Kelab Blogger Ben Ashaari

Tuesday, 29 November 2016

#THROWBACK 04.11.2016 | Warded di KPJ Perdana Specialist Hospital Kerana Chickenpox

Assalamualaikum w.b.t.. Tak sure korang dah baca belum entri SEMALAM, so ini adalah sambungannya.. Jarang sekali kita dengar orang kena Chickenpox masuk wad kan.. Tapi ini yang berlaku pada Eraz.. Hari ketiga Chickenpox, terpaksa ke bahagian Emergency KPJ Perdana Specialist Hospital, Kota Bharu kerana tak tahu sakit perut gastrik.. Chickenpox dah sampai dalam mulut, tak boleh nak makan langsung.. Disebabkan tak boleh nak tahan, terus wife drive bawa ke hospital.. Sampai sana, tunggu turn sekejap, terus doktor check dan demam sudah mencecah 39.7 dan menggigil..


Terus doktor minta dimasukkan ke wad dan masukkan air 4 botol sehari.. Masa tu diri sendiri dah redha dengan apa yang berlaku.. Memang dah tak tahan dah.. Doktor juga terus masukkan ubat gastrik dan alhamdulillah, gastrik semakin baik dan baik.. Tapi still tak boleh makan sebab nya dalam mulut ada Chickenpox dan ulser serta sakit tu dah rasa macam tekak..

Dalam mulut rasa macam ada sampah.. Padahal semua tu disebabkan oleh Chickenpox.. Setiap pagi paksa diri gosok gigi walaupun tak digalakkan oleh doktor.. Tahan je demi keselesaan.. Ada tambahan ubat spray untuk ulser dan ubat matikan kulat yang ada.. Antiobiotik juga diberikan serta vitamin.. Ubat Anti Viral untuk Chickenpox pun ada.. Macam-macam ubat dapat.. Vitamin pun ada.. Redha je la..

Wife yang setiap malan teman di hospital.. Malam pertama, Ma ada sekali.. Anak-anak alhamdulillah ok bersama keluarga ibu mertua dan setiap sebelah petang, mereka datang ke hospital melawat Papa walaupun takut tengok muka bapak sendiri.. Serius memang tak de rupa Eraz dah masa tu.. Muka bengkak sebab Chickenpox.. Sabar je la.. 

Suhu badan sentiasa tinggi sehingga malam hari Ahad.. Isnin pagi baru tak demam.. Kuat betul penangan Chickenpox ni.. Dah la menyerang lebih di bahagian badan atas, muka dan kepala.. Selama dua hari hp mati tak berbateri.. Selama dua ke tiga juga Eraz tak tengok cermin.. Haha..

Last masuk wad umur 12 tahun sebab appendicitis, so sekarang selepas 11 tahun, baru la masuk wad semula.. Bila demam dah ok, tinggal saje lah Chickenpox di muka, kepala dan badan.. So terus minta keluar wad.. Alhamdulillah, Isnin, 14.11.2016 dah boleh keluar wad.. Terus sambung MC di rumah sampailah 22.11.2016.. Lama kan.. Itu pun masuk kerjap pada 23.11.2016, semua orang tengok pelik je..

Sebabnya biasa muka bersih je, tapi kali ni penuh kena kesan Chickenpox yang tak hilang.. Muka nampak suram dan kotor je.. Kulit muka menjadi sensitif.. Sekarang dalam proses perlahan-lahan parut tu hilang.. Mungkin akan mengambil masa sebulan tu.. So dalam tempoh itu juga la, di blog, media sosial takde gambar Eraz selfie.. Haha..
Read more ...

Monday, 28 November 2016

GV3 | Nora Tersingkir Dengan Bermaruah


Assalamualaikum w.b.t.. Kenapa Eraz beritahu Nora Tersingkir Dengan Bermaruah? Sebabnya Nora menyahut juga cabaran yang diberikan oleh pihak media iaitu menyanyikan lagu Adele - All I Ask.. Walaupun secara Medley bersama dengan lagu Sandiwara, Nora tetap menyahut cabaran berbanding yang ada peserta yang tetap kekal dengan lagu pihak sendiri.. Ada setengah tu lagu yang dipilih sesuai dengan suara mereka.. Walaupun tersingkir, Nora tersingkir secara bermaruah..

Selepas peristiwa menukar lagu di Minggu ke - 6 iaitu dari lagu Rindu - Amelina ke lagu Bring Me To Life - Evanescence, bermula dari situ Nora dikecam Netizen kerana dikatakan diberi layanan istimewa.. Selepas itu kes Nora semakin teruk selepas Nora membuat keputusan setelah berbincang dengan pihak pengurusannya dan Astro dengan tidak menyahut cabaran untuk menyanyikan lagu pilihan pihak media tetapi memilih lagu sendiri.. Lepas peristiwa itu, Nora dikecam lebih teruk..

Sehinggakan kalau korang dengar Nora nyanyi semalam, memang dapat rasa kesedihan yang dia alami.. Pada mula diumumkan yang Nora salah seorang peserta GV3, memang terkejut sebab Nora salah seorang nama penyanyi terbaik Malaysia.. Tetapi dengan alasan ingin menapak semula dalam industri muzik, Nora abaikan semua tu..

Apa-apa pun, tersingkirnya Nora di peringkat Separuh Akhir ibaratnya sama macam Shima di GV 1.. Tiada masalah.. Rasanya nama Nora akan naik semula kerana Gv 3 ini.. Apa yang penting, memang respect Nora sebab membuat keputusan menyanyikan lagu pilihan pihak media walaupun tidak yakin dengan keupayaannya.. Walaupun tersingkir, tersingkirnya dengan bermaruah..

Dato' Ramli MS ada menjelaskan di Konsert Gegar Vaganza semalam yang mana kalau ada penyanyi yang menyanyikan lagu sendiri adalah tiada masalah tetapi dari segi penjurian, markah akan jadi lebih mahal kerana menyanyi lagu sendiri tidak memerlukan latihan yang lebih.. Melodi dan Lirik dan hafal.. Cuma mungkin untuk membuat persembahan vokal dan pentas je kan.. So minggu depan di Konsert Akhir Gegar Vaganza 3, Ameng pula mendapat lagu sendiri.. Bukan satu, tapi dua lagu.. Adakah Ameng juga akan dikecam Netizen? Entahlah..

Info:

Kedudukan peserta pada persembahan Konsert Separuh Akhir GV3:

1. Azharina (80.80%)
2. Zarul (79.85%)
3. Siti Sarah (78.20%)
4. Intan Sarafina (76.90%)
5. Ameng (71.35%)
6. Gmie (63.35%)
7. Nora (61.25%)

Entri Sebelum : Chickenpox Di Umur 30-an
Read more ...

#THROWBACK 03.11.2016 | Chickenpox Di Umur 30-an?

Gambar Hiasan
Sumber : Google

Assalamualaikum w.b.t.. Hari ni kita nak buat entri #throwback pada awal bulan November 2016 yang lepas iaitu bermula pada Rabu, 03.11.2016.. Sebenarnya pada hari Selasa, 02.11.2016, Eraz sendiri dah hari demam, tak larat nak pergi kerja dan ada munculnya beberapa butir berisi air di perut, leher dan belakang badan.. Tapi gagahkan diri sebab ada perkara penting kena siapkan.. Lagi pun esoknya, Rabu dah apply cuti ganti untuk rehat.. Larat tak larat, teruskan juga buat kerja walaupun badan tak best..

Kalau #throwback ke entri INI, kedua-dua anak Eraz iaitu Zara dan Adam kena Chickenpox.. Dua minggu lebih jugak kot mereka tak pergi sekolah.. Kami berdua bergilir-gilir cuti jaga mereka sampai la mereka sembuh 100%.. Dalam kepala masa tu, masih confius samada aku ni dah kena ke belum Chickenpox masa kecik.. Serius lupa.. Ma Abah pun tak sure.. Wife memang yakin dah naik.. Masa awal-awal anak-anak kena Chickenpox, doktor dan beritahu kalau tak kena lagi, mungkin boleh berjangkit tetapi bukan sekarang sebab Chickenpox mengambil masa dua ke tiga minggu baru akan muncul..

Dan terbukti betul kata doktor, selepas dua ke tingga minggu anak kena Chickenpox, Eraz pula kena.. Adoi.. Risau juga ni kan sebab kalau google, memang teruk kalau orang dewasa tambah-tambah berumur 30-an kena Chickenpox.. Chickenpox pula ada macam-macam serangan.. Ada yang biasa, ada yang naik seluruh badan dan ada yang tertumpu pada kawasan tertentu dengan banyak serta sedikit di tempat lain..

Jadi bila dah cuti Rabu, 03.11.2016 terus la ke klinik sebab butir-butir berair tu dah banyak.. Doktor sahkan memang kena Chickenpox.. Badan panas a.k.a demam mencapai suhu badan 39 lebih.. So dapat MC dulu 2 hari.. Eh! Dua hari je? MEmang prosedur klinik tu kot.. Bagi sikit-sikit.. Abaikan.. 

Nak jadikan cerita, Chickenpox ni memang menyerang hebat di bahagian atas badan terutama di kepala dan mukan serta mulut.. Sampai penuh dalam mulut.. Bila dah penuh dalam mulut, memang susah nak makan.. Bila susah nak makan, penyakit lama iaitu gastrik datang la kembali.. Memang sampai tak boleh nak bangun.. Kategori gastrik terlampau.. Kesian wife kena jaga suami dan anak-anak lagi dalam masa yang sama kan.. Bila dah teruk sebab sampai memang mengerang sakit perut, wife dah risau dan suggest ke hospital.. 

Tapi Eraz delaykan sikit untuk tengok keadaan esok.. Sekali bertambah teruk dan terpaksa la ke hospital.. So cerita #THROWBACK Khamis, 04.11.2016, Eraz akan cerita next entri ok..

Muka memang aset utama Eraz.. Kalau nak naik Chickenpox, faham-faham la kesannya macamana kan.. Tapi disebabkan oleh sakit gastrik tu terlampau, dah lupa semua tu.. Huhu.. Tunggu cerita selanjutnya untuk entri seterus.. Sampai masuk wad di KPJ Perdana Specialist Hospital, Kota Bharu.. Dahsyat serangan Chickenpox pada Eraz.. Dalam sejarah.. Family memang terkejut.. 

#Wait for the next entry
Read more ...

Thursday, 24 November 2016

Kenapa Gegar Vaganza 2 Lagi Meletup Dari Gegar Vaganza 3 ?

Assalamualaikum w.b.t.. Sebenarnya sejak Konsert Gegar Vaganza Minggu 5 lagi, Eraz nak buat entri ni.. Tapi disebabkan ada masalah kesihatan yang tak mengizinkan sampai warded dibuatnya, entri-entri dalam kepala terpaksa dibekukan sehingga semuanya ok.. Semasa pengumuman lagu-lagu yang akan dinyanyikan untuk Konsert Gegar Vaganza Minggu 6, semua ok sehinggalah ada artis membuat penukaran lagu lain.. Pihak Produksi bagi lagi dangdut, tapi tukar ke lagi Rock.. Ok, mungkin ada sebab.. 

Tapi isu ni berlaku lagi pada hujung Konsert Gegar Vaganza Minggu 6 selepas paparan lagu-lagu yang mereka akan bawa ke minggu Separuh Akhir.. Isu dapat lagu sendiri tak de isu sangat tapi bila ada isu penyanyi minta tukar lagu, kira macam tak best la kan.. Ini pertandingan kot.. Kalau dapat lagu yang mencabar, sahut la kan.. Nama pun pertandingan.. Isu-isu macam ni takde pun masa di Gegar Vaganza 2 dulu.. semua lagi yang ditugaskan semua akan dinyanyikan oleh mereka..

Terlalu banyak drama dalam Gegar Vaganza 3 sampaikan imej pertandingan rasa macam isu No.2.. Drama dah jadi No.1.. Kalau korang follow betul-betul, banyak isu dah berjaya timbul.. Tersebarnya gambar tak siap.. Isu tak puas hati artis yang tak dapat masuk (walaupun tak patut di war-war).. Isu artis tukar lagu dangdut kepada Rock.. Isu beberapa penyanyi tukar lagu pilihan pihak media.. Isu peserta tarik diri.. Macam-macam.. 

Kenapa Gegar Vaganza 2 lagi meletup pada Eraz? Sebabnya mereka menyahut cabaran dengan sempurna.. Tengok la lagu-lagu yang mereka dapat, terutama Siti Nordiana.. Kita tak jangka pun di boleh bawa lagu tu, tapi berjaya bawa sehinggalah menjadi juara.. Tak sangka kan dia akan menjadi juara.. Tapi disebabkan satu pertandingan dan dia menyahut cabaran, alhamdulillah menjadi rezeki dia..


Kalau kita tengok senarai lagu Gegar Vaganza 3 ni, macam banyak yang play safe je.. Tak pe la, ini hanyalah pendapat seorang penonton ya.. Seorang individu.. Takde pun nak menjatuhkan sesiapa.. Sebab tu la kot, Gegar Vaganza 3 ni kekal 8 minggu tak sama macam Gegar Vaganza 2 daripada 8 minggu, di tambah ke 9 minggu disebabkan oleh kehangatannya..


Read more ...

Monday, 21 November 2016

Year End Holiday Promotion Tahun 2016

Assalamualaikum w.b.t.. Pejam celik pejam celik, dah masuk bulan November 2016.. Rasa macam baru je sambut harijadi bulan Disember 2015 yang lepas, bulan depan dah nak masuk bulan Disember 2016 pula! Selain Eraz sendiri nak sambut birthday, bila tiba hujung tahun ni, budak-budak mesti ramai yang suka kan.. Sebab? For sure la cuti sekolah kan.. Mesti ramai yang dah plan nak bawak anak-anak ke tempat pilihan kan..

Biasa kalau ibu bapa kerja sebagai cikgu, memang senang la nak plan awal kan.. Tapi tak menjadi masalah juga bagi ibu bapa yang kerja pejabat kan.. Kalau dah plan awal, insyaallah semua akan berjalan lancar.. Plan awal, tempah awal, bayar awal.. So semua akan senang.. Bukan apa, masa ni la nak ketatkan lagi bonding time antara ibu bapa dan anak kan.. Di Malaysia sendiri, memang banyak tempat pilihan yang menarik.. Nak tahu cadangan Eraz?

MELAKA! Kenapa? Sebabnya Eraz dulu memang pernah belajar selama setahun ni Kolej Matrikulasi Melaka di Londang Masjid Tanah.. Tapi masa tu budak-budak lagi.. So memang tak sempat nak keman-mana la.. Study je.. Transport pun takde.. So, kalau ada peluang je, Eraz nak bawak anak-anak sekali lagi ke Melaka.. Rindu giler.. Banyak tempat yang menarik kat sana.. Meh nak cerita..

Sumber : Google

Tengok je gambar kat atas tu, terus tahu kat mana kan? Melaka memang dengan identitinya yang tersendiri.. Pertama kali sampai ke Melaka, memang sangat teruja.. Ya la, biasa tengok dalam TV dan gambar je, tapi bila tengok live, lain perasaannya.. Sebab tu Eraz nak cadang korang ke Melaka.. Dan.. Antara tempat menarik yang korang boleh pergi ialah :
  1. Freeport A’Famosa Outlet di Alor Gajah
  2. The Pirate Adventure
  3. The Shore Sky Tower
  4. Melaka Upside Down House
  5. Street Art Melaka
  6. Autralia Village / Masbro Village

Itu baru enam tau.. Banyak lagi yang Eraz belum senaraikan.. Dan itu juga baru tempat untuk korang dan anak-anak mencuci mata.. Belum lagi tempat makan.. Kalau masa Eraz dulu, ikan bakar memang salah satu tempat utama abang Eraz bawa.. Serius memang puas hati.. Tapi sekarang dengarnya ada Coconut Shake best!! Waaa.. Memang kena try..

Bila dah ada plan tu, mesti nak cari tempat penginapan kan.. Jangan risau.. Kat Melaka memang banyak hotel yang korang boleh pilih.. Tapi korang kena jadi penguna yang bijak.. Jangan main redah je tempat.. Google dulu.. Survey keadaan tempat, harga dan lokasi ya.. Baru la jadi pengguna yang bijak.. Zaman sekarang, siapa yang pandai uruskan masa dan kewangan yang baik, itu yang terbaik..

Ok! Eraz dah tolong survey untuk korang.. Untuk tempahan tempat penginapan, korang boleh tengok kat Promosi Traveloka atau https://www.traveloka.com/en-my/. Serius akan jumpa yang terbaik untuk korang.. Cuba klik link yang Eraz bagi tu.. Tengok betul-betul ya..


Kalau korang tak biasa menempah secara online, jangan risau, traveloka memang sangat user friendly.. Senang sahaja korang nak ikut.. Hanya perlu ikut TIGA langkah yang ada.. Mula-mula pilih destinasi korang.. Atau kalau korang dah tahu nak duduk hotel nama, cari je nama hotel tu.. Lepas tu pilih tarikh korang nak stay.. 3 malam, 4 malam, terpulang la.. Last sekali pilih berapa jumlah ‘rombongan’ korang.. Penting tu, sebab melibatkan banyak benda juga termasuklah pakej breakfast..


Percaya atau tidak, dalam laman web traveloka ada banyak pilihan hotel yang ada.. Ada hampir 100 buah hotel di seluruh Malaysia, Indonesia dan juga Singapura.. Yang penting korang kena bijak membuat perbandingan di antara hotel mana yang lebih menarik dan mendapatkan promosi-promositerkini. Korang boleh pilih mengikut apa yang korang perlukan samada berdasarkan lokasi, rating yang orang dah pergi, harga dan lain-lain..

Bila dah selesai pilih, tinggal untuk bayaran sahaja.. Pembayaran boleh dibuat menggunakan kad kredit atau kad debit.. Pilih mengikut mana korang suka.. Selepas je selesai membuat bayaran, salinan e-voucher akan diemailkan pada korang.. Boleh tunjukkan semasa nak check in nanti.. Senang kan..

Semoga entri ni berguna pada korang semua dalam merancang untuk bercuti bersama keluarga di musim cuti sekolah nanti!
Read more ...