Kelab Blogger Ben Ashaari

Saturday, 31 August 2013

Kisah Tok Kadi dan Pengantin di Terengganu


Kisah Tok Kadi dan Pengantin di Terengganu | Assalamualaikum w.b.t.. Hari ni Eraz nak share satu cerita dengan korang.. Terpulanglah korang setkan genre cerita ni apa.. Jangan lupa baca sampai habis..

"Sebelum akad nikoh, tok kadi nok ngesoh name IC pengantin laki. Kadi kabo nok tanya soklang skit. Pengantin laki debor nyak nyak doh ning."

Kadi: Lame doh ke knal hok puang ni?
Pengantin: Dalam 2 tahun doh saya kenal dia ustak.
Kadi: Hoo molekla..mesti gi dating sokmo ork?

Pengantin: Kadang2 je ustak. Dia duk Teghanu, saya duk KL.
Kadi: Doh, dok jupe, org muda lening kalu ngorat duk wat sek sokmo la ni?

Pengantin: Manade Ustak! Harang kang tu! Astopirullah, wat sek mende Ustak.
Kadi: Bakpe harangnye?Kang ada niat nok nikoh? wat sekla...barang free!

Wali pengantin: Hoii!! mung tok kadi! jgn wat aib anok nantu aku depang org rama gining!!!!

Kadi: Cer wak mari talipong mung aku nok cek. (Kadi mintak hp pengantin).
Pengantin: Tepon saya, ikut suka saya la nak save mende pong!!

Wali: Wi la ke ustak tepong mu Awang, takut mende kalu mu dok wat sek. **pengantin ketor abih pale lutut**

**Kadi muke meroh merang tahang maroh tengok isi tepong**

Kadi: Doh ni fail natang mende ni? wat sek la ning! ke orang panggil mende?

***Wali dgn jemputang bikah bangun bejerebak atah blakang kadi nok tgk fail dlm tepon pengantin".. rama-rama pakat kata, "Horrr..WHATSAPP!!"

20 comments:

  1. Replies
    1. biasa la kalau dah dialek, sesetengah org je blh fhm..

      Delete
  2. molek sangat tak faham.....hehe

    ReplyDelete
  3. Hahahaha.. Baca ulang2 kali baru fhm. Hahaha..

    ReplyDelete
  4. guano "whatsapp" nyo buleh gi sebut "watsek" nyoh.... =,= ..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin mereka tu orang terengganu pekat..

      Delete
  5. Haha..
    bc 2 kali br paham..
    Whatasp kalu org ganu sebut watsep..
    Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin la.. Eraz pun tak sure.. hehe..

      Delete
  6. saya pn org trg pelik mula2 baca
    dok fahang gok mula2
    ingatkan bhs daerah mana...;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ke orang terengganu cakap camtu?

      Delete
  7. huargghhhhh!!!!! lain dah bunyi nyer tu... uhuhu

    ReplyDelete
  8. haha.. ade dalam 5 minit gak lanak faham

    ReplyDelete
  9. hahaha..wat suspen ja..ingatkan pe lah td,pulun dok paham ganu

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.