Kelab Blogger Ben Ashaari

Thursday, 19 November 2015

Cara Dato’ Aliff Syukri & Isteri Didik Anak

Assalamualaikum w.b.t.. Sebenarnya entri tentang cara Dato' Aliff Syukri dan isteri mendidik anak-anak mereka dah viral 2,3 hari lepas.. Walaupun dah basi, rasanya nak juga buat entri tentang ni.. Memang tak tengok pun siaran Wanita Hari Ini tu tapi baca di blog-blog tertentu dan media sosial yang lain.. So automatik tahu.. Lebih dari tu, memang ada orang yang salin apa yang dicakapkan oleh Dato' Aliff, so tak perlu la cari video tu kan..

Apa yang dibuat oleh Dato' Aliff Syukri dan isteri itu tidak mustahil sebenarnya.. Kenapa? Sebabnya bila diajar dari anak-anak kecil lagi, memang senang la mereka nak ikut.. Kalau dah besar baru nak cuba ajar, memang susah la.. Paling menarik juga bila baca yang Dato' Aliff ada bawa anak dia ke rumah anak yatim.. Alhamdulillah.. Eraz sendiri pernah didedahkan oleh seorang penceramah, kalau boleh, bawa la anak dua tiga kali sebulan atau maybe 1 ke 2 kali anak ke hospital, melawat mana-mana patient yang tiada pelawat.. Pergi berbual dan bertegur sapa.. Kesannya pada anak memang bagus..

Juga diberitahu, kalau isteri memasak setiap hari untuk dinner, pilihlah sehari dalam seminggu dan beritahu isteri untuk memasak sesuatu yang simple macam macam goreng biasa yang boleh membuatkan anak kita beringat jika hidup susah.. So tentang kes viral cara Dato' Syukri dan isteri mendidik anak ni, korang sebenarnya boleh sebagai contoh juga.. Walaupun pun kerjaya sangat gah, rumah yang besar dan cantik, kalau boleh dia lakukan seperti yang dia cakapkan, memang terbaek la..


  1. Dato & datin x pernah bg hp, tab, gajet2 kpd anak2. Jadual ank2 penuh dgn mase belajar bhs cina, india, english, mengaji dll. Mase lebih yg ade akn diluangkn bersame kluarga.
  2. Anak2 dibolehkn tgk tv hanya pd Hari Sabtu & 2jam sahaja.
  3. Setiap kali makan di rumah akn mkn bersama2 duduk di lantai (bentang tikar), senang suap menyuap. Meja hanya sbg syarat ade dlm rumah (kdg2 org guna utk berlakon).
  4. Dato g keje bawa bekal & wajib utk anak2 bawa bekal juga. Isteri yg masak, bibik hanya membantu. Sebab Dato percaya air tgn seorang ibu kpd ank2 & isteri sgt2 bagus.
  5. Anak2 sekolah swasta. Dato hnya bg duit belanja RM2 klu nk beli aiskrim/ape2. Sedangkn ibu bp kpd kwn2 ank2 nye bg rm10/hari.
  6. Dato akn bawa ank2 ke rumah ank yatim 2 bulan sekali utk ank2 tido sna & rasai same2 kehidupn susah sng ank2 yatim yg tiade ibu bp dan tengok sendiri perasaan mereka bile terima sumbangan.
  7. Dato akn pastikn anak2 tahu rase susahnye nk cari duit. Latih anak2 alami sendiri. Bile ank2 dh besar klu nk kereta kene rase dulu jd pekerja stor & ujian2 dr Dato.
  8. Mslh bile anak2 berkumpul dgn sepupu2 mereka atau bile berada dlm fmly bsr ialah mereka akn persoalkn xde mainan itu ini, xde gajet..sbb Dato x nk train ank dgn kemewahan & mudahnye klu nk dapat sesuatu.
  9. Dato percaya..anak2 yg berkualiti, bagus datangnye dr didikan ibu bapa. Ibu bapa yg pertama dlm kehidupn ank2. Guru2 sekolah itu yg ke2. Bukan kita suh guru2 100% didik ank kita. Kita cuma usaha sekolahkn ank2 dgn bagus.
  10. Datin percaya setiap ank2 ade kelebihan & kekurangan. Jadi jgn pilih kasih pd ank2.

#Cara Dato’ Aliff Syukri & Isteri Didik Anak

7 comments:

  1. Bagus cara asuhan beliau..Isterinya pun tak banyak telatah.Harap dapat lakukan perkara yg sama

    ReplyDelete
  2. kannn macam mak ayah kita dulu2...tradisional

    ReplyDelete
  3. semua orang nak yang terbaik dlm mendidik anak2..semoga ank2 berjaya nanti

    ReplyDelete
  4. yup...setuju ngan cara diorang....dato aliff tu pun didik macam tu oleh ibunya ....bila dia rasa dia berjaya didik begitu maka tak hairanlah cara dia didik anak2 pun begitu....syabas....

    ReplyDelete
  5. tak terlambat nak ikut cara didikan yang bagus seperti ni..hati mak bapak kena kering la..haha...bila say no..maka no kepada anak kita...tkut nanti bila di pujuk rayu oleh anak2..maka ibubapa ni tak kuat..mcm saya...huaaaa...

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.