Kelab Blogger Ben Ashaari

Sunday, 30 August 2015

Bila si kecil bergaya dan cepat belajar ..

Assalamualaikum w.b.t.. Sekarang ni dah pandai.. Cakap je nak ambil gambar, macam-maca dah pose.. Ini antaranya.. Tangan tu mesti nak 'peace' je.. Didikan mak-mak saudara la ni.. So berjangkit pada anak saudara.. Hehe.. Dan yang terbaru ialah selok tangan dalam poket seluar.. Aik! Mana belajar tu? Mama Zara kata itu ikut cara papa.. Eh!

Lagi sekarang yang membuat kami tak sabar nak hantar Zara ke nursery ialah bila tengok je apa-apa video, Zara dah mula boleh ikut cara mereka menari dan ayat-ayat yang disebut.. Sekarang suka sangat tengok video budak-budak kecik belajar alif ba ta dah youtube.. Dah boleh cara tangan, lenggok semua.. 

Sebab asyik nak tengok di Youtube je susah juga, terus kami download ke dalam handphoe dan tab.. Sebelum tidur, memang sajian sebelum tidur.. Siap melompat-lompat atas katil.. Video? Ada,  Eraz la jenis tak suka share video.. Tapi maybe suatu hari nanti..

Read more ...

Saturday, 29 August 2015

2006 - 2007 | Usaha Gigih Mencari Kerja !

Assalamualaikum w.b.t.. Sebenarnya dalam mengemas barang baru ni, terjumpa satu notepad zaman tahun 2006 hingga awal 2007.. Masa tu memang sangat gigih mencari kerja sampai ada satu blog khas ceritakan susah payah mencari kerja.. Tapi blog tu dah berkubur.. Memang laman web jobstreet sentiasa di buka untuk mencari kerja.. Dan akhbar Star pada hari Sabtu, wajib beli sebab dalam tu sangat banyak iklan jawatan kosong..

Tak kira jawatan tu ada di KL, atau berhampiran, memang minta je.. Pernah sangkut interview di KL, tapi semua tak dapat nak pergi sebab berada di Kelantan dan dapat call last minute.. Mana ada masa ke cari tiket bas dan ke sana kan.. Ada juga di interview melalui telefon.. Di sebab jarang ke interview melalui telefon, neves la wei.. English pulak tu.. Pernah cuba untuk mohon jawatan PTN di bawah SUK (Kelantan), alhamdulillah dapat ujian dan lulus.. Dapat ke assessment di INTAN Timur, tapi sangkut di situ sebab bersaing dengan orang yang banyak pengalaman.. Tiada rezeki..

Tapi melalui NST, tengok iklan Admin Executive di sebuah syarikat bas di KL.. Gaji ditawarkan ok tapi masa tu belum konvo lagi.. Apply je la.. Then dapat call untuk interview.. Terus pergi.. Alhamdulillah dapat.. Kerja tak lama.. Memang orang kata fresh graduate, cabarannya mencabar tambah-tambah di tempat baru.. Lepas resign, terus balik kampung, ambil lesen kereta dan motor then apply kerja sekarang ni dan alhamdulillah bermula Mac 2007 hingga sekarang, masih di tempat yang sama..


Bukan senang untuk mendapat kerja yang stabil dan di tempat kelahiran sendiri kan.. Tetapi rezeki tu di mana-mana.. Mungkin terpaksa merantau dulu then akhirnya balik ke tempat asal.. Maybe di tempat asal dulu then terpaksa merantau untuk updage jawatan.. Macam-macam.. So kepada yang masih belum kerja, usaha jangan putus.. Teruskan walaupun korang dah rasa give up.. Mana tahu, dengan hantar permohonan atau CV ke company di last minute, itu yang dipanggil.. Tiada yang mustahil..

Kalau korang boleh tengok note pad tu, memang penuh dengan senarai jawatan yang Eraz jumpa.. Kalau dah pos or email dokumen, terus potong dah tunggu respon.. Kalau senyap je, tak dapat la tu kan.. Jangan kita mengharapkan lepas graduate, terus mendapat kerja dengan kelulusan kita.. Tak salah bermula dari bawah dan mana tahu dalam masa bekerja tu ada kekosongan yang sesuai dengan jawatan..

Lagi satu, kalau la kita tak suka dengan kerja sekarang, jangan la berhenti terus tanpa mencari dan dapat kerja lain lagi.. Tak pasal jadi penganggur kan.. Then dalam memilih company untuk berhijrah, cariklah yang lebih baik dari sebelum.. Jangan kita lari dari kerja sekarang, dan melompat ke company yang mempunyai masalah.. Wassalam..
Read more ...

Friday, 28 August 2015

Cara senang buat Kopi Ais


Assalamualaikum w.b.t.. Cuba tengok gambar di atas tu.. Nampak sedap tak? Ada tak rasa terus nak pergi cari Kopi Ais? Haha.. Kan senang kalau memang dah ada ready stock macam tu.. Tinggal keluarkan dari peti ais, then campur susu.. Kasi susu yang sejuk, memang terus boleh minum ais tu.. Kepada penggemar kopi, boleh la try ni.. Senang, tak perlukan banyak masa untuk sediakan..

Dalam pada tengok gambar di atas tu, memang ada rasa nak gigit terus kopi yang beku tu.. Haha.. Kopi memang salah satu favourite Eraz.. Tambah-tambah kalau time mengantuk, memang kopi atau nescafe la yang dicari.. Memang sangat-sangat berkesan.. Masa dalam belajar MBA baru ni, memang malam tu dekat-dekat nak final exam, memang kopiko la menjadi pilihan.. Kalau tak, memang rasa nak pejam je la mata.. Kalau pejam, tak tahu nak jawab apa la dalam exam..

Sama juga di pejabat, kadang-kadang masa Zara atau Adam tidur lewat, serius mengantuk kat office.. Daripada kualiti kerja menurun, memang terus kacau nescafe atau kopiko secawan.. Itu dah cukup.. Dipraktikkan juga masa nak memandu jauh sikit atau masa tak cukup tidur.. Demi keselamatan kan.. Tapi kalau tak tahan juga, tidur je la kejap dalam kereta di masjid.. Senang.. 

Read more ...

Thursday, 27 August 2015

Permohonan Pertukaran Guru Sesi Januari 2016 Dibuka !


Assalamualaikum w.b.t.. Ini khas kepada kawan-kawan yang bergelar guru dan dalam status merantau atau jalani hubungan suami isteri secara jarak jauh.. Permohonan Pertukaran Guru bagi sesi Januari 2016 akan dibuka mulai 01 September 2015 hingga 30 September 2015 melalui modul egtukar.. Jangan sampai terlepas pula.. Mana tahu tahun 2016 nanti menjadi tahun korang untuk bertukar sekolah dari jauh menjadi dekat kan.. Tak betul-betul dekat, maybe lebih dekat or tak perlu naik plane lagi kan.. Insyaallah..

Siapa yang tak nak bekerja di tempat sendiri kan ataupun berkerja di kawasan yang sama dengan suami atau isteri.. Tapi disebabkan permohonan sangat ramai berbanding tempat kekosongan, terpaksalah ramai memendam rasa dan perasaan bertahan di tempat lama sebelum tiba satu hari nanti mendapat berita permohonan diluluskan..

Kalau dulu-dulu, asal kahwin je, boleh dijadikan alasan untuk tukar ke kampung halaman atau kawasan yang berdekatan dengan pasangan.. Tapi sekarang tidak lagi.. Alasan tu memang tak boleh digunapakai.. Memang kena tunggu kekosongan.. Ada orang kata juga perlu ada 'kabel'.. Haaaa.. Itu no komen, kalau ada yang gunakan kabel bawah tanah ke apa ke, itu terpulang pada dia la.. Kalau betul berlaku, kadang-kadang kesian pada yang betul-betul perlu, tapi tak dapat..

Apa-apa pun, selamat mencuba pada semua guru dalam Permohonan Pertukaran Guru Sesi Januari 2016  ni.. Insyaallah mungkin tahun 2016 milik korang.. Amin..
Read more ...

Bila Pengawal Keselamatan Hospital Raja Perempuan Zainab II dipukul !


Assalamualaikum w.b.t.. Pagi tadi melalui Whatsapp group, member-member ada hantar gambar dan video di Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu yang mana nampak orang awam memukul pengawal keselamatan.. Kalau ditengokkan pengawal keselamatan tu lelaki.. Yang wanita nya tak diserang.. Melalui gambar dan video tu, memang macam-macam spekulasi la yang timbul.. Pengawal itu, pengawal ini.. Orang awam itu, orang awam ini.. Pelawat itu pelawat ini kan..

Petang ni nampaknya dah ada berita rasmi tentang perkara kat atas tu.. Katanya pengawal berkenaan menghalang anak kecil dari masuk melawat ke dalam wad ICU.. Itu kata pihak Hospital Raja Perempuan Zainab II, kata yang memukul tu tak tahu la kan.. Apa-apa pun, semua yang berlaku tu ada sebab dan sebab itu munasabah atau tidak, bergatung la pada individu tu.. 

Mungkin dah sampai tahap berbincang dah habis, atau mungkin salah faham atau mungkin jugak sikap.. Semua tu bercampur dan salah satu nya akan menjadi penyebab.. Bersabarlah kita dalam semua hal.. Jalankan la tugas sebaik mungkin.. Bertoleransilah kita dengan peraturan.. Dan lain-lain lagi lah..

Kalau pengawal keselamatan tu wanita, apa akan jadi ek? Adakah akan juga dipukul atau harga marah? Jika betul pengawal hanya menjalankan tugas, kesian la dia.. Kalau pengawal yang ada sikap yang kurang baik, kena la baiki.. Tindakan siapa semua ni? Semuanya terlibat.. Jadi, sama-samalah kita muhasabah diri..
Read more ...