Kelab Blogger Ben Ashaari

Saturday, 25 February 2017

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa | Assalamualaikum w.b.t.. Semalam ada bercakap dengan dua orang staf kat office ni.. Katanya dia terpaksa belajar menggunakan Sempoa sebab anak sulung mereka yang baru masuk Darjah 1 tanya macamana nak guna.. Haha.. Gelabah juga la kan bila anak minta ajar.. Ya la, zaman kita dulu, rasanya tak semua guru atau sekolah pakai Sempoa.. Jadi macamana nak ajar anak buat homework, kalau kita sendiri tak pandai guna.. Hehe.. 

Salah seorang staf tu siap download apps lagi sebab nak belajar.. Yes, idea yang bijak.. Kalau masa tu nak keluar pergi beli Sempoa pun tak jadi juga sebab kena belajar dulu.. Salah satu cara lagi, boleh try cari kat Youtube.. Insyaallah jumpa.. By the way, entri hari ni Eraz jadi Sempoa sebagai tajuk.. Gunakan gambar bila cepat faham.. Tapi ini basic.. Untuk lanjutan, kena google lagi la.. Tapi search video kat Youtube..

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa

Cara Menggunakan Sempoa
  
Cara Menggunakan Sempoa

Senangkan nampaknya.. Tapi itu baru 'mengenal nombor' ya.. Untuk tambah, tolak, darab, bahagi, korang kena cari tempat lain la.. Insyaallah kalau ada jumpa di mana-mana, Eraz akan 'tepek' di sini.. Eraz sendiri pun nak belajar ni walaupun anak sulung baru 4 tahun.. Hehe.. Math memang favourite dan ada kelebihan sikit, tapi Sempoa memang tak belajar dulu.. Zaman Eraz dulu, budak Chinese je kot belajar.. Sekolah Kebangsaan tak belajar sangat.. Selamat mencuba.. Walaupun tak tahu menggunakan Sempoa, korang jangan pula tak ajar anak tu.. Kecewa nanti anak.. Peace no war..

3 comments:

  1. hehe..memang tak tau guna la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena belajar ni.. Nanti anak suruh ajar.. Hehe..

      Delete
  2. Saya pernah guna sempoa ni....tapi kejap je la...tak mahir sangat tp boleh la

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.