Kelab Blogger Ben Ashaari

Sunday, 1 January 2017

Hari Pertama Zara Faleesya Ke Tadika

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah seperti yang kami dari awal, bernula awal tahun 2017, Zara Faleesya akan masuk tadika di Kota Bharu ni.. Walaupun kalau ikutkan umur sebenar baru 3 tahun 5 bulan, tetapi dikira 4 tahun kan kalau sekolah.. Jadi Zara join kumpulan pelajar umur 4 tahun..

Yang lebih excited sediakan barang ialah Mama Papa dia.. Memang beli awal-awal lagi semuanya.. Antara baju-baju baru, sediakan baju kurung untuk aktiviti fardu ain sebelah petang, kain sembahyang baru sebab yang lama dah nak ketat dan singkat.. Semestinya satu lagi ialah beg sekolah.. Satu untuk Zara, satu untuk Adam..


Untuk alat tulis, uniform, baju sukan, buku-buku, semua dah masuk dalam yuran pendaftaran.. Alhamdulillah lepas survey-survey sebelum ni, kami jumpa yang menetapi apa yang kami nak.. Dengan bahasa pengantar Bahasa Inggeris, ada kelas fardu ain, diajar solat dan lain-lain..

So awal-awal ni bangun mandi apa semua, Zara ok je.. Sampai sana pun ok je.. Tapi bila ada sampai dua budak lelaki yang nangis-nangis, dia pun mula nak menangis.. Adoi.. Tapi lepas teacher pujuk, alhamdulillah ok lepas kami beredar.. Pihak tadika juga wujudkan group whatsapp untuk update semua aktiviti mereka sepanjang hari.. So dapat la info dari masa ke semasa..

Harapnya semua akan ok.. Pengalaman korang macamana hari ni??


Read more ...

Saturday, 31 December 2016

Subway di Kubang Kerian Kota Bharu Kelantan ?

Subway di Kubang Kerian Kota Bharu Kelantan ?
Subway di Kubang Kerian Kota Bharu Kelantan ?

Assalamualaikum w.b.t.. Baru-baru ni, rasanya dalam 26 Disember lepas, viral di Facebook katanya Subway (Sandwiches & Salads) akan buka cawangannya di bandar Kubang Kerian, Kota Bharu, Kelantan ni.. Semua info viral ni dari page Maafsebut di Facebook.. Kalau betul la apa yang admin mereka war-war kan, maka betul la kenyataan entri ni.. Kalau mereka main-main, Eraz minta maaf awal-awal ok.. Kalau belum Subway akan dibuka, ianya merupakan cawangan yang pertama di Kelantan setakat ni..

Eraz teruja nak buat entri ni sebab Eraz merupakan salah seorang yang suka terjah Subway ni kalau ke KL atau Penang.. Al-maklum la di Kelantan takde kan.. For sure kalau confirm buka, memang beratur panjang la di sini nanti.. Tambah-tambah bila baru buka kan.. Kawasan mana di Kubang Kerian tu memang tak dapat info apa-apa lagi.. 

Bandar Kubang Kerian ni memang menjadi-jadi sekarang.. Kalau kena memang masa waktu puncak, memang jammed dibuatnya.. Sekarang pun boleh tahan banyak kenderaan tambahan orang ramai masih lagi keluar membeli untuk melengkapkan barang sekolah anak-anak kan.. By the way, bila dengar Subway nak buka ni, teringat pada Tutti Frutti.. Kenapa?

Sebabnya, masa mula-mula Tutti Frutti dibuka di Kelantan dulu, memang ramai orang pergi.. Lepas satu, satu cawangan di buka.. Pertama sekali kalau tak silap di tempat berhampiran Taman Tengku Anis.. Lepas tu ada di Kubang Kerian dan kawasan Tesco.. Tapi nasib kurang menjadi, selepas pada tu, semua tutup satu persatu.. Mungkin ada saingan lain dan mungkin harga agak kurang berpatutan di sini..

Apa-apa pun berkaitan dengan Subway, harapnya ia menjadi kenyataan.. 

Read more ...

#THROWBACK | Happy Birthday to ERAZ FADLI

Assalamualaikum w.b.t.. I am so so sorry kepada pembaca erazfadli.com (jika ada) sebab untuk Disember 2016 ni memang tak dapat luang masa untuk update entri terkini seperti sediakala.. Tetapi dengan azam dan harapan baru untuk tahun 2017 ini, insyaallah blog erazfadli.com akan 'hidup ceria' seperti sebelum-sebelum ini.. So di 31 Disember ni, hari terakhir 2016, Eraz nak buat entri ringkas sempena tarikh 22 Disember yang lepas..

Alhamdulillah sekali lagi.. Tarikh 22 Disember muncul sekali lagi pada hari Khamis yang lepas.. Alhamdulillah.. 22.12.2016.. Masih lagi diberikan masa dan peluang dari Allah untuk hidup di muka bumi ini.. Dalam pada family, kawan-kawan duk wish Selamat Hari Lahir, samada melalui whatsapp mahupun media sosial.. Happy Birthday ya ke TIGA PULUH TIGA !! 33 dah.. Memang kena percaya.. Umur hanya angka kan, yang penting hati.. Haha.. So mesti ramai yang telah tahu Eraz ni dah masuk pangkat abang atau uncle ya.. Uncle? Errrmmmmm..

Tahun ni dapat suprise yang memang mengejutkan dari wife.. Nak tahu? Insyaallah Eraz cerita untuk entri seterusnya ok.. 

Salah satu ucapan Happy Birthday dari Osaka Jepun
Read more ...

Tuesday, 13 December 2016

Isu Penukaran Kad ATM

Assalamualaikum w.b.t.. Kalau bercakap hal tukar kad atm baru di bank sekarang ni, boleh kata orang akan member jawapan yang sama je.. Orang ramai giler.. Kena tunggu berjam-jam.. Itu ok, ini tak ok.. Semua hal la ada.. Betul tak? Kalau tak diri sendiri yang alami, mesti ahli keluarga atau kawan-kawan yang alami.. Lain bank, lain caranya.. Kalau sama bank pun, kalau berlainan cawangan, lain caranya juga untuk urusan pertukaran kad atm baru ni..


Pertama sekali memang nak ucap tahniah kepada Maybank sebab adakan cara pertukaran kad secara online.. Ada yang berbayar, ada yang tak kan.. Yang berbayar tu semestinya ada request la kan macam contoh nak guna gambar sendiri.. Kalau tukar biasa, free je kan.. Tak kisah la ambil masa sikit untuk dapat, janji tak perlu bersesak di bank dan ambil masa yang lama.. Kiosk pun mereka perkenalkan lepas tu kan.. Walaupun ada la dengar juga ada beberapa masalah, tapi tak pe la, at least ada kemudahan yang memudahkan pelanggan..

Gambar di atas tu Eraz snap di CIMB.. Itu di CIMB cawangan Wakaf Che Yeh Kelantan.. Eraz pernah ke CIMB cawangan KuBang Kerian, walaupun ramai orang, tetapi sedikit sistematik sebab mereka berikan no. giliran dan kita boleh agak no. giliran kita tu lambat lagi atau tak lama dah.. So kalau lambat giler lagi, boleh la buat kerja lain dulu kan.. Tapi berbeza di cawangan Wakaf Che Yeh.. Mereka tak menggunakan no. giliran.. Isi form dan submit di meja staf yang incharge..

Satu staf sahaja yang uruskan dan memanggil nama secara manual juga.. Ada yang datang pada pukul 9.30 pagi lagi tak dapat ke mana kerana risau nama terlepas dan tak boleh nak agak adakah nama dia akan dipanggil dalam masa terdekat.. Pelik kan sistem mereka.. At least, kalau no. beratus pun, kalau kita tahu no. kita lambat lagi, boleh la minum-minum dulu ke atau buat la apa-apa..

Ini lihatlah hasilnya, pelanggan berdiri disekeliling meja staf berkenaan sampai menunggu nama.. Kalau berdiri sampai 3 jam pun, 3 jam la jawabnya.. Hehe..

Yes, memang mungkin salah pelanggan sebab membuat keputusan nak tukar kad tu last minute.. Tapi kalau sistem tu sistematik, ok je rasanya.. Apa-apa pun, lepas ni, kalau berlaku macam ni lagi, mungkin boleh elakkan kejadian last minute dan memilih bank yang menggunakan cara sistematik..

BTW, kalau boleh pihak bank elakkan berlaku tidak adil.. Contohnya kalau ada kawan yang pergi nak tukar kad, buatkan dulu walaupun dia baru datang.. Itu tidak adil.. Ada kes, kawan datang, staf di kaunter tolong buatkan walaupun sebenarnya bukan tugas dia.. Kalau nak tolong, tolong la yang lain juga yang mana mereka dah berdiri selama berjam-jam.. Orang kurang upaya, orang tua, wanita mengandung, berilah laluan istimewa.. 

#Sekadar pandangan
Read more ...

Tuesday, 29 November 2016

#THROWBACK 04.11.2016 | Warded di KPJ Perdana Specialist Hospital Kerana Chickenpox

Assalamualaikum w.b.t.. Tak sure korang dah baca belum entri SEMALAM, so ini adalah sambungannya.. Jarang sekali kita dengar orang kena Chickenpox masuk wad kan.. Tapi ini yang berlaku pada Eraz.. Hari ketiga Chickenpox, terpaksa ke bahagian Emergency KPJ Perdana Specialist Hospital, Kota Bharu kerana tak tahu sakit perut gastrik.. Chickenpox dah sampai dalam mulut, tak boleh nak makan langsung.. Disebabkan tak boleh nak tahan, terus wife drive bawa ke hospital.. Sampai sana, tunggu turn sekejap, terus doktor check dan demam sudah mencecah 39.7 dan menggigil..


Terus doktor minta dimasukkan ke wad dan masukkan air 4 botol sehari.. Masa tu diri sendiri dah redha dengan apa yang berlaku.. Memang dah tak tahan dah.. Doktor juga terus masukkan ubat gastrik dan alhamdulillah, gastrik semakin baik dan baik.. Tapi still tak boleh makan sebab nya dalam mulut ada Chickenpox dan ulser serta sakit tu dah rasa macam tekak..

Dalam mulut rasa macam ada sampah.. Padahal semua tu disebabkan oleh Chickenpox.. Setiap pagi paksa diri gosok gigi walaupun tak digalakkan oleh doktor.. Tahan je demi keselesaan.. Ada tambahan ubat spray untuk ulser dan ubat matikan kulat yang ada.. Antiobiotik juga diberikan serta vitamin.. Ubat Anti Viral untuk Chickenpox pun ada.. Macam-macam ubat dapat.. Vitamin pun ada.. Redha je la..

Wife yang setiap malan teman di hospital.. Malam pertama, Ma ada sekali.. Anak-anak alhamdulillah ok bersama keluarga ibu mertua dan setiap sebelah petang, mereka datang ke hospital melawat Papa walaupun takut tengok muka bapak sendiri.. Serius memang tak de rupa Eraz dah masa tu.. Muka bengkak sebab Chickenpox.. Sabar je la.. 

Suhu badan sentiasa tinggi sehingga malam hari Ahad.. Isnin pagi baru tak demam.. Kuat betul penangan Chickenpox ni.. Dah la menyerang lebih di bahagian badan atas, muka dan kepala.. Selama dua hari hp mati tak berbateri.. Selama dua ke tiga juga Eraz tak tengok cermin.. Haha..

Last masuk wad umur 12 tahun sebab appendicitis, so sekarang selepas 11 tahun, baru la masuk wad semula.. Bila demam dah ok, tinggal saje lah Chickenpox di muka, kepala dan badan.. So terus minta keluar wad.. Alhamdulillah, Isnin, 14.11.2016 dah boleh keluar wad.. Terus sambung MC di rumah sampailah 22.11.2016.. Lama kan.. Itu pun masuk kerjap pada 23.11.2016, semua orang tengok pelik je..

Sebabnya biasa muka bersih je, tapi kali ni penuh kena kesan Chickenpox yang tak hilang.. Muka nampak suram dan kotor je.. Kulit muka menjadi sensitif.. Sekarang dalam proses perlahan-lahan parut tu hilang.. Mungkin akan mengambil masa sebulan tu.. So dalam tempoh itu juga la, di blog, media sosial takde gambar Eraz selfie.. Haha..
Read more ...