Kelab Blogger Ben Ashaari

Tuesday, 29 November 2016

#THROWBACK 04.11.2016 | Warded di KPJ Perdana Specialist Hospital Kerana Chickenpox

Assalamualaikum w.b.t.. Tak sure korang dah baca belum entri SEMALAM, so ini adalah sambungannya.. Jarang sekali kita dengar orang kena Chickenpox masuk wad kan.. Tapi ini yang berlaku pada Eraz.. Hari ketiga Chickenpox, terpaksa ke bahagian Emergency KPJ Perdana Specialist Hospital, Kota Bharu kerana tak tahu sakit perut gastrik.. Chickenpox dah sampai dalam mulut, tak boleh nak makan langsung.. Disebabkan tak boleh nak tahan, terus wife drive bawa ke hospital.. Sampai sana, tunggu turn sekejap, terus doktor check dan demam sudah mencecah 39.7 dan menggigil..


Terus doktor minta dimasukkan ke wad dan masukkan air 4 botol sehari.. Masa tu diri sendiri dah redha dengan apa yang berlaku.. Memang dah tak tahan dah.. Doktor juga terus masukkan ubat gastrik dan alhamdulillah, gastrik semakin baik dan baik.. Tapi still tak boleh makan sebab nya dalam mulut ada Chickenpox dan ulser serta sakit tu dah rasa macam tekak..

Dalam mulut rasa macam ada sampah.. Padahal semua tu disebabkan oleh Chickenpox.. Setiap pagi paksa diri gosok gigi walaupun tak digalakkan oleh doktor.. Tahan je demi keselesaan.. Ada tambahan ubat spray untuk ulser dan ubat matikan kulat yang ada.. Antiobiotik juga diberikan serta vitamin.. Ubat Anti Viral untuk Chickenpox pun ada.. Macam-macam ubat dapat.. Vitamin pun ada.. Redha je la..

Wife yang setiap malan teman di hospital.. Malam pertama, Ma ada sekali.. Anak-anak alhamdulillah ok bersama keluarga ibu mertua dan setiap sebelah petang, mereka datang ke hospital melawat Papa walaupun takut tengok muka bapak sendiri.. Serius memang tak de rupa Eraz dah masa tu.. Muka bengkak sebab Chickenpox.. Sabar je la.. 

Suhu badan sentiasa tinggi sehingga malam hari Ahad.. Isnin pagi baru tak demam.. Kuat betul penangan Chickenpox ni.. Dah la menyerang lebih di bahagian badan atas, muka dan kepala.. Selama dua hari hp mati tak berbateri.. Selama dua ke tiga juga Eraz tak tengok cermin.. Haha..

Last masuk wad umur 12 tahun sebab appendicitis, so sekarang selepas 11 tahun, baru la masuk wad semula.. Bila demam dah ok, tinggal saje lah Chickenpox di muka, kepala dan badan.. So terus minta keluar wad.. Alhamdulillah, Isnin, 14.11.2016 dah boleh keluar wad.. Terus sambung MC di rumah sampailah 22.11.2016.. Lama kan.. Itu pun masuk kerjap pada 23.11.2016, semua orang tengok pelik je..

Sebabnya biasa muka bersih je, tapi kali ni penuh kena kesan Chickenpox yang tak hilang.. Muka nampak suram dan kotor je.. Kulit muka menjadi sensitif.. Sekarang dalam proses perlahan-lahan parut tu hilang.. Mungkin akan mengambil masa sebulan tu.. So dalam tempoh itu juga la, di blog, media sosial takde gambar Eraz selfie.. Haha..
Read more ...

Monday, 28 November 2016

GV3 | Nora Tersingkir Dengan Bermaruah


Assalamualaikum w.b.t.. Kenapa Eraz beritahu Nora Tersingkir Dengan Bermaruah? Sebabnya Nora menyahut juga cabaran yang diberikan oleh pihak media iaitu menyanyikan lagu Adele - All I Ask.. Walaupun secara Medley bersama dengan lagu Sandiwara, Nora tetap menyahut cabaran berbanding yang ada peserta yang tetap kekal dengan lagu pihak sendiri.. Ada setengah tu lagu yang dipilih sesuai dengan suara mereka.. Walaupun tersingkir, Nora tersingkir secara bermaruah..

Selepas peristiwa menukar lagu di Minggu ke - 6 iaitu dari lagu Rindu - Amelina ke lagu Bring Me To Life - Evanescence, bermula dari situ Nora dikecam Netizen kerana dikatakan diberi layanan istimewa.. Selepas itu kes Nora semakin teruk selepas Nora membuat keputusan setelah berbincang dengan pihak pengurusannya dan Astro dengan tidak menyahut cabaran untuk menyanyikan lagu pilihan pihak media tetapi memilih lagu sendiri.. Lepas peristiwa itu, Nora dikecam lebih teruk..

Sehinggakan kalau korang dengar Nora nyanyi semalam, memang dapat rasa kesedihan yang dia alami.. Pada mula diumumkan yang Nora salah seorang peserta GV3, memang terkejut sebab Nora salah seorang nama penyanyi terbaik Malaysia.. Tetapi dengan alasan ingin menapak semula dalam industri muzik, Nora abaikan semua tu..

Apa-apa pun, tersingkirnya Nora di peringkat Separuh Akhir ibaratnya sama macam Shima di GV 1.. Tiada masalah.. Rasanya nama Nora akan naik semula kerana Gv 3 ini.. Apa yang penting, memang respect Nora sebab membuat keputusan menyanyikan lagu pilihan pihak media walaupun tidak yakin dengan keupayaannya.. Walaupun tersingkir, tersingkirnya dengan bermaruah..

Dato' Ramli MS ada menjelaskan di Konsert Gegar Vaganza semalam yang mana kalau ada penyanyi yang menyanyikan lagu sendiri adalah tiada masalah tetapi dari segi penjurian, markah akan jadi lebih mahal kerana menyanyi lagu sendiri tidak memerlukan latihan yang lebih.. Melodi dan Lirik dan hafal.. Cuma mungkin untuk membuat persembahan vokal dan pentas je kan.. So minggu depan di Konsert Akhir Gegar Vaganza 3, Ameng pula mendapat lagu sendiri.. Bukan satu, tapi dua lagu.. Adakah Ameng juga akan dikecam Netizen? Entahlah..

Info:

Kedudukan peserta pada persembahan Konsert Separuh Akhir GV3:

1. Azharina (80.80%)
2. Zarul (79.85%)
3. Siti Sarah (78.20%)
4. Intan Sarafina (76.90%)
5. Ameng (71.35%)
6. Gmie (63.35%)
7. Nora (61.25%)

Entri Sebelum : Chickenpox Di Umur 30-an
Read more ...

#THROWBACK 03.11.2016 | Chickenpox Di Umur 30-an?

Gambar Hiasan
Sumber : Google

Assalamualaikum w.b.t.. Hari ni kita nak buat entri #throwback pada awal bulan November 2016 yang lepas iaitu bermula pada Rabu, 03.11.2016.. Sebenarnya pada hari Selasa, 02.11.2016, Eraz sendiri dah hari demam, tak larat nak pergi kerja dan ada munculnya beberapa butir berisi air di perut, leher dan belakang badan.. Tapi gagahkan diri sebab ada perkara penting kena siapkan.. Lagi pun esoknya, Rabu dah apply cuti ganti untuk rehat.. Larat tak larat, teruskan juga buat kerja walaupun badan tak best..

Kalau #throwback ke entri INI, kedua-dua anak Eraz iaitu Zara dan Adam kena Chickenpox.. Dua minggu lebih jugak kot mereka tak pergi sekolah.. Kami berdua bergilir-gilir cuti jaga mereka sampai la mereka sembuh 100%.. Dalam kepala masa tu, masih confius samada aku ni dah kena ke belum Chickenpox masa kecik.. Serius lupa.. Ma Abah pun tak sure.. Wife memang yakin dah naik.. Masa awal-awal anak-anak kena Chickenpox, doktor dan beritahu kalau tak kena lagi, mungkin boleh berjangkit tetapi bukan sekarang sebab Chickenpox mengambil masa dua ke tiga minggu baru akan muncul..

Dan terbukti betul kata doktor, selepas dua ke tingga minggu anak kena Chickenpox, Eraz pula kena.. Adoi.. Risau juga ni kan sebab kalau google, memang teruk kalau orang dewasa tambah-tambah berumur 30-an kena Chickenpox.. Chickenpox pula ada macam-macam serangan.. Ada yang biasa, ada yang naik seluruh badan dan ada yang tertumpu pada kawasan tertentu dengan banyak serta sedikit di tempat lain..

Jadi bila dah cuti Rabu, 03.11.2016 terus la ke klinik sebab butir-butir berair tu dah banyak.. Doktor sahkan memang kena Chickenpox.. Badan panas a.k.a demam mencapai suhu badan 39 lebih.. So dapat MC dulu 2 hari.. Eh! Dua hari je? MEmang prosedur klinik tu kot.. Bagi sikit-sikit.. Abaikan.. 

Nak jadikan cerita, Chickenpox ni memang menyerang hebat di bahagian atas badan terutama di kepala dan mukan serta mulut.. Sampai penuh dalam mulut.. Bila dah penuh dalam mulut, memang susah nak makan.. Bila susah nak makan, penyakit lama iaitu gastrik datang la kembali.. Memang sampai tak boleh nak bangun.. Kategori gastrik terlampau.. Kesian wife kena jaga suami dan anak-anak lagi dalam masa yang sama kan.. Bila dah teruk sebab sampai memang mengerang sakit perut, wife dah risau dan suggest ke hospital.. 

Tapi Eraz delaykan sikit untuk tengok keadaan esok.. Sekali bertambah teruk dan terpaksa la ke hospital.. So cerita #THROWBACK Khamis, 04.11.2016, Eraz akan cerita next entri ok..

Muka memang aset utama Eraz.. Kalau nak naik Chickenpox, faham-faham la kesannya macamana kan.. Tapi disebabkan oleh sakit gastrik tu terlampau, dah lupa semua tu.. Huhu.. Tunggu cerita selanjutnya untuk entri seterus.. Sampai masuk wad di KPJ Perdana Specialist Hospital, Kota Bharu.. Dahsyat serangan Chickenpox pada Eraz.. Dalam sejarah.. Family memang terkejut.. 

#Wait for the next entry
Read more ...

Thursday, 24 November 2016

Kenapa Gegar Vaganza 2 Lagi Meletup Dari Gegar Vaganza 3 ?

Assalamualaikum w.b.t.. Sebenarnya sejak Konsert Gegar Vaganza Minggu 5 lagi, Eraz nak buat entri ni.. Tapi disebabkan ada masalah kesihatan yang tak mengizinkan sampai warded dibuatnya, entri-entri dalam kepala terpaksa dibekukan sehingga semuanya ok.. Semasa pengumuman lagu-lagu yang akan dinyanyikan untuk Konsert Gegar Vaganza Minggu 6, semua ok sehinggalah ada artis membuat penukaran lagu lain.. Pihak Produksi bagi lagi dangdut, tapi tukar ke lagi Rock.. Ok, mungkin ada sebab.. 

Tapi isu ni berlaku lagi pada hujung Konsert Gegar Vaganza Minggu 6 selepas paparan lagu-lagu yang mereka akan bawa ke minggu Separuh Akhir.. Isu dapat lagu sendiri tak de isu sangat tapi bila ada isu penyanyi minta tukar lagu, kira macam tak best la kan.. Ini pertandingan kot.. Kalau dapat lagu yang mencabar, sahut la kan.. Nama pun pertandingan.. Isu-isu macam ni takde pun masa di Gegar Vaganza 2 dulu.. semua lagi yang ditugaskan semua akan dinyanyikan oleh mereka..

Terlalu banyak drama dalam Gegar Vaganza 3 sampaikan imej pertandingan rasa macam isu No.2.. Drama dah jadi No.1.. Kalau korang follow betul-betul, banyak isu dah berjaya timbul.. Tersebarnya gambar tak siap.. Isu tak puas hati artis yang tak dapat masuk (walaupun tak patut di war-war).. Isu artis tukar lagu dangdut kepada Rock.. Isu beberapa penyanyi tukar lagu pilihan pihak media.. Isu peserta tarik diri.. Macam-macam.. 

Kenapa Gegar Vaganza 2 lagi meletup pada Eraz? Sebabnya mereka menyahut cabaran dengan sempurna.. Tengok la lagu-lagu yang mereka dapat, terutama Siti Nordiana.. Kita tak jangka pun di boleh bawa lagu tu, tapi berjaya bawa sehinggalah menjadi juara.. Tak sangka kan dia akan menjadi juara.. Tapi disebabkan satu pertandingan dan dia menyahut cabaran, alhamdulillah menjadi rezeki dia..


Kalau kita tengok senarai lagu Gegar Vaganza 3 ni, macam banyak yang play safe je.. Tak pe la, ini hanyalah pendapat seorang penonton ya.. Seorang individu.. Takde pun nak menjatuhkan sesiapa.. Sebab tu la kot, Gegar Vaganza 3 ni kekal 8 minggu tak sama macam Gegar Vaganza 2 daripada 8 minggu, di tambah ke 9 minggu disebabkan oleh kehangatannya..


Read more ...

Monday, 21 November 2016

Year End Holiday Promotion Tahun 2016

Assalamualaikum w.b.t.. Pejam celik pejam celik, dah masuk bulan November 2016.. Rasa macam baru je sambut harijadi bulan Disember 2015 yang lepas, bulan depan dah nak masuk bulan Disember 2016 pula! Selain Eraz sendiri nak sambut birthday, bila tiba hujung tahun ni, budak-budak mesti ramai yang suka kan.. Sebab? For sure la cuti sekolah kan.. Mesti ramai yang dah plan nak bawak anak-anak ke tempat pilihan kan..

Biasa kalau ibu bapa kerja sebagai cikgu, memang senang la nak plan awal kan.. Tapi tak menjadi masalah juga bagi ibu bapa yang kerja pejabat kan.. Kalau dah plan awal, insyaallah semua akan berjalan lancar.. Plan awal, tempah awal, bayar awal.. So semua akan senang.. Bukan apa, masa ni la nak ketatkan lagi bonding time antara ibu bapa dan anak kan.. Di Malaysia sendiri, memang banyak tempat pilihan yang menarik.. Nak tahu cadangan Eraz?

MELAKA! Kenapa? Sebabnya Eraz dulu memang pernah belajar selama setahun ni Kolej Matrikulasi Melaka di Londang Masjid Tanah.. Tapi masa tu budak-budak lagi.. So memang tak sempat nak keman-mana la.. Study je.. Transport pun takde.. So, kalau ada peluang je, Eraz nak bawak anak-anak sekali lagi ke Melaka.. Rindu giler.. Banyak tempat yang menarik kat sana.. Meh nak cerita..

Sumber : Google

Tengok je gambar kat atas tu, terus tahu kat mana kan? Melaka memang dengan identitinya yang tersendiri.. Pertama kali sampai ke Melaka, memang sangat teruja.. Ya la, biasa tengok dalam TV dan gambar je, tapi bila tengok live, lain perasaannya.. Sebab tu Eraz nak cadang korang ke Melaka.. Dan.. Antara tempat menarik yang korang boleh pergi ialah :
  1. Freeport A’Famosa Outlet di Alor Gajah
  2. The Pirate Adventure
  3. The Shore Sky Tower
  4. Melaka Upside Down House
  5. Street Art Melaka
  6. Autralia Village / Masbro Village

Itu baru enam tau.. Banyak lagi yang Eraz belum senaraikan.. Dan itu juga baru tempat untuk korang dan anak-anak mencuci mata.. Belum lagi tempat makan.. Kalau masa Eraz dulu, ikan bakar memang salah satu tempat utama abang Eraz bawa.. Serius memang puas hati.. Tapi sekarang dengarnya ada Coconut Shake best!! Waaa.. Memang kena try..

Bila dah ada plan tu, mesti nak cari tempat penginapan kan.. Jangan risau.. Kat Melaka memang banyak hotel yang korang boleh pilih.. Tapi korang kena jadi penguna yang bijak.. Jangan main redah je tempat.. Google dulu.. Survey keadaan tempat, harga dan lokasi ya.. Baru la jadi pengguna yang bijak.. Zaman sekarang, siapa yang pandai uruskan masa dan kewangan yang baik, itu yang terbaik..

Ok! Eraz dah tolong survey untuk korang.. Untuk tempahan tempat penginapan, korang boleh tengok kat Promosi Traveloka atau https://www.traveloka.com/en-my/. Serius akan jumpa yang terbaik untuk korang.. Cuba klik link yang Eraz bagi tu.. Tengok betul-betul ya..


Kalau korang tak biasa menempah secara online, jangan risau, traveloka memang sangat user friendly.. Senang sahaja korang nak ikut.. Hanya perlu ikut TIGA langkah yang ada.. Mula-mula pilih destinasi korang.. Atau kalau korang dah tahu nak duduk hotel nama, cari je nama hotel tu.. Lepas tu pilih tarikh korang nak stay.. 3 malam, 4 malam, terpulang la.. Last sekali pilih berapa jumlah ‘rombongan’ korang.. Penting tu, sebab melibatkan banyak benda juga termasuklah pakej breakfast..


Percaya atau tidak, dalam laman web traveloka ada banyak pilihan hotel yang ada.. Ada hampir 100 buah hotel di seluruh Malaysia, Indonesia dan juga Singapura.. Yang penting korang kena bijak membuat perbandingan di antara hotel mana yang lebih menarik dan mendapatkan promosi-promositerkini. Korang boleh pilih mengikut apa yang korang perlukan samada berdasarkan lokasi, rating yang orang dah pergi, harga dan lain-lain..

Bila dah selesai pilih, tinggal untuk bayaran sahaja.. Pembayaran boleh dibuat menggunakan kad kredit atau kad debit.. Pilih mengikut mana korang suka.. Selepas je selesai membuat bayaran, salinan e-voucher akan diemailkan pada korang.. Boleh tunjukkan semasa nak check in nanti.. Senang kan..

Semoga entri ni berguna pada korang semua dalam merancang untuk bercuti bersama keluarga di musim cuti sekolah nanti!
Read more ...

Tuesday, 8 November 2016

Zara & Adam | Selepas 2 Minggu Kuarantin


Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah, selepas lebih kurang 2 minggu anak-anak di kuarantin di rumah, semalam mereka dah mula ke nursery.. Dalam masa tu, kami sebagai Papa dan Mama ni terpaksa la bergilir cuti.. Bila lagi nak bekorban demi anak-anak kan.. Alhamdulillah, sepanjang tempoh tu, takde isu yang bangkit di tempat kerja dan dapat cuti jaga anak dengan baik.. Memang tak keluar mana-mana sampai nampak Adam dah bosan kat rumah.. Itu masa dia dah ok la.. Kenapa?

Zara dan Adam dua-dua kena Chickenpox.. Sebelum Zara & Adam kena, sepupu diaorang kena dulu.. Dan sebelum sepupu diaorg yang kena, budak-budak nursery lain yang kena dulu.. So kesimpulan yang kami buat, memang terkena jangkitan di nursery la.. Masa tengah kemuncak, memang kesian la tengok anak-anak.. Mula-mula sekali Zara yang kena.. Zara ni dah besar sikit, bila dia tengok kat badan ada butir-butir dan sesuatu yang sebelum ni tak de, memang dia rasa takut..

Mula la nak mandi pun di takut.. Risau.. Nak makan tu memang tak de selera la.. Tidur je la masa tu.. Memang masa tidur dia lebih dari biasa.. Ada ketika dia bangun meragam.. Ya la.. Siapa yang tak sakit naik Chickenpox kan.. Satu badan tu terkesan.. Betul tak? Ini kan lagi budak.. Itu Zara.. Then Adam kena lepas Zara..

Adam ni maybe dia tak tahu sangat apa yang ada kat banda dia.. So nak mandi takde masalah la.. Cuma meragam tu ada.. Tak makan dan minum susu dengan banyak selama dua hari sebab Adam extra sikit.. Ada ulser dalam mulut.. Kesian giler tengok anak-anak.. Bila mereka dah ok ni, syukur alhamdulillah sangat-sangat.. Lega.. 

Parut-parut pun dah nak hilang.. Itu kanak-kanak.. Ramai yang kata, better kena Chickenpox masa budak-budak.. Kulit pun tak de la berbekas sangat.. Parut senang hilang.. Tapi kalau orang dewasa yang kena? Daripada apa yang Eraz google, memang seksa.. Adakah orang seterusnya kena Chickenpox ni Eraz? Alamak..
Read more ...

Monday, 7 November 2016

Elly Mazlein Tarik Diri Atau Tersingkir Dari Gegar Vaganza 3

Assalamualaikum w.b.t.. Disebabkan bermula dari Minggu Pertama Gegar Vaganza 3 dah follow persembahan Elly Mazlein, seriously rasa sikit frust bila Elly diumumkan tersingkir malam ni.. Keputusan untuk Minggu Ke-4 Gegar Vaganza 3 ni macam dah terbalik.. Yes memang betul berdasarkan persembahan mereka semua tapi semua terbalik..

Sarah, Zarul dan Azharina yang biasa Top 3 dah menjunam jatuh ke kawasan bottom.. Mungkin persembahan mereka memang tak 'berjaya' kot.. Hanya juri profesional sahaja yang tahu.. GMie, Ameng naik ke Top 2.. Intan Sarafina naik Top 4.. Sarah dan Azharina dah masuk bottom 3.. Tapi malangnya Elly Mazlein tersingkir.. 

Dan yang peliknya, kena masa nak mengumumkan tersingkirnya Elly Mazlein tadi, Jihan Muse terutamanya nampak macam tak terkata.. Terkejut.. Elly pun sempat berbisik dengan Nabil atas pentas.. Juri juga nampak macam tak sangka.. Zur Eda juga nampaknya tertanya-tanya pada Elly.. Paling ketara ialah Jihan Muse.. Memang dia terkejut dengan keputusan itu.. Rupa-rupanya :


Rupa-rupanya, Jihan Muse akan reply komen di IG dia menyatakan sepatutnya tiada penyingkiran.. Tetapi Elly Mazlein tarik diri.. Alamak.. Patut la ramai yang pelik akan keputusan penyingkiran Elly Mazlein.. Ruginya Astro kalau benarkan sebabnya Elly salah seorang yang menaikkan rating Gegar Vaganza 3 kali ni..

Kalau baca di twitter, memang ramai yang tidak berpuas hati dengan keputusan Elly Mazlein, Astro dan sewaktu dengannya la.. So kita tunggu je la apa penjelasan Elly Mazlein sendiri dan Astro.. Harapnya Elly Mazlein di serap semula kerana dia bukan tersingkir tetapi tarik diri.. Fuh! 


Sumber dari IG Dato' Seri Vida yang interview Elly Mazlein, Elly sedih sebab komen Dato' Ramli MS.. Katanya Elly tak nak belas kasihan selagi dia berada di Gegar Vaganza 3.. Komen Dato' Ram tu mungkin universal.. Mungkin dia tak maksudkan macam tu.. Entahlah! Ada masa yang sama, ada sumber memaklumkan bahawa Elly semangnya mendapat markah terendah.. Kalau betul tak de penyingkiran minggu ni bab kata Jihan Muse, kalau Elly tak mohon tarik diri, mesti dia masa terselamat kan.. Tunggu je la kenyataan rasmi dari Astro..
Read more ...

Sunday, 6 November 2016

Penangan Lara Alana

Assalamualaikum w.b.t.. Siapa sangka reality show Lara Alana ni ada pengikut setia.. Orang tu anak kami la.. Sebelum program ni start, terfikir juga, ada ke orang nak tengok ni.. Sekali peminat setianya ialah anak-anak kami.. Dengan kami-kami sekali la tengok setiap minggu.. Bila dah boleh rekod, bukan setakat hari Rabu, setiap hari duk ON sampai dah tahu apa yang Lara tu buat dalam episod tu..

Zara dan Adam, dua-dua follow program ni.. Bagi Zara, dia suka follow sebab tengok aktiviti Lara.. Tak semua episod dia suka.. Sesetengah je.. Antaranya masa Lara melawat tempat Hello Kitty.. Main di tempat permainan menarik, kena gigit la, naik keretapi dan lain-lain.. Itu antara yang selalu Zara sebut.. Biasa la budak-budak kan..

Adam tengok Lara oh Lara di rumah Tok Ma

Bagi Adam pula, tak sure la tang mana yang dia suka.. Lagipun budak umur setahun lebih baru.. Tapi dengan muzik promo pun dah tahu itu program Lara oh Lara.. Kadang-kadang program ni boleh bantu kami bagi anak-anak stay depan TV kalau masa tu nak buat apa-apa yang penting.. Untuk permulaan, mereka akan stay depan tv sementara waktu.. Bila dah boring, baru bangun merayau..

Macam dalam entri Eraz kat SINI, bila kita yang dewasa sebagai ibu bapa tengok program macam ni, tengok juga la ibu bapanya sekali.. Macam seronok je jadi mereka sebab macam senang nak handle Lara tu kan.. Tapi yang pasti, ke mana-mana Lara pergi, pembantunya mesti ada.. Beg untuk alat-alat anak pun tak de.. Santai sangat.. Bila kamera tunjuk pembantu, semua ada dengan pembantu.. Ke Jepun pun pembantu ikut..

Tapi.. Semua tu rezeki orang kan.. Mereka memang mampu dan perlu.. Kita yang kerja biasa-biasa ni kena buat macam biasa-biasa la kan.. Besarkan anak sendiri tanpa bantuan.. Sebab tu kadang-kadang sampai tak boleh buat apa-apa masa jaga anak.. Tapi.. Tapi lagi.. Still terurus dan anak alhamdulillah, baik-baik saje.. So, atas ibubapa itu sendiri la..

#Dengarnya Astro nak buat Reality Programme untuk anak Che Ta dengan Zain Saidin pula, Aaisyah Dhia Rana
Read more ...

Saturday, 5 November 2016

Nak Tukar Title Dr. Eraz Fadli ?

Inspirasi | Dr. Soo Wincci

Assalamualaikum w.b.t.. Seminggu dua ni rasa macam berkobar-kobar je nak sambung buat PhD pula.. Alhamdulillah pada tahun lepas (2015), Eraz berjaya menamatkan pengajian dalam bidang Master of Business Administration.. Ikutkan hati, memang nak sambung terus buat PhD.. Tapi hold dulu la sebab kena minta kebenaran tempat kerja dan rehat untuk diri sendiri kan.. Settle kan hal personal dulu.. Dalam kepala tu memang duk fikir nak continue je.. Fokus dalam Business Administration juga tapi pengkhususan dalam Marketing.. Doakan semoga tercapai ok..

Seminggu dua ni rasa berkobar-kobar tu datang balik lepas tengok Dr. Soo Wincci berjaya menamatkan program PhD BA dia di university sama masa Eraz buat Master iaitu Open University Malaysia.. Eraz memang follow IG dia dan tahu susah payah dia nak tamatkan pengajian.. Tempoh yang dia ambil ialah 6 tahun.. Masa dia lulus lepas Viva final tu, memang dia menangis tak henti.. Ada video tu.. Itu bermakna bukan senang nak dapatkan PhD.. Tapi bila dah dapat, satu kepuasan yang tak terhenti dan tak boleh nak tulis apa perasaan itu..

Doakan semoga impian ini tercapai.. Kalau bukan sekarang, bukan 5 ke 10 tahun lagi.. Insyaallah.. Eraz sendiri bukan kerja dalam bidang pendidikan.. Tapi tak semestinya kalau kita bukan pendidik, kita tak boleh nak sambung Phd kan.. Mungkin dalam masa buat Phd atau bila tamat buat PhD nanti, ada peluang lain yang muncul..

Boss pernah tanya Eraz, berminat atau tidak nak convert jawatan kepada academician.. Dalam hati rasa macam 50%-50%.. Layak kah aku? Mampukah aku? Haha.. Tapi itu hanyalah satu pertanyaan.. Belum menjadi realiti lagi dan rasanya macam tak mustahil untuk menjadi realiti.. Apa-apa pun, kejayaan Dr. Soo Wincci ni memang boleh naikkan semangat..

Gambar Dr. Soo Wincci





Read more ...

Friday, 4 November 2016

Deeja Cosmetic - Pilihan Set Penjagaan Wajah Yang Tepat !

Assalamualaikum w.b.t.. Sebagai seorang lelaki, memang Eraz tak malu nak mengaku yang Eraz memang seorang yang menggunakan pencuci muka setiap kali bersihkan diri dan sewaktu dengannya.. Ya la, dalam keadaan udara dunia sekarang dan sangat sensitif dengan debu, pencuci muka memang wajib digunakan seharian.. Kalau tak guna, memang muka akan jadi tak bersih dan kalau tak bersih, semestinya jerawat dan adik beradiknya akan muncul.. Terbaru! Eraz ada terima melalui Pos Laju sekotak Set Penjagaan Muka Deeja Cosmetic untuk dicuba.. Alhamdulillah..


Deeja Cosmetic - Keayuan Semula Jadi Dalam Masa 5 Hari.. Keayuan? Haha.. Jangan salah faham.. Baca betul-betul kat kotak tu, sesuai untuk Lelaki dan Wanita.. Jadi, bila dapat kotak dari Pos Laju tu, memang teruja la nak try.. Pertama sekali yang Eraz buat ialah cuba krim dan try bau.. Jujurnya memang best giler bau. Bau penting ok sebab mesti bau best, tahap keselesaan kita sebagai pemakai tu memang tinggi la kan.. Persoalan juga adakah akan bertambah kacak selepas pakai Set 5 Dalam 1 Deeja Cosmetic ni ni kan? Hehe.. Jawapannya YES!


Nampak kan Eraz selfie dengan semua produk yang ada dalam kotak Set Deeja Cosmetic – Set 5 dalam 1 tu.. Meh Eraz nak cerita serba sedikit, satu persatu untuk bacaan korang semua beserta dengan pengalaman Eraz sendiri semasa pakai dan selepas 2 minggu pakai..

Set Deeja Cosmetic – Set 5 dalam 1

Sabun Pembersih Muka


Sangat senang korang nak pakai.. Cuma basahkan dengan air je.. Terus akan berbuih dan sapukan di muka.. Bau? Macam Eraz beritahu tadi, serius wangi dan harum.. Letak air sikit je, memang jimat.. Sejak wife pregnant anak pertama dulu, kami memang lebih gunakan pencuci muka yang organik.. So untuk Sabun Pembersih Muka Deeja Cosmetic ni memang sangat sesuai la..

Toner Nano


Bila sebut toner, automatik orang tahu perlu pakai selepas cuci muka bersih-bersih kan.. Seeloknya gunalah tisu muka sebab senang nak bagi toner nano berkesan ke muka.. Lepas korang kenakan ke muka, muka akan rasa sejuk dan segar je.. Toner ni memainkan peranan penting untuk bantu menegangkan kulit muka, melembutkan dan semestinya boleh mengelakkan proses penuaan tu cepat berlaku.. Insyaallah.. Bau Air Mawar dan Aloe Vera tu memang bet giler!

Krim Siang.


Bagi kaum wanita, Krim Siang ni memang diaorang tak kan lupa la.. Kalau lelaki, bergantung.. Eraz memang cuba pakai Krim Siang ni lepas kenakan toner.. Semua ni boleh elakkan kulit kita dari kusam dan menggelupas.. Korang sapu sikit je.. Dah boleh rasa kesannya.. Lepas tu ratakan ke bahagian yang diperlukan.. Pakailah sebelum keluar rumah ya.. 


Selesai untuk Set Siang hari.. Sekarang kita pergi ke Set Malam pula..

Krim Malam


Nama pun krim malam, so korang kena la pakai malam je.. Jangan nak pakai siang pula.. Atau tertukar ok.. Krim ni pun sama, tak perlu pakai tebal-tebal, nipis-nipis pun cukup.. Khasiatnya pada kulit muka adalah sebab Krim Malam ni dirumus khas daripada Alpha Hidroxy Acid (AHA), Vitamin E, Retinoid Acid dan Gliseren.. Bangun pagi memang akan rasa ada satu kelainan pada kulit muka.. Serius..

Terakhir,

Krim Nano (Malam)


Kena beritahu awal-awal, korang jangan terkejut kalau kulit muka korang jadi kuning.. Haha.. Sebabnya Krim Nano (Malam) ni mengandungi kunyit dan minyak jojoba.. Krim ni last sekali ok.. Tak perlu pakai banyak juga, hanya letakkan dan sapu sikit sahaja selepas kenakan Krim Malam.. Pada yang ada masalah muka sebelum ni macam bekas jerawat atau adik beradiknya, insyaallah dapat membantu..

Pengalaman Penggunaan

Jujurnya Eraz memang jenis yang pakai pencuci muka setiap hari tapi bukan yang selalu gunakan toner dan krim.. Tetapi selepas mendapat Set Deeja Cosmetic ni, memang Eraz try dan ada rasa satu kelainan pada muka.. Bila pakai toner, kulit pun akan rasa sangat selesa begitu juga selepas pakai Krim Siang.. Malam? Ada ketika memang terlepas tapi sebab rasa ingin cuba tu, memang try pakai..

Bila bangun pagi, kulit muka kita memang rasa berlainan.. Berbeza dengan sebelum ni yang tidak pakai tetapi sekarang pakai Krim Malam dan Krim Nano tu.. Kulit muka rasa segar je.. Tak kering.. Tak berminyak.. Alhamdulillah.. Sangat selesa.. Korang pun kena try pakai ni.. 

Baiklah, kalau korang nak cuba dapatkan Deeja Cosmetic - Set Penjagaan Wajah 5 Dalam 1 ni, korang boleh dapatkan melalui maklumat di bawah :

Harga 

RM85.00 (SM)
RM90.00 (SS)

FACEBOOK : Deeja Cosmetic HQ
INSTAGRAM : @deeja_cosmetic_hq
WHATSAPP : 019 - 694 5950

Ingat ya, itu harga satu set ya.. Kalau korang beli satu persatu satu, harganya akan berbeza ya.. So better korang beli satu set terus.. Boleh ke FB, IG atau terus whatsapp pada no. yang diberikan.. Selamat mencuba.. Sama-sama serlah kan keayuan dan kekacakan korang yang sedia ada.. Insyaallah..

Harga ni untuk satu set , kalau rasa nak beli asing-asing pun boleh .. tapi better beli je satu set terus .. nak cantik tak ? haaa untuk maklumat lanjut korang boleh layari facebook page dan instagram Deeja Cosmetic ..
Read more ...

Tuesday, 1 November 2016

Perbezaan Ibu bapa Selebriti VS Kita


Assalamualaikum w.b.t.. Gambar ni Eraz ada upload gambar ni kat IG dan FB.. Sebelum cerita pasal Perbezaan Ibu bapa Selebriti VS Kita tu, nak cerita pasal program Lara oh Lara dulu.. Masa duk tengok promo dulu, dalam hati kata, tengok ke nanti program ni.. Tapi itu fikiran si bapak kan.. Anaknya fikir apa.. Sekali bila dah mula program LOL tu, Zara dan Adam suka giler tengok.. Boleh kata setiap hari repeat.. Adoi.. Mungkin salah satu sebab mereka suka tengok tempat-tempat yang Lara pergi tu.. Ada permainan, Hello Kitty dah lain-lain..

Ok! Berdasarkan program Lara Alana tu, kita kaitkan dengan Perbezaan Ibu bapa Selebriti VS Kita.. Haha.. Ya la, selebriti selalu update gambar cantik-cantik, keluar berpakaian cantik-cantik, steady je bila keluar jalan-jalan, dalam kereta nak pegi mana-mana pun steady dan macam-macam lagi la.. Tapi itu selebriti ya.. Ada jurukamera yang ikut nak, pembantu ikut sekali setiap masa dan lain-lain la.. Kita camne?

Kalau Eraz sendiri, drive ke mana-mana, memang kena jadi driver.. Confirm.. Kalau wife takde, memang sorang ke duduk dalam car seat.. Takdenya boleh suap-suap makan dalam kereta kecuali wife ada sekali kan.. Kalau nak keluar mana-mana, confirm punyalah ada satu beg papa untuk letak pampers, towel, susu dan benda-benda yang sewaktu dengannya.. Kalau selebriti nampak macam lenggang-kangkung ke sebab pembantu dah pikul kan.. Hehe..

Kalau keluar shopping mall, memang tak pernah la sesekali dapat cuci mata tengok apa yang kita suka.. Mesti duk perhatikan anak je.. Kalau pun anak atas dukung, boleh ke korang rasa? Haha.. Tapi ini kes yang kita tak berapa nak mampu nak hire pembantu la kan.. Kalau mampu, lain caranya.. Hehe..

Apa-apa pun, cara masing-masing la.. Macamana caranya, janji anak terurus.. Pengalaman memang tak dapat dijual beli.. Betul ke idok? Hehe.. Bila anak dan besar, memang rindu giler la saat-saat tu..

Read more ...