Kelab Blogger Ben Ashaari

Monday, 16 October 2017

Pendedahan Awal Anak-Anak Kepada Persembahan Pentas

Assalamualaikum w.b.t.. Sedia maklum kalau di Kelantan ni, jarang sekali ada persembahan pentas macam di KL.. So pendedahan kepada anak-anak pun kurang la.. Kita yang dah tua ni, tak kisah la sangat.. Tapi bagi Eraz, untuk anak-anak yang sedang membesar ni penting.. Dan kebetulan wife dapat tahu ada satu pertandingan ala-ala teater antara staf USM Kubang Kerian.. Then kami plan untuk masa anak ke sana.. Event tu malam.. Mampu kah bertahan sampai ke akhir atau sekejap je.. Haha..

Kenapa fikir macam tu? Sebabnya Adam memang budak yang aktif.. Memang tak duduk diam.. Malam pula tu kan.. Tapi.. Alhamdulillah.. Memang Zara dan Adam dua-dua memang diam je tengok persembahan.. Zara memang maintain tengok sampai habis.. Adam pula sekerat jalan, tidur dalam riba.. Tak pe la. at least takde yang mengamuk nak balik kan.. Tak sangka juga mereka 'seronok' tengok persembahan tu..


Disebabkan persembahan tu tamat lewat sikit, so esoknya dua-dua tak pergi tadika dan taska.. Kasi rehat di rumah sahaja.. Risau juga kalau Zara ke tadika, mengantuk dalam kelas kan.. So lepas ni, kalau ada lagi persembahan macam ni atau mungkin persembahan pentas bercorak lain pula, kena bawa lagi.. Hanya untuk memberi pendedahan awal kepada mereka..

Read more ...

Tuesday, 10 October 2017

Peserta Gegar Vaganza 4 (2017)

Peserta Gegar Vaganza 4 (2017) | Assalamualaikum w.b.t.. Petang ni kita buat entri pasal pengumuman Peserta Gegar Vaganza 4 (2017).. Nampaknya Astro dah umumkan secara rasmi.. Ya la, program AF Megastar pun dah nak habis kan.. So boleh la mereka promote Gegar Vaganza 4 (2017) pula kan.. Kalau tengokkan senarainya, memang ada yang vokal sangat meletop la.. Siapa tersenarai? Tengok di bawah ni :


Peserta Gegar Vaganza 4 (2017)

(1) Liza Hanim

Memang terbaik la.. Kita tahu kehebatan vokal dia.. Harap smooth la bagi dia dalam pemilihan lagu

(2) Aishah

Dengar la lagu kelunakan suara Aishah di GV4

(3) Elyana

Haha.. Lama tak muncul artis berkaki ayam ni

(4) Syura

Kawan Siti Nordiana ni.. Pun suara best.. 

(5) Haida

Tak familiar dengan nama ni..

(6) Raja Azura

Kak Engku.. Haha.. Tiba-tiba join sekali.. 

(7) Ferhad

Pun best

(8) Hazami

Suara lemak merdu juga ni..

(9) Aqasha

Errrmmm... Ok la juga..

(10) Tia Jinbara

Wakil rock!

(11) Lan Kristal

Kawan si Siti Nordiana juga ni..

(12) Firman (Indonesia)

Ini lagi la tak kenal..

So siapa pilihan korang? Dan pengacara GV4 ni siapa? Setakat ni belum diumumkan lagi.. Harapnya masih dikekalkan Nabil Ahmad dan Jihan Muse walaupun tengah pregnant.. Haha..
Read more ...

Wednesday, 4 October 2017

The Koppi | Rasa Kopi Sebenar

Assalamualaikum w.b.t.. Siapa peminat Kopi kat sini? Peminat biasa ke, peminat tegar? Haaa.. Hari ni Eraz nak share dengan korang ada brand kopi yang boleh buat korang rasa bagaimana rasa kopi yang sebenar.. Kalau orang tu peminat Kopi, memang mereka boleh tahu la mana kopi yang best, mana yang tak best kan.. Eraz ni, kalau tengok warna hitam tu cun, dan rasa manis tu cukup, memang wow dah.. Haha.. So hari ni, Eraz nak share dengan korang semua padal THE KOPPI ! Menarik ok.. Sila baca.. Haha..


Sebagai permulaan, The Koppi ni merupakan Kopi Organik.. So bila dah namanya kopi organik ni memang pilihan yang bijak la kan.. Eraz sendiri memang seorang yang elak dari menggunakan bahan-bahan 3 in 1.. Wife pun memang tak suka guna 3 in 1.. Bukan apa, memang tak pasti apa kesannya menggunakan 3 in 1.. Tapi pada Eraz dan wife, better mengelak dari mengubati kan.. 

Alhamdulillah, bila dikenalkan dengan The Koppi, memang Eraz excited nak cuba.. Dapat je The Koppi, terus cuba.. Masa tu tak tahu lagi dalam Sachets atau serbuk yang biasa.. Bila dah buka parcel yang dapat, baru dapat tahu.. Walaupun pun bukan dalam Sachets, memang tak rasa give up, terus juga teruja nak cuba.. So terus kacau kopi tu bagi sebati dengan gula secukup rasa..  Dan....

Dan terus bau tu naik.. Bau kopi sebenar.. Alahai.. Dengan warna hitamnya, memang fuh!! Dari segi rasa, memang berbeza dari yang lain.. Inikan kopi organik.. Segi rasa, korang kena la pandai buat campuran kopi, air dan gula ya.. Baru la rasa tu betul.. Kalau terlebih kopi, memang la pahit.. Kalau kurang kopi, terlebih gula, lain la rasanya.. Haha.. Klu korang masukkan kopi secukupnya untuk secawan, masukkan air dan gula secukupnya, memang wow la!!!

Kelebihan The Koppi

  • Dihasilkan secara eklusif serta organik
  • Dipetik segar satu persatu dengan tangan 
  • Keluaran yang terhad setiap batch 
  • Kualiti sentuhan tersendiri atau artisan 
  • Handroasted atau di panggang sendiri 
  • Rasa yang unik, betul-betul rasa kopi yang sebenar 
  • Bebas bahan kimia dan bahan tambahan seperti marjerin , gula , garam , bijan , gandum , arang dan tempurung kelapa
  • Rendah kandungan kafein , tidak menyebabkan sakit perut , sakit kepala , migrain , mual , lesu badan atau yang alah kafein
  • Bebas bau kopi dalam urine , ia di proses sendiri bukan OEM
  • Menjadi milkbooster ibu-ibu dan banyak lagi kelebihan The Koppi ni 

Bagaimana Proses The Koppi Di Lakukan ?


Eraz pun baru tahu ni.. Jadi jom sama-sama kita tambah ilmu ok.. Kenal tak itu pokok apa? Itulah pokok kopi.. kebun kopi The Koppi ni terletak di Perak.. Mereka mengamalkan perladangan sihat, bebas penggunaan sebarang racun dan bahan kimia, caranya kulit buah kopi di kopek dan di recycle balik kemudian di tabur pada pangkal pokok kopi agar ia di kompos menjadi baja.. The Koppi juga menggunakan baja yang di buat sendiri dengan menggunakan kacang soya, gula merah dan sejenis garam kemudian di peram selama 2 minggu.. Alhamdulillah.. Yakin minum The Koppi.. 


Ini pula buah kopi.. Eraz juga baru nak kenal buah kopi ni sebenarnya.. Info tepat yang Eraz dapat, The Koppi menggunakan dua jenis baka kopi iaitu Robusta dan Liberica..


Dan ini pula bunga kopi..

Kredit : Klik > Sumber Gambar & Info


Bagaimana kopi di hasilkan :

  • Mula-mula wajiblah memetik buah-buah kopi dahulu untuk proses pengasingan kulit 
  • Buah - buah kopi ni akan di pecahkan dengan menggunakan mesin Pulper 
  • ''Fermentation Process'' apakah itu ? haa selepas buah kopi selesai di pecahkan dan diasingkan kulit dan buah , ini adalah proses merendamkan biji kopi yang telah di kopek kulitnya dan ia mengambil masa 3 hari bagi betul hilang selaput yang rasanya manis tu , dan air selalu akan di tukar.
  • Bila dah selesai proses fermentation , biji kopi akan di keringkan , kaedah pengeringan yang paling cepat di lakukan dengan menjemur biji kopi di dalam bekas aluminium atau talam besi dan mengambil masa dalam 4-7 hari pula .. fuhh rumit jugak yee 
  • Dalam gambar boleh di lihat biji kopi yang sudah bersih di rendam 
  • Gambar dalam no 6 adalah biji kopi yang dah benar-benar kering.
  • Seterusnya , biji kopi yang dah betul - betul kering di tumbuk sebab masih ada tempurung , so bila tempurung dah pecah kena asingkan pulak tempurung tu dengan cara manual .. wehh agak leceh jugak rupanya .. huhu 
  • Bila dah selesai di asingkan , biji kopi tersebut akan di panggang dengan mesin khas .. cara memanggang adalah menggunakan pemanggang yang mempunyai fungsi angin panas / hot blower , alah macam guna hair dryer tu .. bukannya di panggang atas api tau , selesai di panggang , biji kopi akan di simpan selama 3 hari untuk mendapatkan aroma kopi (proses Degasses ) kiranya bagi minyak-minyak kopi keluar , selepas itu baru lah ianya di kisar halus ~


So macamana yang info yang Eraz share hari ni? Terima kasih The Koppi sebab hasilnya kopi yang bagus ni.. Eraz memang tak segan nak share pasal benda elok ni kan.. Cuma lepas ni harap The Koppi dapat buat dalam bentuk Sachets pula.. Lagi mudah.. Kita leh tambah gula or susu je lepas tu.. Tak perlu tapis.. Hehe..

Untuk maklumat yang lebih lengkap, korang boleh layari media sosial di bawah dan whatsapp no. di bawah ok!

Instagram: @thekoppi
Whatsapp: Www.wasap.my/60189235644
Read more ...

Tuesday, 3 October 2017

Top Tips To Work With Estate Agent


Are you planning to sell or lease out your HDB flat in Tampines? The problem is that it is a tedious process and you do not have the extra time to deal with the process of getting your property sold or rented out. Therefore, engaging with real estate agent sounds like a good idea. However, you do not know where and how to find the right real estate agent in Singapore. You start doing your research and look for real estate agents online, you read the reviews by other their clients and you start asking for recommendations from your friends. That is right, you are on the right track. But that is not the end of it.

Before you start, you need to understand the terms in the real estate industry. According to the Estate Agents Act, an estate agent has the same meaning as the estate agency business. All official estate agents are given a license by the CEA are allowed to carry out estate agency work. Here are a few handy tips that will guide you through the process of working with real estate agent:

1. Right credentials

It is the same as being a doctor or a lawyer. You need a certificate to show that you are a qualified real estate agent. A real estate agent should be able to show his or her estate agent card to you to verify himself or herself as an estate agent under the Council for Estate Agencies (CEA) in Public Register. You will be able to if the person is an official real estate agent by checking his or her license number or name under the CEA. You could also find out if the real estate agent is of good fit in terms of disciplines and awards gotten by checking through the CEA. Beware of anyone who only talks without showing you his or her agent card. If necessary, you could always report to CEA at 1800-6432555 or email CEA at feedback@cea.gov.sg to prevent getting cheated.

2. Understand the real estate agent’s responsibilities

To ensure a happy working experience with the estate agent, you should know clearly on what your estate agent can provide for you. Your estate agent is supposed to:

(a) Promote and protect your interest or benefits in your property transaction
(b) Give you professional advises in any transaction process and give you the best interest
(c) Represent you in any negotiations available and keep you updated at all times on any potential proposals or offers from possible clients
(d) Update you on all the expression of interest and offers from potential clients or their respective estate agents
(e) Help you to get into a binding agreement and give an explanation on all relevant forms
(f) Describe to you on co-broking* to help you make an informed decision
(g) Inform you immediately if there is any conflict of interest or any external fees that you need to pay

Co-broking is a term that refers to agents sharing a listing, or two or more agents involved in a single property transaction.

3. Know what the real estate agent should not do

This is pretty straightforward. Your estate agent should not:
(a) Recommend or introduce you to any money lenders, be it licensed money lender or illegal money lenders
(b) Act as both the tenant and seller or buyer or landlord in one identical property transaction
(c) Manage transaction monies, such as the down payment, option fee and others
(d) Demand you to engage with a property agent

4. Commission rate

The commission rate is always negotiable between you and the estate agent. However, do negotiate before you sign any agreement with your estate agent and make clear if GST is included or not into the commission rate. Bear in mind to always negotiate reasonably when it comes to commission rate as the estate agent is the one who provides you with professional services and advises. After all, all these are hard work as well. Commission should only be paid after a transaction is successful and completed.

5. Dispute resolution

In an event of a dispute, you can always refer to CEA’s Estate Agency Agreement to negotiate or resolve with your estate agent’s commission payable or written terms and conditions. The CEA has listed out the commission clause, disclosure requirements and co-broking clauses that you can study.

These 5 top tips will be handy if you are working with a real estate agent to get your HDB in Tampines for sale or lease in Singapore. After interviewing a few real estate agents, it is time to pick the most suitable real estate agent to help you deal with your business. Most importantly, trust your feeling and gut instincts, if there is anything that you do not feel right, it most probably is wrong. 
Read more ...

Saturday, 30 September 2017

Belut Goreng Kunyit

Assalamualaikum w.b.t.. Siapa kat sini pernah makan belut? Ke dah biasa sangat? Eraz ni, memang dari kecik, kawan-kawan duk cerita pasal belut.. Itu dan ini.. Tapi sampai ke sudah tak pernah try.. Pernah sekali sebelum ni, ada kawan ajak makan kat Sushi King.. Then kat situ kan ada menu berasaskan belut.. Tapi sikit je la belut tu.. Bukan yang goreng punya.. So try sekali dengan nasi jepun tu.. Sedap.. Lembut.. Tak de tulang.. So kalau ke Sushi King, memang akan ambil kalau lalu depan mata.. Haha..


Dan baru ni, masa makan kat luar, ada banyak menu belut kat situ.. Tak mampu lagi rasanya nak try yang sup-sup.. So decide order Belut Goreng Kunyit.. Goreng-goreng ni, kering la sikit kan.. So tak de masalah la nak makan kot.. So order la untuk seorang makan.. Bila dapat, memang nampak la kering tu.. So bila makan, banyak tulang rupanya.. Orang tua macam Eraz dan wife, memang belasah je la walapun ade tulang.. Tapi bila Zara dan Adam nak try juga, memang kena hati-hati la buang tulang tu...

Rasanya? Ok la.. Tapi mungkin sebab belut kan kecil, then bila gorang garing sikit, jadi tak puas nak makan rasanya.. Nak buang tulang lagi.. Haha.. Tapi bukan serik ya, lepas ni mesti akan order lagi.. Mungkin menu lain pula.. Hehe..
Read more ...