Sunday 25 August 2013

Pesan Rasulullah : Jangan Kahwini 6 Jenis Wanita Ini

Pesan Rasulullah : Jangan Kahwini 6 Jenis Wanita Ini

Pesan Rasulullah:Jangan Kahwini 6 Jenis Wanita Ini | Assalamualaikum w.b.t.. Artikel "Pesan Rasulullah : Jangan Kahwini 6 Jenis Wanita Ini" Eraz jumpa di Facebook seperti yang Eraz print screen gambar di atas.. Jadi rasanya mungkin akan berguna untuk pembaca di luar sana untuk baca.. Jika ada ketidaktepatan fakta, mohon maklumkan ya.. Terima kasih..

Pesanan Rasulullah s.a.w untuk kaum Lelaki :

“Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah”

  1. Wanita Ananah : Wanita yang banyak mengomen itu dan ini.. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati..
  2. Wanita Mananah : Wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga.. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga.. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar..
  3. Wanita Hananah : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada.. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu.. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya..
  4. Wanita Hadaqah : Melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya.. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki.. Dia tenguk apa saja dia mahu.. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk.. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang sudah botak..
  5. Wanita Basaqah : Ada 2 makna.. Pertama, wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri.. Dia menghias diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia.. Suka melawa.. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas.. Wanita begini juga suka dipuji-puji.. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.. Kedua, dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya..
  6. Wanita Syadaqah : Banyak cakap, tidak menentu lagi bising.. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja..

SUMBER

12 comments:

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.