DeXandra Perfume | Team Eraz Fadli
Kelab Blogger Ben Ashaari

Wednesday, 29 July 2015

Suprise untuk WIFE

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah, semalam merupakan Hari Lahir isteri tersayang.. Disebabkan kami dua-dua bekerja, anak pun ke nursery, memang tak keluar mana-mana la.. Balik kerja, duduk sekejap mesti nak masuk Maghrib dah.. Malam? Memang tak keluar sangat la lagi sebab Adam Fitri masih kekal.. Baru 2 bulan kot kan.. Tapi syukur beberapa hari sebelum ni dah beli kek siap-siap untuk celebrate..

Hadiah? Sebenarnya hadiah sudah dihadiahkan awal sikit sebab masa tu kebetulan handphone wife rosak.. So on the spot pada tengahari tu keluar office cari handphone.. Balik petang buat suprise tunjuk.. Menjadi sebab memang tiada pun dalam perancangan kami nak beli handphone baru untuk dia..

Disebabkan semua dah buat, Eraz decide nak suprisekan dia dengan minta orang hantarkan bunga ke pejabat.. Alhamdulillah masa budak yang hantar bunga tu sampai, dia ada kat office.. Dapat la juga buat kejutan.. Sebelum ni pernah hantar masa anniversary ke 3.. Tak boleh selalu kan sebab tak suprise pulak.. Lain orang lain cara, hanya untuk orang tersayang..

Read more ...

Tuesday, 28 July 2015

Kabinet Baru Malaysia 2015

Kabinet Baru Malaysia 2015 | Assalamualaikum w.b.t.. Berita yang tersebar luas saat ini tentang Kabinet Baru Malaysia 2015.. Seriusnya Eraz sendiri sedar akan berita ni lepas baca message Whatsapp kawan-kawan yang kata Kabinet Baru Malaysia 2015 akan diumumkan pada pukul 3 petang ini.. Antara yang akan digugurkan ialah Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri.. Hmmmmmmm.. Rasanya apa yang Eraz rasa, fikir dan lain-lain lagi macam sama je.. Bukan pro dalam politik tapi sebagai rakyat, perkara biasa kot..

Kabinet Baru Malaysia 2015
Kabinet Baru Malaysia 2015

Tempat Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri diganti oleh Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.. Ada yang kekal sebagai Menteri yang sama, ada yang di'naik'kan, ada yang digugurkan.. Apa yang Eraz dapat baca di blog-blog, dah nampak mereka publish Senarai Penuh Menteri-Menteri yang terlibat dalam rombakan Kabinet Baru Malaysia 2015 yang diumumkan sebentar tadi.. 

Ini Senarai Penuh Menteri-Menteri Kabinet Baru Malaysia 2015 yang boleh dikongsikan :

Perdana Menteri - Dato' Sri Najib Razak
Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri - Dato' Seri Ahmad Zahid Hamidi Menteri Luar Bandar - Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
Menteri MITI - Datuk Seri Mustapa Mohamed
Timbalan Menteri MITI - Datuk Ahmad Maslan
Menteri Pertanian & Industi - Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek
Menteri Di Jabatan Perdana Menteri - Datuk Azalina Othman Said
Menteri Pendidikan - Datuk Seri Mahdzir Khalid
Menteri KPDNKK - Datuk Hamzah Zainuddin
Menteri Sumber Asli & Alam Sekitar - Datuk Dr Wan Junaidi Wan Othman
 Menteri Kerja Raya - Datuk Seri Fadillah Yusof
Menteri Pengajian Tinggi - Datuk Seri Idris Jusoh
Menteri Luar - Datuk Seri Anifah Aman
Timbalan Menteri Luar - Datuk Reezal Merican Naina Merican
Menteri Pengangkutan - Datuk Seri Liow Tiong Lai
Menteri Kesihatan - Datuk Seri S Subramaniam
Menteri Komunikasi & Multimedia - Dato' Seri Mohd Salleh Keruak

Jadi apa pendapat wahai rakyat-rakyat jelata tentang Senarai Penuh Menteri-Menteri Kabinet Baru Malaysia 2015 ini?
Read more ...

Monday, 27 July 2015

Berjaga dengan Adam Fitri

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah.. Adam Fitri yang dilahirkan hujung bulan Julai baru ni dikurniakan kesihatan yang baik dan membesar dengan jayanya.. Ibunya pun dah mula kerja hari ini so bermulalah episod Adam Fitri di nursery bersama Kakak Zara.. Kami tempatkan mereka di nursery yang sama sebab puas hati dengan pengelola dan staf-stafnya.. Masa dapat tahu wife pregnant kan Zara dulu, memang terus booking sebab risau penuh..


Gambar yang Eraz attach kat atas ni Eraz snap masa sama-sama berjaga malam baru ni.. Adam pun macam Zara juga dulu.. Masa kecik berjaga malam tetapi tak menangis nak berdukung atau diriba.. Cuma berjaga dan main.. Kalau kita layan di bercakap, mula la dia senyum dan keluarkan bunyi-bunyi baby.. Yang berbeza Adam dan Zara ialah Adam lebih aktif.. Mungkin sebab Adam baby boy.. Memang dari dalam perut lagi dia aktif.. 

Memang berbeza cara nak besarkan anak lelaki dan anak perempuan.. Alhamdulillah Allah kurniakan rezeki untuk merasa kedua-duanya.. Isnyaallah tanggungjawab tu dipikul sebaik mungkin dan selalu mendoakan agar mereka sentiasa diberikan kesihatan yang baik..

Dalam kepala ni duk fikirkan Zara lebih dari Adam.. Dia dah lama tak g nursery, mesti punya akan rasa 'sedih' sebab ditinggalkan.. Harap dia dapat sesuaikan diri hari ni esok dan sepanjang minggu ni.. Agaknya dia tak sedar adik dia ada kat atas sebab masa serah adik dia tadi, dia tidur.. Dukung dia keluar kereta, adik dah naik atas.. 

Read more ...

Sunday, 26 July 2015

Bila kamera iPhone blur !

Assalamualaikum w.b.t.. Bila dah biasa snap gambar dan hasilnya sangat memuaskan tetapi tiba-tiba 3, 4 hari lepas kot sesuatu terjadi dengan kamera belakang ni.. Masa mula-mula ON ia akan OK lepas je sesaat nak auto fokus pada objek, terus blur.. Try pulak kamera depan ala-ala selfie, ok pulak..

Dalam kepada fikir pasal setting sebab Zara selalu main handphone ni.. Godek-godek semua setting, compare dengan hp wife, sama je.. Kenapa lak hp Eraz je jadi cmtu.. Try juga tanya orang lain yang pakai iPhone juga, diaorg pun no idea.. 

Try google kot-kot orang lain hadapi masalah yang sama.. Tak jumpa pulak dalam blog or laman web tertentu.. Yang ada di laman web official Apple pun tak membantu untuk masalah ni.. Fuh! Stress ni.. Kalau boleh tak nak la kena p hantar ke kedai kan..

Last-last semalam masa kat office, fikir-fikir, renung-renung, mungkin sebab kamera tu sendiri.. Tenung sedalam-dalamnya kat kamera, nampak macam ada habuk kecik-kecik dan panjang-panjang.. Mungkin disebabkan itu.. So try tanya geng office, katanya dia ada alatan yang boleh bukak belakang iPhone ni.. So try selesaikan dengan dia dulu then kalau tak berjaya, kena hantar ke kedai jugak la nampak.. Fuh!

Read more ...

Saturday, 25 July 2015

Happy 2nd Birthday, Princess Zara


Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah, dah besar rupanya anak dara kami.. Hari ni genap umur princess kami, Zara Faleesya 2 tahun.. Dalam masa dua tahun, dah dapat adik seorang.. Kira macam hadiah pada Zara juga la tu kan.. Hehe.. Sejak dia lahir sampailah ke hari ini, memang Zara jenis anak yang tak banyak menyusahkan kami cuma kami je yang terlebih risau tentang dia..

Setiap kali pergi nursery, memang risau dia akan menangis ke, lapar ke, bergaduh ke, semua-semua la.. Tapi bila dapat laporan dari pihak nursery, Zara ok je.. Berdikari.. Sikap seorang kakak tu memang dah ada dalam diri dia.. Cuma perangai dia jadi lebih manja sikit masa mula-mula wife pregnantkan Adam.. Mungkin dia dapat tahu yang dia bakal berkongsi kasih sayang kami dengan Adam..

Alhamdulillah dengan lahirnya Adam, memang masa kami terpaksa bahagikan baik-baik supaya Zara tidak rasa yang dia kurang kasih sayang, kurang masa bermain dengan kami dan lain-lain.. Itu memang sangat penting dalam keluarga kot.. Kang tak pasal Zara berubah perangai.. Tapi alhamdulillah setakat ni semua ok.. 

Semalam kami ada belikan kek Frozen untuk Zara.. Zara memang peminat No. 1 filem tu.. Setakat ni hanya dua je filem animasi yang dia selalu tengok.. Frozen dan Despicable Me.. Minion, Potato memang dia suka la.. Kadang-kadang tengok TV sampai tertidur kat situ..

Walaupun hari ni sebenarnya birthday dia, kami decide celebrate semalam sebab kebetulan ada majlis cukur jambul untuk sepupu Zara.. So selitkan sekali kek Frozen Zara, kek untuk Mamanya sekali serta adik ipar seorang sebabnya birthday semua dalam lingkungan 3, 4 hari tu je.. Jimat dan meriah la sikit kan.. Memang untuk Zara, tempah khas edisi Frozen siap dengan patung-patung watak utama lagi..

Kalau tengok dalam gambar, memang muka Zara masam je.. Sebabnya apa? Sebab ramai orang yang dia tak kenal ada.. Hehe.. So dia segan la sikit.. Jangan pelik kenapa Eraz pakai macam nak ke office sebab memang betul lepas majlis tu, Eraz masuk office.. Hehe.. Apa-apa pun, semalam dah celebrate tapi esok baru akan dapat hadiah.. Hehe.. Sabar ya Zara.. Happy 2nd birthday..
Read more ...

Friday, 24 July 2015

Jumper Bateri Untuk Start Kereta

Assalamualaikum w.b.t.. Rasanya masa wife berpantang lahirkan Zara dulu pun, terpaksa jumper juga kereta.. Kali ni lepas berpantang lahirkan Adam pun sama.. Masa mula-mula wife bersalin, rajin lagi start kan kereta.. Tapi bila dah habis pantang, balik rumah sendiri, bila ke rumah In Law baru la nak panaskan enjin.. Sekali lepas seminggu, bateri dah K.O dah.. So biarkan la sampai minggu ni jumping semula sebab next week, wife dah nak mula kerja..

Jujurnya kalau sebelum ni selalu minta orang temankan masa nak jumping bateri tu.. Tapi kali ni alhamdulillah yakin nak buat sendiri sebab masa duk tengok, bukan susah pun.. Janji ada jumper, kepitkan di tempat yang betul dan panaskan kereta satu lagi tu ok.. Hehe.. Try sekali dua memang dah boleh lagi.. Biar lama sikit then start kali ketiga, terus berjaya.. Alhamdulillah.. So dah boleh bawa balik kereta tu..

Jumper ni rasanye macam dah barang wajib dalam kereta sebab banyak kes berlaku kan.. Selalu terjumpa kes ada orang tak tutup lampu la.. Macam-macam.. So masa tu la pentingnya jumper tu..

Read more ...

Thursday, 23 July 2015

Esok Kerja | Tak Sabar ke ?!

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah.. Dato' big boss approve Cuti Aidilfitri 2015 ni selama seminggu dan esok dah mula masuk office.. Selalu malas nak masuk sebab nak cuti panjang lagi ni tapi ni dengan hati terpaksa kena rela masuk kerja.. Banyak kerja dan urusan kena settlekan sebelum 31 Julai 2015 ni.. Dateline melibatkan kerja sendiri dan harapan individu lain.. So cool nak masuk kerja esok..

Tapi selepas cuti dah approve semua, family decide untuk adakan satu majlis cukur jambul untuk anak saudara baru lahir dekat raya baru ni.. Memang dah tak boleh nak apply cuti sebab awal-awal dah agih siapa cuti lebih selepas 3 Syawal dan ada yang kerja 4 Syawal tu kena la adil bagi cuti lepas tu kan.. Jadi esok terpaksa la beritahu bos yang terpaksa masuk lambat sikit untuk settlekan perkara tu.. Daripada tidak cuti langsung, better masuk lambat sikit kan.. At least dapat bantu family.. 

So hari last cuti ni memang nak settle kan hal di rumah sebelum ke rumah MIL petang ni untuk bantu mana patut.. Wife pun dah start kerja next week.. Persediaan untuk Adam masuk nursery pun kena settlekan juga.. Harapnya Adam ok di nursery nanti sama macam kakak Zara dia.. Disebabkan nak bagi Adam susu ibu eksklusif, wife pun gigih buat stok susu ibu.. Nasib baik Adam ok guna botol untuk hisap susu.. Fuh!

Kereta! Satu hal lagi.. Sebab masa lepas bersalin baru ni tak guna sangat kereta wife, bateri kereta tu dah off.. So before Ahad ni memang kena settlekan juga la hak kereta.. Kalau tak, camne wife nak pergi kerja kan.. Alahai.. Cool! Apa-apa pun, mana yang masih beraya, Selamat 7 Syawal!

Read more ...

Wednesday, 22 July 2015

Kenderaan Utama Dahulu | Motosikal

Assalamualaikum w.b.t.. Salam Pagi 6 Syawal.. Pejam celik pejam celik, dah masuk hari ke 6 bulan Syawal.. Hari ni ramai dah kembali ke tempat asal sebab ada anak-anak dah sekolah.. Yang bekerja pun sama.. Ada yang dah mula bekerja hari Isnin lagi kot.. Bagi yang terpaksa bekerja pada Raya Pertama Aidilfitri tu harapnya dah dapat cuti la sekarang sebagai ganti..

Berbalik kepada tajuk entri ni, Eraz dapat idea bila viralnya gambar seorang lelaki bersama anak-anak menaiki motosikal yang rasanya dalam perjalanan balik kampung.. Lagi satu gambar lebih kurang sama tapi kali ni lelaki itu siap ikat anaknya kerana risau jatuh dari motosikal kalau tertidur.. Budak-budak ni anytime boleh tertidur kalau naik motosikal..

Bagi family Eraz pun, motosikal memang kenderaan utama dari zaman Ma Abah muda-muda lagi.. Orang kampung.. Memang family Eraz takde kereta sehinggalah ada abang dan kakak yang bekerja.. Eraz sendiri masa nak dapatkan lesen kereta tu, memang 1st day belajar, itulah juga 1st pegang stereng kereta.. Tapi alhamdulillah sekali test je lulus.. Haha..

Motosikal memang sangat berjasa pada Ma Abah serta kami adik beradik sebab motosikal tu la yang digunakan untuk Abah bekerja, ke klinik kalau demam sakit, hantar kami ke sekolah, pergi ke mana-mana sahaja antaranya ke sungai sebab bekalan air terputus.. Ada masa memang terpaksa Abah menunggang membawa anak-anak yang ramai sekali gus demi menjimatkan masa.. Bayangkan kami 7 beradik kan.. Berapa boleh muat untuk satu perjalanan?

Tapi alhamdulillah, walaupun Abah dan Ma hanya orang kampung, anak-anak dijaga dan dididik sebaik mungkin sehingga dewasa dan mempunyai kerjaya masing-masing serta membantua Abah pula.. Kami pula beli kereta untuk bawa Abah ke mana-mana yang perlu tapi motosikal dia memang still ada sebagai pengangkutan utama di kampung.. Untuk jarak dekat je la..

Bersusah payah dahulu, insyaallah kemudian senang.. Tapi kalau kita dah ada kesenangan yang baik berbanding yang lain, jangan la lupa untuk membantu.. Ramai di dunia ini yang zaman kecilnya sudah hidup senang sehingga dewasa, dan ramai juga yang zaman kecilnya hidup susah tetapi sekarang alhamdulillah lebih senang.. Tapi tetap ada yang masih kekal bertaraf hidup yang sama.. Apa-apa pun bersyukurlah..

Read more ...

Tuesday, 21 July 2015

Hanya klik #PakcikMisteri TM untuk Menderma Syiling

Assalamualaikum w.b.t.. Mesti korang dah pernah tengok iklan #PakcikMisteri dari TM ni di TV kan.. Semuanya sempena Raya Aidilfitri 2015 ni.. Menyenutuh hati tak? Ke tak pernah tengok full lagi? Haaaa.. Melalui link ini : https://www.tm.com.my/pakcikmisteri/ korang boleh tengok full macamana terjadinya pertemuan seorang gadis dengan #PakcikMisteri dan bagaimana mereka boleh bersama-sama menyambut hari raya Aidilfitri.. Video yang sangat-sangat menarik..

Selain daripada menonton, dalam masa yang sama korang sebenarnya telah menderma ke badan-badan terpilih tanpa korang sedar.. Senang kan.. Tak keluarkan wang ringgit pun, hanya luangkan sedikit masa je.. Dan ianya boleh diulang-ulang.. Kelebihan menderma sangat mulia tambah-tambah di bulan mulia ini.. Apa yang korang perlu buat, hanya klik https://www.tm.com.my/pakcikmisteri/ sampai habis dan berapa syiling untuk derma dikumpulkan akan dipaparkan selepas tamat video.. Sangat menarik! 

Jom klik iklan di bawah untuk mula menderma :


Nak maklumat lebih detail lagi tentang cara menderma ini? Sangat-sangat mudah dan senang.. Tidak perlu keluarkan duit raya atau duit gaji pun.. Adik-adik di sekolah pun boleh menderma.. Alhamdulillah.. So cuba korang baca dan ikut arahan ini :

1. Korang cuma perlu menonton video https://www.tm.com.my/pakcikmisteri/ dan klik sebanyak mungkin. Klik anda akan meningkatkan jumlah sumbangan yang TM akan menderma kepada Pertubuhan Wanita & Kesihatan (WAKE), Rumah Kebajikan Anak Yatim & Miskin Al-Munirah Pendang, Kedah dan Sabah Earthquake Relief Fund (Project Komuniti Digital TM)

2. Selepas korang klik, share kepada rakan-rakan korang dan keluarga korang melalui laman sosial korang untuk membantu mengelik!

3. Jangan lupa hashtag #TMRaya2015 #OrangMemberi #KitaMerasa #PakcikMisteri #AgakAgakBerapa pada pos korang!

Klik korang boleh memberi impak yang besar kepada kehidupan seseorang individu.. Bantuan korang amat dihargai.. Jom ramai-ramai sokong program ini untuk membantu rakan-rakan yang memerlukan.. Mungkin hari ini hari mereka, hari kita, kita tak tahu kan..


Terima kasih kepada semua yang mula menderma selepas membaca entri ini.. Insyaallah semoga kita semua diberkati.. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..
Read more ...

Monday, 20 July 2015

4 Syawal

Assalamualaikum w.b.t.. Masa mula-mula puasa aritu, mesti ramai yang kata, ala baru habis sehari or dua hari.. Terutama budak-budak la kan.. Tapi bila dah masuk ke minggu terakhir puasa, aik rasa macam cepat pulak puasa ni.. Itu memang Eraz rasa.. Hehe.. Alhamdulillah sebulan puasa penuh, kita sambut Syawal pada Jumaat lepas..

Bila dah tiba 1 Syawal, memang kemeriahan, keterujaan tu rasa.. Tambah-tambah bangun pagi tu nak pergi Solat Sunat Aidilfitri kan.. Tapi bila dah ada dua anak ni, memang kena luangkan masa lebih sikit untuk siapkan anak juga kan bersama isteri.. Lepas tu bermaaf-maafan tu, serang makan juadah hari raya la.. 

Sebab turn pagi raya di rumah MIL, lepas Solat Sunat Aidilfitri, terus bersama anak isteri ke Machang untuk beraya di rumah family Eraz.. Biasa la klu dah kahwin, perbincangan untuk turn mana-mana kena decide awal..

Alhamdulillah hari ni dah 4 Syawal.. Semalam memang sekali lagi datang beraya di Machang dan tidur sini.. Pejabat dah mula beroperasi hari ni.. So kami bergilir la bertugas.. So terima kasih kepada rakan office yang sanggup bekerja pada hari ni, esok dan seterusnya.. Setakat ni belum sempat beraya di rumah sendiri lagi sebab habiskan masa dengan family..

Read more ...

Sunday, 19 July 2015

Dinosaur Unable to connect to the Internet tu game rupanya !

Assalamualaikum w.b.t.. Hal ini mungkin dah ramai yang tahu dan mungkin juga ramai juga yang tak tahu.. Eraz sendiri pun baru je dapat tahu dalam setahun ni kot.. Lebih kurang la.. Mesti ramai yang guna Chrome - Google untuk serve internet kan.. Pernah tak ada ketika internet korang down..? Akan keluar paparan 'Unable to connect to the Internet'.. Perasan tak ada gambar Dinosaur kan? Tak perasan? Try tengok gambar di bawah ni.. Eraz print screen di phone masa internet tengah down..


Tahu tak yang sebenarnya Dinosaur tu boleh buat main game.. Try gerakkan cursor double up / down arrow tu.. Apa akan jadi dengan Dinosaur? Bergerak kan.. Kalau nak lompat, pastikan tekan cursor up.. Pasti kan juga lompat bila dah sampai dekat dengan kaktus kalau tak, GAME OVER la jawabnya.. Nampak sangat-sangat senang, tapi try la dulu berapa skor korang dapat..


Eraz dapat tahu dari seorang kawan.. Kawan tu pun tahu dari anak kecil dia.. Masa mula-mula tahu tu, memang terkejut jugak.. Tak sangka la kan Dinosaur tu game rupanya.. Ingatkan saje-saje je papar kat situ.. So lepas ni, kalau Unable to connect to the Internet, silalah bermain dengan Dinosaur tu dulu.. Jom try..
Read more ...

Saturday, 18 July 2015

Red Bull | Penyelamat Semasa Memandu

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah.. Hari Pertama di bulan Syawal tahun 2015 ini berjalan dengan lancar seperti yang dirancangkan.. Solat Sunat Hari Aidilfitri di Kota Bharu then bertolak balik Machang lepas tu then balik semula ke Kota Bharu semula untuk teruskan berhari raya di hari kedua di Kota Bharu.. Raya ke tiga dan keempat maybe di Machang pula.. Nasib baik la dua kampung dekat-dekat.. Senang nak pergi balik..

Tapi sebenarnya kalau difikir-fikir lagi penat kalau dua kampung dekat sebab drive ke hulu ke hilir.. Masa banyak rugi atas jalan raya kalau jammed teruk.. Tambah-tambah di Kelantan ni.. Semalam pergi ke rumah abang di Tanah Merah pun dah jammed.. Itu raya pertama.. Belum raya kedua dan seterusnya kan.. Itu salah satu kelemahan dua kampung berdekatan sebab kena drive ke sana sini mengharungi jammed.. Lain la duduk satu kampung je.. Hehe..

Kalau katakan kampung jauh sikit, maybe akan duduk bermalam di situ untuk dua ke tiga malam then bertolak pulak ke kampung kedua kan.. Itu save la masa jalan raya.. Tapi bagi Eraz, alhamdulillah sebab walaupun kita penat di jalan raya, mungkin lebih prefer dua kampung dekat sebab senang nak terus pergi kalau ada apa-apa berlaku..

Semalam, dah la hari raya pertama dan memang tak lelapkan mata langsung di rumah Ma di siang hari so bila nak balik Kota Bharu semula, memang sangat mengantuk.. Awalnya memang nak bertahan sampai ke Kota Bharu.. Tapi dipertengahan jalan, memang menyerah kalah demi keselamatan diri dan keluarga dalam kereta serta pengguna jalan raya yang lain juga.. So!

Terus singgah 7-E dan cari Red Bull yang Bullleh buatkan hilangkan mengantuk Eraz.. Serius lepas minum je, memang mata pun cerah je rasa.. Tak menguap sampailah selamat sampai ke Kota Bharu.. Alhamdulillah.. Hilangkan mengantuk ni memang banyak caranya.. Atas masing-masing dan keselesaan.. Kadang-kadang tu dengan menyanyi pun hilang ngantuk.. So, sama-sama kita memandu dengan berhemat dan berhati-hatilah di jalan raya..

Read more ...

Friday, 17 July 2015

MyTeksi | Hargai Pemandu Teksi melalui Driver Swap Campaign #TakYahMafan

Assalamualaikum w.b.t.. Siapa pernah menaiki teksi? Sekali? Dua kali? Atau berkali-kali? Teksi memang tak asing bagi rakyat Malaysia untuk ke sana ke mari.. Samada untuk pergi kerja atau keluar jalan-jalan.. Pengalaman Eraz sendiri, kalau di Kota Bharu ni memang tak guna teksi la sebab dah ada transport sendiri tapi bila outstation ke KL, memang selalui fly dan bila dari airport atau KL Sentral, memang teksi la penyelamat.. Begitu juga kalau dari hotel dan nak ke mana-mana..

Entri khas ini adalah untuk memperkenalkan atau memberi lebih info tentang MyTeksi dan kesedaran untuk menghargai pemandu teksi melalui Driver Swap Campaign #TakYahMafan.. Sebelum Eraz bercerita lebih detail, please bagi masa sikit untuk tonton video di bawah ni.. Boleh sediakan tisu kalau anda seorang yang mudah tersentuh!

MyTeksi | Hargai Pemandu Teksi melalui Driver Swap Campaign #TakYahMafan

Done? Ok.. Apa komen? Apa yang boleh disimpulkan selepas menonton video berkenaan ialah pemandul teksi yang bekerja boleh dikatakan selama 12 – 16 jam sehari, 7 hari seminggi dan disebabkan kekangan masa dan mencari rezeki, memang tidak sempat nak meluangkan masa bersama keluarga.. Oleh sebab itu, MyTeksi telah merancang dan memberi kejutan kepada 3 pemandu mereka. Apa yang dibuat oleh MyTeksi memang menyentuh hati pemandu teksi berkenaan, keluarganya dan juga penonton macam kita..

Lebih istimewanya, untuk satu hari yang istimewa buat pemandu teksi berkenaan, MyTeksi dengan suka rela menawarkan diri untuk membuat pertukaran tugas memandu daripada pemandu teksi kami.. Jarang-jarang berlaku.. Ini yang dimaksudkan dengan Driver Swap Campaign #TakYahMafa..

Bila tonton video berkenaan, memang boleh bayangkan apa perasaan mereka memandu teksi mencari rezeki termasuklah pada Hari Raya Aidilfitri ni kan.. Hmmmmm.. Apa perasaan kita bila tengok pemandu teksi yang berjumpa dengan keluarga yang berada di luar KL? Setahun sekali jumpa pun ada.. Dua tahun sekali jumpa pun ada.. Keluarga memang segala-galanya.. Sama macam kita kan.. Demi keluarga, kita akan lebih bersemangat untuk buat apa-apa sekali pun..


Korang pernah rasa susah untuk dapatkan teksi untuk ke tempat kerja, jumpa kawan, jumpa client atau lain-lain aktiviti? Penyelesaian ialah MyTeksi.. Ini sedikit sebanyak maklumat tentang MyTeksi yang korang perlu tahu :

MyTeksi ditubuhkan pada tahun 2011 oleh dua graduan Harvard Business School Malaysia, MyTeksi adalah sebuah syarikat yang ditubuhkan di Malaysia yang bertujuan untuk memulihkan semula industri teksi.. MyTeksi kini menyediakan perkhidmatan di bandar-bandar di seluruh Malaysia, Filipina, Thailand, Singapura, Vietnam dan Indonesia dengan lebih daripada 75,000 pemandu berdaftar dalam kumpulan pesawatnya di seluruh Asia Tenggara..

Kelebihan :

1) MyTeksi menyediakan perkhidmatan teksi bajet dan perkhidmatan teksi eksekutif..

2) MyTeksi dilengkapi ciri-ciri keselamatan dengan membolehkan pelanggan mengesan di mana teksi berada sepanjang perjalanan..

3) MyTeksi meneliti pra-skrin semua pemandu dan memantau prestasi mereka berdasarkan maklum balas daripada penumpang setiap hari..


Seterusnya Eraz nak kongsi empat langkah mudah untuk menempah teksi menggunakan aplikasi MyTeksi.. Senang dan cepat!

1) Jenis di destinasi yang anda mahu..

2) Aplikasi ini akan mengesan pemandu untuk anda..

3) Anda akan menerima pemandu yang ditetapkan untuk anda..

4) Anda atau orang tersayang dapat mengesan pemandu yang ditempah sepanjang perjalanan..


Mudahkan? Tak perlu kita bazirkan masa menunggu teksi yang tak sampai tiba tu.. Alhamdulillah, dengan Driver Swap Campaign #TakYahMafan, sekurang-kurangnya pemandu teksi rasa diri mereka dihargai setelah berkhidmat kepada pelanggan yang tidak kira masa dan ketika.. Ucapan terima kasih kepada semua pemandu teksi terutama MyTeksi dan Selamat Hari Raya Aidilfitri.. Selamat meluangkan masa bersama keluarga yang tersayang!
Read more ...

Thursday, 16 July 2015

“Safe Mode Kids” | Maxis Memperkenalkan Suara Kanak-Kanak Untuk Navigasi Waze

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera.. “Safe Mode Kids” | Maxis Memperkenalkan Suara Kanak-Kanak Untuk Navigasi Waze.. Sebagai pengguna setia Maxis dari tahun 2001 lagi, memang teruja dengar kempen terbaru ni.. Alhamdulillah, hari ni merupakan hari terakhir kita berpuasa di bulan Ramadhan dan esok merupakan Hari Raya Aidilfitri 2015.. Mesti ada dikalangan kita yang telah memandu pulang ke kampung dan mungkin ada yang akan memulakan perjalanan hari ini.. Ada juga yang mula balik kampong lepas raya.. Ucapan yang biasa kita ucapkan ialah "Pandulah Dengan Selamat".. Betul kan.. Haaaa.. Ini entri istimewa yang boleh dikaitkan dengan balik kampung ni.. Selain balik kampung, pemandu ke tempat kerja atau tempat lain pun boleh dipakai..

“Safe Mode Kids” | Maxis Memperkenalkan Suara Kanak-Kanak Untuk Navigasi Waze
“Safe Mode Kids” | Maxis Memperkenalkan Suara Kanak-Kanak Untuk Navigasi Waze

Kempen Safe Mode Kids.. Pada yang baru pertama kali dengar, hari ni Eraz nak kongsi apa itu Safe Mode Kids.. Safe Mode Kids adalah hasil pertama kalinya kerjasama antara Google­owned Waze dan Maxis.. Ianya telah diilhamkan selepas satu kajian dibuat.. Kajian berkenaan telah mendapati 97% daripada ibu bapa di Malaysia yang menyatakan bahawa mereka akan memandu dengan lebih berhati-hati apabila anak-anak ada bersama mereka didalam kenderaan tersebut.. Menarik kan.. 

Oleh sebab itu, Safe Mode Kids juga boleh dikatakan satu projek mengumpulkan suara kanak-kanak di Malaysia dalam lingkungan umur 3 hingga 12 tahun untuk membina satu cara yang inovatif untuk mengingatkan para ibu bapa supaya memandu dengan lebih berhati-hati. Ianya sangat berbeza dengan Waze yang biasa kerana biasanya satu suara akan kedengaran tapi dengan Maxis 'Safe Mode Kids' telah menjemput kanak-kanak berbeza yang sanggup ‘menderma’kan suara mereka yang comel untuk memberi arah dan peringatan supaya memandu dengan lebih berhati-hati..

Kalau Waze yang biasa, mesti korang dah biasa dengan ‘All set. Don’t forget your seatbelt’, ‘Re­routing. Eyes on the Road!’ dan “Accident reported ahead. Please be careful, ok?” dengan satu suara yang biasa.. Tapi bayangkan tiba-tiba suara berkenaan bertukar kepada suara kanak-kanak yang seakan-akan suara anak-anak kita.. Menarik! 

Sangat bertepatan dengan musim perayaan sekarang, Kempen Safe Mode Kids sememangnya boleh membantu para ibu bapa lebih fokus pada pemanduan untuk menjamin keselamatan keluarga sehingga sampai ke destinasi dan kembali semula ke destinasi asal..

Kempen Safe Mode Kids ini telah memulakan pencarian 100 kanak-kanak dan telah disenaraipendekkan kepada 20 kanak-kanak sahaja..



Nak tengok aksi comel mereka semasa merakamkan suara? Boleh tengok video Youtube di bawah :


Ok, Eraz pasti ramai yang akan teruja untuk gunakan Safe Mode Kids ni.. So ini serba sedikit cara yang untuk dapatkannya :

1) Download / Buka Waze
2) Pilih Settings
3) Klik Sound
4) Pergi ke Voice Language
5) Pilih “English (US) – Safe Mode with Kids” (powered by Maxis)

(Klik pada gambar untuk besarkan)

Senang bukan?

Bagi Eraz sendiri, memang terasa nak explore kreativiti ini sebab apa matlamat akhir kita semua ialah untuk memastikan sepanjang perjalanan selamat demi keluarga terutama anak-anak yang menaruh kepercayaan kepada kita sebagai ibu bapa yang memandu.. Jika tidak keberatan, boleh la kongsikan entri ini kepada kawan-kawan yang lain juga supaya ianya dapat membantu kawan-kawan kita juga..
Untuk maklumat yang lebih lanjut, boleh layari laman web Maxis ini : http://www.maxis.com.my/safemode 

Read more ...

Tuesday, 14 July 2015

Zakat Fitrah

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah semalam selamat menunaikan Zakat Fitrah di salah sebuah masjid di kawasan Kota Bharu ni.. Tahun lepas pun Eraz tunaikan di sana juga cuma bezanya ialah tahun lepas untuk 3 orang tapi tahun ni untuk 4 orang.. Memang ada plan ada buat seawal yang mungkin, bila ada kekangan kerja dan hal personal, memang terlepas..

Di Kelantan tak macam di KL sebab katanya siap ada ala-ala drive thru lagi kan.. Kaunter pun mungkin banyak.. Tapi kat Kelantan memang terhad sikit benda-benda macam tu.. Kalau ada pun mungkin tak diwar-warkan sangat dan Eraz sendiri pun tak keluar sangat untuk ke Mall ke atau lain-lain.. 

Pernah terserempak kaunter Zakat Fitrah di Mydin Kubang Kerian.. Tapi 3 tahun yang lepas kot.. Kebelakangan ni masa pergi tu macam tak de.. Tapi itu bukan alasan.. Mesti ada tempatnya kan.. Pandai-pandai la cari.. Tempat paling senang ialah di masjid.. Sibuk-sibuk sangat pun, pergi Solat Zohor berjemaah  dan pastinya akan ada tok imam akan bukak peluang untuk siapa-siapa nak bayar Zakat Fitrah.. 

So siapa yang belum tunaikan Zakat Fitrah tu, boleh dah kot tunaikan sebab Syawal nak sampai dah ni.. Perkara wajib.. Sama-sama kita ingat-mengingati..

Read more ...

Monday, 13 July 2015

Kenali Perkembangan Pertuturan Normal

Assalamualaikum w.b.t.. Kalau ada anak yang sedang membesar, mesti kita akan mengambil berat tentang semua hal yang bakal berlaku dan telah berlaku.. Terutama untuk anak sulung.. Kita semestinya mengharapkan sesuatu yang normal berlaku pada mereka dan membesar dengan sihat dan walafiat.. 

Hari ini Eraz nak share apa yang Eraz baca di Utusan Malaysia baru ni.. Kebetulan pada ketika ini, anak Eraz, Zara Faleesya hampir beberapa hari lagi nak masuk ke 2 tahun dan mengikuti perkembangan pertuturan dia.. Memang nak tahu juga setakat umur dia pada masa itu, tahap mana pertuturan dia kan.. Normal atau tidak.. Jadi ini hasil yang Eraz jumpa baru ni..


0-6 Bulan : Mengeluarkan suara sebagai respon pada interaksi, memberi perhatian kepada pertuturan dan muzik.

6-12 Bulan : Menghasilkan bunyi bebelan seperti papa, nana dan sebagainya. Memahami perkataan harian yang mudah dan meniru bunyi pertuturan.

1-2 Tahun : Memahami arahan dan soalan mudah. Mula menggunakan pertuturan. Boleh membina ayat mudah seperti "nak air" pada usia dua tahun.

2-3 Tahun : Menggunakan 2-3 perkataan dalam satu ayat. Pertuturan difahami oleh ahli keluarga.

Alhamdulillah Zara mengikut apa yang normal di usianya.. Semakin hari semakin banyak perkataan yang dia sebut dan cuba untuk menyambung perkataan-perkataan yang dia pandai sebut menjadi ayat dua perkataan.. Ok la kan pada tahap umur dia.. So apa kawan-kawan yang lain, boleh baca perkembangan di atas dan compare dengan perkembangan anak.. Kalau tidak mengikut apa yang normal, mungkin perlu buat sesuatu demi masa depan anak-anak..

Tak perlu risau akan sesuatu yang buruk berlaku kerana di masa sekarang, sudah ada cara untuk memulihkan keadaan jika ianya belum terlewat.. Jadi sama-sama kita mengambil berat dan cuba untuk membentuk anak kita menjadi insan yang lebih baik.. Insyaallah..
Read more ...

Sunday, 12 July 2015

Hero kami yang makin hari, makin membesar ..

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah, sekarang ni Adam Fitri dah lepas 44 hari dan semakin hari, semakin membesar dengan 'pesat'.. Hehe.. Berbeza dengan Zara Faleesya dulu.. Memang Zara pun makin hari makin membesar, tapi tak secepat Adam.. Maybe itulah antara perbezaan antara anak lelaki dan anak perempuan..

Sebenarnya ada banyak perbezaan antara membesarkan anak lelaki dan anak perempuan.. Cata mereka membesar pun lain.. Antaranya dari segi penyusuan.. Adam memang jenis kuat menyusu.. Kalau dia rasa lapar sikit je, mesti akan 'mengamuk'.. Di sebabkan wife memang nak menyusu ibu secara
eksklusif kali ni, memang kena sabar la melayan.. Dalam masa yang sama, kena simpan stok untuk ke nursery nanti..

Adam juga kalau dah mula menyusu, nampak macam tak nak lepas je.. Kalau boleh nak menyusu sampai ke titisan akhir.. Memang tak mustahil memang sekarang Adam lebih tumbesaran berbanding Zara dulu.. Masa pergi suntik umur sebulan baru ni, dah nak ke 4.4 kg.. Sekarang ni rasanya mesti dah bertambah lagi..

Lepas ni memang Papa tak payah workout bahagian dada dan lengan dah kot sebab dah ada anak yang boleh didukung.. Seorang 4 kilo lebih, seorang lagi 9 kilo lebih.. Hehe.. Apa-apa pun, hari ni cuti dan mas untuk mereka.. Apa kata bawak keluar jalan-jalan.. Hmmm.. 

Read more ...

Saturday, 11 July 2015

Telur tiruan ke ni?

Assalamualaikum w.b.t.. Hari Ahad lepas, Eraz ada pergi beli barang kat Mydin.. So beli la terus telur banyak-banyak.. Gred apa tak ingat.. Tapi satu petak tu RM 10.00 rasanya.. Tapi sejak tiga empat hari ni, Eraz macam ragu-ragu samada itu betul ke telur original atau telur tiruan sebab baru je baca kat Facebook, ada orang terbeli telur tiruan.. Tanya wife, dia pun macam konfius rupanya tapi tak beritahu Eraz..

Telur tiruan
Perbezaan telur ayam asli (kanan) dan tiruan selepas direbus

Telur tiruan
Perbezaan telur tiruan (kanan) dan telur asli

Kenapa boleh confius? First sebab masa wife duk susun dalam peti ais, telur-telur tu tak pecah pun.. Tapi alih-alih masa nak goreng, telur tu macam pecah cantik di bahagian tepi.. Keluar macam air jernih.. Pelik tapi benar.. Wife buang je masa dia perasan.. Tapi Eraz pulak selamba rock je guna.. Tapi semalam ke kelmarin, berlaku lagi.. Masa tu kami sama-sama ada.. Dalam hati, betul ke telur ni original? Hehe..

Hari ni terus google pasal telur tiruan ni.. Dan cari macamana cara nak mengenal samada telur itu telur original atau telur tiruan.. So ini hasil yang boleh dikongsikan dengan korang.. 

Cara mengenal telur tiruan:

1. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.

2. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.

3. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.

4. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.

5. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.

6. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.

7. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.

8. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.


So balik nanti Eraz nak try check la telur kat rumah tu samada telur tiruan or tidak.. Risau jugak sebab katanya kalau yang tiruan, ada bahan-bahan terlarang.. So sekarang memang tengah stopkan guna telur tuh.. Hehe.. Harapnya telur di rumah tu original la.. 
Read more ...

Friday, 10 July 2015

Bila Mengajar & Melayan Anak Kecil

Assalamualaikum w.b.t.. Kalau sebelum ada Adam, Zara akan selamanya boleh duduk di seat depan kereta.. Tapi bila dah dapat adik ni, Kakak Zara kenalah beralah duduk di belakang.. Car seat tak de masalah memang sebelum ni dah ada dua.. Cuma semalam kira macam nak melatih.. 


Eraz cuba suarakan pada Zara supaya duduk di belakang dan alhamdulillah dia macam ok dan duduk kat belakang.. Cumanya kena lebih hati-hati semalam sebab dia duduk tanpa car seat.. Sebarang emergency break, akan membahayakan dia.. 

Dalam pada sempat dia di belakang, masa berhenti di traffic light, sempat la minta dia selfie sebab nak tunjuk kat Mama.. Sejak dua menjak ni memang dah pandai buat peace! Haha.. Mana belajar pun tak tahu la.. Mungkin dia tengok orang lain buat, dia buat la.. Selalu buat peace dengan Mama dia la..

Dalam melatih anak kecil memang perlukan kesabaran.. Mana boleh marah-marah sebab diaorang ni kan masih budak kecil, mana la pandai berfikir macam kita kan.. Yang pandai merajuk.. Tapi di usia sekarang ni, macam Zara, memang mereka cepat belajar.. Kalau sekali atau dua kali suruh, kali ketiga kadang-kadang tu mereka dah boleh buat sendiri..

Atau macam menyebut sesuatu perkataan.. Dua tiga kali kita ajar, lepas tu memang dia dah pandai.. Terbaru Zara dah mula pandai sebut nama adik dia, 'Adam'.. Perkataan 'baby' tu memang dah lama dia pandai sebut.. Paling best bila Zara sebut 'Papa' or 'Mama' dalam bada manja.. Hehe..

Dalam pada mengajar anak kecil, kita memang akan terhibur.. Itu yang penat-penat balik kerja, hilang penat bila melayan mereka.. Atau kalau terpaksa outstation, selagi boleh elak, tetap nak mengelak!
Read more ...

Thursday, 9 July 2015

Family Dulu & Sekarang

Assalamualaikum w.b.t.. Bila kita sebut 'Dahulu dan Sekarang', memang akan jelas boleh nampak apa yang berbeza dalam semua aspek.. Dalam satu lukisan nukilan sahabat blogger Kelab Blogger Ben Ashaari iaitu Syed Alwi., ini salah satu situasi yang berlaku sekarang ni.. Tak perlu explain tentang gambar tu sebab memang terang dah jelas maksudnya..



Rasanya apa sebab semua ni berlaku? For sure sebab peredaran zaman kan.. Di zaman yang maju, gajet-gajet canggih muncul, yang boleh kata telah 'makan' semua yang berlaku dulu.. Jadi siapa yang perlu bertanggungjawab untuk memulihkan keadaan?

Kalau kata nak pulihkan keadaan untuk semua orang, memang payah la kan.. Tapi untuk pulihkan keadaan dalam family kita sendiri, itu tidak mustahil.. Sebagai ketua keluarga, mesti ada jalannya.. Dibantu pula dengan permaisuri hidup, lagi la akan berkesan..

Salah satu caranya, janganlah kita sendiri terjebak dalam kencah habiskan masa dengan gajet-gajet canggih ni.. So anak-anak pun tak terikut la kan.. Ini tidak, kita sendiri yang mulakan, anak for sure la terikut..

Dalam facebook semalam, Eraz ada ternampak seorang kawan postkan satu gambar tiga beranak makan di sebuah kedai.. Ada ayah, ibu dan anak perempuan rasanya.. Si ayah main handphone, di ibu pun sama main handphone.. Si anak pula duduk di meja makan, merenung perbuatan kedua ibu bapa mereka.. Dari situ la dia belajar..

So? Bergantung pada diri kita sendiri la.. 
Read more ...

Wednesday, 8 July 2015

Bentan | Sakit Selepas Berpantang atau Penghujung Pantang

Bentan | Assalamualaikum w.b.t.. Secara jujurnya, inilah kali pertama Eraz dapat tahu akan istilah bentan ni.. Mungkin kaum-kaum ibu dah biasa dengar kot.. Kaum bapa mungkin segelintir je yang tahu.. Dapat tahu pasal bentan di dari kawan kepada wife.. Terus google dapatkan info demi kesihatan wife yang baru habis pantang.. 

Bentan | Sakit Selepas Berpantang atau Penghujung Pantang

Masalah bentan iaitu dengan kata lebih senang faham ialah sakit selepas berpantang atau di penghujung tempoh berpantang.. Dengan kata lain lagi, bentan bermaksud sakit semula setelah hampir sembuh semasa proses rawatan selepas bersalin.. Dengar tu macam menggerunkan.. Berikut adalah tanda dan sebab-sebab kenapa berlakunya bentan :

Ibu ada mengambil makanan sejuk atau terlanggar benda keras.. Akibatnya badan berasa sejuk dan seperti hendak pitam.. Ia berlaku kerana dalaman badan ibu masih belum sembuh sepenuhnya.. Sekiranya mengalami keadaan ini, sukar untuk ibu sihat dengan segera.. Ada yang mengalaminya berminggu-minggu bahkan ada yang sampai berbulan sebelum kembali sembuh..

Berminggu-minggu? Lamanya.. Try google dua tiga artikel lain, memang kesannya terbukti sangat lama.. Fuh! Kalau boleh elak, memang kena elak ni.. Kesian la pada ibu yang berpantang tu kan.. Kadang-kadang kita kurang info sebab tu tak tahu akan bentan ni.. Ini pula jenis bentan :

Bentan urat

Badan menjadi lemah seperti demam, bias-bisa urat dan sendi badan seperti lutut menggigil kesejukan walaupun pada waktu tengah hari, seluruh otot badan tegang dan kejang.. Ia berlaku apabila ibu terlalu aktif melakukan kerja rumah atau aktiviti fizikal lasak.. Rawatan bertangas atau wap herba mampu melegakan keadaan ini..

Bentan urat peranakan/urat rahim

Sakit di bahagian ari-ari yang sederhana atau terlampau sakit sehingga mengakibatkan tumpah darah.. Ia boleh berlaku sekiranya ibu mengangkat objek berat, tersepak ibu jari kaki atau terjatuh terduduk atau terhempas yang boleh menyebabkan bentan urat peranakan..

Bentan urat besar (pinggang)

Urat besar ialah urat buluh rahim yang melalui bahagian pinggul dan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di atas bahagian belakang.. Biasanya ia terjadi kepada ibu yang bersalin secara pembedahan Caeserean.. Kadang kala kesakitan di bahagian pinggang dan tumit yang serius sehingga ibu jalan berdingkit-dingkit..

Itu dia tiga jenis bentan yang kita semua kena tahu.. Yang mana popular, Eraz tak sure la tu.. Mungkin mana-mana pembaca yang pernah kena bentan ni boleh share dengan yang lain di bahagian komen.. Apa yang penting, bagi mengelakkan ibu terkena bentan, penjagaan diri ketika tempoh berpantang perlu diberi perhatian serius.. So ikutlah cara berpantang secara tradisional.. Maybe berkesan..

Berikut adalah cara-cara untuk kurangkan sakit bentan dan untuk mengelakkan terkenanya bentan.. Sama-sama dapat diamalkan oleh ibu-ibu yang sedang berpantang dan sama-sama dapatkan info untuk golongan bapa.. Mana tahu menbantu di kemudian hari.. Ini antara cara-caranya :

Banyakkan berehat

Selepas bersalin, ibu perlu banyak berehat, jangan terlalu aktif membuat kerja rumah atau mengangkat objek berat termasuk memandikan bayi.. Minta bantuan daripada suami atau penjaga lain untuk membantu..

Elak jangkitan kuman

Ibu selepas bersalin mudah mendapat jangkitan kuman pada bahagian peranakan, rahim, saluran atau pundi kencing.. Oleh itu jaga kebersihan diri anda untuk mengelakkan jangkitan kuman..

Jaga pemakanan

Pemakanan turut mempengaruhi masalah bentan.. Oleh itu pastikan ibu mengamalkan pemakanan sihat dan berkhasiat khusus untuk ibu berpantang.. Antara makanan bersifat sejuk dan boleh menyebabkan wujud angin dalam perut yang mesti dielakkan seperti kangkung, kacang panjang, labu air, kubis, terusng, nangka muda..

Alhamdulillah tamat menaip maklumat tentang bentan.. Banyak info ni Eraz dapat daripada Majalah Pa & Ma.. Inilah orang kata, kalau kita tak lebih membaca, mungkin info pasal bentan ni kita tak tahu.. So, sama-sama kita manfaatkan maklumat ini.. Wassalam..
Read more ...

Tuesday, 7 July 2015

Dialog Popular di Hari Raya

Assalamualaikum w.b.t.. Ini di antara dialog yang sangat popular di hari raya atau mana-mana tempat berkumpul dan ada majlis ramai-ramai.. Eraz jumpa ini di Facebook juga ni.. Tapi kalau tak jumpa kat facebook pun, memang soalan popular dari zaman dulu lagi kot.. Eraz dah lalui dari zaman lepas belajar di USM lagi.. Dan soalan macam ni tak kan stop punya.. 


  • Bila nak kahwin
  • Bila nak mengandung
  • Kau Bila lagi (mengandung / kahwin)
  • Tunggu apa lagi? (mengandung / kahwin)
  • Adik kau dah anak 2, kau sorang pun belum


Itu diantara yang tertulis dalam gambar di atas.. Cuba bayangkan kalau soalan tu di tanya pada orang yang nak berkahwin sebenarnya tapi tak de jodoh lagi.. Lain la kalau dia memang tak nak kahwin.. Mesti dia tak kisah kan.. Dan bayangkan juga kalau soalan tu di tanya pada pasangan suami isteri yang memang nakkan anak tpai belum ada rezeki.. Lain la kalau mereka memang merancang..

Luluh hati kot.. Nak bagi reaksi sedih, tak elok.. Terpaksa berlakon la kan.. Tapi kalau soalan itu tidak ditanya, semuanya tak jadi kan.. Eraz salah seorang yang takut soalan macam tu.. Samada untuk di tanya dan menanya.. Eraz pun kahwin di umur 28 tahun.. Bayangkan banyak mana soalan tu diterima.. Cakap tak de girlfriend, cakap tak percaya la.. Cakap memilih la, apa la.. 

Sama juga dengan anak.. Eraz berkahwin dan bukan terus dapat Zara Faleesya.. Wife pernah keguguran dan cabarannya tetap ada.. Tapi kami redha dan pasrah la.. Usaha lagi la kan.. Apa-apa pun, masing-masing dengan cara masing-masing untuk tangani.. Jawablah dengan baik dan seelok-eloknya jangan la mulakan soalan tu.. Habis cerita.. 

Kalau betul-betul nak tahu pun, cubalah la risik yang kawan dia ke, jangan la direct.. Betul tak? So bersedialah dengan terdengarnya soalan-soalan macam tu nanti.. Terutama masa jumpa kawan-kawan dan sanak saudara yang dah lain tak berkumpul.. Wassalam.. 

Read more ...

Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Sufi Printing Services


Giveaway Raya Cash RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Di Sufi Priting Services | Salam. Giveaway uzu kali ni dibawakan khas untuk Sufi Printing Servives . So sesiapa yang menang wang tunai RM1000 cash, bolehlah join GA uzu ni ye..

Hadiah :
Top Referral : RM100 x 1
Random : RM 50 x 18 Pemenang

Mula : 06 Julai 2015 | Tamat : 15 Julai 2015
Pengumuman Pemenang : 16 Julai 2015 (Khamis)

Sufi Printing Services merupakan kedai cetak baju murah yang menawarkan perkhidmatan print baju murah yang mana telahpun beroperasi sejak tahun 2010 lagi.
Sufi Printing Services merupakan pakar dalam menyediakan perkhidmatan mencetak baju untuk badan-badan kerajaan, pelajar kolej dan universiti, pelajar sekolah dan sesiapa sahaja yang memerlukan khidmat cetak baju murah dengan harga yang MURAH, CEPAT dan BERKUALITI. Sufi Printing Services memberi maklumbalas yang yang cepat melalui email, SMS ataupun whatsapp.

Terdapat banyak kedai cetak baju murah di Malaysia tapi kena anda perlu cetak baju murah di Sufi Printing Services? Dengan pengalaman dalam bidang design and print cetak baju murah selama 5 tahun merupakan tempoh yang cukup lama dan sangat berpengalaman dalam bidang ini dan semestinya cetak baju murah di Sufi Printing Services adalah sangat berbaloi kerana perkhidmatan yang cepat tapi berkualiti serta harga yang murah membuatkan cetak baju murah di Sufi Printing Services memikat hati pelanggan dan tidak lupa juga Sufi Printing Services mengutamakan misi dan visi agar kepuasan pelanggan amatlah diutamakan.

Sufi Printing Services adalah syarikat Bumiputra yang telah menjalankan perniagaan mencetak baju sejak tahun 2010. Sufi Printing Services juga telah berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia bernombor pendaftaran SA0171741-M . Sufi Printing Services mempunyai lesen yang sah untuk menjalankan perniagaan di kedai kami beralamat di 17-1 Jalan AWF 3, Ampang Water Front, 68000 Ampang Selangor.
[ Gambar Di Luar Kedai ]
 [ Gambar Di Dalam Kedai ]

Antara Perkhidmatan yang ditawarkan di Sufi Printing Services :

Uniform F1 

6 Sebab Kenapa Anda Perlu Tempah Dengan Sufi Printing Services :

1. Mempunyai Premis Perniagaan
Kebanyakkan orang akan meragui sama ada betul atau tidak bisnes yang kami lakukan. Sebabnya order kami tawarkan melalui online. Muka tak nampak ape pun tak nampak.. nak transfer duit pun takut kene tipu.. Perkara ni normal dalam dunia Online. Apa bisnes pun akan merasai perkara yang sama. Alhamdulillah setakat ini pelanggan kami berasa yakin dengan kami kerana kami mempunyai premis perniagaan yang sah yang terletak di Ampang Water Front. Gambar premis kami dari luar yang beralamat di 17-1 Jalan AWF 3, Ampang Water Front, 68000 Ampang Selangor.

Kami mengalu-alukan kehadiran anda yang berada di sekitar lembah klang untuk melawat pejabat operasi kami untuk melihat sendiri kualiti cetakkan dan juga jenis-jenis baju yang anda mahukan. 

2. Cara Dan Masa Untuk Deal Tempahan Lebih Mudah 
Bagi yang tak sempat nak datang ke kedai kami atau berada di luar selangor, anda boleh deal melalui email, Facebook, Sms ataupun Whatsapp. 24jam on. Insyaallah kami akan balas semua pertanyaan anda dengan cepat. 

3. Penghantaran Yang Fleksible 
Maksud penghantaran yang fleksible ni adalah, anda boleh pilih sama ada nak COD kat kedai kami ataupun hantar melalui PosLaju. Kalau poslaju tu ada caj la kan.. caj tu poslaju yang tentukan. Kami juga boleh hantar ke tempat anda jika menepati syarat-syarat yang kami kenakan. 

4. Tiada Design? Kami Boleh Designkan :) 
Ramai juga pelanggan kami yang tidak mempunyai design. Dengan kami xde masalah. Kami boleh designkan ikut design yang anda mahukan. Cuma berikan kami idea dan kami akan designkan ikut idea anda. Caj minimum untuk design adalah RM50. 

5. Kami Print Sendiri. Bukan Sub Kilang 100% s
Semua baju yang ditempah kami cetak sendiri. Kami tak sub ke mana2 kilang. Jom kita tgk tempat operasi kami.
6. Harga Boleh Runding Sampai Jadi
Cerita pasal harga anda jangan takut. Insyaallah harga boleh nego sampai jadi. Tapi janganlah sampai mintak harga yang tak logik huhu.. Kalau mahal atau lari dengan bajet anda, sila beritahu kami untuk kami semak semula harga supaya kedua-dua belah pihak berpuas hati :) Ok cukup 6 sebab mengapa anda perlu tempah dengan kami. Insyaallah lain hari kami akan update lagi beberapa sebab untuk menguatkan lagi keyakinan anda terhadap kami.

Untuk pertanyaan dan tempahan baju, boleh hubungi kami disini -> HUBUNGI KAMI atau terus call pejabat kami ditalian 03-4280 0833 atau whatsapp 012-296 1085. Waktu operasi adalah dari jam 10 pagi sampai 7 malam.

Giveaway Raya Cash RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Di Sufi PritingrServices dianjurkan oleh Emas Putih dan disponser oleh Sufi Printing Services , Emas Putih , Lan Careno , Mek Zumbie , Mawar Biru , Ejulz , Nina Mirza , Nizam , Ida Baharum , Inani Hazwani , Yanie Yusuf , Syira Lokman , Faziera , Boni Kacak dan Nadiah Hanum :)

Read more ...

Monday, 6 July 2015

Berpantang Selepas Bersalin (Dahulu & Sekarang)

Assalamualaikum w.b.t.. Mesti dah ada yang perasan dengan gambar-gambar ni di Facebook.. Sebenarnya bukan hari ni Eraz print screen, beberapa hari kot.. Tapi hari ni baru sempat nak buat entri.. Masa menulis dah tak macam dulu.. Sekarang ni memang sangat terhad walaupun idea tu ada.. Ini yang susah menjadi blogger part time ni.. Kalau full time, lain pula caranya kot.. Hehe..

Berpantang Selepas Bersalin.. Memang semua wanita perlu berpantang kalau dah bersalin kan.. Tapi caranya tu bergantung kepada wanita itu dan disokong oleh familynya atau tidak la kan.. Orang tua-tua kata, kalau dah berpantang dengan baik sekarang, tua-tua esok-esok, akan dapat lah kesannya.. Jadi tak salah kot mendengar kata orang tua, demi masa depan nanti.. 

Kalau nak ceritakan pengalaman, wife Eraz dah ada dua kali pengalaman berpantang.. Yang pernah keguguran dulu, berpantang juga, tapi sekejap je kot.. Tapi selepas melahirkan Zara Faleesya dan Adam Fitri, at least 40 hari la.. Jaga makan, minum, perbuatan dan lain-lain.. Keluar rumah pun tak kecuali terpaksa ke klinik untuk check anak kuning ke tak dan dapatkan suntikan sebulan.. Selain tu, memang tak keluar rumah..

Wife dijaga oleh mamanya yang memang ikut cara tu dari dulu.. Makan, pakai semua la.. Stoking pun pakai.. Berurut.. Pakai benda kat perut, dahi dan lain-lain la.. Kalau ikutkan memang 'terseksa' la dalam 40 hari tu.. Tapi apa mau buat, demi masa depan esok-esok kan..

Alhamdulillah, sekarang dah lepas waktu berpantang dan kami pun dah balik rumah kami sendiri.. Kalau sebelum ni duduk di rumah mertua.. Senang nak pantau.. So bila dah balik rumah sendiri, kalau dua bertiga, tapi sekarang dah berempat.. Lagi la meriah.. Alhamdulillah, kami boleh biasakan diri dan wife ada 2 minggu lagi kot untuk mula kerja semua dan Adam Fitri akan mula ke nursery macam kakak dia..

Ok! Jom tengok apa bezanya Berpantang Selepas Bersalin orang dahulu dan sekarang.. Kalau wife Eraz memang lebih pada yang dulu lah.. 









Read more ...