Kelab Blogger Ben Ashaari

Tuesday, 18 August 2015

Penggila Jagung Bakar !

Assalamualaikum w.b.t.. Sejak dua menjak ni, memang jadi pelanggan setia kedai makcik dan pakcik jagung ni.. Nak tanam sendiri tu, tak kan la sebab kawasan rumah Eraz ni tak de space.. Tapi kat kampung Ma dengan Abah dulu memang pernah tanam jagung.. Dan itu pun zaman Eraz bujang lagi la.. Kegilaan ni muncul lagi lepas selalu lalu depan gerai jagung masa on the way balik kerja.. Pandai gerai tu menarik perhatian..

Sekali beli bukan banyak pun.. Kalau yang bakar, at least 3 batang.. 2 batang jagung sempat dihabiskan dalam kereta.. Sambil-sambil drive tu.. Tapi kalau berhenti kat traffice light, stop jap makan.. Malu orang sebelah tengok.. Haha.. Boleh jugak macam tu.. Jagung ni boleh dijadikan pelawas untuk diri Eraz.. So ok la kan..

Kenapa tak beli banyak? Sebab tak nak membazir.. Wife tak suka sangat lagi pun baru lepas pantang.. Tak boleh makan banyak-banyak kot.. Zara pulak suka tapi masalah juga kalau bagi banyak.. So satu, kami boleh share 3.. Tengok jimat kan.. Akhirnya tak membazir.. Itu yang penting.. Hati pun suka sebab tak de istilah rasa tak cukup juga.. 

Harga tu rasanye bergantung pada tempat kot.. Tempat yang Eraz beli tu, kalau yang bakar dalam satu batang, RM 2.. Kalau yang rebus, RM 5, dapat 3 batang.. Kalau nak jimat, beli je yang mentah.. Tapi kang membazir lak kalau tak habis.. Tak kan nak makan hari-hari dan tiap-tiap hari kena rebus or bakar.. Tak sempat kot sebab balik kerja dah petang.. Nak urus anak lagi..

Lebih prefer jagung bakar sebab ada ketika tu boleh rasa lemaknya jagung, manis sikit dan masin sikit.. Kalau nak best lagi, masa panas-panas tu, cuba korang add salut dengan susu pekat! Sangat marvelous!! Ini semua gara-gara setiap hari lalu depan gerai jagung bakar dan rebus..

Pernah up dalam facebook satu status.. Masa tu baru perasan akan gerai jagung tu.. Kali pertama terlepas.. So memang malas nak pusing la.. Hari kedua terlepas lagi sebab laju sangat drivenye.. So sanggup u-turn kali ni! Dan kali ni dah buat tanda kedai, kalau nak sampai, nampak benda sekian-sekian.. So lepas pada tu, dah tak terlajak dah.. Tapi lepas tu bukan hari-hari la.. Time lalu situ dan time hati berbuak2 nak je.. Haha..

#hari ni takde jagung, tapi nak belasah rambutan!!

6 comments:

  1. Replies
    1. Serius memang sedap.. Rasa dia.. Fuh!

      Delete
  2. Bau arang tu yang syok...ada sapu mentega sikitkan..bagi lemak masin..hehe...berkilat bibir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. Mentega tu memang menambah selera..

      Delete
  3. salam singgah petang eraz..lama tak singgah sini...

    sedap tu jagung..tpi Diana suka buat pegedil jagung...hihi

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.