Kelab Blogger Ben Ashaari

Thursday, 10 September 2015

#Suspen | Bau Busuk Dalam Bilik Air

Assalamualaikum w.b.t.. Pagi tadi, masa nak ambil wuduk untuk solat Subuh, wife  beritahu ada bau busuk dalam bilik air.. Errrmmmm.. Semalam masa nak tidur, masuk bilik air, ok je.. Hairan bin ajaib.. Keluar rumah walaupun gelap, suluh area dekat bilik air sebab ada longkang, pasu dan lain-lain tepi tu.. Bau tu datang sekali sekala je.. Bukan berterusan.. Tapi memang bau bangkai la.. Nasib kurang baik, tak jumpa apa-apa pun.. So dalam kepala beranggapan mungkin ada cicak mati ke apa kan.. Tapi wife dah musykil sebab tak kan bau sekuat tu..

Biarkan dulu.. Solat Subuh dulu, mandi dulu.. Tapi sebelum mandikan Adam dan Zara, check sekali lagi sebab masa tu dah cerah sikit.. Keluar-keluar ada nampak dua ekor lalat besar yang selalu ada kat bangkai.. Apa lagi, geledah la kawasan yang sepatutnya.. Tengok bawah pasu buang atas kawasan longkang, ada nampak badan berbulu.. Tikus ke? Besarnya.. Sekali kucing.. Bukan bapak atau mak kucing.. Tapi anak dara or teruna lebih kurang.. Anak kucing pun bukan.. Kesian pulak.. Rasanya baru je mata semalam kot.. Mungkin dia sakit kot.. Lepas tu cuba nak berteduh berehat di bawah tu.. Tapi sampai ajal..


So dengan pakai seluar kerja, tapi baju batik belum pakai, terus ambil peralatan semua dan uruskan bangkai kucing tu.. Sebab tak tahan dengan bau, memang terpaksa pakai mask.. Sarung tangan wajib.. Alhamdulillah berjaya selesaikan tanpa muntah pagi tadi.. Memang confirm akan masuk kerja lewat.. Nak biarkan dulu bangkai tu, confirm balik petang ni akan berulat dan lagi la menyusahkan kan.. So biarlah lewat asalkan petang ni tak muntah bila balik rumah dan menyulitkan lagi kerja..

Sekali fikir, kesian pulak kat kucing tu.. Mungkin dia sakit.. Nak kata terpengkap, tak mungkin sebab ruang keluar masuk tu luas.. Dulu pernah sekali tikus mati belakang rumah.. Itu mungkin gara-gara kucing yang tangkap kat mana-mana tapi tinggal bangkai belakang rumah.. Itu nasib baik sekali je.. Kucing buang najis tu tak terjadi lagi.. Nasib baik..

4 comments:

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.