Kelab Blogger Ben Ashaari

Wednesday, 20 July 2016

Bergilir-Gilir Cuti Jaga Anak Demam

Assalamualaikum w.b.t.. Selepas 6 hari Adam tak pergi nursery sebab demam dan ulser mulut, hari ni Adam terpaksa kembali ke nursery.. Pada mulanya sepatutnya semalam Adam dah perlu ke nursery, tetapi bila tengok keadaan dia baru nak ok, baru nak mula minum susu botol semula, so semalam, Papa ambil cuti jaga.. Jumaat Sabtu takpe hujung minggu Mama jaga.. Ahad, Papa cuti, so Papa jaga.. Isnin, Mama pula EL.. Selasa, Papa ambil turn..

Macam tu la kalau kedua-dua parents bekerja.. Kena la bertolak ansur cuti untuk menjaga anak yang tak sihat.. Tak kan nak suruh Mama je cuti.. Dia pun kerja makan gaji kan.. Juga tak kan nak suruh Papa je cuti.. Papa pun ada kerja dan makan gaji juga.. Tapi alhamdulillah, lepas berbincang apa semua, kami mampu bergilir demi anak.. So semalam nampak better dari sebelum ni.. So hari pagi-pagi dah bangun ke nursery..

( Gambar ni Eraz snap masa malam pertama dia kena ulser dan merengek sebab tak dapat nak hisap susu.. Bawa ke ruang dia biasa main, tak menangis.. Tapi bersengkang mata juga.. Takpe, demi anak.. )

Sekarang ni sangat risau kalau kat nursery kot-kot ada jangkitan Penyakit Kaki, Tangan dan Mulut (HFMD) kan.. Sebab tu la nampak demam sikit je, terus hold tak pergi nursery bagi ulser tu ok dan tengok tanda-tanda di kaki tangan semua ok dulu.. Alhamdulillah setakat semalam, takde tanda-tanda apa-apa di kaki dan tangan dan ulser pun dah takde.. 

Ulser tu mainkan peranan kami tengok kesian giler kat Adam.. Dia biasa minum susu banyak, alih-alih ulser yang buat dia sakit bila nak masukkan puting botol susu dalam mulut.. Bila dah tak tahan sangat, baru la dia minum.. So kami terpaksa gunakan cawan untuk bagi dia minum susu.. Makan pun sama.. Adam yang jenis kuat makan, so bila ulser, memang dia tak nak..

Badan yang sado tu dah kurang sadonya sekarang.. Mana Mama Papa tak risau dan sedih kan.. Tanye kakak nursery tadi keadaan Adam macamana.. Alhamdulillah.. Dia hisap susu macam biasa dan tidur baik-baik.. So tak de la risau sangat.. Cuma harap, penyakit dan demam tu tak dapat balik..
Read more ...

Tuesday, 19 July 2016

Jom Beli Online Toner Cartridge di Apple Toner

Assalamualaikum w.b.t.. Ada satu benda nak cerita ni.. Bukan nya selalu Eraz nak promote website-website ni kan, tapi memang ada yang menarik untuk dikongsikan dengan korang.. Eraz ada jumpa website Appletoner ni yang jual semua keperluan printing domestic.. Faham kan.. Asasnya, mereka fokus aktiviti printing untuk keperluan harian.. Yang buat kan best nya, mereka fokus lebih pada compatible tonercartridges,.

Compatible tonertue ialah bila korang guna third party manufacturer nya ink cartridgesinstead daripada yang original.. Ini membuatkan harganya jauh lebih murah dan kualitinya pun sama saje selalunya.. High capacity printer cartridges biasanya boleh senang senang capai sampai setinggi RM500 tapi yang third party nya toner boleh jer dapat around lebih kurang RM200.. Tapi kalau masih nak yang original pun boleh.. Pastinya, laman web ni ada menawarkan banyak kepada apa yang korang perlukan untuk keperluan harian dengan hanya beberapa klik je..

Website diorang nampak kemas, practikal dan straightforward dan memang di design untuk menyenangkan customer macam kita untuk dapatkan apa yang kita nak tanpa perli peningkan kepala sangat.. Antara brand best yang ada macam HP, Xerox, Canon dan lain-lain..


Rekabentuk memang user friendly la orang kata.. Semua produk dah di susun dalam kategori masing--masing, so memang senang jer nak cari.. Fungsi button search pula, walaupun Eraz fikir macam basic je, tapi sangat mudah nak guna.. Hanya taip jenis printer cartridges punya brand and jenis atau siri no. dan website akan list kan option untuk kedua2 compatible toner dan yang original nya untuk kita pilih.

So far, apa yang Eraz dah baca untuk testimoni ink cartridges, quite puas hati gak la nampaknya.. Printing quality pun bagus.. Macam Appletoner nya slogan “Just Like Original”..


Dan walaupun website ni feature nya 3rd party punya produk berbanding original produk yang mereka jual, mereka juga ada menawarkan warranty selama satu tahun untuk semua produk mereka.. So agak senang hati gak la.. Tapi kena tahu yang compatible toners tu adalah printer ink cartridges yang designed and manufactured dari company yang bersesuaian yang device kita.. Maksudnya kesemuanya adalah barang baru, baik chip dan cartridge. Bukan recycled products yang di refilled or remade..
Read more ...

Sunday, 17 July 2016

Today - Mr. Mama

Assalamualaikum w.b.t.. Hari ni memang tak de plan apa-apa atau ke mana-mana sebab memang dah fokus untuk menjadi Mr. Mama dan jaga dua orang anak kesayanganku itu.. Adam Fitri yang tak berapa sihat sikit jadi lebih manja sejak semalam.. Mungkin sebab dapatkan suntikan untuk setahun baru ni ataupun Adam ada nak tumbuh gigi baru.. Kadang-kadang nampak air liur tu memang nak meleleh keluar.. Harap hari ni sihat walafiat supaya esok dapat ke nursery..


Ikutkan kalau Adam tak tdo atau Zara pun, memang tak dapat la nak bukak laptop untuk menulis entri.. Nanti kan dua-dua anak tu pun jadi blogger macam Papa dia.. Tak boleh cari makan dah Papa.. Dan entri ni pun tak dapat la nak karang panjang sebab risau Adam bangun.. Dia macam tidur tak berapa nak lena.. Tak selesa badan agaknya..
Read more ...

Friday, 15 July 2016

Pawagam di Kelantan Tidak Akan Menjadi Kenyataan ?

Assalamualaikum w.b.t.. Pawagam / Cinema di Kelantan Tidak Akan Menjadi Kenyataan? Inilah berita terbaru yang Eraz terbaca di Facebook yang dilinkkan kepada satu akhbar online Harakah.. Mengikut apa yang dibaca, nampaknya setakat ini, Menteri Besar Kelantan tidak menerima sebarang permohonan lagi untuk membuka pawagam di Kelantan.. Sebelum ini ada laporan yang Paragon Cinema akan dibuka di KB Mall Kota Bharu dan kalau ke KB Mall sekarang, semuanya dalam pembinaan.. So? Jadi atau tidak, tunggu je la nanti.. Berita penuh, korang boleh baca sini..




Read more ...

Dua Permata Hati | Zara & Adam

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah.. Tak sangka sekarang ni dah ada dua permata hati anugerah dari Allah.. Berkahwin pada tahun 2011, dapat Zara Faleesya pada tahun 2013 selepas isteri keguguran buat kali pertama selepas 2 bulan kahwin.. Rezeki anak kedua Allah berikan lagi pada tahun 2015 tanpa kami rancang dan sedar.. Tup-tup wife rasa macam sesuatu yang lain dari yang lain pada diri dia dan buat test, memang warna merah naik merah menyala.. Alhamdulillah..


Sekarang ni Adam dah berumur setahun.. Dah dapat berjalan.. Cepat dari kakak dia.. Zara dulu setahun 3 bulan baru dapat berjalan.. Adam yang memang terlebih aktif.. Al-maklum la anak lelaki.. Sebelum ni jaga anak perempuan kan.. Manja pun terlebih ni.. Badan pun sado.. Baru-baru ni satu malam, masa Mama dia dan Zara mandi, Eraz dan Adam duduk kat ruang tamu.. Sepatutnya si Papa ni tak boleh tidur, tapi disebabkan duduk dalam keadaan selesa dan letih bebenor kat office, tertidur atas karpet depan TV.. Sekali Adam yang turut sama penat agaknya, tak sedar pun yang di tertidur sama dengan kepala di perut Eraz..

Terlebih manja budak ni.. Tapi nasib baik juga dia tidur sebab kalau tidak, entah ke mana dia pergi.. Dia mungkin juga tertidur sebab bosan kot tak de kawan.. Sekali tertidur cara macam tu.. Sedar-sedar wife keluar dengan Zara tengok keadaan kami tu dan cepat-cepat kejut Eraz dan ambil Adam sebelum Adam sakit tengkok.. Ya la.. Badan kita besar kot dari dia.. Berbantalkan perut kita yang best tu, badan di atas karpet, tak ke boleh sakit kalau lama-lama.. So tidur lah Adam sampai ke pagi malam tu..


Zara Faleesya yang nak masuk 3 tahun hujung bulan ni alhamdulillah, berprogress yang sangat baik.. Dengan umur dia yang baru nak masuk 3 tahun, kami dapat rasanya yang dia memang patut masuk tadika dah tahun 2017 ni.. Rugi kalau dilepaskan peluang untuk berikan pendidikan normal.. So kami dah daftarkan dia di satu tadika di KB ni dan awal Januari nanti akan mula.. So pada hujung Julai ni, sempena birthday terakhir dia di nursery yang dia duduk sejak umur 3  bulan, wife decide nak buat satu majlis hari jadi..

Dah bincang dengan owner nursery dan mereka bersetuju.. Kami akan sediakan kek.. Insyaallah akan tempah kek Minion sebab Zara memang suka minion.. Lepas tu, nak sediakan la sikit goodies untuk anak-anak lain kat situ.. Alhamdulillah sepanjang Zara di situ, semua berjalan lancar.. Sehingga sekarang dia suka ke nursery sebab dah pandai berkawan dan ingat nama kawan-kawan.. Dengan sepupu sepapat pun dah boleh jadi geng kalau nak compare dengan dulu-dulu, kalau ke rumah atok nenek, mesti berkepit dengan Mama Papa je.. Alhamdulillah..

Cara bermain dua beradik ni? Ada kala serasi sangat bermain.. Ada kala, gaduh je keje.. Haha.. Tapi kalau main asing-asing, corak permainan tu memang nampak berbeza.. Kakak Zara lebih suka yang permainan anak-anak gadis.. Bear bear, patung dan sewaktu dengannya.. Adam pula nampak dia lebih suka main bola.. Kereta dan sewaktu dengannya juga.. Memang corak permainan tu berbeza.. Dah namanya pun lelaki dan perempuan kan.. 

Apa-apa pun, alhamdulillah.. Anak ketiga? Hehe.. Sabar dulu kot.. Tapi kalau rezeki, tak de masalah.. Semua yang diberikan oleh Allah itu ada sebabnya kan.. Wassalam..

Read more ...