Kelab Blogger Ben Ashaari

Wednesday, 23 October 2013

Sikat rambut bayi, gigi akan jadi jarang..


Assalamualaikum w.b.t.. Sejauh mana kebenaran kata orang-orang tua ni? Siapa boleh kongsi pengalaman di sini? Pernah tak sikit rambut anak korang semasa bayi? Then apa jadi pada giginya.. Atau pada yang belum berkahwin, mungkin ada pengalaman dengan anak saudara or maybe akan kawan.. Silakan..

23 comments:

  1. so far untuk ank saya mmg xamalkan pun petua nie..gigi cantik okay je..anak sedara sy..nenek dia amalkan mmg xkasi sikit until 1 year..pun gigi okay je..xtahu la sejauh mn kebenaran tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ada sebab tu orang-orang tua larang kan..

      Delete
  2. xpernah uruskan anak buah..tahu main jer ngn dia..hihik

    ReplyDelete
  3. masa kecik dulu.. sofea rambutnya jarang.. so takyah sikat... hehehe

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Mungkin ada sebabnya sebab kulit kepala baby kan lembut..

      Delete
  5. hahaha
    org tua mmg marah sgt sikat rambut baby
    bukan ape. rasional nya..sikat dedulu keras so nnti takut kepala baby luka sbb kulit kepala baby kan lembut
    so, org dedulu mmg suka create something yg effect die mmg menakutkan tujuan utk kita tak buat mende tu

    kalau depa ckp , jgn sikat rmbut baby nanti baby mati extreme sgt la plak ..huhu :P

    ReplyDelete
  6. mmg petua nie selalu yana dgr dari mulut mak2

    ReplyDelete
  7. Tak pernah plak dengar... hehehe... tapi anak aku ok jer... mmg dok sikat rambut dia dr bayi... takde la nmpak jarang gigi die... biase jer...

    ReplyDelete
  8. Boleh pulak gini. Byk "petua" org dulu2 kenn. Heww..

    ReplyDelete
  9. Anak buah saya, masa kecik rambut sikit sgt. so, kakak saya tak sikat pun rambut dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang rambut panjang ni bermasalah.. :)

      Delete
  10. my son Adika rambut halus.. x pernh sikat pun.. :)

    ReplyDelete
  11. terjadi pd kawan kolej husna.. skarang gigi dya jarang, bla di tnya dya ckp dulu time kecik mak dya sikatkan rambut..huhu..

    untuk precaution, guna berus je.. anak mengasuh mama husna, ibu dya bagi berus untuk rapikan rambut..=)

    ReplyDelete
  12. ada sebab kenapa....sebab kepala bayi diubun-ubunnya agak lembut, takut bila disikat akan membuatkan kulit kepala baby luka dan sakit.....

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.