Kelab Blogger Ben Ashaari

Monday, 19 February 2018

Bila Jumpa 'Port' Baik !

Assalamualaikum w.b.t.. Sebenarnya Eraz dan kamera memang tak dapat dipisahkan.. Memang dari dulu suka ambil gambar.. Ada ketika ambil gambar tapi tak tahu nak letak caption apa.. Hehe..

Kalau jumpa port cun je, mesti rasa nak snap gambar atau selfie.. Tapi bila sebut bab selfie ni, rasa macam cerewet la sikit.. Kadang-kadang bila selfie, mesti ada yang tak kena.. Macamtu juga dengan bergambar biasa atau dengan cermin..

Halangan lain ialah bila keluar dengan anak-anak.. Bila keluar satu keluarga yang meriah ni, handphone memang duduk dalam poket je la.. Tak sempat sangat dah nak tengok handphone, buka kamera dan ambil gambar sebab mata ni duk tengok anak-anak yang aktif.. Eraz ni memang jenis bapak yang tak boleh anak hilang dari radar mata ni.. 

Tapi ada ketika keluar dengan wife je, anak-anak kat sekolah, haaaa masa itu la nak snap itu ini.. Bila jumpa yang cun, baru la boleh share dengan orang lain..


Read more ...

Tuesday, 13 February 2018

Surat Penyelesaian Hutang Pinjaman Pendidikan PTPTN

Surat Penyelesaian Hutang Pinjaman Pendidikan PTPTN | Assalamualaikum w.b.t.. Surat Penyelesaian Hutang Pinjaman Pendidikan PTPTN ni rasanya memang ditunggu oleh semua peminjam PTPTN kan.. Kira surat yang ditunggulah! Itu pendapat Eraz la.. Eraz masa buat degree di USM dulu, memang buat pinjaman PTPTN.. Zaman Eraz masa tahun 2002 tu memang majoriti buat PTPTN samada orang kampung ke, orang bandar ke, orang berada ke.. Tapi kalau yang ada kelayakan lebih tinggi, ada yang dapat biasiswa dari JPA dan Petronas.. 


Selepas tamat belajar pada tahun 2005 tu, terus bekerja di Subang Jaya sekejap sebelum berhenti.. Kebetulan selepas berhenti, terus ke Penang untuk majlis konvokesyen.. Lepas konvo, ada rezeki dapat kerja sekarang yang mana berada di negeri kelahiran sendiri.. Alhamdulillah.. So kerjalah sehinggalah sekarang.. Alhamdulillah.. 

Bayar sikit sikit untuk PTPTN ni.. Caj Pentadbiran ada je setiap bulan.. Jadi bila dah lama kerja, semak akaun 2 KWSP, nampak macam dah lebih dari cukup.. Tapi masa tu tengah plan nak bina rumah.. So tangguh dulu sehingga proses pengeluaran untuk bina rumah dulu diluluskan.. Dah agak tak boleh keluarkan semua sebab salah percaturan sikit.. Tapi tak pe, positif masa tu sebab mesti ada hikmahnya kan.. 

Dan selepas settle hal pengeluaran bina rumah, terus nak buat pengeluaran untuk PTPTN ni pula.. Tapi alih-alin denga bajet Tahun 2018, kalau bayar full PTPTN akan dapat less sehingga 20 %.. So tangguhlah sehingga bulan Januari 2018.. Masuk je ke bulan Januari 2018, terus mohon secara online di laman web KWSP.. Tak perlu ke KWSP pun untuk memohon.. Tapi pastikan korang dah ada id untuk iAkaun KWSP la..

Lepas seminggu ke lebih cepat, terus dapat SMS minta ke KWSP.. Untuk sahkan permohonan dengan cap jari serta kena bawa dokumen asal dan salinan.. Dokumen tak banyak pun.. Kad Pengenalan, Skrol Degree dan Transkrip Degree.. Kad Matrikulasi apa semua, tak perlu.. So Eraz terus ke sana dan pegawai tu semak dokumen dan lengkap.. Dalam masa seminggu atau lebih sikit, dapat notification, bayaran itu telah dimasukkan.. Alhamdulillah..

Report pada orang PTPTN dan mereka hantarlah Surat Penyelesaian Hutang Pinjaman Pendidikan PTPTN.. Selesai satu hutang.. Korang pun boleh buat ok..

Nasib baik dan rezeki Allah bagi, masa buat program Master tahun 2013 lepas tak menggunakan apa-apa pinjaman dari PTPTN atau Bank.. Ada rezeki lain orang kata.. So untuk program Master, takde terikat dengan siapa-siapa pun.. Alhamdulillah..

Read more ...

Wednesday, 17 January 2018

Bila Grab Car Dah Beroperasi Di Kota Bharu

Assalamualaikum w.b.t.. Hari ni nak cerita pada Grab Car.. Masa baru perkenalkan dulu di sini, memang tak rasa pun nak guna.. Ya la, jarang sangat guna teksi ke bas ke sekarang ni di Kota Bharu.. Sebabnya bila fikir pada bas atau teksi, tambang bukan isu sangat sebab memang diperlukan masa tu walaupun kadang-kadang tinggi juga teksi caj katanya.. Masa lagi satu.. Memang masa ni memainkan peranan.. Kalau boleh tak nak bazirkan masa menunggu kan.. 

Tapi Eraz sendiri mula naik grab bila kereta wife rosak.. Masa tu dari office drive ke bengkel dan kereta kena bermalam di situ.. Nak minta wife datang ambil, kereta di yang kena tinggal.. Kereta kita di rumah masa tu.. Wife kita hantar pegi keje.. Terus terfikir nak cuba Grab Car.. Terus ambil Grab dan ke rumah untuk ambil kereta.. Masa request, sekejap je dapat dan harga pun murah.. Masa tu dah pandai guna Promo lagi.. Haha..

Itu kali pertama dan perkhidmatan memang ok.. Dan lepas tu, terus la guna grab bila nak ambil kereta di bengkel untuk bawa balik.. Mula dari situ, mula la Grab ni bermain dalam fikiran terutama bila ada urusan di jabatan yang tempat parking nya memang masalah.. So bila nak jimat masa, request Grab.. Save masa untuk cari parking dan masa tu dah pandai guna Promo yang Grab bagi.. Jadi macam urah giler!

Bila Grab Car Dah Beroperasi Di Kota Bharu

Ini pengalaman Eraz di Kota Bharu sebagai pengguna lelaki la.. Kalau wanita, Eraz tak pasti la sejauh mana nak guna atau tidak kalau seorang diri.. Tapi kalau berdua atau lebih, itu tak de hal.. Bergantung kepada keyakinan masing-masing.. Yang pastinya di sini, Eraz sebagai pengguna Grab sendiri di Kota Bharu, memang berpuas hati.. 

Kepada pemandu teksi yang baca entri ni mungkin, maaf sebab lebih utamakan Grab sebab nak kejar masa.. Itu memang sangat penting sekarang.. Bayangkan kalau lunch break hanya sejam, memang masa tu sangat berharga.. Wassalam..
Read more ...

Tuesday, 16 January 2018

Pengguna DASHING | Berpeluang Memang Lawatan 4D3N Ke Manchester, UK

Assalamualaikum w.b.t.. Siapa pengguna Dashing kat sini? Atau baru nak berjinak dengan produk Dashing? Eraz sendiri memang dah kenal Dashing ni dah lama.. Bermula dari zaman belajar dulu lagi.. Sejarah Eraz bermula dengan Bedak Talkum.. Pernah try dengan warna Biru dan Hijau.. Ingat lagi bau dia.. Itu dulu-dulu la.. Tapi sekarang dan yang terkini serta eksklusif lagi, apa produk terbaru Dashing? Haaaa.. Ini nak cerita..


Terima kasih kepada Dashing sebab hadiahkan kepada Eraz dua produk istimewanya ialah 1) Limited Edition Deodorant Body Spray dan 2) Hattrick Limited Edition EDT.. Alhamdulillah.. Sampai ke di tangan, terus buka dan test bau.. Ternyata bau itu adalah Dashing! Haha.. Dan yang Limited Edition ni memang sangat istimewa sebabnya bau sangat maskulin.. Deodorant Body Spray dan Limited Edition EDT tu memang dua bau yang berbeza.. Korang kena try..



Dan apa yang istimewa lagi, dengan setiap pembelian mana-mana produk DASHING atau ELITE juga dalam satu resit, korang berpeluang menang lawatan 4 hari 3 malam ke Manchester, UK.. Fuyoooo.. Caranya senang saje.. Whatsapp dengan jelas Nama seperti dalam IC, no. IC dan Nama kedai Pembelian ke no. +6016-9972373.. Sangat mudah!.. Siapa-siapa yang terutamanya Die Hard Football Fans memang patut cuba cabutan bertuah ni..


Peraduan Let’s Go Manchester ni sebenarnya merangkumi hadiah menarik, Penginapan percuma, 4 hari 3 malam perjalanan pergi balik ke Manchester, United Kingdom untuk 6 pemenang bertuah termasuk tiket VIP untuk menonton pertandingan secara langsung antara MCFC vs MU sebagai hadiah utama.. Terbaik!!


Bukan itu sahaja ya.. Ianya termasuk lawatan ke Muzium Bola Sepak Kebangsaan dan Stadium seperti Old Trafford, Etihad dan Anfield. Selain itu, terdapat peluang untuk berinteraksi dan meminta autograf daripada beberapa Legenda MCFC. Di samping itu juga, terdapat Magical Mystery Tour iaitu mereka akan dibawa ke lokasi yang berkaitan dengan band muzik popular iaitu The Beatles..

Jadi tunggu apa lagi.. Kepada semua peminat Dashing samada yang dah lama guna produk Dashing atau baru nak berjinal guna, boleh join ok.. Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa tahu kan.. Jadi selamat maju jaya semua.. Wassalam..
Read more ...

Monday, 15 January 2018

" Children See Children Do "

" Children See Children Do " | Assalamualaikum w.b.t.. " Children See Children Do " ni memang sebenarnya semua orang dah tahu.. Tapi ada ketika, kita tidak sedar akan segala perbuatan kita, perbualan kita itu diperhatikan oleh anak-anak yang ada bersama kita masa tu.. Kesannya ialah pada anak-anak itu sendiri dan akan memberikan kesan kepada keluarga kita juga sebenarnya.. Tapi tak semuanya negatif kan.. Jika perbuatan itu positif, tak salah la kita tunjukkan kepada anak-anak supaya yang baik itu dituruti.. Tapi yang negatif, kena elak la..

" Children See Children Do "
Semalam saya terpaksa tegur isteri saya bila dia termakan timun sambil berdiri depan Maryam Soolihah dan Solahuddin. 
Saya bukan apa, dua orang budak tu nampak je muka macam tak tahu apa-apa tapi apa yang diorang lihat walaupun cuma 1 kali, itu lebih powerful daripada mendengar 1000 nasihat! 
Sebab tu kita pelik kadang-kadang dah bermacam nasihat kita bagi kat anak tapi tak jalan. Rupanya anak kita ikut apa yang dia lihat. 
Tak adil kan.. 
Bila kita tak bagi anak minum air gas, katanya banyak gula tapi kita selamba je simpan stok air gas dalam peti ais. 
Kita nak anak membaca tapi kita sendiri sentuh buku pun tak pernah 
Bila kita tak bagi anak main gadget tapi kita 24 jam berkepit dengan gadget di depan mereka. 
Bila kita marah anak tak hormat kita tapi kita sendiri tak hormat pasangan kita. 
Ingat, otak anak ni macam span. Apa yang dia lihat tu la nanti yang dia serap dan sampai masanya dia akan amal semua yang dia serap. 
" Children See Children Do " 
p/s : Timba ilmu parenting lebih banyak di Telegram saya. Install Telegram dan klik link ni t.me/NotaTaufiqRazif

Quotes di atas tu saya copy paste dari perkongsian wife dalam facebook.. Jika baca-baca quotes tu memang ada menjelaskan pasal " Children See Children Do ".. Betul atau tidak yang kita sebenarnya tak sedar akan kelakuan kita tu akan memberi kesan kepada kehidupan anak-anak kan? Jadi, Eraz sendiri akan cuba untuk baiki dan juga semoga entri ini berguna kepada semua.. Wassalam..
Read more ...