Sunday, 31 May 2020

Happy 5th Birthday Adam Fitri

Assalamualaikum w.b.t . Alhamdulillah , tanggal 28 Mei 2020 baru ni , usia Adam Fitri sudah mencecah 5 tahun . Syukur Ya Allah kerana berikan kesihatan yang baik kepada Adam dan membesar dengan baik sekali . Mohon doa kalian supaya Adam Fitri membesar dengan sihat walafiat serta menjadi anak soleh . Aamiin . 

Jika tahun lepas , kami sempat buat majlis hari jadi . Combine dengan kakaknya sekali , Zara Faleesya . Kira lagi meriah kan . Tapi tahun ni , kami sambut besederhana je la sebab sekarang ni musim PKP dan berbelanja pun kena la berhemah juga kan .

Tetapi untuk Adam , sebab tak de majlis yang ramai orang , jadi kami order kek special tahun ni . Masa order memang dah bayangkan dia happy lepas tengok . Sekali memang betul , memang dia teruja bila nampak dan tak sabar nak potong . Alhamdulillah . Sekali beli hadiah , memang tak sah la kalau tak bagi kat kakaknya sekali . 



Turning FIVE means you have become 5 times cuter , 5 timer smarter , 5 times taller , 5 timer sweeter and 5 timer cooler .

Alhamdulillah . Setiap anak ni memang ada sejarah dia tersendiri . Kalau siapa follow blog Eraz dulu-dulu , Adam ni asalnya ada kembar masa awal wife pregnant . Tapi tuhan tu maha adil . Kembarnya tak sempat berkembang dengan baik dan gugur di awal minggu lagi . Tapi sempat tengok masa 1st scan tu . Then bila pergi scan kali kedua , dah takde . 

Dan Adam juga hampir-hampir nak jadi anak Penang sebab wife nak bersalin awal . Sebelum pergi Penang atas urusan kerja , memang sudah pergi jumpa doktor untuk minta khidmat nasihat . Semua ok . Tetapi tibe-tibe hari terakhir tu dah mula rasa contruction . Tapi biasa-biasa je . Masa on the way balik tu baru yang sebenar tetapi pagi esoknya pergi check up , terus doktor kata dah ada bukaan . Itu Adam . Wassalam .
Read more ...

Friday, 29 May 2020

Happy 9 th Anniversary ! #FadliFify

Assalamualaikum w.b.t semua . Rasanya sejak menulis blog ni , ada la dalam 2 ke 3 posting berkaitan dengan Anniversary ni kot . Lepas tu hilang dari radar dari jadi blogger . Tapi hari ni nak sambung tulis la ikut mood . Haha . Domain pun dah renew . So, kita mulakan ok ! 

Alhamdulillah , pejam celik pejam celik , dah 9 tahun perkahwinan kami dan bergelar suami isteri . Dapt berkongsi semuanya bersama . Dari menyewa dan sekarang dan memiliki rumah sendiri . Dari berdua dan sekarang dan ber empat . Syukur Alhamdulillah . 


Susah senang dikongsi bersama dan doakan kami semoga kekal ke akhir hayat serta hingga ke Jannah ! Kali ni kena dalam musim PKP Covid 19 . So nak bawa keluar bercuti pun tak boleh . Nak bawa keluar makan-makan pun tak boleh . Jadi kita celebrate mana patut di rumah je la . 

Bersyukur pada Allah telah mengirimkanku jodoh sebaik dirinya . Semoga kebahagiaan dan keberkatan selalu mengiringi kami . Aamiin ya Rabbal 'alamii .

Thank you semua . Wassalam .
Read more ...

Friday, 15 May 2020

Bila Zara Faleesya Dah Jadi Pembaca Blog ERAZFADLI.COM

Bila Zara Faleesya Dah Jadi Pembaca Blog ERAZFADLI.COM | Assalamualaikum w.b.t . Tajuk tu buat Eraz terharu ok . Haha . Dulu masa aktif giler menulis di blog kesayangan ni , memang niat untuk jadi tatapan dan bacaan Zara dan Adam bila dah besar . Tak sangka perkara itu jadi satu kenyataan .

Zara Faleesya

Kenapa jadi satu kenyaataan ? Sebab dalam minggu ni , dia cuba SEARCH nama dia dalam GOOGLE dan jumpa gambar serta cerita dia dalam blog Papa dia . Korang rasa ? Subhanallah . Tak tahu nak kata apa . Sebenarnya Zara memang dah pandai membaca masa di tadikan . Tapi Eraz takde la tunjuk lagi blog tu . Tak sangka pula sekarang dia ter google ni . Terus dia baca dan tunjuk kat Eraz .

Eraz pun ada lagi , tibe-tibe lebih excited dan tunjuk pada dia posting dari awal dia dalam perut Mama lagi . Nampak dia terharu sangat bila baca . Ya Allah , tak tahu nak kata apa .

Disebabkan itulah , hari ni Eraz muncul dengan entri terbaru ni . Rase-rasenya perlu ni kembali ke blog . Errrmmmm . Nanti kalau Papa dah tak larat nak menulis kat sini , maybe Zara or Adam boleh sambung . Kan . Satu idea yang menarik .
Read more ...

Friday, 5 July 2019

Cara Tukar Tupperware Rosak Di Stokis

Assalamualaikum w.b.t . Memang jadi sejarah la semalam . First time kot rasanya Tupperware kat rumah tu rosak . Dua-dua penutup air kami yang warna biru tu rosak macam rapuh . Wife kata , sayang tengok bekas tu sebab masih elok tapi penutup rosak .

So dia cadangkan p tukar yang baru di stokis . Abam ya kan saje lah ! Tapi tak pernah p tukar so tak tahu prosedur la . Then kami semalam berdua pergi try and error .

SEBELUM

Senang je rupanya . Sebab first time , p la kaunter pertama dulu . Sekali staf tu kata , terus ke kaunter belakang tempat ambil barang order . Tanpa tanya no. ahli ke , apa ke . Disebabkan takde orang sangat , wife terus ke kaunter tu dan serahkan dua penutup tu pada staf yang ada .

Then dia tanpa tanya apa-apa sebab kami dah beritahu nak tukar . Dia check dan terus ke belakang . Bawa keluar yang baru . Serah pada kami dan kami balik . Haha . Walaupun dapat ganti warna putih dan merah , takde hal la . Janji boleh guna kan .

SELEPAS

Senang kan ? Haha . So korang , kalau ada Tupperware yang rosak , walk in ke stokis berdekatan ok . Terima kasih . Sekian sharing . Pastikan yang Original ok . Hehe .
Read more ...

Saturday, 22 June 2019

Pengalaman Pertama #ZaraAdam Buat CheckUp Gigi

Assalamualaikum w.b.t . Fuh ! Semangat nak mem'blog' tu memang menggunung orang kata . Kalau dulu , dia punya excited tu memang pelik bangat ! Tapi selepas beberapa tahun ni , bila komitmen dah bertambah , memang terlampau slow walaupun idea menulis tu ada . Bila tengok views yang hampir 3.5 Juta tu , rasa sayang sangat . Walaupun tak aktif menulis , abam still renew macam biasa domain ni setiap tahun . 

By the way hari ni nak citer pasal pengalaman pertama #ZaraAdam buat checkup Gigi . Sepatutnya seawal umur 4 tahun dah mula . Adam ok la tahun ni baru masuk 4 tahun tapi Zara dah 6 tahun . Tapi lebih baik bawa dari tak bawa langsung kan ? Hehe .


So sehari sebelum selepas bali dari tadika memang dah cerita pada Zara yang esok 'OFF' sekolah dan Mama Papa akan bawa pergi Pusat Pengajian Sains Pergigian USM di bahagian perkhidmatan untuk untuk checkUp . Mula-mula dia macam tak nak , tapi bila pujuk-pujuk , berjaya ! Yes !

Then terfikir , kenapa tak bawakkan sekali Adam kan . Lagi pun dah 4 tahun . Pujuk Adam pula dan nampaknya positif . Then Mamanya terus daftarkan kedua-dua sekali . Ok settle bab pujuk . Esoknya tak tahu la macamana . 



Esok paginya mereka bangun macam biasa dan ikut je kami ke tempat tujuan . Daftar , sebab awal pagi , terus dapat turn pertama dan kedua . Better Adam yang masuk dulu kan . Sekali bukan main senang dia naik atas kerusi tu dan baring serta nganga . Papa yang rasa lepas terharu . Huhu .



Zara tak payah cakap la , dia dah besar dan faham . So dia ok la . Nasib baik la juga suruh Adam dulu yang checkUp ! So , kisahnya berjalan dengan lancar . Lepas checkUP , bawa anak-anak makan serta pergi kedai mainan sebagai reward ! Hehe . 

Jadi kepada ibubapa diluar sana , jom la bawa anak-anak checkUp Gigi awal-awal sementara tak semua gigi anak tu dikategorikan terlewat . Kadang-kadang kita fikir , alamak , mesti anak menangis ni . Itu ini . Tapi keadaan sebenar , kita tak tahu kan . Hehe .

By the way , pada yang baca entri ni , sudilah kalau ada masa tinggal 1 komen sebagai tanda masih support . Boleh la abam mengarang lagi . Hehe .
Read more ...