Kelab Blogger Ben Ashaari

Wednesday, 22 February 2017

Demam 'Innocent Defendant'

Assalamualaikum w.b.t.. Masa belajar di USM dulu, akulah orang yang paling giler tengok drama korea.. Bermula dengan Winter Sonara, Autumn In My Heart dan seterusnya.. Boleh kata, banyak giler VCD dan DVD jadi koleksi.. Habis belajar pun masih lagi ada 'demam' tu tapi lepas dapat kerja sekarang pada tahun 2007, sikit demi sikit hilang rasa nak follow drama-drama korea.. Tapi baru-baru ni rasa tu muncul semua.. Giler ayat.. Haha..

Dalam pada ramai orang duk giler tengok The Legend of the Blue Sea, kita tengok Romantic Doctor, Teacher Kim.. Memang tak tengok langsung The Legend of the Blue Sea kecuali episod akhir sebab wife tengok.. Bermula dari drama Romantic Doctor, Teacher Kim sehinggalah drama tu tamat, digantikan pula dengan Innocent Defendant.. Ingat kan nak try tengok episod 1 je.. Tapi rupa-rupanya melekat sampailah sekarang..

Demam 'Innocent Defendant'

Kenapa follow drama Demam 'Innocent Defendant'? Sebabnya bagi Eraz, drama korea ni memang lain dari yang lain.. Masa duk tengok, selalu juga fikir, kenapa la drama Melayu kita tak de yang macam ni.. Kan best.. Drama macam Romantic Doctor, Teacher Kim pun takde.. Sorry to say, drama Melayu ni walaupun ada ciri-ciri menjurus kepada genre macam drama korea tu, tapi mereka lebih fokus kepada percintaan.. Harap-harap lepas ni akan muncul drama bagus macam ni.. 

Hari ni dah Episod 10 untuk Innocent Defendant ni.. Setiap episod memang menjanjikan sesuatu yang lain dan terkeluar dari apa yang kita fikir.. Memang bijak cara susunan jalan ceritanya.. Kalau siapa yang tak pernah tengok, ini sikit sinopsis.. Park Jung-woo adalah seorang pendakwaraya di Pejabat Pendakwa Daerah Seoul Tengah.. Satu hari, dia bangun dan mendapati dirinya seorang banduan yang akan dijatuhi hukuman mati.. Mengalami amnesia sementara, Jung-woo tidak tahu apa yang berlaku kepada dirinya sehingga berada ke dalam penjara.. Dia berjuang untuk mendapatkan kembali ingatan dan membersihkan namanya..


Kalau korang nak mula tengok, sempat lagi ni.. Setiap hari Selasa dan Rabu.. Pukul 8.15 malam di saluran Astro 393.. Tinggal lagi 7 episod kalau tak silap.. 

Read more ...

Tuesday, 21 February 2017

Realiti Jadi Driver & Penumpang

Assalamualaikum w.b.t..

GAMBARAN AWAL

Biasanya memang sejak ada kereta sendiri, lepas tu berkahwin, lepas tu jadi Papa memang akan drive kereta sendiri ke mana sahaja diri sendiri nak pergi, ataupun keluarga nak pergi.. Ini kes untuk perjalanan jarak jauh terutamanya.. So bila dah drive sendiri, memang keseronokan tu ada.. Lagi jauh perjalanan, lagi la best rasanya.. Sebab tu la masa belum kahwin dulu, drive untuk ke tempat kerja dalam 40 km dan balik 40 km tu perkara biasa.. Tapi..

Terfikir juga dalam kepala.. Kalau la aku jadi co-pilot atau penumpang je, mesti la lagi best kan.. Kalau perjalanan jauh, boleh la snap gambar, update FB, update IG atau update blog kan.. Tapi sebab jadi driver, semua tu memang tak boleh la.. Check message penting pun masa tengah break sekejap atau masa traffic light merah kan.. Jadi dalam kepala, alangkah seronoknya kalau jadi penumpang kalau travel jauh.. Hehe..

GAMBARAN SEBENAR


Baru ni ke Kuala Terengganu sebab ada urusan penting family.. Kereta sendiri pula masuk bengkel.. So terpaksa menumpang adik.. So rasanya dah lama tak jadi penumpang kot.. Baru ni tercapai.. Haha.. Tapi gambaran awal memang meleset sama sekali.. Mula-mula masuk kereta, Adam Fitri dah awal-awal cop nak duduk dengan Papa.. Hehe.. Kalau jadi driver, memang tak perlu pegang anak kan.. Hehe.. Fokus drive.. So memang jadi baby sitter la.. Wife dengan Zara.. Kami di belakang.. Ok, memang tak boleh main hp ni.. Layan Adam..

Lepas tu, ada ketika cuba buka handphone.. Konon nak check FB, IG, Whatsapp dan plan nak update blog.. Sekali tak sampai 5 minit, dah pening dan sakit kepala.. Haha.. Peristiwa zaman belajar dulu kembali.. Naik bas mesti pening.. Dari KB ke Masjid Tanah dan sebaliknya, juga dari KB ke Penang, Penang KB, memang tidur je sepanjang masa.. Mabuk! Haha.. Itulah realiti sebenarnya.. Sangkaan gambar awal di atas meleset!

So lepas ni, nak volunteer la jadi driver.. Tak mau dah pening-pening.. Nak tidur kat belakang, tak sanggup sebab dah biasa jadi driver, so bila nak tidur tu, kesian pula pada driver tu kan.. Korang macamana?
Read more ...

Monday, 20 February 2017

Sekali Lagi Ke BB World KB Mall

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah semalam Kelantan diumumkan cuti peristiwa sempena Himpunan RUU 355.. So dapat la cuti sekali dengan wife dan anak-anak.. Memang dalam plan nak balik rumah Ma Abah tapi sebelum tu bawa anak-anak have fun dulu.. Plan asal nak bawa kat satu tempat di Kubang Kerian, tapi bila ke sana, tutup.. So terus la kami ke KB Mall.. Boleh la lunch terus.. 

BB World KB Mall
BB World KB Mall

Kenapa tak perlu Aeon Mall yang ada di Kidzoona? Sebelum ni memang dah pergi dua kali.. Memang luas.. Orang pun ramai.. Tapi bila dah pergi ke Aeon Mall, jawabnya memang bukan ke kidzoona sahaja la.. Mesti akan ada sampingan lain.. Silap-silap balik lewat la ke rumah Ma Abah.. So play safe, terus kami ke KB Mall ke untuk main kat BB World KB Mall..

Kawasan memang tak luas, tapi alhamdulillah masa pergi tu tak ramai kanak-kanak ada.. Then lepas tu, terus sorang demi seorang dapat.. Tapi tak penuh la.. Paling penting tak de jumpa budak-budak yang jenis suka bergaduh dan berebut barang.. Itu paling penting.. Alhamdulillah, lepas sejam kot, pujuk dua beradik tu balik.. Hehe.. Diaorang ok, then terus lunch sekejap sebelum drive balik rumah Ma Abah..

Seperti yang dijangka, memang budak-budak tidur sampailah ke destinasi yang dituju.. Perut kenyang, penat main, semua bercampur la tu..

Read more ...

Saturday, 18 February 2017

(VIDEO) Magic Book Khas Untuk Kanak-Kanak | Hanya Guna Air

Magic Book Khas Untuk Kanak-Kanak | Hanya Guna Air - Assalamualaikum w.b.t.. Satu penemuan baru untuk Eraz.. Masa duk terjah Facebook seorang kawan ni, nampak satu video pasal Magic Book ni.. Tanpa tengok berulang kali, terus salin no. tel si penjual dan terus save dan whatsapp hanya harga dan lain-lain la.. Memang sekali tengok dah tertarik.. Jarang-jarang berlaku ni.. Korang belum tengok? Ni Eraz upload kan di sini melalui Facebook.. Siapa-siapa tak boleh tengok, bagitau dalam komen ok.. Eraz cuba upload yang lain.. Tengok dulu..


Macamana? Menarik tak? Dengan hanya menggunakan air, lukisan berwarna tu muncul.. Lepas tu whatsapp tanya, bukan hanya ada satu jenis, ada dalam lima jenis buku semuanya.. Minimum satu buku ada 5 muka surat yang boleh digunakan.. PALING PENTING juga, Magic Book ni bukan sekali guna sahaja tetapi boleh guna berkali-kali sebabnya lepas guna, boleh keringkan dan guna semula.. Budak-budak memang suka!

Ini senarai buku yang ada katanya :

1. Alphabet ( 5 pages boleh warna )
2. Transportations (5 pages boleh warna)
3. Numbers (5 pages boleh warna)
4. Animals (5 pages boleh warna)

Apa yang best buku ni?

❤ Hanya menggunakan air..
❤ Boleh warna lagi lepas ia kering.. boleh warna berkali-kali..
❤ Selamat untuk anak..
❤ Melatih koordinasi tangan dan mata..
❤ Belajar dengan seronok..
❤ Eksplorasi bakat seni anak..
❤ Tak perlu risau baju kotor..
❤ Magic untuk anak anda..
❤ Tahan lama, boleh guna berkali kali..





Untuk tempahan :

Whatsapp 0179773382 sekarang!
Whatsapp 0179773382 sekarang!
Whatsapp 0179773382 sekarang!

ATAU 

Tinggalkan No. Tel di ruangan di entri ini dan akan dihubungi secepat mungkin
Read more ...

Friday, 17 February 2017

Muhammad Putra Naruto

Muhammad Putra Naruto | Assalamualaikum w.b.t.. Muhammad Putra Naruto Bin Mohd Shah Rizal menjadi viral selepas satu gambar yang diupload oleh bapanya baby berkenaan bersama caption di instagram.. Kalau korang baca tajuk entri ni, mesti dah perasan satu nama pelik kan.. Naruto.. Dan caption pula berbunyi, "Anakku, jadilah anak yang soleh dan jadi lah insan yang berguna kepada agaman dan negara.. Berlatihlah bersungguh2 untuk menjadi Hokage suatu hari nanti.. Amin.. #myson #tapawjunior # alhamdulillah #naruto".. Disertakan juga gambar surat beranak.. Diupload pula oleh bapanya..

Muhammad Putra Naruto

Kalau korang tengok, korang percaya atau tidak.. Disebabkan ramai yang terpedaya dan terus menjadi viral.. Eraz malas nak komen panjang isu ni sebab sekadar membaca.. Tetapi selepas viral, bapanya membuat kenyataan balas tentang isu ini.. Tahu apa??

Bapanya, Mohd Shah Rizal memberitahu sijil kelahiran berkenaan di edit sebelum diupload ke Instagram.. Beliau hanya mahu bergurau dan tak sangka pula gambar di viralkan.. Semua ni bermula bila family mencadangkan nama 'Naruto' diberikan kepada anaknya..

Nama sebenar bayi berkenaan ialah Muhammad Putra Iyyad.. Tapi sebenarnya, si bapa memang ada plan nak letak nama Naruto.. Tapi disebabkan maksud korang baik, so dia lupakan.. Maksud Naruto? "Pergolakan".. Apa-apa pun, dia meminta maaf secara terbuka jika ada yang kurang senang..

Kadang-kadang sesetengan perkara tu, kita tak sangka pun akan menjadi viral.. Mungkin sebab orang biasa-biasa, bila upload dalam instagram, siapa la sangat yang view.. Tapi tengok la juga isu yang cuba di upload.. Kalau memang pelik dan nampak sangat lain dari yang lainnya, confirm senang tersebar.. So berhati-hati!!!

Bawah ni gambar yang telah viral tu

Muhammad Putra Naruto
Muhammad Putra Naruto


Muhammad Putra Naruto
Muhammad Putra Naruto

Read more ...