Kelab Blogger Ben Ashaari

Friday, 17 March 2017

MAHALNYA ! Pisang Goreng 4 Keping = RM 2

Assalamualaikum w.b.t.. Rasa macam sesuatu lak tajuk entri kali ni.. Tapi itulah hakikatnya.. Baru ni Eraz singgah beli Pisang Goreng di tempat biasa tetapi sangat terkejut dengan harganya.. Pisang Goreng 4 Keping = RM 2.. Kita beli untuk staf office yang ada hanya 2, 3 orang hari tu.. Beli la kerepok lekor RM 2 dan Pisang Goreng RM 2.. Biasa dah cukup dah.. Dan mungkin tak habis.. Tapi yang berlaku hari tu memang buat kita terkejut..


Kenapa? Sebabnya biasanya memang suka singgah beli kat makcik ni dan sebelum memang sedap la.. Tapi kenapa la kali ni terkena lak macam ni.. RM 2 bersamaan 4 keping.. Masa order beritahu harga RM 2 keropok dan RM 2 pisang goreng.. So tengok dia letak kerepok dah pelik.. Kenapa sikit kan.. Lepas tu bilang dia letak pisang goreng, eh! 4 je.. Sebelum balik tu dan nak bayar, tanya sekali lagi, berapa harga ni makcik.. RM 4.. Errrmmmm.. Baiklah..

So mungkin hari tu pisang mahal kot.. Dan mungkin hari sebab makcik dan potong kecik-kecik pisang tu.. Dan mungkin hari bla bla bla.. Itulah yang difikirkan dalam kereta.. Hakikatnya zaman sekarang, banyak barang dah mahal.. Rasa macam berbeza sangat sangat sangat dari dulu.. Apa boleh buat.. Ini di zaman kita dewasa.. Kalau di zaman anak kita pulak dewasa, tak tahu la kan.. 

Read more ...

Wednesday, 15 March 2017

Cara Bagi Anak Berkelakuan Baik Di Kedai Makan

Assalamualaikum w.b.t.. Sekarang ni, kalau nak makan satu keluarga di luar, memang kami memerlukan sesuatu yang boleh buat anak rasa tenang sementara menunggu makanan siap dan sampai ke meja makan.. Kakak Zara dah ok sekarang.. Tapi adik Adam yang semakin membesar ni memang perlukan sesuatu.. Kalau tak, memang dia tak selesa menunggu lama.. Ya lah, budak kecil kan.. Mana boleh duduk diam lama-lama kecuali tidur..


Kalau sebelum INI Eraz pernah cerita berikan Galaxy Tab sementara nak nunggu makanan, kalau yang terbaru ni, Eraz terpaksa jalan sikit pergi beli buku mewarna dan crayon walaupun di rumah dah ada banyak.. Daripada bagi mereka pegang alat elektronik bercahaya, baiklah kita bagi buku kan.. Mata pun tak terjejas..

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan lepas makanan sampai, mereka dapat makan dengan tenang.. Dalam kepala, lepas ni ada tahu nak bawa apa-apa siap-siap.. For sure mereka berdua akan syok punya main.. Apa dia? Magic Book.. Korang boleh tengok videonya di sini..

Read more ...

Tuesday, 14 March 2017

Siti Nordiana - Terus Mencintai

Siti Nordiana - Terus Mencintai | Assalamualaikum w.b.t.. Nampaknya selepas menang Gegar Vaganza Musim Kedua yang lepas, Siti Nordiana cuba berubah arah genre muziknya dengan muncul dengan lagu Pesanan Teragung.. Tapi tak tahu mana silapnya, lagu tu meletop! Mungkin penerima peminatnya kurang suka kot muzik tu.. Tapi kalau dengar lagu Pesanan Teragung tu, memang best.. Ciptaan pun dari orang yang bukan calang-calang.. Lirik ke arah ketuhanan.. Mungkin bukan rezeki Nana., Tapi..

Siti Nordiana - Terus Mencintai

Tapi pada bulan Mac 2017 ni, Nana muncul dengan single terbaru iaitu Terus Mencintai.. Sekali dengar, memang dah tahu itu Nana.. Nana kembali dengan lagu sezamannya dulu dan dengan kali lain, dengan lagu 'leman' dia.. Kalau lagu ni jadi OST mana-mana drama, sure meletop.. Dan rasanya macam tak mustahil, lagu ni akan popular.. Memang mendayu-dayu kalau dengar.. Harapnya lagu ni dapat masuk AJL.. Tak sabar juga nak tengok Nana bersaing untuk dapatkan title vokal terbaik selepas menang di Gegar Vaganza sebelum ni..


Lagu Terus Mencintai ni hasil ciptaan Nana dan Nana katakan itu adalah kisah cinta nya sendiri.. Kira macam kisah lama la.. Selalunya kalau cipta lagu kisah sendiri ni, best.. Contoh Shila Amzah.. Siap menang AIM lagu.. Tapi untuk Nana, belum nampak lagi la sebab baru seminggu kot lancar.. Di youtube dah banyak video berserta lirik dan rata-rata komennya sangat bagus..

Siti Nordiana - Terus Mencintai

Pada yang masih belum dengar lagi, kat sini Eraz masukkan video dari Youtube ni.. So try la korang dengar.. Cuba komen apa pendapat korang.. Cool..

Read more ...

Sunday, 12 March 2017

Rayuan BR1M Dibuka Mulai 3 April - 31 Mei 2017

Rayuan BR1M Dibuka Mulai 3 April - 31 Mei 2017 | Assalamualaikum w.b.t.. Baru ni kecoh dalam media sosial pasal ramai giler yang tak berjaya dapatkan BR1M.. Mungkin ada yang mendapat keputusan yang tak memuaskan.. Ada juga yang mungkin salah faham.. So kepada yang masih berminat untuk membuat rayuan, Rayuan BR1M Akan Dibuka Mulai 3 April - 31 Mei 2017.. Boleh setkan reminder ok..

Berdasarkan alasan yang diberikan baru ni, mengikut apa yang Eraz baca, korang boleh la bawa bersama dokumen yang berkaitan contohnya Salinan SSM, Salinan Penyata Akaun Perniagaan, Salinan Penyata Gaji Pemohon / Pasangan / Tanggungan..

Rayuan boleh dibuat di Lembaga Hasil Dalam Neger (LHDN), Pusat Khidmat Hasil (PKH) dan Pusat Transformasi Bandar (UTC).. Lebih detail, korang boleh hubungi 1-800-88-2716..

 
Read more ...

Saturday, 11 March 2017

Anak-Anak Ber'Family Day', Bapak Kerja !

Assalamualaikum w.b.t.. Pejam celik pejam celik, dah masuk pertengan Bulan Mac 2017.. Ya Allah, masa sangat cepat berlalu.. Sekejap je.. Tanpa kita sedar.. Setuju tak? Adakah masa sekarang ni memang cepat atau kita yang banyak perkara perlu diselesaikan setiap hari? Renung-renungkan.. Berbalik kepada tajuk entri hari ni.. Anak-Anak Ber'Family Day', Bapak Kerja !.. Inilah yang terjadi kalau si bapa memang kena berkerja di hujung minggu.. Kerja hakiki ya.. Bukan part-time ke apa.. Si ibu dan family lain-lain pula bercuti pada hujung minggu..


Hari ni, anak-anak dan isteri join family day yang dianjurkan oleh tempat kerja Tok Ma Zara dan Adam.. Wife of course la join sebab budak-budak pergi kan.. Si Papa ni pula dalam hati nak sangat pergi tapi apa kan daya, apply cuti memang tak lepas.. So bergembira la anak-anak tanpa Papa di sisi.. Cewah.. Nasib baik dan Alhamdulilah sebab selain wife dan Tok Ma sepupu, tiga mak saudara mereka join dan sepupu mereka... Kira dah ramai juga la geng nya..

Bila la sampai masanya nak 'stop' kerja hujung minggu ni.. Doakanlah semoga Eraz murah rezeki untuk 'berhijrah' ke dunia yang baru.. Amin..

Read more ...