Friday 8 March 2013

10 Cara Untuk Mendapat Ketenangan Jiwa


Assalamualaikum.. Hari ini telah masuk ke tarikh 08 Mac 2013.. Sekarang telah masuk ke bulan ke-3 tahun 2013.. Pejam celik, pejam celik, masa berjalan begitu sahaja.. Siapa yang TAK BERSETUJU di sini yang Eraz kata masa sekarang cepat betul berlalu.. Mungkin sebilangan sahaja kot yang tak bersetuju.. Apa-apa pun, selagi kita diberi kehidupan, kita hadapilah dengan sebaik mungkin..

Eraz juga mengharapkan tahun 2013 ini memberi lebih rezeki kepada kehidupan Eraz sekeluarga.. Insyaallah.. Jadi, untuk entri ini, Eraz ingin kongsikan 10 Cara Bagaimana Untuk Mendapat Ketenangan Jiwa.. Bagi yang merasakan fikiran berserabut, atau ada sesuatu yang mengacau minda anda, boleh la baca isi entri ini.. Ketahuilah bahawa, agama ISLAM ada memberikan ubat dan penawar dalam merawat ketenangan.. Berikut adalah cara atau langkahnya..
 1. Membaca dan mendengarkan al-Quran
 2. Menyayangi orang miskin
 3. Melihat orang yang di bawah, jangan lihat ke atas
 4. Menjaga silaturahim
 5. Banyak mengucapkan “La hawla wa la quwwata illa billah“
 6. Tidak ambil peduli terhadap celaan orang lain asalkan yang kita lakukan benar kerana Allah
 7. Tidak meminta kepada orang lain
 8. Menjauhi hutang
 9. Selalu berfikir positif
Kesemua kesepuluhan cara dan langkah tersebut dihuraikan dengan lengkap di entri INI..

Sumber Rujukan : Tulisan Ustaz Mohd Zawawi Yusoh
Kredit / Sumber : Intelligent

p/s : Happy Birthday kepada kawan baik Eraz, Hasmizal Mokhta dan 'adik' Eraz yang akan diijabkabulkan hari ini di PD.. Sorry sebab Along tak dapat hadir atas alasan yang telah diceritakan tu.. Dah wakilkan Angah dan Adie Zaff! ;)

15 comments:

 1. terima kasih eraz atas tazkirah pagi ni....

  ReplyDelete
 2. ye abg eraz..yaya pun setuju..masa sangat cepat lah berlalu..oleh itu kita harus memanfaatkan sepenuhnya..cri keindahan yang telah Allah janjikan..

  ReplyDelete
 3. Perkongsian yang bagus. Alhamdulillah. Terima kasih. :)

  ReplyDelete
 4. thanks for info eraz..... terbaik....

  ReplyDelete
 5. menggapai bulan di langit jangan lupa rumput di bumi...

  ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.