Kelab Blogger Ben Ashaari

Wednesday, 25 March 2015

Etak Goreng Kicap


Assalamualaikum w.b.t.. Orang Kelantan panggil Etak.. Kalau orang luar dari Kelantan, panggil etak jugak ke? Kenangan dulu-dulu, dengan Ma, adik beradik, pergi cari sendiri je kat sungai.. Main gali dengan kaki, memang nampak terus etak.. Dulu-dulu air jernih sangat.. Tapi sekarang, air keruh je.. Pencemaran lagi.. So kalau nak makan etak, memang kena beli la kot.. Tapi sangat terhad la.. Etak salai, maybe ada di tepi jalan.. Aktiviti main sungai pun dah tak de sangat sekarang.. Budak sekarang tak macam dulu.. 

Bagi family Eraz dulu-dulu, Etak goreng kicap memang favourite.. Sebab ada kuah kicap sikit, then masin manis tu ada.. Tambahan pula isi etak tu dah masak dan tak keras.. Fuh! Dah mandi sungai, main air, terjun situ sini, memang confirm sampai rumah, lapar.. Kan., Tapi etak kalau cari sendiri kat sungai, tak boleh makan terus.. Ma mesti suruh rendamkan dalam air.. Biarkan sejam dua sebab nak bagi etak tu muntahkan pasir dalam badan dia.. Kalau tak, memang etak goreng kicap campur pasir la.. Hehe..

Jemput follow instagram @erazfadli

3 comments:

  1. Etak ni apa Eraz??? Serius Farah tak pernah dengar dan tak pernah tau...hik hik hik, sian tak?

    ReplyDelete
  2. Kat rumah MIL, kiteorg panggil ETOK...Dkt erea rumah tu fames etok salai..huhu

    ReplyDelete
  3. Macam tak pernah makan gak, nampak sedap :)

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.