DeXandra Perfume | Team Eraz Fadli
Kelab Blogger Ben Ashaari

Sunday, 29 January 2017

Filem Pendek Terbaik dari TNB Sempena Chinese New Year 2017

Assalamualaikum w.b.t.. Tanggal 29 Januari 2017, majoriti kita semua masih bercuti sempena sambutan Chinese New Year tahun 2017 kan.. Entri khas untuk CNY so Eraz nak ucapkan Selamat menyambut Tahun Baru Cina kepada semua pembaca yang meraikannya.. Harapnya tahun ni menjadi tahun yang paling best dalam hidup korang ok..

By the way, korang dah tengok belum Filem Pendek dari TNB Sempena Chinese New Year 2017? Cooking Hustle - TNB Chinese New Year 2107.. Serius wei.. Memang meletop!! Scene yang menarik.. Dah macam filem kungfu.. Memang gred A+ la.. Mulanya mungkin tak terfikir apa message yang tersiratkan.. Tapi kalau korang tengok sampai habis, mesti korang akan mendapat message yang sangat mendalam tu.. Jom tengok.. Eraz share video tu di bawah :


Cooking Hustle - TNB Chinese New Year 2107


Haaaa.. So apa pendapat korang? Menarik kan.. Faham kan apa yang tersirat? Pertama sekali ialah tentang Tahun Baru Cina itu sendiri.. Ianya merupakan masa untuk keluarga mengenepikan segala perbezaan dan merapatkan semula ikatan.. Sedia maklum, setiap kali menyambut Tahun Baru Cina, akan adanya makan besar kan.. So, ahli keluarga yang hadir untuk makan besar adalah jauh lebih penting daripada apa yang terhidang di meja..

Dalam filem berkenaan, seorang ibu mertua telah mengarahkan semua menantunya memasak sempena makan besar mereka.. Tengok apa menantunya dah buat? Mereka tak de kerjasama langsung.. Ada yang nak tunjuk hebat siap berkungfu bagai.. Ada yang diam-diam tak tahu masak.. Kalau mereka bekerjasama sama, rasanya hasil macamana? 

Bila namanya makan besar, semestinya ramai ahli keluarga yang akan berkumpul.. Jadi sikap masing­-masing mungkin menjadi punca pertelagahan di musim perayaan, apatah lagi dalam keluarga yang ramai.. Sepatutnya perbezaan diraikan, bukan diketepikan.. Fuh! Message menarik kan?

Seperti hidangan Tahun Baru yang beraneka jenis saiz, rasa dan rupa, begitulah juga ahli keluarga
kita.. Bak kata pepatah Melayu juga, bersatu kita teguh, bercerai kita roboh.. Mesti biasa dengar kan.. Sebab tu la bila masakan dari menantunya satu persatu tak best tetapi bila si bapa mertua combine kan semua, jadi meletop! Bersatu sangat penting terutama keluarga.. Kebahagiaan tercipta apabila kita semua bersatu hati dan mesra antara satu sama lain.. Insyaallah akan kekal bahagia hingga ke akhir hayat.. Amin..

Ok! Korang dah tengok filem pendek menarik dari TNB tu kan tadi.. So sekarang Eraz nak ajak korang main satu game “Mystery Dish” ni pulak..

Ikuti langkah dibawah untuk ‘Mystery Dish'


2) Klik Unveil Mystery Dishes


3) Klik Discover What Mystery Dish You Are & Join The Table


4) Lepas tu korang pilih antara jawapan A,B,C atau D.. Tunggu keputusannya.. Jeng jeng jeng..


Apa korang dapat? Meh nak share apa yang Eraz dapat bila klik Unveil Your Dish.. 


Imitation Crab

"You notice the best in people and learn from them, making their strengths yours also.."

"Anda perasan yang terbaik pada orang dan belajar daripada mereka, menjadikan kekuatan mereka milik anda juga.." Wow!!

Read more ...

Tuesday, 24 January 2017

Anjung Seri Dah Berhenti Penerbitan?

Assalamualaikum w.b.t.. Baru sekarang nak cari majalah Anjung Seri? Di saat Anjung Seri dah tamat penerbitan? Haha.. Al-maklum la kita nak buat rumah sendiri.. Sebelum duduk rumah sewa je.. So hias biasa-biasa je la.. Bila dah nak masuk rumah sendiri nanti, nak la yang macam cantik-cantik sikit.. Bukan nak tiru design, tapi nak dapatkan idea yang cantik-cantik tu.. 

Cara Langganan Majalah Anjung Seri? Itu keyword yang Eraz taip sebab nak langgan terus.. Senang.. Tak payah pergi kedai kan beli setiap bulan.. Tunggu dia pos je.. Ingatkan Anjung Seri ni dalam kumpulan Karangkraf.. Tapi buka web takde.. So google dan jumpa satu page FB dan blog.. Di Page, kita PM dan takde jawapan.. Di web jumpa alamat email, kita send email, tapi failed..

Tanya staf office, dia bagitahu dah lama dah tak de.. Hah! Haha.. Patut la pencarian tak berhasil.. Open status kat FB, so memang ada yang bagitahu, Anjung Seri dah berhentikan pengeluaran.. Ada yang tahu, ada yang tak sure.. Wife pernah kata, majalah Malaysia yang ada paparkan pasal hiasan dalaman hanyalah Anjung Seri dan Impiana..
.

Kawan office yang langgan dua majalah tu kata, Impiana tu kurang sikit.. Tapi sekarang macam tak de pilihan kan, so kita mula beli Impiana la kot.. Ke korang ada suggestion majalah lain untuk hiasan dalaman? Mohon senaraikan..  Terima kasih..
Read more ...

Sunday, 1 January 2017

Hari Pertama Zara Faleesya Ke Tadika

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah seperti yang kami dari awal, bernula awal tahun 2017, Zara Faleesya akan masuk tadika di Kota Bharu ni.. Walaupun kalau ikutkan umur sebenar baru 3 tahun 5 bulan, tetapi dikira 4 tahun kan kalau sekolah.. Jadi Zara join kumpulan pelajar umur 4 tahun..

Yang lebih excited sediakan barang ialah Mama Papa dia.. Memang beli awal-awal lagi semuanya.. Antara baju-baju baru, sediakan baju kurung untuk aktiviti fardu ain sebelah petang, kain sembahyang baru sebab yang lama dah nak ketat dan singkat.. Semestinya satu lagi ialah beg sekolah.. Satu untuk Zara, satu untuk Adam..


Untuk alat tulis, uniform, baju sukan, buku-buku, semua dah masuk dalam yuran pendaftaran.. Alhamdulillah lepas survey-survey sebelum ni, kami jumpa yang menetapi apa yang kami nak.. Dengan bahasa pengantar Bahasa Inggeris, ada kelas fardu ain, diajar solat dan lain-lain..

So awal-awal ni bangun mandi apa semua, Zara ok je.. Sampai sana pun ok je.. Tapi bila ada sampai dua budak lelaki yang nangis-nangis, dia pun mula nak menangis.. Adoi.. Tapi lepas teacher pujuk, alhamdulillah ok lepas kami beredar.. Pihak tadika juga wujudkan group whatsapp untuk update semua aktiviti mereka sepanjang hari.. So dapat la info dari masa ke semasa..

Harapnya semua akan ok.. Pengalaman korang macamana hari ni??


Read more ...