Kelab Blogger Ben Ashaari

Saturday, 21 September 2013

Kena kahwin paksa ??


Kahwin Paksa | Assalamualaikum w.b.t.. Siapa yang perasan trend jalan cerita drama TV sekarang? Banyak drama tv sekarang yang memaparkan isu perkahwinan secara terpaksa atau dengan kata lain, kahwin paksa.. Tanpa kerelaan kedua-dua pihak.. Contoh drama yang Eraz ingat :
  1. Adam & Hawa
  2. Setia Hujung Nyawa
  3. Sebenarnya Saya Isteri Dia
  4. Cinta Jannah
  5. Kampung Girl
  6. Jodoh Itu Milik Kita
  7. dan ada beberapa lagi yang Eraz tak ingat!
Pada pendapat korang, kenapa isu begitu yang dipaparkan? Adakah untuk rating? Atau? Ok ke?


17 comments:

  1. klu ikutkan byak version sebegini..dlam nvel pn byak...Dan mmg drama tersebut dark nvel pun..apapun klu kna jln cternya..mmg best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eraz bukan pembaca novel.. sebab tu tahu.. hehe..

      Delete
  2. mungkin itu menjadi trend dalam slot drama sekarang..dalam dunia reality...mungkin juga ada berlaku tetapi tidak tahulah...adalah seindah dalam tv mahupun novel..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la.. novel dengan dunia nyata, memang jauh panggang dari api la kot..

      Delete
  3. haaaaa..trend...kompem trend cite skrg camtu..tp boring la skrg ni asal bukak cite je jalan cite pasal kawen paksa,mula2 benci pastu cinta...pengarah boleh buat lebih dr tu kot..cari jalan cite yg menjana minda sikit,ni tak..kalau nak adaptasi novel...cuba cari novel karya syud,hlovate,pingu toha....jalan cite diorang pasal cinta jugak,tp unik sikit...::)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan cerita lebih kurang sama kan..

      Delete
  4. kebanyakan kisah antara 2 darjat tetapi dalam versi baru....

    ReplyDelete
  5. banyak novel cenggitu..cerite skrg bnyk adaptasi novel pon..hihi
    tapi menarikkk pon ada..
    citer tv3 lepas ni ganti si jannah pon sama ghupe itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ke.. ganti cinta jannah pun same?

      Delete
  6. heheh..satu drama pun saya tak tengok

    ReplyDelete
  7. trend drama dr novel..jalan cerita gitu la..tp suka juga layannnn drama melayu nie..

    ReplyDelete
  8. novel dan drama/filem ada trend sendiri..kalau 1 drama/novel buat jalan cerita yg tu, so yg tuuuuuu je lah sume ikut.

    pd pendapat sy, xsalah nak paparkan jalan cerita mcm ni. tp biarlah ada kelainan. lama2 penonton muak dgn jalan cerita yg hampir sama. apa salahnya instead of kawen paksa, buat pula jln cerita cinta lepas nikah. masukkan unsur2 islamic ckit..kan best

    ReplyDelete
  9. mula2 suka gak layan..lama2 boring dah...asyik2 kawin paksa,mula2 bnci pastu sayang,hero berlagak gile,pastu tukar jadik romatik tak hengat,pastu ada laki lain kacau daun....so stereotype...peminat jd feeling sbb seronok tgk si mulut laser tetiba jadi shahdu2...but for me, 1-2 drama leh la layan..bila dah byk citer stereotype dah rasa nyampah lak jadiknya...esp watak hero yg mulut laser yg mcm over sgt lasernya..rs meluat lak sbb annoying..kdg2 terpikir, novelis pmpuan mmg feeling cmtu ke..?suka watak laki berlagak yg last2 hilang ego tunduk setia kat isteri yg dinikahi secara paksa tu..

    ReplyDelete
  10. mula2 suka gak layan..lama2 boring dah...asyik2 kawin paksa,mula2 bnci pastu sayang,hero berlagak gile,pastu tukar jadik romatik tak hengat,pastu ada laki lain kacau daun....so stereotype...peminat jd feeling sbb seronok tgk si mulut laser tetiba jadi shahdu2...but for me, 1-2 drama leh la layan..bila dah byk citer stereotype dah rasa nyampah lak jadiknya...esp watak hero yg mulut laser yg mcm over sgt lasernya..rs meluat lak sbb annoying..kdg2 terpikir, novelis pmpuan mmg feeling cmtu ke..?suka watak laki berlagak yg last2 hilang ego tunduk setia kat isteri yg dinikahi secara paksa tu..

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.