui beberapa ujikaji makmal dan disahkan TIADA bahan merbahaya.. Produk STEEVYA ini juga merupakan produk stevia cecair pertama yang mengandungi Vitamin C didalamnya yang mana vitamin C ini berfungsi sebagai ejen imunisasi badan dalam membantu pertumbuhan sel-sel badan.. Seperti yang kita ketahui, penghidap kencing manis akan berhadapan dengan masalah luka sukar sembuh.. Maka dengan pengambilan vitamin C yang mencukupi, maka sel badan dapat membantu merawat luka-luka yang terjadi tadi..

Dalam keaadaan kegawatan ekonomi, untuk membeli stevia yang agak mahal dipasaran adalah berat bagi mereka yang mempunyai kekurangan dari segi kewangan.. Namun, dengan adanya produk STEEVYA, maka tiada lagi masalah bagi semua individu untuk berubah menjadi lebih sihat.. Kerana, produk STEEVYA ini dijual pada harga yang amat berpatutan.. Hanya dengan RM 49.00 sahaja, anda boleh mendapat sebotol stevia semulajadi dengan 50ml yang mana sebotol ini sudah mencukupi untuk kegunaan sekeluarga selama 2 - 3 minggu (berdasarkan penggunaan 2x sehari bagi 3 ahli keluarga)..

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang STEEVYA? Layari website ini: www.steevya.net Ingin membeli secara online produk STEEVYA? Layari: www.steevya.com   Masih sempat untuk anda semua melakukan langkah pencegahan dalam badan anda.. Gantikan penggunaan gula kepada penggunaan STEEVYA yang lebih baik dan bebas kalori serta selamat. Jagalah kesihatan anda. Kurangkan gula dalam makanan dan minuman, gantikan dengan STEEVYA.. Selamat mencuba!  

TESTIMONI STEEVYA


 

 

 

 

 

Read more ...

Saturday, 15 July 2017

Bila Mengantuk Di Pejabat

Assalamualaikum w.b.t.. Kali ni nak buat entri berunsur diari sikit.. Hehe.. Tak tahu kenapa kat office ni rasa sejuk giler lak.. Orang lain takde lak bagtau apa-apa.. Rasa macam nak buka pintu office dan keluar ambil udara panas.. Haha.. Kalau kat rumah macam ni, terasa best kalau dapat buat macam gambar di bawah.. Tapi biasanya kalau kat rumah pun, takdenya nak tidur sebab anak-anak sure ajak teman main.. Hehe..


Kalau bukan puasa sunat syawal hari ke-6 hari ni, memang awal-awal dah buat kopi panas dan letak tepi pc ni.. Tapi tak boleh la pulak hari ni.. Tapi takpe, janji dapat tunaikan puasa 6 ni, alhamdulillah.. Ngantuk ke apa ke, ada ubat lain kan.. Esok hari Raya lagi! Hehe.. 

Korang pernah ke tidur kat office macam ni.. Masa lunch break la? Kalau Eraz, memang tak boleh lelap mata.. Tak selesa.. Batal tu hanya untuk sendal belakang di kerusi je.. Tapi bila sekali sekala try bantal empuk tu letak kat kepala, tak mustahil hanyut kot.. Haha..

Read more ...