Kelab Blogger Ben Ashaari

Thursday, 25 May 2017

Kuih Keria Gula Melaka di Kota Bharu

Kuih Keria Gula Melaka di Kota Bharu | Assalamualaikum w.b.t.. Kuih Keria memang dah biasa dan ada di mana-mana kan.. Tapi bila Kuih Keria Antarabangsa di Melaka tu tiba-tiba popular sampai orang beratur panjang, teringin juga nak cuba kan.. Tapi takde la sampai nak pergi Melaka yang jauh nun di sana dari Kelantan ni kan.. Nak buat sendiri, tak de kesempatan dan tak pernah pun request dengan isteri.. Tapi tiba-tiba pada suatu petang..

Kuih Keria Gula Melaka di Kota Bharu
Kuih Keria Gula Melaka di Kota Bharu

Tiba-tiba masa on the way balik rumah satu petang, ternampak satu iklan di FB yang ada COD Kuih Keria Gula Melaka.. Eh! Nampak gambar macam sedap.. So boleh la try sikit dulu.. Terus whatsapp no. yang berkenaan.. Walaupun minimum kena order dua boxes, so kita try la.. Mana tahu sedapkan.. Sebab COD hanya pada hari Ahad, kena tunggu la beberapa hari.. Hehe..

Dapat je Ahad tu, memang panas-panas.. Ternyata best.. Mungkin sebab masih panas.. Ranggup tu ada.. Manas tu ada.. Alhamdulillah.. Berbaloi.. Insyallah lepas ni boleh order lagi.. Tapi kalau korang makan masa dah sejuk, rasa dia dah bertukar.. Still leh rasa gula melaka tu, tapi tak sesedap masa makan panas-panas.. 
Read more ...

Wednesday, 24 May 2017

SimetriSiti | Kini Kau Disisi

Assalamualaikum w.b.t.. Siti Nurhaliza, Dulu, Kini dan Selamanya.. Haha.. Memang dari Album Pertama Siti Nurhaliza tahun 1995 kot, Eraz berjaya kumpul.. Mula-mula dulu hanya kaset.. Tapi bila dah kerja, dan masa tu kaset masih ada, so Eraz beli kaset dan CD sekali.. Tapi sekarang, hanya CD yang available.. Kalau ada kaset pun, memang tak patut beli dah sebab nak play kat mana kan.. Hehe.. So tepat la hanya CD dikeluarkan..

Bila Dato' Siti Nurhaliza umum nak keluar album, memang dah pasang niat nak beli awal.. Tapi masa Siti release Pre Order di Lazada, memang tak dapat maklumat langsung.. Kalau tak, memang Eraz akan termasuk dalam golongan yang beli di Lazada.. Dapat tahu tu di Meletop tetapi semua dah habis yang special edition.. So decide beli di Kota Bharu ni je la..

Segala Perasaan.. Lagu dari SimetriSiti yang pertama Eraz dengar di ABPBH 3.0 baru ni.. Sekali dengar, memang dah terus 'jatuh cinta' katanya.. Terus rasa nak drive dan beli CD SimetriSiti ni.. Tapi semalam baru sempat keluar untuk dapatkan kan.. Alhamdulillah masih available di situ.. Nampaknya artis lain pun ramai keluarkan album tahun ni.. Tapi maaf, hanya satu ni je Eraz beli..


Dah rasmi dengar dalam kereta.. Ternyaya itu memang Siti.. Haha.. Segala Perasaan memang terbaik dan lagu-lagu lain tu memang serasi dengan pendengaran ni.. So maaf la kalau siapa naik kereta En. Eraz Fadli, dengar la lagu-lagu terbaru Siti Nurhaliza ya.. Cool..

Read more ...

Tuesday, 23 May 2017

Bila Search Keyword | Kayu Apa Paling Popular

Bila Search Keyword | Kayu Apa Paling Popular - Assalamualaikum w.b.t.. Kadang-kadang, apa yang kita taip di search keyword google, tak keluar apa yang kita nak kan.. Betul tak? Tapi banyaknya menetapi la kecuali memang tak de dalam online tu.. Tapi kadang-kadang keluar result yang kita memang tak sangka.. Contohnya di bawah ni.. Sebenarnya tak salah En. Google pun.. Hehe..

Cuba korang search 'Kayu Apa Paling Popular'.. Tengok apa yang En. Google keluarkan.. Sungguh tak sangka gambar di bawah yang akan keluar.. Kepada peminat Fattah Amin, jangan sentap ya.. Mungkin artikel ucapan Fattah Amin semasa menang Bintang Paling Popular baru ni membanti carian keyword ini., Adoi..


Read more ...

Monday, 22 May 2017

UNIC - Juara Gema Gegar Vaganza

UNIC - Juara Gema Gegar Vaganza | Assalamualaikum w.b.t.. Nampaknya untuk Gema Gegar Vaganza Musim Pertama ni milik UNIC.. Pada mulanya, ramai yang mengandaikan Hijjaz akan menjadi juara.. Tapi selepas semua membuat persembahan semalam, nampaknya persembahan unik UNIC menajadi pilihan juri.. Sebenarnya kesemua peserta semalam memberikan persembahan yang terbaik dan sampai ke hati penonton.. Tapi biasa adat pertandingan, mesti ada tempat masing-masing kan walaupun mungkin berbeza markah yang tak banyak.. 


Berikut ialah senarai penuh pemenang Gegar Gegar Vaganza Musim Pertama

Juara - Unic (RM100,000)
Naib Juara - Hijjaz (RM30,000)
Ketiga - Mirwana (RM25,000)
Keempat - Azmi (RM20,000)
Kelima - Hafiz Hamidun (RM10,000)
Keenam - Saujana (RM5,000)

Kategori Khas

Persembahan Pilihan Penonton - Hijjaz (RM5,000)
Anugerah Gema Terindah - Azmi (RM15,000)

Lagu-lagu semalam (persembahan lagu pertama) memang sangat-sangat memberi kesan kepada penonton.. Dengan alunan suara dan persembahan mereka, ramai yang mengalirkan air mata.. Program GGV ni memang berjaya memberi impak kepada penonton terutama anak2 muda zaman sekarang yang dahulunya bukan membesar di zaman muzik Nasyid yang meletup dulu..

Untuk persembahan battle, mereka diberikan lagu berunsur Rap.. Bayangkan ahli kumpulan Nasyid menyanyi lagi genre ini terutama Hijjaz.. Tapi disamping memberi hiburan kepada penonton, mereka memang memberikan persembahan yang baik yang diselit dengan unsur ketuhanan.. Tidak lupa persembahan yang melekat dalam hati ialah persembahan Dato' Siti Nurhaliza dengan lagu Aku Bukan Malaikat dan dari Siti Nordiana & Oki Setiana Dewi untuk lagu Ketika cinta bertasbih..

Mungkin ada yang tahu tentang kisah salah seorang ahli UNIC iaitu Bazli.. Dalam pada beliau berjuang untuk GGV, beliau juga sangat tabah dalam menghadapi menjaga anaknya, Syahid yang berjuang menghadapi kanser.. Kemenangan semalam memang menjadi sebak tambahan ramai yang mengetahui kisah ini.. Kejayaan UNIC semalam juga ditujukan kepada anak Bazli.. Alhamdulillah.. Jom baca entri terbaru di Instagram Bazli UNIC sebelum konsert akhir bermula..


Repost from @bazliunic 
Demi cinta Kerana cinta Untuk cinta.. Kerana kau yang tercinta.. Ayah pergi berjuang dulu naaak. Ayah akan buat yang terbaik utk syahid malam ni. Ayah nak buktikan ayah juga pejuang gagah mcm syahid.
Sedih xdapat bawa isteri bersama memberi semangat krn komitmen menjaga syahid d hospital. Walaupun @asiahabubakar90 xd disisi tp asiah sentiasa dalam hati abg. Terima kasih krn mudah berbincang memahami tugas dan kerja abg. Moga ada sinar baru utk kita akan datang.. Amin.
#syahid #bintangsyurga #cancer #lymphoma #ggv #ggvunic #gemagegarvaganza
Sama-sama kita doakan semoga kesihatan Syahid bertambah baik dan baik sampai sampai sembuh sepenuhnya..
Read more ...

Sunday, 21 May 2017

Tips Minum 8 Gelas Air Di Bulan Puasa

Tips Minum 8 Gelas Air Di Bulan Puasa | Assalamualaikum w.b.t.. Tips ni sebenarnya bukan hanya untuk pembaca blog ERAZFADLI.COM, tapi untuk diri sendiri juga.. Eraz memang salah seorang manusia yang tak cukup minum air sehari-hari.. Kalau hari biasa dah macam tu, bulan Puasa memang lagi la.. Tapi kali ni kita cuba ubah ok.. Ini Eraz share Tips Minum 8 Gelas Air Di Bulan Puasa.. Insyaallah dapat membantu kita semua ok..

Tips Minum 8 Gelas Air Di Bulan Puasa
Tips Minum 8 Gelas Air Di Bulan Puasa

Gelas Pertama : Selepas Bangun Sahur
Gelas Kedua : Selepas Sahur
Gelas Ketiga : Selepas Azan Maghrib
Gelas Keempat : Selepas Solat Maghrib
Gelas Kelima : Selepas Makan
Gelas Keenam : Selepas Solat Isyak
Gelas Ketujuh : Selepas Solat Terawih
Gelas Kelapan : Sebelum Tidur

Alhamdulillah.. Kalau kita semua boleh ikut jadual tu, cukuplah LAPAN gelas sehari.. Tak cukup air ni bahaya juga sebenarnya.. Apa kesannya? Banyak kot kalau nak cerita kat sini.. Try google, mesti jumpa punya.. Ulser mulut pun senang dapat.. Apa-apa pun, selamat mencuba semua ok! Untuk diri sendiri juga.. Insyaallah..
Read more ...