Kelab Blogger Ben Ashaari

Saturday, 24 August 2013

Cara lembutkan hati ..


Cara lembutkan hati | Assalamualaikum w.b.t.. Entri permulaan hari ini Eraz mulakan dengan mutiara kata.. Pagi-pagi lagi sampai office, terus kena uruskan taklimat pada hari ini.. Tengahari hingga petang pula, kena menjadi ketua pengawas.. Berbalik kepada mutiara kata kali ini, sila baca dalam gambar di atas atau di bawah : 

Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.

Siapa setuju..? Bayangkan jika ada seseorang yang sedang 'panas' ingin marah sebab ada masalah yang dia hadapi.. Kita try layan dia dengan bagi pendapat atau penyelesaian secara berhemah dan percakapan yang lembut.. Insyaallah, dia juga akan 'lembut'.. Jom try!

12 comments:

  1. tapi kadang-kadang ada orang tu keras hati sangat, dia jer yg betul, so angkat kaki jalan ler.......malas nak layan......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yepp. Angkat kaki, jalan terus biar dia cool down sendiri. Pandai2 la dia reflect diri nanti. Hihii.

      Delete
    2. Kak Sukma, itu hati kering kot.. Hehe..

      Delete
    3. Vee, kes macam tu, kena tengok keadaan.. hehe..

      Delete
  2. bz arini yer bro..
    semoga semuanyer ok harini..
    btuil dh tu cara kt atas..
    xpun suruh jer dia mengucap:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam biasa la.. entri pun update satu je ari ni.. Hehe..

      Delete
  3. Betul tu.... so mulakan hari dengan kata2 yg indah dan sedikit senyuman. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah.. Baru semangat naik sikit.. Hehe..

      Delete
  4. tapi ada juga org yg hati batu sgt. nasihat pun x masuk.

    ReplyDelete
  5. Btullah tu caranya. Api perlu dipadam dengan air. Time org tgh marah, kita kena rileks, walaupun kadang2 rasanya macam nak aiishh..bagi siku je rasa. Even masa tu kita nasihat dia makin panas, tapi dlm diam dia akan berfikir dgn kata2 lembut tu tadi. Take time nak cool down.

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.