Kelab Blogger Ben Ashaari

Monday, 22 May 2017

UNIC - Juara Gema Gegar Vaganza

UNIC - Juara Gema Gegar Vaganza | Assalamualaikum w.b.t.. Nampaknya untuk Gema Gegar Vaganza Musim Pertama ni milik UNIC.. Pada mulanya, ramai yang mengandaikan Hijjaz akan menjadi juara.. Tapi selepas semua membuat persembahan semalam, nampaknya persembahan unik UNIC menajadi pilihan juri.. Sebenarnya kesemua peserta semalam memberikan persembahan yang terbaik dan sampai ke hati penonton.. Tapi biasa adat pertandingan, mesti ada tempat masing-masing kan walaupun mungkin berbeza markah yang tak banyak.. 


Berikut ialah senarai penuh pemenang Gegar Gegar Vaganza Musim Pertama

Juara - Unic (RM100,000)
Naib Juara - Hijjaz (RM30,000)
Ketiga - Mirwana (RM25,000)
Keempat - Azmi (RM20,000)
Kelima - Hafiz Hamidun (RM10,000)
Keenam - Saujana (RM5,000)

Kategori Khas

Persembahan Pilihan Penonton - Hijjaz (RM5,000)
Anugerah Gema Terindah - Azmi (RM15,000)

Lagu-lagu semalam (persembahan lagu pertama) memang sangat-sangat memberi kesan kepada penonton.. Dengan alunan suara dan persembahan mereka, ramai yang mengalirkan air mata.. Program GGV ni memang berjaya memberi impak kepada penonton terutama anak2 muda zaman sekarang yang dahulunya bukan membesar di zaman muzik Nasyid yang meletup dulu..

Untuk persembahan battle, mereka diberikan lagu berunsur Rap.. Bayangkan ahli kumpulan Nasyid menyanyi lagi genre ini terutama Hijjaz.. Tapi disamping memberi hiburan kepada penonton, mereka memang memberikan persembahan yang baik yang diselit dengan unsur ketuhanan.. Tidak lupa persembahan yang melekat dalam hati ialah persembahan Dato' Siti Nurhaliza dengan lagu Aku Bukan Malaikat dan dari Siti Nordiana & Oki Setiana Dewi untuk lagu Ketika cinta bertasbih..

Mungkin ada yang tahu tentang kisah salah seorang ahli UNIC iaitu Bazli.. Dalam pada beliau berjuang untuk GGV, beliau juga sangat tabah dalam menghadapi menjaga anaknya, Syahid yang berjuang menghadapi kanser.. Kemenangan semalam memang menjadi sebak tambahan ramai yang mengetahui kisah ini.. Kejayaan UNIC semalam juga ditujukan kepada anak Bazli.. Alhamdulillah.. Jom baca entri terbaru di Instagram Bazli UNIC sebelum konsert akhir bermula..


Repost from @bazliunic 
Demi cinta Kerana cinta Untuk cinta.. Kerana kau yang tercinta.. Ayah pergi berjuang dulu naaak. Ayah akan buat yang terbaik utk syahid malam ni. Ayah nak buktikan ayah juga pejuang gagah mcm syahid.
Sedih xdapat bawa isteri bersama memberi semangat krn komitmen menjaga syahid d hospital. Walaupun @asiahabubakar90 xd disisi tp asiah sentiasa dalam hati abg. Terima kasih krn mudah berbincang memahami tugas dan kerja abg. Moga ada sinar baru utk kita akan datang.. Amin.
#syahid #bintangsyurga #cancer #lymphoma #ggv #ggvunic #gemagegarvaganza
Sama-sama kita doakan semoga kesihatan Syahid bertambah baik dan baik sampai sampai sembuh sepenuhnya..
Read more ...

Sunday, 21 May 2017

Tips Minum 8 Gelas Air Di Bulan Puasa

Tips Minum 8 Gelas Air Di Bulan Puasa | Assalamualaikum w.b.t.. Tips ni sebenarnya bukan hanya untuk pembaca blog ERAZFADLI.COM, tapi untuk diri sendiri juga.. Eraz memang salah seorang manusia yang tak cukup minum air sehari-hari.. Kalau hari biasa dah macam tu, bulan Puasa memang lagi la.. Tapi kali ni kita cuba ubah ok.. Ini Eraz share Tips Minum 8 Gelas Air Di Bulan Puasa.. Insyaallah dapat membantu kita semua ok..

Tips Minum 8 Gelas Air Di Bulan Puasa
Tips Minum 8 Gelas Air Di Bulan Puasa

Gelas Pertama : Selepas Bangun Sahur
Gelas Kedua : Selepas Sahur
Gelas Ketiga : Selepas Azan Maghrib
Gelas Keempat : Selepas Solat Maghrib
Gelas Kelima : Selepas Makan
Gelas Keenam : Selepas Solat Isyak
Gelas Ketujuh : Selepas Solat Terawih
Gelas Kelapan : Sebelum Tidur

Alhamdulillah.. Kalau kita semua boleh ikut jadual tu, cukuplah LAPAN gelas sehari.. Tak cukup air ni bahaya juga sebenarnya.. Apa kesannya? Banyak kot kalau nak cerita kat sini.. Try google, mesti jumpa punya.. Ulser mulut pun senang dapat.. Apa-apa pun, selamat mencuba semua ok! Untuk diri sendiri juga.. Insyaallah..
Read more ...

Saturday, 20 May 2017

Bila Hari Raya Aidilfitri Jatuh Hari Ahad

Assalamualaikum w.b.t.. Sedia maklum yang Raya Aidilfitri tahun 2017 ni jatuh hari Ahad kan.. So kalau di Kelantan, cuti hanya Ahad dan Isnin je la.. Kalau HR tak umum Selasa cuti, Selasa dah mula kena buka office.. So kena lah bergilir kerja walaupun di hari raya ketiga.. Teringat zaman bujang dulu, memang takde masalah sangat la bekerja di hari raya ketiga.. Tapi dah kahwin ni, kebetulan pula kampung wife di Terengganu, so memang susah sikit la nak kerja hari ketiga, keempat dan kelima.. Hehe..

Bila fikir kena masuk kerja awal dan susah nak atur cuti, Eraz sendiri berpendapat, baiklah kerja sampai hari terakhir puasa dari kerja bermula Hari Raya ketiga.. Hehe.. Tapi itu Eraz la yang kerja dekat dengan kampung sendiri.. Tapi bagi yang bekerja diperantauan, kena la ambil awal sehari at least nak bagi sampai sehari sebelum raya atau malam raya..


Bila Hari Raya Aidilfitri Jatuh Hari Ahad.. Itu masalahnya kalau staf tak ramai.. Hari Raya kot.. Ada yang nak bersama family, ade yang balik kampung jauh2 kan.. Jadual cuti belum start bincang lagi.. Biasanya pada awal puasa baru bincang.. Eraz sendiri paling tidak kena cuti sampai Raya kelima sebab plan ke Terengganu pada Hari ketiga hingga kelima.. Esoknya terus kerja, insyaallah ok la.. Tak sanggup dah nak sambung cuti sedangkan ada staf yang dah mula bekerja pada Hari Raya ketiga kan..

Korang macamana? Kalau bukan Kelantan, Terengganu, Kedah dan Johor, korang kena kerja bermula hari apa? Maksudnya office buka paling awal bila? Cuti korang macamana? Jangan stress2 ya.. Mesti ada dikalangan korang yang kena kerja Hari Raya ke tiga.. Sebabnya baru dah nampak satu status di FB katanya Raya Kedua dah kena bertolak dari kampung sebab esoknya kerja.. Sabar la ya..
Read more ...

Friday, 19 May 2017

Bonding With Our Kids at BB World KB Mall

Assalamualaikum w.b.t.. Dalam pada bersiap nak keluar rumah pagi semalam, dalam kepala duk fikir mana nak bawa budak2 ni have fun sikit.. Si Papa baru ok dari demam so baru ni memang tak sempat nak bawa keluar ke mana2.. Kalau dalam seminggu tu tak bawa keluar have fun at least seminggu sekali, rasa macam tak sanggup.. Hati seorang Papa dan Mama kot.. So tengah bersiap pagi tu, terus beritahu wife, kita keluar lepas habis kerja ke satu tempat dan terus la berbuka puasa di luar..


So terus fikir je KB Mall je la sebab semalam hujan la pula.. Main kat luar memang lepas la.. So semalam keluar dengan sebuah kereta, then petang tu ambil Adam dulu, then Zara Faleesya dan terus Mama di tempat kerja pula.. Sebab dah solat Asar walau2, terus ke KB Mall saje.. Kalau dah ada tempat halatuju macam tu, senang..


Alhamdulillah, masa pergi semalam, tak seramai biasa.. Mungkin sebab hari kerja.. So memang anak2 main dengan bebas la.. Kita yang tengok ni pun happy.. Lepas tu baru la datang 2, 3 family lain.. Tapi masih terkawal lagi tempatnya walaupun tak sebesar Kidzoona AEON Mall.. Dengan harga yang diletakkan oleh BB World, alhamdulillah, anak2 tak sempat nak boring, kami dah ajak keluar kot.. Hehe..


Tapi tak pernah biarkan anak main sekejap.. At least sejam atau lebih sikit.. Semalam kami biarkan je mereka main sebab menunggu masa nak berbuka puasa.. Walaupun kawasan tak luas, orang tak ramai, anak2 memang tak pernah berjauhan.. Seolah2 macam kami main sekali sebab duk follow ke sana ke mari.. Tak boleh la terlepas pandang sebab hati akan rasa berdebar terus.. Memang dari dulu macam tu.. Kalau bermain di tempat luas, mata ni memang tak pernah lepas anak2.. 

Inilah Adam.. Main gelonsor memang lain dari orang lain.. Orang turun dengan duduk, dia turun dengan meniarap.. Dari kecil macam tu, sampai la sekarang ni.. Alhamdullillah, dengan bawa anak2 keluar macam ni, at least anak2 rasa happy dan bebas.. Takde la duduk dalam rumah je.. Kita orang tua, mungkin ok kan sebab nak berehat ke apa, tapi anak2? Risau mereka rasa terkurung.. At least bagi mereka main di luar sekejap dan ibu bapa harus la ada bersama..

Keadaan sekarang memang sangat berbeza dari dulu.. Kalau zaman kita kecil2, ok je nak kemana-mana tanpa ibu bapa.. Ini contoh Eraz yang hidup di kampung.. Tapi sekarang? Next entri, boleh ceita ini.. Sambung topik Kalau Dulu ni..

Read more ...

Thursday, 18 May 2017

Iftar Ramadan "Nuansa Aspirasi Ramadan" Di Hotel Perdana Kota Bharu

Iftar Ramadan "Nuansa Aspirasi Ramadan" Di Hotel Perdana Kota Bharu | Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah semalam dapat rasai makanan-makanan sedap di Hotel Perdana sempena review Iftar Ramadan "Nuansa Aspirasi Ramadan".. Terima kasih kepada pihak Hotel Perdana diatas jemputan ini.. Kalau sebelum ni pernah dinner di sini tapi masa tu tak ingat sangat apa rasanya.. Kenapa? Sebab masa tu sibuk duk jaga anak yang masih kecil.. Makan tetap makan, tapi tak ingat dah.. Haha.. Tapi kali ni, tu dia... Meh baca meh..


Iftar Ramadan "Nuansa Aspirasi Ramadan" kali memang meletop sebab ada lebih 188 sajian dari seluruh Malaysia dan signature mereka iaitu konsep kemeriahan bazaar Ramadan memang menjadi.. Menu yang paling diminati dari dulu sehingga sekarang masih dikekalkan.. Paling popular ialah Kambing Panggang atau orang Kelantan sebut, Kambing Golek.. Hehe.. Sehari dihidangkan sebanyak 3 ekor ya..

Selain daripada itu, 5 masakan kawah turut disediakan iaitu Kari Kambing Gearbox, Gulai Kawah Daging Tetel, Kari Kepala Ikan, Gulai Ayam Kampung Sumatera dan Masa Lemak Daging Salai Mangga Muda.. Pernah dengar Sup Torpedo? Kalau tak pernah, try google.. Sup Torpedo pun ada ok.. 

Deep Fried Chicken With Mango

Fried Chinese Beef Stick

Ikan Tiga Rasa

Fried Prawn With Chilli Sauce

Deretan Makanan Tersedia

Sup Belut 

Ulam-Ulam

Lain-lain hidangan memang banyak sampai Eraz tak boleh nak senaraikan semua di sini.. Dari segi ulam-ulam, tauhu sumbat, rojak buah, ais krim sehinggalah kepada pelbagai jenis pencuci mulut dari kuih-kuih kelantan sehinggalah kepada pelbagai jenis kek.. Bila pergi sana, memang rambang mata punyalah..

Tauhu Sumbat

Koleksi-Koleksi Pencuci Mulut

Koleksi-Koleksi Pencuci Mulut

Koleksi-Koleksi Pencuci Mulut

Koleksi-Koleksi Pencuci Mulut

Koleksi-Koleksi Pencuci Mulut

Koleksi-Koleksi Pencuci Mulut

Pelbagai Pilihan Minuman

Jeruk dan Buah-Buahan

Dalam satu masa, seramai 542 pelanggan boleh hadir.. Sangat luas dan selesa.. Dijanjikan juga, ini penting.. Makanan tidak akan habis sehingga tibanya Solat Terawih.. Untuk Sahur, makanan tersedia dari pukul 3.30 pagi sehingga pukul 5.30 pagi bergantung kepada waktu Imsak..

Kesemua aneka hidangan itu hanya RM 79.90 net seorang dan diskaun 50% akan diberikan kepada kanak-kanak berumur 4 - 12 tahun.. Iftar untuk majlis persendirian atau korporat pun boleh diatur di dewan-dewan dengan harga RM 68 nett seorang untuk tempahan minima 50 orang.. Dan dan dan.. Beramal sambil menjamu selera.. Alhamdulillah.. Setiap pembelian RM 1 akan disumbangkan kepada rumah kebajikan yang terpilih..

Instagram : #hotelperdana_kotabharu
untuk tempahan dan pertanyaan, boleh hubungi Jabatan Jualan 09-7458888
Read more ...