Kelab Blogger Ben Ashaari

Monday, 15 January 2018

" Children See Children Do "

" Children See Children Do " | Assalamualaikum w.b.t.. " Children See Children Do " ni memang sebenarnya semua orang dah tahu.. Tapi ada ketika, kita tidak sedar akan segala perbuatan kita, perbualan kita itu diperhatikan oleh anak-anak yang ada bersama kita masa tu.. Kesannya ialah pada anak-anak itu sendiri dan akan memberikan kesan kepada keluarga kita juga sebenarnya.. Tapi tak semuanya negatif kan.. Jika perbuatan itu positif, tak salah la kita tunjukkan kepada anak-anak supaya yang baik itu dituruti.. Tapi yang negatif, kena elak la..

" Children See Children Do "
Semalam saya terpaksa tegur isteri saya bila dia termakan timun sambil berdiri depan Maryam Soolihah dan Solahuddin. 
Saya bukan apa, dua orang budak tu nampak je muka macam tak tahu apa-apa tapi apa yang diorang lihat walaupun cuma 1 kali, itu lebih powerful daripada mendengar 1000 nasihat! 
Sebab tu kita pelik kadang-kadang dah bermacam nasihat kita bagi kat anak tapi tak jalan. Rupanya anak kita ikut apa yang dia lihat. 
Tak adil kan.. 
Bila kita tak bagi anak minum air gas, katanya banyak gula tapi kita selamba je simpan stok air gas dalam peti ais. 
Kita nak anak membaca tapi kita sendiri sentuh buku pun tak pernah 
Bila kita tak bagi anak main gadget tapi kita 24 jam berkepit dengan gadget di depan mereka. 
Bila kita marah anak tak hormat kita tapi kita sendiri tak hormat pasangan kita. 
Ingat, otak anak ni macam span. Apa yang dia lihat tu la nanti yang dia serap dan sampai masanya dia akan amal semua yang dia serap. 
" Children See Children Do " 
p/s : Timba ilmu parenting lebih banyak di Telegram saya. Install Telegram dan klik link ni t.me/NotaTaufiqRazif

Quotes di atas tu saya copy paste dari perkongsian wife dalam facebook.. Jika baca-baca quotes tu memang ada menjelaskan pasal " Children See Children Do ".. Betul atau tidak yang kita sebenarnya tak sedar akan kelakuan kita tu akan memberi kesan kepada kehidupan anak-anak kan? Jadi, Eraz sendiri akan cuba untuk baiki dan juga semoga entri ini berguna kepada semua.. Wassalam..

3 comments:

  1. Terbaik... Terima kasih atas tips menarik ini

    ReplyDelete
  2. Memang betul, apa yang anak nampak itu yang depa lakukan. So, as a parent memang kena alert dengan perbuatan kita

    ReplyDelete
  3. Betul!! Kadang-kadang kita memang tak sedar pun semua itu. Normal bagi kita tapi cepat betul kanak-kanak itu belajar

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.