Kelab Blogger Ben Ashaari

Wednesday, 16 December 2015

Bayi 6 Bulan Demam Campak ?


Assalamualaikum w.b.t.. Kalau orang tua-tua atau biasa-biasa la orang beritahu, kalau naik bintik-bintik merah pada badan bayi, itu mesti demam campak.. Dan demam campak ini tiada ubatnya kan.. Kecuali melalui cara tradional la kan.. Siapa yang ada anak yang pernah naik campak, memang dah tahu macamana keadaan anaknya sebelum timbulnya bintik merah, semasa naik campak dan selepas itu kan.. Dan Eraz sendiri memang ada sikit pengalaman masa Zara Faleesya baby dulu.. Tapi tak sehebat Adam Fitri..

Adam Fitri tiba-tiba demam selama lebih kurang 2, 3 hari dengan suhu badan naik hampir 39 ke 40.. Tinggi tu dan Adam Fitri alhamdulillah sejak lahir sampailah hari berkenaan memang tak pernah demam tapi dengan tiba-tiba badan panas macam tu, memang merisaukan kami.. Bagi PCM macam biasa, tapi macam tak berkesan sangat.. Adam memang dah nampak lemah tapi berusaha juga letak kain basah atas kepala, bawah ketiak, atas badan, atas belakang dan lap-lap.. Pelik sebab kalau Zara sebelum ni, kalau badan panas, bagi je ubat, terus turun suhunya.. Tak terfikir masa tu tentang demam campak..

So! Lepas 2, 3 hari badan panas, akhirnya hari Jumaat lepas terjawab kenapa la badan dia panas sangat.. Awal pagi tu, nampak bintik-bintik merah pada muka.. Ooooo.. ok.. Campak rupanya.. Masa pagi Jumaat tu, suhu badan Adam dah turun macam tak demam sangat.. Memang orang tua-tua kata, kalau anak naik campak, badan akan panas sepanas-panasnya 2, 3 hari sebelum tu.. Biasalah sebab badan nak tolak keluar virus tu keluar kan..

Tapi memang sangat manja jadinya Adam 4, 5 ke hari tu.. Selalunya memang dia tak suka duduk atas riba, asyik nak main ke situ ke sini, tapi dalam tempoh tu, kalau boleh dia nak duduk atas dukung je.. So bermulalah tak pergi nursery.. Wife jaga Jumaat Sabtu, Eraz sambung Ahad Isnin dan wife sambung lagi Selasa.. Semalam, alhamdulillah, semua dah ok.. Hari ni, Adam dah boleh pergi nursery.. Pada Ahad lepas, kami decide untuk bawa Adam ke klinik sebab orang kata, ada cream yang boleh sapu untuk hilangkan gatal..

Tapi bila jumpa doktor yang biasa tu, demam campak ni tak akan muncul pada bayi yang umur bawah 1 tahun.. Suntikan imunisasi untuk demam campak pun pada umur 1 tahun.. Errrmmmmm... So apa penyakit bayi ni sebenarnya? Kalau google, memang akan jumpa beberapa nama macam Roseola Infantum dan lain-lain.. Tapi orang kampung atau orang biasa cuma panggil demam campak je..  Ada juga pendapat tak bagi sapu cream Calamine tu.. Ada doktor kata tak pe tambah-tambah kalau bayi tu gatal kan.. Kesian la menggaru.. Tapi Adam tak nampak sangat menggaru.. So lepas sapu 3 kali, kami stop..

Alhamdulillah hari ni semua ok dan badan Adam pun nampak dah clear.. Tak de tanda atau apa-apa.. Ada juga orang kata perlu mandikan dengan air kelapa supaya demam campak tu tak naik lagi.. Banyak pendapat orang dulu-dulu ni.. Cara tradional memang banyak.. Tapi bila tak duduk dengan ma abah ni, tak duduk kampung betul, susah la nak praktikkan.. Tapi syukur semua dan ok.. Alhamdulillah..

5 comments:

  1. Mcmane doktor bleh ckp campak x bleh kena pada baby below 1 yr? Anak sulung saya kena campak mase umur around 5-7 months. Doc ckp anak sy kena campak halus. Asalnya jangkit dari baby dkt ward HKL. Siap kena tahan ward & kena duk bilik sorang lg...huhu...Sempat la tidur single ward utk 2-3 hari...huhu

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.