Monday, 25 February 2013

Cara Halau Tikus Daripada Masuk ke Enjin Kereta !

Gambar Hiasan

Siapa pernah terserempak dengan tikus masuk atau tidur ataupun bermain dalam enjin kereta?? Orait.. Bagi yang pernah alami, jom la kongsi-kongsi kan cara supaya tak nak bagi tikus masuk dalam tu terutama waktu malam.. Idea Idea.. Dalam pada itu, E'raz cuba search dalam google tentang ni.. Then terjumpa satu entri tentang Teknik Penjagaan Enjin Dari Gangguan Tikus.. Jom baca cara dia buat.. Terjah!

30 comments:

  1. erks...setakat ni tak pernah...tapi cam menarik jer artikel ni... ular sawa duk chillex kat enjin kereta rumah jiran pernah ler tengok... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingat kan btul cara nye... skali letak kucing main-main.. hehe..

      Delete
  2. Replies
    1. ade... siap tikus tu buat sarang lagi.. :-)

      Delete
  3. ADA JUGA KA TIKUS YG MASUK DALAM ENJIN??SO SCARY..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade... mybe bkn btul2 dlm enjin... tp kwsn2 sekitar la...

      Delete
  4. kalau dekat rumah ade bela kucing confirm tak da tikus .

    ReplyDelete
  5. xpernah dengar pun tikus msuk dlm enjin :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade... cume mgkn bkn btul2 dlm enjin... tp kwsn sekitar la,.. siap ade yg bersarang lg...

      Delete
  6. So far, enjin saya xpernah lagi masuk binatang..mungkin sebab hari2 gerak..xberani binatang nk bertenggek kt keta saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. d fikir kn logik, mereka akan menyelinap masuk klu kereta lama tak digerakkan kot..

      Delete
  7. tak sangka dlm keta pun tikus nak lepak ye...selalu lipas ade ler....
    mungkin keta lama tak bergerak kut....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada.. tmbh2 kalau diaorang hilang tempat tinggal.. ;)

      Delete
  8. Salam,
    Kereta saya jadi tempat lepak kucing...dalam bonet enjin.
    So..memang xde tikus tapi mcmne plak nak halang kucing lepak kat situ ye.

    ReplyDelete
  9. fobia dengan tikus, bukan setakat tikus sepupu tikus si hamster pun geliiiiii..huhu

    ReplyDelete
  10. i mempunyai masalah yg sama sampai skang tak jumpa cara nak elak tikus2 tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. jarang orang buat entri pasal tu..

      Delete
  11. salam bro..nak tanya?mcm mane nak elakkan tikus gigit dari cable2 enjin??t

    ReplyDelete
  12. salam bro..mcm mane nak elakkan tikus masuk dlm enjin kereta??

    ReplyDelete
  13. mmbe saya keta dia masok dek tikus kt bhgian enjin.. siap bawak masok kpla ayam 5 6 ketul sbb prking kt kedai mamak bwh flat. prking 1 malam je.. pastu naik keta bau bangkai...seksa!! org kata letak sabut klpa...

    ReplyDelete
  14. baru 2 ari lepas keta mmbe saya bau bangkai dari bhgian enjin.
    puas suluh x nmpak apa2.. sampai lalat pon dh hurung...
    lepas tu dia masukkan tgn kt dlm enjim bhgian box apa ntah.. trasa lembik2..
    skli dia bwk kua..kpla ayam!! ada la dlm 5 6 kpla angkara tikus.
    dia park keta dkt kdai mamak bawah flat 1 malam je..
    skrg, dia letak sabut kepala. org ckp dpt elak tikus masuk...

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.