Kelab Blogger Ben Ashaari

Monday, 3 February 2014

Dokumen untuk Mendaftar Kematian

Dokumen untuk Mendaftar Kematian | Assalamualaikum w.b.t.. Hari ni menjadi tugas Eraz untuk pergi ke Jabatan Pendaftaran Negara di Wisma Persekutuan Kota Bharu untuk mendaftar kematian bapa mertua.. Bukan sengaja melawatkan tetapi terlalu banyak cuti umum last week.. Sebelum tu, try la google dulu apa dokumen yang perlu dibawa ke sana kan.. Nanti tak pasal-pasal kena ulang alik amik dokumen yang tak lengkap.. Ini hasilnya :

DOKUMEN YANG PERLU DIKEMUKAKAN OLEH PEMAKLUM ATAU WARIS SI MATI SEMASA HADIR KE PEJABAT JPN
  1. Salinan Daftar Kematian/Permit Mengubur JPN.LM02 (Pin.1/11) yang berwarna biru;
  2. Kad Pengenalan atau dokumen pengenalan diri si mati yang asal;
  3. Kad Pengenalan atau dokumen pengenalan diri pemaklum; (asal dan salinan);
  4. Perakuan oleh Pengamal Perubatan mengenai sebab-sebab kematian yang asal [Borang JPN.LM09 atau JPN.LM10 (Post Mortem)] sekiranya kematian berlaku di hospital.

Alhamdulillah.. Semua di atas cukup.. So sekejap lagi, boleh la pergi.. Esok dah mula masuk office.. So memang kekangan masa tu akan ada.. Jadi settle kan dulu mana yang penting hari ni.. Perkara lain-lain, slow-slow settlekan..

Sumber :


12 comments:

  1. nice info....boleh dijadikan panduan Eraz.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin boleh jadikan panduan pada yang lain..

      Delete
  2. Replies
    1. Mungkin boleh jadikan panduan pada yang lain..

      Delete
  3. alhamdulillah semua dh selesai kn...nice info abg eraz :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin boleh jadikan panduan pada yang lain..

      Delete
  4. baru tahu camni rupanya nak daftarkan kematian =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin boleh jadikan panduan pada yang lain..

      Delete
  5. memang penting pun. Lagi lambat, lagi banyak prosedurnya.

    From,

    Nasz

    www.nasznadzeri.com

    ReplyDelete
  6. pernah juga buat untuk arwah bapa mertua akak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin boleh jadikan panduan pada yang lain..

      Delete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.