Kelab Blogger Ben Ashaari

Sunday, 26 February 2017

Mampukah Kita Jadi Suami Seperti Rasulullah S.A.W Ajar ?

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah.. Semangat menulis tu datang kembali selepas merundum jatuh tahun lepas.. Sangat sangat kecewa dengan diri sendiri tapi setiap hari walaupun tanpa tulisan, memang bermain dalam kepala untuk tulis entri baru.. Idea ada, masa yang mencemburui orang kata.. Alasan lain? Banyak sebenarnya.. Tapi disebabkan minat untuk menulis dan ber'title' blogger yang tegar tu, memang setiap hari nak bangkit..

Alhamdulillah bermula Februari 2017 ni, Eraz muncul kembali dengan cara tulisan yang sama.. Berbekalkan title blogger personal, parenting dan lifestlye, akan muncullah entri yang Eraz rasa perlu ditulis dan dibaca oleh semua pembaca.. Walaupun pun ada pembaca lain yang tak aktif dah, insyaallah harapnya akan muncul pembaca-pembaca baru yang lain.. 

Entri ni Eraz rasa nak sangat share kerana rasanya macam berguna kepada semua.. Ianya sesuai dengan lelaki yang akan berkahwin mahupun yang sudah berkahwin.. So silalah baca.. Fikir dan tanya hati, adakah kita mampu menjadi seorang suami yang mengikut ajaran Rasulullah S.A.W atau tidak.. Di sini ada empat gambar bersama caption yang senang difaham.. Semoga berguna kepada semua.. Insyaallah..




Read more ...

Saturday, 25 February 2017

Kenapa aku pilih TYZARA

Kenapa aku pilih TYZARA | Assalamualaikum w.b.t.. Sejujurnya setiap kali sapu lantai, samada wife atau Eraz sendiri yang sapu, memang rambut salah satunya 'aset' utama yang masuk dalam bakul sampah.. Merata-rata pula tu.. Di sikat memang tak payah cakap la.. Kami suami isteri memang ada pernah tukar banyak jenis syampoo.. Tapi nampaknya macam kurang menjadi je.. Wife pernah bagitau, rambut gugur lepas bersalin semakin menjadi-jadi.. Terpaksa la fikir alternatif mencari cara rawat rambut gugur.. Memang semua wanita bersalin alami masalah yang sama ke? Itu satu masalah rambut kan.. 

Rambut gugur memang menjadi masalah utama untuk ramai rakyat Malaysia amnya dan juga rakan-rakan sekeliling khususnya.. Jenis rambut yang bermasalah ni banyak kan.. Contohnya rambut gugur yang tak terkawal, rambut rosak / bercabang, gatal kulit kepala dan kelemumur, berminyak, kering, rambut yang tidak sihat dan paling tak best lagi ialah berbau.. Tidak!!! Korang semua gunakan shampoo apa untuk halang semua ni???

Eraz sebagai blogger dan suka blogwalking ke blog-blog, terjumpa satu entri menarik bertajuk, Rambut Gugur? Guna Tyzara Je by MamaKembarTiga… Sejujurnya perkataan Tyzara tu memang kali pertama dengar masa tu.. Sebab memang ada masalah rambut gugur, jadi baca dari A sampai Z.. Apa yang lekat dalam kepala ialah jangan terkejut kalau masa guna tu macam tak de buih sangat dan kulit kepala terasa sejuk dan nyaman, rasa ringan.. Hehe.. 

Kredit Gambar : Qaseh

Kenapa pilih TYZARA? Sebabnya, dengan apa testimoni yang dipaparkan juga bahan-bahan yang terkandung, Tyzara insyaallah dapat bantu selesaikan masalah rambut ni Eraz dan isteri nanti dan juga masalah-masalah rambut rakan-rakan yang lain macam rambut gugur yang tak terkawal, rambut rosak / bercabang, gatal kulit kepala dan kelemumur, berminyak, kering, rambut yang tidak sihat dan berbau.

Tyzara adalah jenama bagi Shampoo Rawat Rambut yang lebih dikenali sebagai shampoo soya.. Bila sebut soya, semua orang tahu la kan.. Tyzara menggunakan bahan yang berkualiti tinggi, PROTEIN SOY.. Ia dihasilkan daripada kacang non-GMO (iaitu kacang yang tidak diubahsuai secara genetik) dan ia diperbuat daripada kacang soya asli.. Di mana protein soy ini memberi tenaga pada rambut kita..

Selain daripada itu, ada juga PANAX GINSENG ROOT EXTRACT yang mana boleh menguatkan akar rambut dan memberikan kesuburan kulit kepala untuk memberi ruang anak rambut baru untuk tumbuh.. Dan juga MAJUS ROOT EXTRACT untuk memberikan vitamin pada akar rambut dan menyahkan kotoran kulit kepala.. Bagus kan..

Tak sabar dah ni nak guna Tyzara Shampoo.. Kita dah tanya serba sedikit pada Tyzara Shampoo ni dengan agent mereka.. Katanya nak kesan berganda, boleh gunakan Serum Tyzara juga.. Harga pun dapat pakej tu.. Lagi-lagi kalau masa promosi, lagi la berbaloi beli.. Hehe..


By the way, korang yang lain juga boleh dapatkan info tentang Tyzara ni melalui platform di bawah :

Hotline : 019-5767697

Dalam masa yang sama, jemput juga join contest ini..

Kenapa aku pilih TYZARA
Kenapa aku pilih TYZARA 
Read more ...

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa | Assalamualaikum w.b.t.. Semalam ada bercakap dengan dua orang staf kat office ni.. Katanya dia terpaksa belajar menggunakan Sempoa sebab anak sulung mereka yang baru masuk Darjah 1 tanya macamana nak guna.. Haha.. Gelabah juga la kan bila anak minta ajar.. Ya la, zaman kita dulu, rasanya tak semua guru atau sekolah pakai Sempoa.. Jadi macamana nak ajar anak buat homework, kalau kita sendiri tak pandai guna.. Hehe.. 

Salah seorang staf tu siap download apps lagi sebab nak belajar.. Yes, idea yang bijak.. Kalau masa tu nak keluar pergi beli Sempoa pun tak jadi juga sebab kena belajar dulu.. Salah satu cara lagi, boleh try cari kat Youtube.. Insyaallah jumpa.. By the way, entri hari ni Eraz jadi Sempoa sebagai tajuk.. Gunakan gambar bila cepat faham.. Tapi ini basic.. Untuk lanjutan, kena google lagi la.. Tapi search video kat Youtube..

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa
  
Cara Menggunakan Sempoa

Senangkan nampaknya.. Tapi itu baru 'mengenal nombor' ya.. Untuk tambah, tolak, darab, bahagi, korang kena cari tempat lain la.. Insyaallah kalau ada jumpa di mana-mana, Eraz akan 'tepek' di sini.. Eraz sendiri pun nak belajar ni walaupun anak sulung baru 4 tahun.. Hehe.. Math memang favourite dan ada kelebihan sikit, tapi Sempoa memang tak belajar dulu.. Zaman Eraz dulu, budak Chinese je kot belajar.. Sekolah Kebangsaan tak belajar sangat.. Selamat mencuba.. Walaupun tak tahu menggunakan Sempoa, korang jangan pula tak ajar anak tu.. Kecewa nanti anak.. Peace no war..

Read more ...

Friday, 24 February 2017

Ada Orang Terengganu Atau Kelantan Kat Sini?

Assalamualaikum w.b.t.. Entri ni sangat sesuai dibaca oleh orang Terengganu atau Kelantan dan juga secara amnya kepada semua rakyat Malaysia lah sebab masing-masing ada pendapat kan.. Alkisahnya, awal pagi ni ada terbaca di Facebook Saudara Adha kita pada identiti dan jati diri di antara orang Terengganu dengan orang Kelantan apabila mereka berkahwin dengan orang luar.. Apa kaitannya? 


Malam ini saya nak kupas sedikit mengenai identiti dan jati diri di antara orang Terengganu dengan orang Kelantan apabila mereka berkahwin dengan orang luar. Orang Terengganu apabila mereka berkahwin dengan orang sama negeri, walaupun tinggal di luar, mereka tetap akan kekal jati diri dan masih bertutur dialek Terengganu. Tapi bila orang Terengganu berkahwin dengan orang luar Terengganu (kecuali Kelantan) dan mereka tinggal di luar, hampir majoriti akan hilang jati diri dan biasanya mereka sudah tidak boleh bertutur dialek Terengganu apabila pulang ke kampung..

Berbeza dengan orang Kelantan yang berkahwin dengan orang luar, mereka akan kekal dengan jati diri dan tidak lupa untuk bertutur dialek Kelantan walaupun sudah berpuluh tahun berada di luar. Ini berdasarkan pengalaman dan pemerhatian saya di kalangan ahli keluarga dan rakan-rakan orang Terengganu / Kelantan yang berkahwin dengan orang luar. Mungkin anda ada pandangan kenapa mereka jadi begitu?

Kredit : Facebook Mohd Adha

So apa pendapat korang terutama orang Terengganu atau Kelantan? Korang ada pengalaman masing-masing ke? Eraz boleh cerita sikit sebagai orang Kelantan.. Setakat ni rasanya memang betul kenyataan di atas tu tentang orang Kelantan.. Kalau bukan 100% pun, mesti % tu banyak la.. Hehe.. Contoh abang kepada Eraz sendiri yang berkahwin dengan orang Subang Jaya.. Di sana memang mereka bercakap KL la.. Tapi bila balik kampung, slang or dialek tu memang kekal Kelantan.. Dah lama kot mereka tinggal kat sana.. Dan dah ada rumah dah.. 

Majoriti kawan pun sama.. Masih kekal dengan dialek Kelantan.. Macam Eraz bagitau tadi, bukan 100% la.. Kes kawan-kawan tu kalau tersasul pun, sikit-sikit je la kan.. Tapi still berbahasa Kelantan.. Untuk orang Terengganu, Eraz tak sure.. Ada orang Terengganu boleh komen? Hehe.. 
Read more ...

Thursday, 23 February 2017

Cara Memohon Kad Debit-i Diskaun Siswa 1 Malaysia (KADS1M DEBIT-i)

Cara Memohon Kad Debit-i Diskaun Siswa 1 Malaysia (KADS1M DEBIT-i) | Assalamualaikum w.b.t.. Mesti berita pasal Kad Debit-i Diskaun Siswa 1 Malaysia ni dah tersebar luas kan.. Terutama sekali di whatsapp.. So korang sebagai pelajar IPTA dan IPTS dah mula isi ke? Ke ada yang masih belum dapat apa-apa berita lagi? 

Secara detailnya Eraz tak mampu la nak cerita penuh.. Boleh refer pihak IPT masing-masing.. Tapi perkara penting untuk tujuan pengisian, boleh refer gambar-gambar di bawah ni.. Diharapkan dapat membantu korang untuk mengisi borang permohonan Kad Debit-i Diskaun Siswa 1 Malaysia (KADS1M DEBIT-i) ni.. Eraz dah tak layak dah sebab dah konvo baru ni untuk program Master.. Huhu.. 

PROSES PERMOHONAN 
(Klik gambar untuk besarkan)


Kelayakan dan Kaedah Permohonan 
(Klik gambar untuk besarkan)


Dokumen Yang Diperlukan Semasa Pengambilan Kad 
(Klik gambar untuk besarkan)


Cara Memohon di Laman Web Bank Rakyat
(Klik gambar untuk besarkan)


Cara Memohon di Laman Web Bank Rakyat
(Klik gambar untuk besarkan)


POSTER Kad Debit-i Diskaun Siswa 1 Malaysia (KADS1M DEBIT-i)
(Klik untuk besarkan)

Read more ...