Kelab Blogger Ben Ashaari

Tuesday, 22 April 2014

Cara halau nyamuk !


Assalamualaikum w.b.t.. Hari ni Eraz nak share kan satu cara untuk menghalau nyamuk daripada mendekati baby kita.. Isteri Eraz dah buat semua ni.. Memang menjadi.. Tak susah pun.. Bajet pun tak banyak.. Hanya perlukan limau seperti di atas dan bunga cengkih.. Belah limau berkenaan dan pacak kan bunga cengkih.. Buat la banyak sikit untuk nampakkan kesan.. 

Eraz memang buat... Tapi biar dah kering, nak tukar baru tu, ambil masa sikit.. Hehe..

23 comments:

  1. oh i see, ok nanti nak buat macam ni lah...

    ReplyDelete
  2. Good sharing.... nak try jugakk :D

    ReplyDelete
  3. wah, interesting.. nanti balik Malaysia nak try. Rumah banyak sangat nyamuk

    ReplyDelete
  4. benda comel mcm ni rupanya buat halau nyamuk.. mungkin bau masam limau kot.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin campuran bau limau dengan bunga cengkih kot...

      Delete
  5. hehe info kedua nie bab halau nyamuk..muka baby saya habis merah2 di gigit nyamuk..:(

    ReplyDelete
  6. Wow, first time tau ni. Nmpk cantik je :)

    Solehah bw sini dari Segmen Nak URL Blog #3 Blog Mialiana.com.
    Jom bw sini pula http://solehahshamsuddin.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Owh..kene buat byk2 ek??..patut la sy buat mcm x jalan jer..sebab buat 2 saje..hoho ..so lepas ni kene g borong limau la...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat banyak la sikit.. Kawasan kan luas..

      Delete
  8. akak pernah buat tapi sebiji limau jer...nampak gaya nak kena buat banyak-banyak baru nyamuk lari....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat banyak la sikit.. Kawasan kan luas..

      Delete
  9. Husband akak pun amal petua ni...sampai skrg setiap bilik & penjuru ruang tamu coz fobia dgn denggi..hihi

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.