Kelab Blogger Ben Ashaari

Monday, 29 February 2016

Cara Buat Aiskrim Sumi

Cara Buat Aiskrim Sumi | Assalamualaikum w.b.t.. Aiskrim Sumi ni tengah viral di media sosial sekarang ni.. Ramai tengah cuba buat sendiri sebab bukannya susah pun kan.. Tak perlu nak order beli pun.. Kecuali nak guna untuk beri pada orang yang datang kenduri la.. Itu dengan kuantiti yang banyak kan.. Tapi kalau sekadar untuk diri sendiri dan keluarga, rasanya boleh buat sendiri kot.. So hari ni Eraz nak buat entri pasal cara buat Aiskrim Sumi.. Serius memang sedap.. Dah rasa dah tadi sebab ada staf buatkan.. Hehe..


Cara Membuat Aiskrim Sumi :

1 Tin Susu Pekat
1 Tin Susu Cair
4 Tin Air 
2 Bungkus Sumi (Pelbagai warna)
Sedikit Garam
Plastik aiskrim

Cara-cara :

Sumi dipotong 4 atau lebih
Susu Pekat, Susu Cair, Air dan garam dipanaskan sehingga mendidih
Sejukkan
Masukkan sumi kedalam plastik dan masukkan bahan yang didihkan tadi
Ikat dan masukkan kedalam peti ais beku.
Setelah beku boleh la makan
Cik en baru buat dan masih menunggu aiskrim sumi cik en membeku. 

SIAP!! Lagi best juga kalau sumi tu tukar kepada Oreo dan Choki-Choki.. Memang meletop.. Sekarang ni tak buat lagi.. Tapi rasa macam nak ajak wife buat je lepas balik dari kerja ni.. Tapi kena make sure hero dan heroin tu tidur dulu la.. Kalau tak memang hancul la aiskrim kami.. Hehe..


IKLAN :


Dapatkan De'Xandra Perfume dengan DeXandra Perfume Original 0179773382 / ZaraAdam_Online

Harga : RM 65 sebotol / RM 120 dua botol (Jimat RM 10.00)

Whatsapp 0179773382 sekarang!

*Serius tahan lama
*Boleh bawa SOLAT
*Senang bawa travel


4 comments:

  1. Wah...Menariknya nmpk..mesti cuba nih...

    ReplyDelete
  2. dah try..kelam kabut juga sbb si kecil lom tido hahaha

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.