Kelab Blogger Ben Ashaari

Saturday, 20 September 2014

Sabtuday #1 | RM 50 ke RM 51 ?

Assalamualaikum w.b.t.. Rasanya semalam menjadi viral dalam media sosial tentang satu perkiraan duit RM 50 dan akhirnya menjadi RM 51.. Mana datangnya RM 1 tu kan.. Korang dah tengok belum gambar tu? Kepada yang belum, ni Eraz attachkan.. Cuba perhatikan betul-betul pengiraan nya tu.. Kolum Beli memang cukup RM 50 tapi kolum Baki jadi RM 51..


Persoalan dalam gambar tu, mana datangnya RM 1 tu kan.. Hehe.. Then, cuba pulak korang tengok gambar di bawah tu.. Menggunakan duit RM 50 juga tapi menggunakan angka-angka yang berlainan.. Tiba-tiba kolum Baki yang itu jadi RM 65.. Boleh tengok gambar di bawah.. Jadi, dari situ dah boleh buat kesimpulan kan.. Renung-renungkan.. Wassalan..

7 comments:

  1. sebabnya kolum beli tu adalah ditambah jumlah belian... dan kolum baki tu adalah ditambah dengan jumlah baki...sebab tu jadi lebih RM1 dan juga RM15...he he he...got what i mean???

    ReplyDelete
  2. adoi, pening gak cari mana datangnya...

    ReplyDelete
  3. Oke, failed math. Hahaha..jangan ditunjuk pdku nombor2. Kih3. Pening kepala. XD

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.