Kelab Blogger Ben Ashaari

Wednesday, 19 July 2017

SNDLipstick By Siti Nordiana

SNDLipstick By Siti Nordiana | Assalamualaikum w.b.t.. Terbaru dari Siti Nordiana dalam dunia perniagaan iaitu memperkenalkan Moisturising Matte Lip Cream SNDLipstick By Siti Nordiana.. Untuk permulaan, Nana mengeluarkan dua warna pilihan iaitu Honeybee dan Honeylatte.. Sejak diperkenalkan dua tiga minggu yang lepas, nampaknya SNDLipstick ni memang mendapat perhatian ramai.. Ramai yang dapatkan kedua-duanya terus.. Nak tengok warna macamana? Ada Honeybee dan Honeylatte.. Tengok gambar di bawah :

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

Ok.. Sebelum beli, sure nak tahu apa ciri-cirinya kan.. Mesti la nak tahu juga apa kelainan yang ada dengan SNDLipstick By Siti Nordiana ni kan.. Isteri Eraz memang salah seorang yang pakai SNDLipstick By Siti Nordiana ni dan sejak hari mula-mula pakai hari tu, sampailah ke hari ini, memang dia tak guna lipstick yang lama dah.. Ok ciri-ciri yang Eraz boleh share ialah :

1. Mesra wuduk.. Siti Nordiana memang menitik berat pasal aspek ini.. So memang kalau korang nak ambil wuduk, SNDLipstick memang senang je nak tanggal.. Berbeza dengan jenama yang lain, sangat mengambil masa untuk bersihkan.. Tapi SNDLipstick, sangat senang.. Alhamdulillah..

2. Warnanya memang bold dan cantik.. Kalau tak nak pakai jenis yang terang2, boleh la lepas pakai tu, lap la sikit.. Betul tak? Bergantung pada si pengguna..

3. Ada siap2 ada moisturiser.. So memang bibir akan sentiasa lembap.. Itu ciri best apa.. Bibir tak kan nampak or rasa kering..

4. Bau? Bau pun ada.. Best dan sweet sangat kata wife..

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

Ok tak ciri-ciri tu? Kalau nak rasa sendiri, boleh try dulu ok.. Mesti puas hati punya.. Dengan pembelian dengan Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana melalui pemilik Instagram : @pengantinmusimsalju_, korang juga akan dapat FREE GIFT yang menarik.. Dengan Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana (IG : @pengantinmusimsalju_) sahaja boleh dapat FREE GIFT ni.. Ianya sebagai penghargaan kepada customer2.. Apa FREE GIFT nya? Macam-macam.. Jumlah FREE GIFTnya pun mengikut jumlah lipstick yang dibeli..

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

So tunggu apa lagi? Boleh order sekarang kerana untuk pengeluaran pertama ini memang stok sangat terhad.. Mengikut Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana (IG : @pengantinmusimsalju_)nya, memang sekarang menjadi hot sale sebab customer kalau dah beli, memang dah beli satu dah, terus beli dua.. Sebab kalau tengok di Instagram @sitinordiana sendiri, dia selalu buat video pemakaian lipstick yang memang senang dan cantik.. Macamana nak tempah??

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana

CARA TEMPAHAN :

1. Terus whatsapp ke No. +6 017-977 3382 sekarang! Beritahu berminat untuk dapatkan SNDLipstick ok..
Susah nak save dulu no. di phone? Boleh klik No. ini ok.. >> http://www.wasap.com/60179773382

2. Boleh juga ke IG rasmi Authorized SNDLipstick By Siti Nordiana ini iaitu @pengantinmusimsalju_

Bila dah order tu, korang akan terus dapat SNDLipstick By Siti Nordiana dan FREE GIFT yang cun punya.. Tak rugi.. Jom ramai-ramai try ok.. Wassalam..

SNDLipstick By Siti Nordiana
SNDLipstick By Siti Nordiana
Read more ...

Monday, 17 July 2017

Kencing Manis Boleh Membunuh !


KENCING MANIS BOLEH MEMBUNUH!

Assalamualaikum w.b.t.. Jika dahulu, kita selalu beranggapan bahawa penyakit jantung merupakan pembunuh NO. 1 dunia.. Namun, dengan kemajuan teknologi sekarang, penyakit jantung boleh dirawat pada peringkat awal.. Bahkan, melalui pembedahan, pesakit jantung masih boleh menjalani kehidupan seperti biasa.. Selari dengan kemajuan ini, pola penyakit kronik juga berubah.. Kita sedar atau tidak, penyakit ‘silent killer’ kini bukan lagi penyakit jantung, tetapi penyakit kencing manis atau diabetes..

Dalam satu kajian yang dijalankan oleh National Health and Morbidity Survey 2015, peratusan rakyat Malaysia yang menghidapi penyakit kencing manis meningkat kepada 17.5 peratus pada tahun 2015 berbanding tahun 1996 yang hanya 11.6 peratus [1].. Peningkatan peratusan ini sebenarnya selari dengan peningkatan kadar peratusan masyarakat kita yang mempunyai masalah berat badan berlebihan atau obesiti..

Lebih mengejutkan lagi ialah ramai di antara kita yang tidak sedar sebenarnya mereka menghidapi penyakit kencing manis.. Ini kerana, ramai di antara kita masih lagi menyangka yang penyakit kencing manis ini hanya menyerang golongan veteran seperti pak cik-pak cik yang sudah pencen, bekas tentera yang meluangkan masa bermain dam aji di warung kopi, atau warga tua yang berusia 50 tahun ke atas..

Sedangkan pola penyakit kencing manis kini sudah pun berubah.. Dan perubahan ini sangat ketara dan membimbangkan kerana orang muda yang berusia seawal 30-an juga boleh menghidap sakit kencing manis.. Perubahan pola penyakit kronik ini dipengaruhi oleh beberapa faktor yang kita sendiri secara sedar sering kita amalkan dalam kehidupan seharian..

Budaya melepak di kedai makan sehingga larut malam, habit makan process food dan fast food seperti nugget, sosej, kentang dan pengambilan gula yang melebihi 10 sudu dalam satu hari.. Budaya yang sudah menjadi kebiasaan dan dianggap normal inilah yang menyebabkan ramai golongan muda bahkan kanak-kanak sudah menghidapi penyakit kencing manis stage 1 dan 2.. Potensi menghidap kencing manis lebih tinggi jika seseorang itu sering mengambil minuman bergas yang mengandungi gula yang tinggi..

Lebih membimbangkan, penyakit kencing manis ini merupakan kesan sampingan yang bermula dengan masalah berat badan berlebihan atau obesiti. Seseorang yang obes berisiko untuk mendapat penyakit yang digelar penyakit 3 serangkai, iaitu kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung. Ketiga-tiga penyakit ini saling bersangkut-paut. Tidak hairanlah jika rakyat Malaysia merupakan penghidap penyakit kencing manis tertinggi di Asia Tenggara. Melalui statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Malaysia berada di tangga ke-10 di dunia dengan jumlah penghidap kencing manis teramai [2]..

Penyakit kencing manis ini berlaku apabila organ pankreas manusia tidak dapat menghasilkan insulin.. Pankreas merupakan organ badan yang akan menghasilkan insulin apabila badan menghantar isyarat menunjukkan kadar peningkatan glukos atau gula dalam saluran darah secara tiba-tiba. Bila kita makan, glukos yang terdapat dalam makanan tersebut akan ditukar menjadi tenaga dan disimpan sebagai lemak [3].

Namun, bagi pesakit kencing manis, organ pankreas mereka tidak lagi mampu untuk menghasilkan insulin yang diperlukan.. Kesannya, glukos yang terdapat di dalam darah tadi tidak dapat diserap masuk ke dalam sel-sel badan dan juga tisu badan.. Bila badan kita sudah tak lagi sensitif dengan peningkatan glukosa dalam darah dan insulin tidak dapat dihasilkan dengan baik, maka glukosa tadi akan kekal di dalam saluran darah dan berlakulah peningkatan kadar gula dalam badan.. Dari situ akan terjadinya simptom-simpton lain akibat jangkitan kencing manis seperti luka sukar sembuh, mata mengalami rabun / silau, sering pening kepala dan juga peningkatan darah (bacaan blood pressure meningkat)..

Penyakit kencing manis ini digelar ‘silent killer’ kerana penyakit ini boleh membuatkan penghidapnya rabun atau lebih teruk lagi buta, mengalami komplikasi buah pinggang, jangkitan luka yang tidak sembuh yang akhirnya akan menyebabkan kecacatan kekal, sakit jantung dan strok.. Lebih menyedihkan lagi, penyakit kencing manis ini tidak boleh di ubati dengan perubatan moden tetapi ia hanya mampu di kawal melalui ubat-ubatan atau suntikan insulin kekal untuk seumur hidup..

Dalam Bahasa mudahnya, pesakit kencing manis akan bergantung hidup pada ubat-ubatan untuk sepanjang hayat kerana organ pankreas yang tidak lagi mampu berfungsi dengan baik.. Hanya dengan menukar gaya hidup melalui kawalan pengambilan gula dan suntikan insulin atau pengambilan pil, pesakit kencing manis boleh menikmati kehidupan seharian seperti biasa..

BAGAIMANA MENGELAK DARIPADA TERKENA PENYAKIT KENCING MANIS?


Seperti yang kita sedia maklum, punca utama penyakit kencing manis adalah berpunca daripada pengambilan gula berlebihan dalam badan pada setiap hari. Kadar gula maksima yang sesuai untuk badan dalam sehari hanyalah sekitar 6 sudu teh sahaja.. Apabila kita mengambil makanan atau minuman yang mengandungi kandungan gula melebihi 6 sudu teh sehari, maka dari sinilah kita akan mula terdedah kepada penyakit kencing manis..

Secara perlahan-lahan, organ pankreas dalam badan kita akan mengecut dan tidak dapat berfungsi dengan baik.. Ketika itu kadar insulin dalam badan kita akan berkurangan dan bermulalah kencing manis dalam kehidupan kita..

Untuk mengelakkan masalah kencing manis ini, terdapat beberapa cara antaranya dengan mengurangkan pengambilan gula harian anda.. Cuba kurangkan sehabis mungkin kadar gula yang anda ambil setiap hari.. Sekiranya anda pergi ke kedai makan, pesan minuman yang kurang gula atau pesan minuman buah-buahan tanpa gula.. Minum air putih sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau 2 liter sehari bagi membantu buah pinggang anda berfungsi dengan baik dan membantu melancarkan proses perkumuhan dalam badan anda..

Namun, bagi sesetengah orang, agak sukar bagi mereka untuk mengurangkan pengambilan kadar gula.. Ada kalanya seseorang itu akan mengalami masalah seperti menggigil, kekejangan otot dan rasa tidak senang duduk atau seperti ingin pitam kerana kekurangan gula dalam badan.. Kebiasaannya pesakit yang sedang dalam risiko awal kencing manis akan mengalami simptom seperti ini.. Sekiranya anda salah seorang yang mengalami simptom seperti ini, maka anda boleh menggantikan pengambilan gula kepada pengambilan pemanis semulajadi stevia.. Dipasaran terdapat pelbagai produk yang telah dijual yang menggunakan 100% bahan semulajadi diproses daripada daun stevia.

 

GANTIKAN PENGAMBILAN GULA DENGAN STEEVYA!


Antaranya adalah jenama STEEVYA. Produk yang dihasilkan oleh bumiputera dan disahkan selamat digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia serta melalui beberapa ujikaji makmal dan disahkan TIADA bahan merbahaya.. Produk STEEVYA ini juga merupakan produk stevia cecair pertama yang mengandungi Vitamin C didalamnya yang mana vitamin C ini berfungsi sebagai ejen imunisasi badan dalam membantu pertumbuhan sel-sel badan.. Seperti yang kita ketahui, penghidap kencing manis akan berhadapan dengan masalah luka sukar sembuh.. Maka dengan pengambilan vitamin C yang mencukupi, maka sel badan dapat membantu merawat luka-luka yang terjadi tadi..

Dalam keaadaan kegawatan ekonomi, untuk membeli stevia yang agak mahal dipasaran adalah berat bagi mereka yang mempunyai kekurangan dari segi kewangan.. Namun, dengan adanya produk STEEVYA, maka tiada lagi masalah bagi semua individu untuk berubah menjadi lebih sihat.. Kerana, produk STEEVYA ini dijual pada harga yang amat berpatutan.. Hanya dengan RM 49.00 sahaja, anda boleh mendapat sebotol stevia semulajadi dengan 50ml yang mana sebotol ini sudah mencukupi untuk kegunaan sekeluarga selama 2 - 3 minggu (berdasarkan penggunaan 2x sehari bagi 3 ahli keluarga)..

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang STEEVYA? Layari website ini: www.steevya.net Ingin membeli secara online produk STEEVYA? Layari: www.steevya.com   Masih sempat untuk anda semua melakukan langkah pencegahan dalam badan anda.. Gantikan penggunaan gula kepada penggunaan STEEVYA yang lebih baik dan bebas kalori serta selamat. Jagalah kesihatan anda. Kurangkan gula dalam makanan dan minuman, gantikan dengan STEEVYA.. Selamat mencuba!  

TESTIMONI STEEVYA


 

 

 

 

 

Read more ...

Saturday, 15 July 2017

Bila Mengantuk Di Pejabat

Assalamualaikum w.b.t.. Kali ni nak buat entri berunsur diari sikit.. Hehe.. Tak tahu kenapa kat office ni rasa sejuk giler lak.. Orang lain takde lak bagtau apa-apa.. Rasa macam nak buka pintu office dan keluar ambil udara panas.. Haha.. Kalau kat rumah macam ni, terasa best kalau dapat buat macam gambar di bawah.. Tapi biasanya kalau kat rumah pun, takdenya nak tidur sebab anak-anak sure ajak teman main.. Hehe..


Kalau bukan puasa sunat syawal hari ke-6 hari ni, memang awal-awal dah buat kopi panas dan letak tepi pc ni.. Tapi tak boleh la pulak hari ni.. Tapi takpe, janji dapat tunaikan puasa 6 ni, alhamdulillah.. Ngantuk ke apa ke, ada ubat lain kan.. Esok hari Raya lagi! Hehe.. 

Korang pernah ke tidur kat office macam ni.. Masa lunch break la? Kalau Eraz, memang tak boleh lelap mata.. Tak selesa.. Batal tu hanya untuk sendal belakang di kerusi je.. Tapi bila sekali sekala try bantal empuk tu letak kat kepala, tak mustahil hanyut kot.. Haha..

Read more ...

Thursday, 13 July 2017

Bila FB Throwback Gambar Fotografi Outdoor

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah.. Tahun 2017 ni merupakan ulang tahun perkahwinan Eraz yang ke - 6 tapi bukan bertarikh hari ni.. Tarikh nya hujung bulan lepas.. Tapi kenapa hari ni disebut-sebut? Sebabnya tiba-tiba En. Facebook ni buat throwback letak gambar 6 tahun yang lepas dengan gambar fotografi outdoor kami.. Eraz dan wife memang upload lambat sebab nak tunggu gambar-gambar fotografi outdoor ni..


Itu merupakan salah satu gambarnya la.. Alhamdulillah hasil yang diberikan oleh jurukamera memang terbaik.. Gambar, latar belakang, suasana dan pengantinnya semua terbaik.. Haha.. Eraz kaku la sikit masa tu sebab tak biasa kan.. Lokasinya memang cantik.. Walaupun hidup di Kelantan, Eraz first time sampai sana..

Jurukamera memilih Pantai Senok, Bachok, Kelantan.. Masa tu memang tak sepopular sekarang.. Takde orang pun masa kami duk shooting tu.. Tapi sekarang agak popular la.. Cumanya biasa la ada segelintir yang buat onar dengan buang sampah merata.. Merosakkan permandangan je.. Imej pun rosak..

Masa kami pergi ni, memang dah cantik.. Tapi masa ni orang belum explore habis lagi.. Apa2 pun hasil, memang terbaik! Puas hati.. Kenangan sampai bila2 ni.. Tapi tiba2 terfikir CD softcopy duk kat mana.. Haha.. Ya la, masa banjir dlu, memang banyak barang rosak kan.. Errmmmm....
Read more ...

Tuesday, 11 July 2017

Kenapa Si Kecil Suka Sangat Buka Peti Ais?

Kenapa Si Kecil Suka Sangat Buka Peti Ais? | Assalamualaikum w.b.t.. Peti Ais dengan si Kecil memang tak dapat dipisahkan kot.. Anak-anak Eraz sendiri pun memang dua-dua tu memang tak boleh kalau nampak peti, terus nak buka.. Kakak Zara dah ok dah sekarang, tapi tukar la pulak turn kepada Adam Fitri.. Tapi kalau tak panggil atau larang sikit, memang duduk kat situ la jawabnya.. Haha..

Kenapa Si Kecil Suka Sangat Buka Peti Ais?

Anak-anak korang macamana? Dalam sehari tu, berapa kali mereka pergi buka peti ais.. For sure korang rasa tak selesa kan.. Risau pun ada.. Macam-macam rasa.. Budak kecil biasa la, kalau dah buka peti ais, memang dia akan explore habis-habisan.. Tak mustahil juga akan tumpah sesuatu.. Haha.. So hari ni Eraz nak share kepada mereka berbuat demikian.. Puncanya la.. Lepas dah tahu apa puncanya mungkin boleh buat langkah pencegahan dan keselamatan untuk elakkan anak daripada mendapat bahaya..

Ini apa yang Eraz baca dan boleh share dengan korang semua.. Sebenarnya ada beberapa sebab yang mungkin menyebabkan si kecil kita dari usia 10 bulan hingga 6 tahun sangat suka buka pintu peti ais.. Ini antaranya:

1. Rasa ingin tahu yang sangat tinggi

Bayi dan kanak-kanak memang terkenal dengan sikap ingin tahu mereka yang tinggi.. Mereka asyik lihat papa dan mama buka pintu peti ais jadi keinginan untuk mencuba turut ada dalam fikiran mereka. Bila dapat peluang memang tak akan dilepaskan..

2. Menarik perhatiannya

Bentuk objek peti ais itu sendiri sangat menarik perhatian si kecil.. Apatah lagi jika selalu memerhatikan orang dewasa buka dan tutup pintu peti ais serta mengeluarkan pelbagai barangan daripadanya..

3. Kagum dengan pencapaian sendiri

Biasanya mula-mula si kecil hanya kerap berdiri depan peti ais sambil cuba membuka pintunya tetapi tidak berjaya.. Namun, hasil tak mengenal erti putus asa jangan terkejut kalau anak anda akhirnya berjaya membuka sendiri pintu peti ais.. Kali pertama berjaya, anak anda akan ketawa gembira dan bangga dengan pencapaiannya.. Selepas itu mereka akan jadikan tabiat buka peti ais sebagai satu aktiviti wajib setiap hari.. Bertabahlah mama!

4. Cari makanan atau minuman kegemaran

Mereka tahu dalam peti ais ada banyak makanan dan minuman yang disimpan oleh papa dan mama. Mungkin juga ada makanan dan minuman yang mereka tidak dibenarkan makan.. Jadi si kecil berusaha untuk mendapatkan makanan dan minuman kegemarannya di dalam peti ais..

5. Melatih kemahiran tangan

Dari sudut positif, kebolehan si kecil membuka pintu peti ais adalah satu bentuk kemahiran motor halusnya apabila mereka semakin mahir menggunakan tangan.. Jadi, tabiat membuka pintu peti ais boleh juga menjadi satu rangsangan positif pada perkembangan kemahiran tangannya..

6. Si kecil memang bijak

Bukankah sikap semula jadi si kecil memang meniru perbuatan orang dewasa.. Sebenarnya mereka sedang meneroka persekitaran dan belajar banyak perkara daripadanya dan sememangnya si kecil anda budak bijak!

Ok tak punca-punca tu? Macam menarik je kan.. Anak-anak Eraz kalau kali pertama berjaya buka peti ais tu sendiri, memang boleh recall la macamana reaksi mereka.. Tapi.. Kalau dah sampai kerap sangat buka peti ais tu, bahaya juga.. Kena ambil langkah berjaga-jaga la pulak.. Kita la kena pastikan keselamatan mereka..

Kenapa Si Kecil Suka Sangat Buka Peti Ais?
Gambar Hiasan - Sumber En. Google

Berikut antara langkah keselamatan yang mesti dilakukan bagi mengelakkan anak diancam bahaya.. Insyaallah.. Sama-sama kita praktikkan..

1. Jangan biarkan anak berseorangan di dapur kerana bimbang dia akan buka dan masuk dalam peti ais.

2. Jauhkan plug peti ais daripada jangkauan si kecil..

3. Jangan simpan ubat atau sebarang makanan/minuman yang tidak sesuai untuk anak kecil dalam peti ais..

4. Jika boleh segala makanan/minuman dalam botol/bekas kaca jauh daripada capaian anak bila dia membuka peti ais..

Wassalam.. Semoga entri ini membantu dan memberi maklumat kepada semua..
Read more ...