Kelab Blogger Ben Ashaari

Wednesday, 25 May 2016

Cara Kembalikan Whatsapp iPhone Bila Blank / Hang

Assalamualaikum w.b.t.. Tak tahu la kenapa masalah whatsapp ni terjadi sekali lagi pada diri aku ni.. Sebelum ni dah sekali.. Tak silap Jumaat lepas.. 20 Mei.. Masa perasan tu dalam pukul 10 pagi kot.. Masa nak uninstall so biarkan dulu sampailah ke Solat Jumaat.. Tapi sebab risau ada message peting masih, gagahkan diri untuk uninstall dan install balik.. 'Menangis' rasa bila message personal dan business semua hilang.. Tinggal group je la.. Itu pun kosong.. Nasib badan.. Hope tak berulang lagi..


Malang tidak berbau, semalam 24 Mei terjadi lagi.. Adoi.. Tengah syok-syok layan Dia Semanis Honey, tibe-tibe bukak whatsapp blank a.k.a hang lagi.. Arggghhhhh.. Nak marahnya rasa.. Post sekali lagi kat FB dan IG kot-kot ada yang dapat membantu.. Then Lisa cik Sepet kita komen kata whatsapp dia dah ok.. Sebab sebelum tu dia kena juga.. Tapi sebab lambat reply, pagi baru dapat tahu cara..


Nak dijadikan cerita, masa bangun pukul 4 pagi, Eraz try duk main-main setting.. Off semua, on balik.. Tukar setting situ sini berkaitan whatsapp.. Lepas tu on off.. Pelbagai cara.. Sekali try buka, eh! Boleh on.. Tapi masih tak dapat buka bahagian chat.. Lega dah sikit.. Try on laptop dan guna whatsapp web.. Sempat back up data-data penting.. Dan bangun pagi ni terbaca semula Lisa reply komen dan cuba on whatsapp, dah ok.. Alhamdullillah.. Cara Lisa beritahu lebih kurang sama cam cara Eraz buat cuba Eraz try n error so banyak step la nak dapatkan semula.. Hehe..

Then tengahari ni handphone pula yang whatsapp nya hang.. Sebab dah tahu cara, terus la buatkan untuk dia sebab kebetulan kami keluar lunch sama-sama.. Fuh.. Nak tahu cara nak buat bila Whatsapp pengguna iPhone hang? Ini caranya..

Pertamanya masuk ke Setting.. Lepas tu cari item Whatsapp.. Selalunya bawah sekali.. Then off semua access macam contacts, photos, microphone, camera, background app refresh.. Insyaallah akan ok lepas tu.. Kalau tak ok juga, korang uninstall je la.. Then install balik.. Hehe.. Ada sesetengah kes, lepas buat semua kat atas, ada yang tak ok terus.. 

Mula-mula dia akan keluar bahagian setting dulu.. Kalau bahagian Chat tak dapat buka lagi, padam dulu Whatsapp.. Lepas tu buka balik.. Insyaallah, Lepas itu baru la ok sepenuhnya.. Sabar ya.. Usaha tangga kejayaan..


Eraz jenis yang tak backup data whatsapp, sebab tu la bila dah uninstall, semua data hilang.. Backup atau tidak, terpulang pada korang.. Tapi Eraz malas.. Wife Eraz pun sama.. Korang tak tahu la.. So, siapa yang terkena masalah yang sama, harapnya dapat membantu.. Salah satu sebab jadi macam tu mungkin sebab Whatsapp upgrade sofware.. Mungkin la..

9 comments:

  1. eh'eh. masalah kita sama. kemarin PG pun kena. pagi ni pula officemate PG yang kena. huhu.

    ReplyDelete
  2. Bagus cara ni ..terima kasih bang

    ReplyDelete
  3. semua orang kena sekarang..saya pun. memang bermasalah bagi semua pihak.

    ReplyDelete
  4. Ada info lain Tak.. Saya pun hang...Jika ada sharing please.. Apa masaalah whatsaap Ye?.

    ReplyDelete
  5. Saya pun kena. Cara ni mudah dan terus okey.

    ReplyDelete
  6. Ok. Ada solution 100% berkesan...

    Pakai whatsapp web... Pastu cari message yang teramat sangat panjang dan delete dari whataspp web...

    ada orang yang kurang hajok sengaja hantar message panjang supaya whatsapp korang hang...

    ReplyDelete
  7. Sy punye setting, favourite n contact okay..boleh bukak gerak2 tpi bila tkn chat terus hang. Bila biar dia force close. Kadang bila bukak balik jadi blank. Pening sy.

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.