Kelab Blogger Ben Ashaari

Saturday, 4 January 2014

Serius korang, aku penat sangat !!


Assalamualaikum w.b.t.. Penat? Penat boleh dalam apa jua keadaan pun kan.. Penat dari segi fizikal, penat dari segi perasaan dan pelbagai jenis penat la kot.. Eraz tak nak ambil contoh orang lain, tapi nak ambil contoh diri sendiri je..

Kadang-kadang memang penat dalam kita fikir akan kehidupan ni.. Perkara yang menyakitkan hati.. Tipulah kalau kata takde langsung kan.. Tapi bila fikir punya fikir, apa kejadahnya kita fikirkan tentang perkara yang menyakitkan hati ni.. Effect kepada kehidupan kita juga.. So terus bertukar menjadi positif.. Jangan sampai perkara yang kita fikirkan tu boleh mengganggu kehidupan keluarga kita.. 

18 comments:

  1. Kalau fikir penat..lama dah give up..hehe..tapi kena pandai positif kan diri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la.. Kalau nak kirakan keputusan untuk give up, memang ada.. Tapi tak kan terjadi punya..

      Delete
  2. Sejujurnya Vee pun penat melihat dunia skrg. Too many things yang berlaku, yang merosakkan suasana etc. Cara Vee usirkan kepenatan ni, ingat Tuhan. Ni semua cerita dunia akhir zaman. Kita sekarang ni di ambang kiamat. So keep calm, and be prepared..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang penting kita happy dengan apa yang kita buat.. Dan pastikan benda tu betul..

      Delete
  3. betul tu..bila asyik memikirkan benda yg menyakitkan hati memberi efek pada emosi, buat fizikal letih dan lemah
    sentiasa bermuhasabah diri kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la.. Bila effect emosi, risau akan melibatkan orang sekeliling..

      Delete
  4. Kita kena redha dengan apa yang berlaku. Ada hikmah di sebalik setiap sesuatu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah ada hikmah disebalik apa yang berlaku..

      Delete
  5. Apa yg berlaku jadikan pedoman untuk membentuk masa depan.... Sesekali kena ingat as a reminder

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, pedoman.. Mungkin boleh dikongsikan dengan anak-anak nanti sebagai pengalaman..

      Delete
  6. kita yg control diri kita, apa kita rasa..nak happy kena positif :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Positif memang sangat-sangat penting..

      Delete
  7. Penat berganda bila emosi pon penat.. Huhu

    ReplyDelete
  8. ye..kita lakukan apa yg kita rasa elok dan tak menyusahkan orang..bukan senang nak puaskan hati semua org..ada je tak kena..

    ReplyDelete
  9. kalau penat mesti stress, so tak nak stress...release minda.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Release minda dan buat apa yang kita suka..

      Delete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.