DeXandra Perfume | Team Eraz Fadli
Kelab Blogger Ben Ashaari

Tuesday, 2 October 2012

(GAMBAR) Fenomena Halo Di Malaysia

02 Oktober 2012 : Gambar Fenomena Halo Di Malaysia

Fenomena Halo? Sebenarnya E'raz tak tahu pun pasal perkara fenomena ni.. Tapi E'raz ni memang seorang peminat kepada bidang-bidang astronomi atau sewaktu dengannya.. So! Bila blogwalking ke blog BicaraMakDara tadi, baca dari A sampai Z tentang entri MakDara tentang Kecoh Tentang Fenomena Halo Yang Sedang Berlaku Sekarang!.. Baru la tahu fenomena ni terjadi di Malaysia sekarang.. Kredit 100% pada MakDara sebab dedahkan info ni.. ;)

Info tentang Fenomena Halo

Fenomena Halo adalah lingkaran cahaya seakan-akan pelangi yang mengelilingi Matahari atau Bulan. Ia adalah sejenis fenomena optik. Ia adalah fenomena yang lebih kerap terjadi daripada kejadian pelangi. Di bahagian Eropah dan sebahagian daripada AS sering berlaku dan boleh dilihat dalam lingkungan dua kali seminggu. Pernah gempar di utara Semenanjung Malaysia apabila fenomena ini berlaku antara pukul 2.15 petang hingga 2.40 petang, 6 Ogos 2007 yang lalu.

Terdapat banyak jenis halo, tetapi kebanyakannya terjadi dari kristal ais dalam awan sirus sejuk yang terletak pada ketinggian 5–10 km di lapisan troposfera atas. Bentuk dan orientasi kristal-kristal ini menentukan bentuk halo yang terjadi.

Kekerapan kejadian melibatkan pusingan radius 22° halo dan sundogs(Parhelia). Dalam gambarajah menunjukan matahari di kelilingi oleh 22° halo dan dilambungi (sisi) oleh sundogs. Parhelic circle pula adalah biasan cahaya kristal yang melepasi sundogs dan mengelilinginya. Kadangkala ia melapisi keseluruhan ruang langit dalam latitut yang sama dengan matahari. Pembinaan tangen ketinggian dan rendah (Upper Tangent arc and Lower Tangent arc) menyentuh secara terus dengan 22° halo sama ada di atas atau dibawah matahari. Pembinaan Lengkungan (Circumzenithal arc) akan terjadi di atas semua kristal tersebut.

Radius 22° halo tidak kelihatan. Ia seperti helaian yang berlapis-lapis atau habuk pada permukaan awan cirrus yang nipis. Awan ini sejuk dan mengandungi ais kristal walaupun pada iklim yang sangat panas.
Halo sangat besar. Ia selalu mempunyai diameter yang sama dalam posisinya di langit. Kadang-kadang hanya sebahagian sahaja yang muncul. Semakin kecil cincin cahaya yang terbias muncul mengelilingi matahari atau bulan dihasilkan oleh corona dari lebih banyak titisan air daripada dibiaskan oleh ais kristal. Ia tidak mengaitkan bahawa hujan akan turun.

Apabila ingin melihat halo pastikan kedua mata anda dilindungi dari pancaran matahari. Jangan sesekali memandang terus dan lama pada halo. Sembunyikan matahari dari penglihatan di balik binaan, bangunan atau apa-apa sahaja. Berhati-hati apabila mengambil gambar halo tanpa pelindung matahari. Ia sangat merbahaya untuk mengambil gambar terus terutamanya mengunakan kamera SLR. 
Kredit : SINI

Gambar dibawah ini disnap oleh MakDara dirumahnya.. Menarik!!

Fenomena Halo

Fenomena Halo

Fenomena Halo

Fenomena Halo

Fenomena Halo

Fenomena Halo

Kredit Gambar  : BicaraMakDara

7 comments:

  1. kt sini hujan td, xdpt nk tgk...hmm

    ReplyDelete
  2. Baru tahu apa itu fenomena Halo. hehe. Thanks eraz for the information. Tapi cantik jugak bulan macam tu.

    ReplyDelete
  3. saya pun dapat tahu perkara ini lunch tadi, usaha untuk melihat matahari gagal kerana panas terlalu kuat, kecewa tak dapat lihat sendiri

    ReplyDelete
  4. subhanallah .. mcm pelangi ^^ kuasa Allah

    ReplyDelete
  5. fiqah dapat tengok tadi time balik sekolah..fiqah pun ada tersnap beberapa keping gambar dekat fon fiqah..subhanaallah..

    ReplyDelete
  6. Share info dari entry E'raz Fadli
    http://belogfiqahcheeky.blogspot.com/2012/10/fenomena-halo-di-malaysia.html

    ReplyDelete
  7. huhuhu ~ nih rupanya kejadian tuh , memang cantek .. thx 4 sharing :D

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.