Kelab Blogger Ben Ashaari

Tuesday, 29 April 2014

Menulis ; Bukan Senang ..


Assalamualaikum w.b.t.. Menulis senang ke? Siapa kata menulis ni senang? Ini baru menulis untuk blog.. Belum lagi buat novel ke, skrip ke kan.. Buat tesis (Master's Project / Kertas Projek - Degree) pun susah kan.. Semua tu berkaitan dengan menulis.. Perkataan menulis, YES, memang senang.. Tapi, kalau tak de idea, mana boleh menulis kan.. Mahu tak menangis.. Menangis kalau melibatkan yang ada dateline la contohnya tesis tu.. Hehe..

Sama juga dengan blog.. Kalau tiba-tiba korang bukak blog.. Then dalam kepala fikir nak buat entri baru.. Idea ada, tapi idea menulis or mengarang tu takde.. Agak-agak entri tu jalan tak? Agak-agak boleh menaip tak.. (Abaikan masa terlebih dahulu).. Kalau bukan 100% pun, maybe 90% boleh katakan tak jalan.. Sama juga update blog tiap-tiap hari.. Kalau dapat buat 2, 3 entri sehari, itu boleh dikategorikan bagus la.. Tapi entri tu make sure bukan copy paste la kan.. Ataupun pasal dunia artis sekarang..

Sebab pasal artis ni, kadang-kadang kesian mereka jadi public firgure.. Semua benda orang nak tahu.. Semua benda orang ambil tahu.. Sampaikan benda dalam selimut pun.. Kadang-kadang tu, dari tak de masalah, jadi ada masalah.. Dari hal tu kecik, terus menjadi besar.. Dibesar-besarkan pun ada.. So blogger, sebelum kita buat entri tu, cuba fikir dulu samada entri tu sesuai ke tak.. Patut ke tak.. Dan lain-lain..

Apa-apa pun, terima kasih kepada semua pembaca blog ERAZFADLI.COM selama ini kerana support sebab Eraz tahu, entri blog Eraz ni maybe kosong je kot.. Duk citer sal kerja, diri sendiri, my princess, cerita tentang apa yang Eraz ambil tahu dan lain-lain.. Harap korang tak boring la.. At least tak de la cerita sal orang lain.. Kalau ada pun, petik sikit je.. Itu pun positif kot yang mungkin boleh jadikan dorongan.. Negative? Tidak sama sekali.. 

#Aiyooo.. Macamana entri ni boleh jadi panjang.. Tak tahu la entri ada isi ke tak.. Korang rasa?

27 comments:

  1. kalau ada idea tu boleh buat skrip pun....

    ReplyDelete
  2. Betul.. Menulis perlu ada idea..

    ReplyDelete
  3. ada pengisiannya di situ eraz... writer's block kaedahnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Jumpa pengisiannya ya..

      Delete
  4. Hahaha... nak menulis kalau setakat menulis memang senang..saya rasa lah... masalahnya nak menulis supaya penulisan tak boring... orang nak baca selalu... unik..kreatif dsb..tu yang susah hahahahahaha... tapi susah tu pon sebenarnya bukan sebab apa..tak berapa pandai... :D Orang yang pandai dan berbakat mungkin senang jer bagi dia... Kalau nak menulis kreatif dan unik setiap hari bagi saya ..ya Allah ya rabbi...memang cekang la jawabnya sebab tu saya pon tulis bagi menulis, cuma selit-selit kebaikan yang boleh dikongsi bersama...benda-benda positif... supaya tak lah tak ada faedah langsung kepada orang yang membaca kan? Macam entri Eraz ni... pendapat tentang menulis pasal artis tu satu pendapat yang positif dan baik... saya setuju... menjemput kawan-kawan menulis perkara positif yang membawa kebaikan kan?.. tq eraz :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih untuk pendapat ni.. :)

      Delete
  5. setuju dengan Wawa Cw menulis senang....tapi nak menulis supaya isinya menjadi menarik dan tertarik sgt susah....
    Seperti penulis buku dan novel...tak semua buku sedap dibaca dan mudah dipahami....
    Kesulitan itu pasti membuahkan hasil

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih untuk pendapat ni.. :)

      Delete
  6. husna selalu jugak jadi mcm tu.. isi dah ada tapi nak start perjalanan tu hampeh.. last sekali terbekanglai macam tu jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Kena perah otak plus ambil mood..

      Delete
  7. Sama la kiter... kadang2 tak tau nak tulis aper... sampai satu ketika jadi buntu... nak menulis tapi tak ada isi... uhuk3x...

    ReplyDelete
  8. Betul. Bukan kerja mudah. Selagi minat itu ada, benda senang boleh jadi mudah. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, bukan senang nak jadi mudah..

      Delete
  9. sangat payah untuk menulis.apalagi bila idea tiba2 hilang.blur la jawabnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang kadang bila da blogger yang copy paste tanpa bagi kredit..

      Delete
    2. tu yang akak takut tu eraz...tapi blog akak takda la yg nak copy paste..entri biasa jer..

      Delete
  10. Selalu stuck bila nak menulis walaupun dah ada idea...Tp bila teringatkan FYP degree dulu...pergh lg la pening kepala...nak menulis dlm b.inggeris pula tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la macam Eraz sedang sambung MBA sekarang..

      Delete
  11. haa..biasalah, kalau kita kata takde idea tapi bila start menaip tetibe je entri jadi panjang.
    hahaha

    ReplyDelete
  12. mmg bukan senang nak menulis... nak2 dulu masa jadi wartawan... mmg stress dibuatnya... nak idea lagi... nak kejar dateline lagi... aduh...mujur skang dah ngurus rumah tangga je... tapi tulis blog pun boleh tahan stressnya... hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada pengalaman jadi wartawan ke.. Waaa...

      Delete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.