Kelab Blogger Ben Ashaari

Friday, 15 November 2013

Tanggungjawab Suami Mengikut Islam

Tanggungjawab Suami Mengikut Islam

Tanggungjawab Suami Mengikut Islam | Assalamualaikum w.b.t.. Sebenarnya entri ini telah di'request'kan oleh seorang kawan yang mana mungkin dia tak lama lagi nak mendirikan rumahtangga kot.. So Eraz cuba google untuk dapat kan info yang terbaik untuk bacaan umum semua di sini.. Jom baca untuk mendapatkann sedikit info tentang Tanggungjawab Suami Mengikut Islam..

  1. Semestinya seorang yang ADIL terutama bagi mempunyai lebih dari satu isteri kerana isteri itu adalah amanah Allah
  2. Menjadi seorang PEMIMPIN yang baik dan bagus dalam rumahtangga yang dibina.. Selain tu, menjaga keselamatan untuk perlu diambil berat kerana itu merupakan tanggungjawab seorang suami juga.. Kita ibarat 'Hero' bagi mereka..
  3. Memberi NAFKAH secukupnya samada zahir dan batin.. Makan pakai dan semua-semualah..
  4. Memberi PENDIDIKAN yang secukup untuk menempuh hidup di dunia dan di akhirat..
  5. Semestinya menjadi PELINDUNG kepada isteri tersayang supaya mereka tenang untuk menghadapi hidup seharian juga tidak susah hati dan sengsara..
  6. Terakhir ialah MELAYAN & MENGGAULI ISTERI DENGAN BAIK.. Suami perlu melakukannya dengan lemah lembut, sopan santun dan tidak zalim..

Itu secara ringkas yang boleh dihuraikan.. Tapi untuk lebih lanjut, korang boleh ke LINK ini untuk baca dengan lebih detail lagi..

Kredit : Amy Airmien

24 comments:

  1. Banyak sebenarnya yang perlu dihuraikan bila sampai bab munakahat ni. Bila dah masuk alam rumahtangga, ada banyak 'grey' area yang menjadi persoalan. Salah satunya, memasak. Kenapa dikatakan ramai orang memasak ialah tugas isteri, sedangkan tak ada pula mention dalam Al-Qur'an dan hadis bahawa memasak ialah tugas hakiki seorang isteri. Memasak di katakan tugas isteri hanyalah berdasarkan kepada adat Melayu saja sebenarnya. Tak kiralah isteri atau suami yang memasak, pahala mereka akan beroleh atas keikhlasan mereka.

    Yang wajib bagi suami ialah nafkah zahir batin, melindungi keluarganya dan mentaati ibu bapa kedua belah pihak.

    Ini antara contoh sahaja yer... Biasanya di pejabat2 agama daerah dan negeri, boleh dapatkan senarai tanggungjawab isteri, suami dan bersama. Insya Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini mungkin.. Ada banyak lagi yang tak tersenarai..

      Delete
  2. berat jga ye tanggungjawap seorang suami.. isteri pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama pikul dan bekerjasama, insyaallah akan ringan..

      Delete
  3. moga menjadi suami isteri yang selalu hormat menghormati..tau bagaimana nak menguruskan sebuah rumahtangga yang bahagia..insyallah

    ReplyDelete
  4. jgn fkir mudahnya b'kahwin..krn tggungjwb slpas nikah itu ckup bsr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama bekerjasama, insyaallah semua ok..

      Delete
  5. huhuhu...ditujkan untuk lelaki yang hendak berkahwin

    ReplyDelete
  6. nice sharing Eraz. tugas seorang suami itu mungkin nampak berat tapi andai dia seorang yang amanah, insha Allah syurga balasannya

    ReplyDelete
  7. yang ni memang sangat suka ni Eraz untuk panduan semua suami2 di luar sana... kalau re-post kat blog ni pun cantik juga ni...he he he... *_^ you know what I mean...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat la entry kat blog Farah juga.. Hehe.. Yes i know it.. :)

      Delete
  8. thanks along eraz....
    err....soalan seterusnya......hahaha
    wassap nnt :P

    ReplyDelete
  9. entri yang baik untuk panduan bersama..

    ReplyDelete
  10. Ini rasa macam nak kahwin................... lagi.

    www.broframestone.com

    ReplyDelete
  11. Thank info yg bagus nanti boleh suruh bakal en suami bc. :-)

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.