Kelab Blogger Ben Ashaari

Wednesday, 20 September 2017

Tips Membeli Kereta Terpakai

Assalamualaikum w.b.t.. Siapa kat sini yang biasa beli kereta terpakai ataupun ada hasrat nak beli selepas ini? Kalau dah biasa beli tu, mungkin dah ada pengalaman la kan.. Tapi kalau untuk yang pertama kali, jangan la terus terjah ke kedai kereta terpakai tu.. Nanti kan tak pasal-pasal kena tipu.. At least bawa la kawan yang sudah ada pengalaman bab membeli atau ada pengalaman pasal kereta.. Ataupun cuba la tanya Mr. Google bab-bab tips.. Insyaallah boleh membantu..

Sumber : Google

Dah sebut tentang tips tu, kat sini Eraz nak share beberapa Tips Membeli Kereta Terpakai.. Insyaallah ianya boleh membantu.. Kalau ada yang nak tambah, boleh la tambah di bahagian komen ok.. Takde masalah.. Sama-sama kita kongsi ilmu untuk kegunaan orang lain juga.. Selain dapat menghindarkan kawan-kawan kita kena tipu, dapat juga pahala kan.. Ilmu yang mereka dapat dari kita tu, tak akan hilang..

Jadi apa Tipsnya? Korang kena bagi masa sikit dalam seminit je untuk tonton video ni.. Cara penyampaiannya memang senang untuk korang faham.. Boleh dengar tips dan fikirkan dengan lebih details lagi.. Kalau si pembuat video ni nak cerita penuh, mahu setengah jam video ni.. Haha.. So sila tonton video di bawah :


Macamana? Dapat tangkap antara tips yang diberi? Kalau tak dapat, tengok la sekali lagi.. Apa yang penting di sini, selain dapatkan sedikit ilmu sebelum ke kedai kereta terpakai, korang perlu juga bawa kawan yang ada pengalaman.. Insyaallah, ianya akan banyak membantu.. Nak lebih senang dan mudah lagi? Haaa... Senang je..

Korang terus ke laman web showroom.car.. Di laman web tu, korang boleh tengok semua jenis kereta terpakai yang ada.. Kereta buatan Malaysia, luar Malaysia dan semua maklumat penting la.. Lagi senang, korang boleh filter terus ciri-ciri apa yang korang nak.. Memang senang.. Dan penting juga untuk korang tahu, pilihlah kereta terpakai tu berdasarkan tahun keluaran kereta berkenaan.. Kenapa? Sebabnya harganya memang berbeza? Tak percaya? Cuba ke showroom.car dan filter jenis kereta dan tahun keluaran kereta berkenaan.. Hasilnya? Hehe.. So pilihlah dengan bijak! Wassalam..

Read more ...

Monday, 18 September 2017

Sport Mens Watches Gaya Unggul

Assalamualaikum w.b.t.. Kepada wanita di luar sana yang pening tak tahu apa nak belikan untuk suami, ayah atau tunang tersayang, senang saja.. Pilih mana-mana mens watches yang ada di pasaran.. Tapi kalau banyak sangat jenis jam tangan pun susah nak buat pilihan kan? Jadi hari ini kita bagi fokus dulu kepada jam tangan sporty yang sangat trendy untuk lelaki.. Jadi, tak kisah yang membaca hari ini lelaki atau wanita, mari kita tengok apa gaya terkini jam tangan sport!


Okay jenama jam tangan sport pertama ialah Casio G-Shock.. Jam tangan ini bukan main-main ya.. Memang tahan lasak dan mempunyai pelbagai reka bentuk yang menawan hati! G-Shock sudah lama diminati orang ramai sampai ada yang gila mengumpul setiap rekaan edisi terhad yang dikeluarkan saban tahun.. Jangan ingat jam tangan sport tidak boleh dipakai secara formal ya. Gaya sport watches boleh sahaja digunakan untuk kerja sekiranya warna tidak begitu terang jadi pilih warna biasa seperti kelabu, hitam atau biru jika anda mahukan lebih versatiliti..


Tengok gambar ini.. Jam tangan nampak biasa saja kan? Jangan terpedaya, sport watch ini berjenama Maserati.. Ya, jenama kereta sport yang mewah itu.. Okay, anda tak payah la beli jam tangan sport mahal begini tapi kita cuci mata tengok sahaja.. Tak salah kan? Kalau nak beli jam tangan sport yang serupa, boleh saja kerana banyak jenama lain yang lebih mampu dimiliki dengan reka bentuk yang serupa..



Post tak lengkap tanpa bercerita tentang jam tangan moden zaman kini iaitu smart watch yang khas untuk kecergasan harian.. Anda minat bersukan? Mahu berjinak dengan penjagaan kesihatan? Elok mencuba jam tangan seperti Fitbit yang sangat bergaya dan dapat dipakai untuk apa sahaja situasi seperti bersukan atau untuk ke tempat kerja dan hari biasa. Jadi mana satu sport watch pilihan anda?
Read more ...

Tuesday, 22 August 2017

Misi Mencari Cermin & Lukisan Dinding Rumah

Assalamualaikum w.b.t.. Ini kire entri throwback.. Baru ni alhamdulillah, kami berdua, suami isteri ambil cuti sebab ada urusan rasmi bersama.. Alhamdulillah dah settle untuk hari tu.. Anak-anak semua hantar ke tadika dan taska sebab tak nak bagi mereka penat ikut kami ke hulur ke hilir.. Senang mereka buat aktiviti di sekolah.. Sebelum ke pejabat urusan tu, breakfast dulu di Nasi Lemak Bersinar dan tiba-tiba buat plan ke Brandiss dan Sufi Store di Kota Bharu ni..

Di Brandiss kami plan nak belikan satu cermin untuk letak di dinding rumah selepas pintu masuk.. Alang-alang ada sale, terus la ke sana untuk survey.. Kalau ok, boleh terus beli kan.. Tapi lepas naik satu tingkat ke satu tingkat, tak de yang sesuai dengan citarasa dan design rumah.. Yang berkenan tu ada tapi corak yang tak sesuai... Ada juga size yang tidak sesuai.. 


Gambar di atas ni cantik sangat tapi berbentuk segiempat tepat.. So bila berbentuk macam tu, susah nak sesuaikan kalau dinding besar kan.. Nak beli satu, tak sesuai.. Tapi kalau nak beli dua, harga pun double la kan.. Kalau satu pun harga dah ummppphh, kalau double, hehe je la buat masa sekarang.. Tak de kat situ, mungkin tempat lain ada kan..

Nak pilih gambar ni pun bukan senang, ada yang berkenan di mata, di dinding pula tak sesuai.. Kena la juga sesuaikan dengan warna dinding, warna sofa, warna karpet atau warna langsir juga kan.. Kami memang jenis yang tak suka caca marba.. Simple tapi mesti bersesuaian.. Crowded sangat pun tak nak...


Cermin tak atas ni pula cantik tapi macam tadi juga, berbentuk tak sesuai.. So kami decide untuk tempah sendiri mengikut size dinding dan corak yang kami perlukan.. Janji puas hati.. So dari Brandiss memang kami pula dengan tangan kosong je la hari tu.. Haha...


Terus ke kawasan Tesco pula sebab nak ke Sufi Store cawangan Kota Bharu.. Nama pun cawangan, so design tak banyak yang ada.. Tapi alhamdulillah, boleh tempah.. Harga pelbagai, yang berpatutan pun ada.. Tapi memang cantik.. Kami decide akan beli satu untuk letak di dinding kawasan 'family area'.. So sekarang tengah kumpul design dan akan tempah..

Lepas ni, akan terjah lagi dua tiga kedai lain untuk dapatkan kepuasan.. Barang harga macam ni, memang kena decide dan fikir betul-betul... Baru puasa hati kan..
Read more ...

Monday, 7 August 2017

Bila Zara Request Pizza

Assalamualaikum w.b.t.. Kami ni suami isteri dari mula kahwin sampai lah sekarang, tak berapa gemar sangat makan malam di luar.. Kalau tak sempat memasak pun, at least akan take away lauk2 tertentu.. Tapi ada ketika, nak juga udara luar dan bawa anak2 keluar makan kan.. So semalam lepas kerja, decide dengan wife, tak payah masak dan makan kat luar je la.. Ada satu tempat di Cherang KB tu.. Tapi..

Sebelum sampai tempat tu, tiba2 Zara request nak makan Pizza.. Dah pandai request ya sekarang? Hehe.. Hancus selera Papa nak makanan lain.. Mama pun.. Hehe.. So ikut la selera Zara semalam.. Kebetulan selajur kedai yang kami nak pergi tu memang ada Pizza Hut yang PHD dan Gino Pizza.. So ajak Zara ke Gino Pizza la sebab pernah sekali ke situ dan ternyata best! Hehe.. Pesan jenis Pizza pun ikut selera Zara juga.. Nasib baik best! Haha.. Ternyata kali kedua ke sana, Pizza memang best! Cuma kami ada roti, tak sampai2.. Terlupa kot.. So cashier tak kire la.. Haha..

Alhamdulillah, bila ikut selera dia, banyak la dia makan.. Perut anak lebih dipentingkan sekarang ni.. Janji di selesa dan kenyang.. Itu Zara.. Tapi apa Adam Fitri buat sepanjang kami menjamu selera? Adam memang kena perhati lebih sikit.. Mula2 sampai tu ok lagi duduk tepi kami tapi lepas tu, dia mula turun nak keluar kedai.. Papa la ikut sekejap.. Rupanya nak pergi cari kucing di kedai sebelah.. Dah jumpa kucing, balik semula ke Gino Pizza..


Pizza sampai, dia makan sikit then pegang pizza, bangun terus ke ruang hadapan kedai.. Dia buat catwalk kat situ la pula.. Tapi alhamdulillah, tak keluar dari kedai.. Kire ok la.. Takde la kami duduk bangun, duduk bangun kan.. Adam ni memang budak yang aktif sikit.. Suka explore itu ini.. Tapi last masa kami nak ajak balik, boleh dia duduk santai depan pintu.. Adoi..

Entri Pertama pada Gino Pizza.. SINI.. Tunggukan juga pengumuman dua pembaca bertuah ERAZFADLI.COM
Read more ...

Saturday, 29 July 2017

Bila Nama-Nama Alif Naik Serentak

Assalamualaikum w.b.t.. Entri terakhir sebelum ni pada hari Rabu, 19 Julai baru ni.. Sepuluh hari lepas.. Astaghfirullah.. Bukan sengaja tak nak buat entri baru.. Idea tu ada.. Gambar-gambar juga ada.. Tapi, kekangan masa dan tempat.. Kalau dulu, Eraz sangat selesa update blog melalui phone.. Sekarang tak jumpa lagi apps yang sesuai untuk update blog dengan iPhone.. Frust! So last update pasal SNDLipstick By Siti Nordiana.. Siapa nak order, boleh refer entri tu ok..


Mulanya nak buat entri pasal dinner semalam atau pasal di KL baru ni.. Tapi fikirkan hari ni Sabtu, so nak santai2 sikit la.. Teringat hal semalam yang gegarkan seluruh Malaysia.. Nama 'Alif' memang sangat popular sekarang.. Mula2 satu nama Alif yang naik di media sosial.. Lepas tu nama satu lagi Alif naik dengan kisah yang lain pula.. Lepas tu ada masa sikit, skodeng la twitter.. Wow.. Ramai orang duk bercakap pasal Alif.. Artis2 pun tak ketinggalan..

Kisah apa? Tak perlu la Eraz cerita kat sini secara details sebab rasanya semua orang dah tahu kot.. Kebenaran, apa yang berlaku di saat itu, apa yang berlaku disebalik, hanya mereka yang tahu.. Korang jangan salah orang pula ya.. Alif ni tak termasuk Alif Satar ya.. Haha...
Read more ...