Kelab Blogger Ben Ashaari

Wednesday, 21 October 2015

Ketam OH Ketam !

Assalamualaikum w.b.t.. Ketam oh ketam.. Kenapa la masa drive pagi tadi, tertengok gambar banting ketam.. Bila tengok gambar ketam tu, ada dua resipi yang terlintas.. Satu, maggi ketam dan satu lagi Soft-Shell Crab with Salted Egg Yolk.. Dua terbaik.. Tapi kalau tak dapat yang dua tu, dua lagi yang menyelerakan ialah gulai ketam dan ketam goreng sampai garing! Aiyooo.. Pagi-pagi ni dah fikir makan semua benda ni.. Ok!

Cuba korang tengok maggi ketam ni.. Agak-agak apa rasa? Adoi.. Dah la belum breakfast ni.. Lapar tu memang membantu lagi minda dan perut ni rasa macam nak terjah kedai makan maggi ketam ni.. Hehe.. Sebenarnya gambar ni Eraz snap tahun lepas.. Masa tu wife kena demam denggi.. Demam dinggi lepas tu terus mengandungkan Adam Fitri.. Hehe.. So bertungkus lumus cari ketam nipah sebab salah satu bahan yang boleh membantu sembuhkan demam denggi.. Tapi untuk wife, Eraz belikan sup ketam nipah la.. Maggi ketam ni untuk Eraz..


Maggi bukan makan favourite Eraz dari zaman sekolah lagi.. Tapi sekali sekala, belasah juga.. Cuma bukan kerap la.. Tambah-tambah dan tua-tua ni, memang kena pandai-pandai la jaga kesihatan.. Selain diri kita sendiri, siapa lagi nak jaga kan.. Tapi wife juga la banyak membantu dan mengingatkan itu ini.. 

11 comments:

  1. sebelum tu akak nak tanya Eraz...tua ke????tetttt...hehehe...ok ketam memang best memang fav..kalau x dpt memang harus meroyan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tua dah kak.. 30 an dah ni.. hehe..

      Delete
  2. Ermmm..manis ketam tu yang buat berselera..

    ReplyDelete
  3. Nampak sedap.....tapi jangan kerap makan terutama kalau ada masalah gout dan kolesterol tinggi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarang jarang boleh la.. Sebulan sekali pun kadang2 dah jumpa..

      Delete
  4. Oh! ketam...!!!
    my kids punya favorite ni

    ReplyDelete
  5. Ketam masak lemak pun sedap. Ish mana pulak nak cari ketam ni?

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.