Sunday, 9 February 2020

Permohonan eGtukar 2020 Dibuka Bermula 17 Februari 2020

Permohonan eGtukar 2020 Dibuka Bermula 17 Februari 2020 | Assalamualaikum w.b.t . Perkataan eGtukar ni memang ditunggu oleh semua guru di Malaysia . Bila dah buka dan isi borang , buka sekadar saje-saje tetapi dengan penuh harapan . Hanya mereka sahaja yang faham . Btw , Eraz ternampak iklan ni masa duk skrol facebook awal pagi tadi .

Entri yang dilink kan tu dari laman web pendidik2u . Korang boleh terus ke laman web berkenaan kalau nak baca full atau boleh baca quote di bawah ni ok ;

Kementerian Pendidikan Malaysia telah pun mengeluarkan makluman berkenaan info pertukaran guru bagi sesi Jun 2020 dan Januari 2021 di laman web egtukar. Berikut merupakan maklumat terkini berkenaan perkara ini . 
Pertukaran guru antara bahagian / negeri, antara daerah dan dalam daerah bagi tahun 2020 , kementerian pendidikan malaysia .
Adalah dimaklumkan permohonan pertukaran guru bagi tahun 2020 melalui modul e-gtukar akan dibuka mulai :
17 Februari 2020 hingga 17 Mac 2020 bagi sesi pertukaran Jun 2020 dan Januari 2021,
Pengemaskinian maklumat diri melalui sistem pengurusan sekolah (sps) modul pengurusan guru e-operasi adalah tanggungjawab pemohon sebelum 16 Februari 2020 .


Apa-apa pun , selamat mencuba pada semua guru dalam Permohonan Permohonan eGtukar 2020 ni ok . Insyaallah mungkin tahun 2020 ini milik korang . Amin .
Read more ...

Keputusan Anugerah Juara Lagu ( AJL ) 34

Keputusan Anugerah Juara Lagu ( AJL ) 34 Tahun 2020 | Assalamualaikum w.b.t . Walaupun AJL nya malam ni , tapi Eraz buat entri terus la pagi ni . Kalau nak tunggu malam ni , memang rasenya tak akan muncul la entri ni . Haha . Saje buat entri ni untuk utarakan pendapat sendiri . Apa yang sendiri nak dalam keputusan walaupun tak mahir dalam muzik . Hehe . 

Masa Separuh Akhir hari tu , memang banyak juga la frust . Banyak lagu favourite tak lepas . Tapi siapa la kita nak menidakkan keputusan juri profesional . Eraz ni netizen yang baik . Tak de la p komen itu ini . Haha . Sekadar baca dan bercakap sendiri je la . Tidak pun bercakap dengan wife . Itu je . 

Kalau tengok semula di Youtuber persembahan semua peserta Separuh Akhir , banyak yang logik juga kenapa lagu-lagu favourite tak lepas ke AJL akhir tu . Terutama komen Hijau Kertas tu . Punyalah semangat skrol carik untuk baca . Gitewww . Hah. Ok berbalik kepada AJL malam ni ok .


So Eraz tak payah la senaraikan semua peserta kan ? Kalau korang google , mesti banyak korang jumla dah list tu . Ke nak guna ? Errmmm . Ok la , supaya nampak entri ni cantik , Eraz senaraikan la juga untuk bacaan semua . Takde la siapa yang baca entri ni , tiba-tiba kena p google cari di entri orang lain pula kan . Ok ini dia peserta akhir malam ni :

  1. "Drama" - Drama Band
  2. "Sumpah" - Naim Daniel
  3. "Kisah Cinta Kita" - Hafiz Suip
  4. "Ku Bersuara" - Ernie Zakri
  5. "Anta Permana" - Bob Yusof (menggantikan Dato' Sri Siti Nurhaliza)
  6. "Bangun" - Aman RA
  7. "Ragaman" - Fairuz Misran (menggantikan Faizal Tahir)
  8. "Rampas" - Akim & The Majistret
  9. "Dinda" - Kugiran Masdo
  10. "Peneman" - Hazama & The Penglipurlara
  11. "Lembah Kesepian" - Haqiem Rusli
  12. "Sumpah" - Aina Abdul


Ok kalau korang , siapa korang pilih ? Mesti ada favourite kan ? Kalau tanya Eraz , nak sangat lagu Sumpah by Aina Abdul yang menang ! Kenapa ? Sebabnya kalau lagu ni best . Dan suara Aina pun power . Kalau Aina menang , mesti dia akan naik la lepas ni . Tengok la kalau tak percaya .


Tapi biasa la , inikan penjurian 'terbaik' , so memang malam ni juga la penentunya . Memang kalau tengokkan ramalan , banyak suara-suara mengeluarkan pendapat . Untuk Vokal Terbaik , memang lagi ramai yang tunggu . Aina , Ernie dan Hafiz antaranya yang disebut . Kalau Hafiz dapat , memang power la . Bekas juara kan . 

Anta Permana ? Ini lagi satu . Eraz ni membesar dengan Siti Nurhaliza ok . Walaupun DCT tak menyanyi sendiri lagu tu , ada letak harapan lagu tu sangkut Top 3 ! Lagu Siti kot . Hehe . Apa-apa pun , kita semua tunggu malam ni ok . Apa-apa boleh terjadi . Memang dah rekod awal-awal sebab tak sure boleh tengok live atau tidak wei . Biasa la kalau dah ada anak-anak ni . Lama tak cerita pasal Zara Adam dalam ni . Errrmmm . Wassalam .

Read more ...

Friday, 5 July 2019

(GAMBAR) Countdown Pelancaran Single SATUKAN RASA - SITI NORDIANA & KHAI BAHAR

(GAMBAR) Countdown Pelancaran Single SATUKAN RASA - SITI NORDIANA & KHAI BAHAR | Assalamualaikum w.b.t . Bagi siapa yang follow IG Khai Bahar , pasti akan perasan beberapa gambar Khai photoshoot dengan seorang wanita misteri . Bersama caption yang romatik juga .

Bermula dari '10 Hari Lagi' sehinggalah berlarutan ke '1 Hari Lagi' . Masa tu ramai yang berteka teki siapa tapi majoriti mereka dah dapat meneka tepat itu iailah Siti Nordiana . Akhinya tekaan mereka tepat dan Khai menunaikan janji bongkarkan siapa wanita itu .

Akhirnya pada Pelancaran Single SATUKAN RASA - SITI NORDIANA & KHAI BAHAR dilakukan dan seterusnya MV Official dilancarkan di Youtube . Sekejap je dah trending dan seterusnya mendaki selepas 24 jam , terus Trending #1 ! Tahniah .

Berita baik lagi untuk peminat Khai Bahar dan Siti Nordiana , dikatakan Siti Nordiana akan berlakon bersama Khai Bahar dalam satu drama arahan Michael Ang bulan depan . Kalau benar ini terjadi , memang gempak la . OST lagu confirm dah guna lagu Satukan Rasa kan . Tapau la award tahun depan . Haha . 

Siapa yang belum tengok MV Official , abam letak kat sini ok . Selamat menonton ! Road to 1M hari ni !















Read more ...

Cara Tukar Tupperware Rosak Di Stokis

Assalamualaikum w.b.t . Memang jadi sejarah la semalam . First time kot rasanya Tupperware kat rumah tu rosak . Dua-dua penutup air kami yang warna biru tu rosak macam rapuh . Wife kata , sayang tengok bekas tu sebab masih elok tapi penutup rosak .

So dia cadangkan p tukar yang baru di stokis . Abam ya kan saje lah ! Tapi tak pernah p tukar so tak tahu prosedur la . Then kami semalam berdua pergi try and error .

SEBELUM

Senang je rupanya . Sebab first time , p la kaunter pertama dulu . Sekali staf tu kata , terus ke kaunter belakang tempat ambil barang order . Tanpa tanya no. ahli ke , apa ke . Disebabkan takde orang sangat , wife terus ke kaunter tu dan serahkan dua penutup tu pada staf yang ada .

Then dia tanpa tanya apa-apa sebab kami dah beritahu nak tukar . Dia check dan terus ke belakang . Bawa keluar yang baru . Serah pada kami dan kami balik . Haha . Walaupun dapat ganti warna putih dan merah , takde hal la . Janji boleh guna kan .

SELEPAS

Senang kan ? Haha . So korang , kalau ada Tupperware yang rosak , walk in ke stokis berdekatan ok . Terima kasih . Sekian sharing . Pastikan yang Original ok . Hehe .
Read more ...

Saturday, 22 June 2019

Pengalaman Pertama #ZaraAdam Buat CheckUp Gigi

Assalamualaikum w.b.t . Fuh ! Semangat nak mem'blog' tu memang menggunung orang kata . Kalau dulu , dia punya excited tu memang pelik bangat ! Tapi selepas beberapa tahun ni , bila komitmen dah bertambah , memang terlampau slow walaupun idea menulis tu ada . Bila tengok views yang hampir 3.5 Juta tu , rasa sayang sangat . Walaupun tak aktif menulis , abam still renew macam biasa domain ni setiap tahun . 

By the way hari ni nak citer pasal pengalaman pertama #ZaraAdam buat checkup Gigi . Sepatutnya seawal umur 4 tahun dah mula . Adam ok la tahun ni baru masuk 4 tahun tapi Zara dah 6 tahun . Tapi lebih baik bawa dari tak bawa langsung kan ? Hehe .


So sehari sebelum selepas bali dari tadika memang dah cerita pada Zara yang esok 'OFF' sekolah dan Mama Papa akan bawa pergi Pusat Pengajian Sains Pergigian USM di bahagian perkhidmatan untuk untuk checkUp . Mula-mula dia macam tak nak , tapi bila pujuk-pujuk , berjaya ! Yes !

Then terfikir , kenapa tak bawakkan sekali Adam kan . Lagi pun dah 4 tahun . Pujuk Adam pula dan nampaknya positif . Then Mamanya terus daftarkan kedua-dua sekali . Ok settle bab pujuk . Esoknya tak tahu la macamana . 



Esok paginya mereka bangun macam biasa dan ikut je kami ke tempat tujuan . Daftar , sebab awal pagi , terus dapat turn pertama dan kedua . Better Adam yang masuk dulu kan . Sekali bukan main senang dia naik atas kerusi tu dan baring serta nganga . Papa yang rasa lepas terharu . Huhu .



Zara tak payah cakap la , dia dah besar dan faham . So dia ok la . Nasib baik la juga suruh Adam dulu yang checkUp ! So , kisahnya berjalan dengan lancar . Lepas checkUP , bawa anak-anak makan serta pergi kedai mainan sebagai reward ! Hehe . 

Jadi kepada ibubapa diluar sana , jom la bawa anak-anak checkUp Gigi awal-awal sementara tak semua gigi anak tu dikategorikan terlewat . Kadang-kadang kita fikir , alamak , mesti anak menangis ni . Itu ini . Tapi keadaan sebenar , kita tak tahu kan . Hehe .

By the way , pada yang baca entri ni , sudilah kalau ada masa tinggal 1 komen sebagai tanda masih support . Boleh la abam mengarang lagi . Hehe .
Read more ...