Kelab Blogger Ben Ashaari

Tuesday, 31 December 2013

11 Langkah Penjimatan Kerajaan

11 Langkah Penjimatan Kerajaan
11 Langkah Penjimatan Kerajaan

11 Langkah Penjimatan Kerajaan | Assalamualaikum w.b.t.. Semalam memang dah dengar dalam berita TV tentang Langkah Penjimatan Kerajaan ni.. Hari ni terbaca dalam akhbar-akhbar pulak.. Berpendapat rasanya boleh kongsi dengan pembaca yang lain ni.. Jadi, ialah hasinya.. Entri bertajuk 11 Langkah Penjimatan Kerajaan.. Wassalam..

Read more ...

Apa itu Projek Buku #ProjekBuku

Apa itu Projek Buku #ProjekBuku | Assalamualaikum w.b.t.. Ada siapa-siapa tahu tentang Projek Buku yang sedang trending di Twitter sekarang? Macam sesuatu yang menarik.. Tapi takde info lengkap.. Rasanya macam ada kaitan upload atau download buku secara online..

Projek Buku

Read more ...

Bloglist Tak Gempak 2014


Assalamualaikum w.b.t.. Blogger yang femes lagi glamour buat segmen hari ni.. Rugi ni kalau tak join.. Tanda support yang tak berbelah bagi.. Hehe.. Siapa yang berminat, boleh klik banner di atas.. Syarat yang sangat simple dan tak memerlukan masa yang panjang pun.. Adios Amigos..

#Tak sempat nak mengarang panjang ni bro.. Sibuk kat office.. :)

Read more ...

Al-Fatihah untuk Blogger Shaharil Salman

Shaharil Salman | Assalamualaikum w.b.t.. Eraz memang tak kenal akan gerangan arwah Shaharil Salman, pemilik blog www.shaharil.com.. Tetapi Eraz terbaca satu entri yang dibuat oleh AYUEJEAN bertajuk Al-Fatihah Blogger Shaharil.com.. Bila klik ke akaun Facebooknya, ternyata beliau seorang blogger yang disenangi ramai..

Arwah Shaharil Salman telah kembali ke rahmatullah disebabkan oleh kes akibat langgar lari.. Astaqfirullahalzim.. Minta jauh kes yang macam ini berlaku lagi.. Apa-apa, kita sebagai sesama umat islam, marilah sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah Shaharil Salman dan doakan semoga roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan ditempat orang-orang yang beriman.. Salam takziah juga kepada keluarga arwah Shaharil Salman..

Al-Fatihah untuk Blogger Shaharil Salman


#Al-Fatihah

Read more ...

Berakhirnya 2013 !!! Datangnya 2014 ...


Assalamualaikum w.b.t.. Jika korang buka Google, korang akan perasan dengan gambar format GIF di atas.. Itu la cara Google meraikan hari terakhir di tahun 2013.. Angka 4 nampaknya sedang menunggu untuk masuk ke dalam tempat berhibur tu..  Itu simboliknya..

Apa-apa pun, harapnya Azam 2013 semuanya tercapai.. Jika tak tercapai, tidak menjadi masalah untuk forwardkan ke Azam 2014 kan.. Cuma kena tingkatkan usaha lagi supaya azam tu tercapai.. Betul tak.. BTW, good luck dan selamat menyambut Tahun Baru 2014!

Read more ...

ERAZFADLI.COM | Top 5 Best Personal Blog Malaysia


Assalamualaikum w.b.t.. Siapa yang sudah membaca entri yang dibuat oleh Tuan Denai Hati bertajuk Best Personal Blog, pasti sudah tahu akan berita ini.. Tuan Denai Hati kita keluarkan 7 blog terbaik dalam kategori Personal berdasarkan kedudukan ranking Alexa Malaysia.. Alhamdulillah blog ERAZFADLI.COM tersenarai dalam Top 5..

Syukur alhamdulillah berkat usaha untuk memantapkan blog ERAZFADLI.COM ni, berjaya mendapat kedudukan yang agak baik.. Tahniah juga kepada Kak Mialiana sebab berada dalam Top 3.. Dia banyak membantu Eraz sebagai protege nya.. Begitu juga pada Saudara HasrulHassan dan Ben Ashaari.. Tahniah semua!!

Kedudukan blog ERAZFADLI.COM pernah turun naik kedudukannya di Alexa. Jika nak tahu macamana turun naiknya, boleh semak melalui link INI.. Hari ini pula berkedudukan 387 #MY.. Terima kasih kepada semua yang selalu support blog ini sehingga berjaya berada di kedudukan sekarang.. Terima kasih..

Read more ...

Monday, 30 December 2013

Habiskan Jeruk Celagi !


Assalamualaikum w.b.t.. Tadi satu family belah wife Eraz datang ke rumah melawat Zara Faleesya.. Bapa mertua bawakan Jeruk Celagi.. Serius memang dah lama tak makan.. Bila dah ada depan mata, share la dengan bapak mertua.. Memang salah satu favourite Eraz.. Kecuali yang pedas.. Tolak tepi la.. Hehe.. Wife Eraz pulak first time makan jeruk celagi ni.. Sedap la pulak katanya.. 

Zara Faleesya masih lagi dalam kategori demam.. Harapnya malam ni makai OK berbanding sebelum ni.. Risau sungguh tengok dia.. Budak kecik yang tak tahu apa-apa.. Panas situ sini, kita je la yang kena check.. Dia nak beritahu sendiri, tak boleh kan..

## Get well soon my dear princess

Published with Blogger-droid v2.0.10
Read more ...

2014 Bloglist Blog Celoteh Cik Yaya


Assalamualaikum w.b.t.. Sebelum solat Maghrib ni, Eraz nak join satu segmen 2014 Bloglist Blog Celoteh Cik Yaya.. Siapa yang berminat untuk join, boleh klik banner di atas.. Syarat yang sangat simple, FOLLOW, LIKE, SHARE.. Thats All.. So, jom ramai-ramai cuba.. Wassalam..

Read more ...

Azam 2014


Assalamualaikum w.b.t.. Serius tertarik dengan gambar penterjemahan di atas.. Semua orang ada azam kan.. Tambah-tambah lagi tak lama lagi nak masuk tahun 2014 dah.. Mungkin 1, mungkin 2, mungkin 3 atau mungkin lebih azamnya.. Tetapkan azam memang senang tapi cara nak capaikan azam tu, bukan senang.. Contohnya macam gambar di atas tu.. Jadi, moral nya untuk cerita ini, USAHA TANGGA KEJAYAAN.. Jangan cepat putus asa!!

Read more ...

Pukul 3.00 Pagi ke Unit Kecemasan HUSM


Assalamualaikum w.b.t.. Semalam pukul 3.00 pagi, Eraz dan isteri, dua-dua bergegas bersiap bawa Zara ke Unit Kecemasan di HUSM sebab suhu badan Zara meningkat mendadak sehingga 38.7.. Melebihi suhu normal.. Bila sampai di HUSM, terus pengawai perubatan semak semula suhu badan dan terus masukkan ubat melalui punggung untuk mengelakkan suhu meningkat dengan lebih tinggi lagi..

Harapnya suhu badan Zara akan turun dan turun hari ni.. Eraz terpaksa datang kerja hari ni.. Wife Eraz je la jaga Zara di rumah.. Dia pun belum sihat sepenuhnya lagi tu.. Tengahari waktu lunch break ni, nak balik tengok mereka..

#Tengah menunggu pukul 1.00 PM

Read more ...

Ranking Alexa.com Blog ERAZ FADLI #18

Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah, hari ini blog ERAZFADLI.COM berkedudukan 398 untuk Traffic Rank in MY.. Kali terakhir Eraz update pada 24 Disember yang lepas berkedudukan hampir-hampir 500 untuk Traffic Rank in MY.. Masa tu Eraz sangat sibuk dengan tugasan sebagai seorang pelajar..

Begitu juga dengan Alexa Traffic Rank untuk Global.. Alhamdulillah kembali naik sediit demi sedikit.. Siapa yang ingin semak kedudukan blog masing-masing, boleh klik SINI..

#Harapnya juga Eraz akan cuba untuk kekalkan prestasi blog ni.. 

Read more ...

Sunday, 29 December 2013

Pesta Sungai Nibong | Kanak-kanak koma terjatuh dari roda berpusing

Pesta Sungai Nibong | Kanak-kanak koma terjatuh dari roda berpusing - Assalamualaikum w.b.t.. Dalam pada merayau-rayau di Facebook tadi, terbaca satu berita tentang seorang kanak-kanak telah koma akibat terjatuh dari kerusi roda berpusing di Pesta Sungai Nibong.. 

Sebenarnya perkara macam ni dah lama Eraz fikir.. Daripada baca berita ni, tak tahu la macamana sebenarnya keadaan di tempat kejadian.. Harapnya kanak-kanak berkenaan akan cepat sembuh.. Berita di Utusan Malaysia melaporkan kanak-kanak berkenaan dipercayai mengalami kecederaan dalaman dan sedang menerima rawatan di Hospital Pulau Pinang..

Eraz memang pernah pergi ke Pesta Sungai Nibong di Penang tu.. Sepanjang tempoh 3 tahun belajar di USM, memang mustahil la kalau tak jenguk sekali kan..Tapi memang tak naik semua mainan pasang siap kat situ.. 

Sember Berita : Utusan Malaysia

Pesta Sungai Nibong | Kanak-kanak koma terjatuh dari roda berpusing

Pesta Sungai Nibong | Kanak-kanak koma terjatuh dari roda berpusing

Read more ...

Hisyam Hamid | Pelakon drama Ariana Rose

Hisyam Hamid, Pelakon drama Ariana Rose a.k.a The Wedding Breaker | Assalamualaikum w.b.t.. Bila dah buat entri pasal drama Ariana Rose Episode 1 | 2 | 3 | 4 semalam, timbul nama pelakon yang tak biasa dengar dalam senarai pelakon utama.. Nama Hisyam Hamid.. Keith Foo tu memang dah biasa dengar la kan.. Siapa Hisyam Hamid ni? Try google sikit.. Jumpa biodata tentang pelakon ni di blog Saudara Muz kita.. Rujuk dan Kredit ke entri INI..

Hisyam Hamid salah seorang pelakon drama Ariana Rose yang diadaptasikan oleh novel The Wedding Breaker.. Dia memegang watak Harith.. Bila di baca-baca apa yang Muz tulis, rupa-rupanya Hisyam Hamid ni orang Singapura.. Katanya salah seorang pelakon popular juga di sana.. Sudah berkahwin dan mempunyai anak.. Lagi? Kena rujuk entri INIlah..


Hisyam Hamid | Pelakon drama Ariana Rose
Hisyam Hamid | Pelakon drama Ariana Rose

Read more ...

Berjaya di Sempurna kan !

Assalamualaikum w.b.t.. Lepas service kereta kesayangan, turn tukar dua tayar depan.. Tayar belakang pulak tampal dulu.. Next baru tukar.. Settle! Rambut sendiri.. Berkurun dah kot tak potong.. Kasi nampak lebih muda sikit.. Kebetulan nak beli barang rumah, barang dapur dan pampers my baby Zara Faleesya.. Salon tu dekat dengan tempat beli barang tu..

Petua nak cepat, as usual sebelum keluar rumah, list kan semua barang yang nak dibeli tu.. Tak de la kat sana baru nak fikir kan.. Sah-sah punya tak ingat.. Isteri dan Zara tak boleh ikut sebab dua-dua tak sihat.. Sebab tu tersasar keluar awal pagi tadi.. Monitor Zara dulu..

Semalam masa pukul 4 pagi, suhu badan Zara naik mendadak.. Cepat kami lapkan badan Zara dan bagi ubat yang dah standby awal-awal.. Sebab tu juga la wife Eraz terpaksa ambil EL hari ni.. EL sebab dia sendiri demam dan Zara tiba-tiba suhu badan naik semalam..

#Harapnya suhu badan Zara tak naik macam semalam.. Risau betul..


Read more ...

Masa untuk lepak di pusat service ..

Assalamualaikum w.b.t.. Kalau di list kan plan hari ni, rasanya panjang berjela-jela kot.. Tapi awal-awal pagi dah tersasar sikit plannya sebabnya ..... Nanti Eraz cerita.. Cuma pada waktu entri ini ditaip dan di publish, Eraz di pusat service kereta.. Rasanya berzaman kot tak service kereta.. Serius memang tak sempat.. So hari ni disebabkan risau kot-kot kereta rosak, teruskan kan juga datang sini..

As usual service cam biasa plus check beberapa lampu yang rosak.. Tak serius la.. Yang serius, pintu kereta tak boleh bukak di sebelah kanan bahagian belakang.. Haha.. Itu masalah cuma tak kritikal.. So! Sekarang, lepak je la sini.. Kalau kat rumah, boleh main dengan Zara.. Hehe..

Plan lepas ni? Next entri.. Adios amigos!

Read more ...

Projek Memikat Suami Episode 2

Projek Memikat Suami Episode 2 | Assalamualaikum w.b.t.. Minggu lepas nak mula drama Projek Memikat Suami.. So minggu ini masuk ke Projek Memikat Suami Episode 2 pula.. Permulaan yang sangat baik kot.. Yang pasti,  Emma Ma’embong yang cin giler bila pakai tudung.. Doakan semoga dia bertudung kekal lepas ni..

Back to drama Projek Memikat Suami Episode 2 ni, nampaknya mereka macam drama-drama adaptasi yang lain juga, kena KAHWIN PAKSA.. Dan macam biasa juga, lelaki lah yang bermula dengan tiada apa-apa perasaan dulu.. Lepas tu, korang pun boleh jawab la kan.. Sehingga tamat episod yang lepas, tak sure la samada Emma tu sebenarnya sedang belajar ke, dah kerja.. Siapa boleh jawab?

Projek Memikat Suami Episode 2
Projek Memikat Suami Episode 2

Read more ...

Saturday, 28 December 2013

Cerekarama Racun Ibu

Cerekarama, Racun Ibu

Cerekarama Racun Ibu | Assalamualaikum w.b.t.. Sebenarnya kali ni TV3 menayangkan awal promo untuk drama Cerekarama TV3, Racun Ibu.. Mungkin sebab nampak drama ni mampu menarik ramai penonton tu.. Nampak macam drama berat.. Tapi peminat pelakon Fasha Sandha, Farid Kamil, Fauziah Nawi, Ika Nabila, Noni Zainuddin dan Zila Bakarin pasti punya akan tengok.. 

Sikit sinopsis drama Cerekarama, Racun Ibu ni yang Eraz jumpa :

Cerekarama, Racun Ibu mengisahkan Rohani sering melepaskan marah kepada anak-anaknya, Sharin, Lili dan Mimi selepas ditinggalkan suami hampir 20 tahun lalu.. Kini, dia sudah tidak berdaya kerana disahkan menghidap kencing manis.. Hanya menantunya, Azah yang bertahan dengan sikap Rohani dan sering uruskan Rohani.. Namun hanya maki hamun yang diterima Azah.. Akibat tidak tahan dengan sikap ibu mentuanya, Azah meminta suaminya, Sharin menghantar Rohani ke rumah orang tua.. Sharin berang dengan tindakan Azah kerana tidak sangka isterinya akan menuduh ibunya sebegitu rupa kerana Rohani akan berlakon baik dengan Azah jika di depan Sharin.. Selanjutnya, kena tengok drama Cerekarama, Racun Ibu ni..


#Jom layan drama Cerekarama, Racun Ibu

Read more ...

Bukan Kerana Aku Tak Cinta Episode 10 | 11 | 12

Bukan Kerana Aku Tak Cinta Episode 10 | 11 | 12

Bukan Kerana Aku Tak Cinta Episode 10 | 11 | 12 - Assalamualaikum w.b.t.. As usual minggu lepas Eraz ada buat entri tentang drama Bukan Kerana Aku Tak Cinta ni kan.. Haha.. Serius selalu terlepas nak tengok on time.. Tengok yang dah disetkan rekod siap-siap.. Nampaknya minggu ni dah masuk minggu ke - 4 untuk drama Bukan Kerana Aku Tak Cinta ni.. 

Last week, nampaknya Mastura telah kantoi dengan Kak Hana tentang perasaannya terhadap Jebat.. Apa lagi, tak pasal-pasal Jebat kena serang kan.. Apa-apa pun, Mastura memang jenis yang tak berputus asa la.. Ada je idea yang dia fikir untuk berkahwin dengan Jebat.. Apa lagi yang dia buat? Kena tengok Bukan Kerana Aku Tak Cinta Episode 10, 11 dan 12 minggu ni.. 

#Selamat layan drama Bukan Kerana Aku Tak Cinta Episode 10 | 11 | 12

Read more ...

Segmen Bloglist 2014 NasuhaNass


Assalamualaikum w.b.t.. Masa untuk join segmen.. Kali ni dari NasuhaNass untuk Segmen Bloglist 2014 NasuhaNass.. Syarat yang senang, simple dan tak memerlukan banyak masa.. Katakan la tak berjaya masuk ke bloglist, at least boleh la guna untuk blogwalking kan.. So, siapa nak join sama, boleh klik banner di atas.. Wassalam..

Read more ...

Ariana Rose Episode 1 | 2 | 3 | 4

Ariana Rose Episode 1 | 2 | 3 | 4 - Assalamualaikum w.b.t.. Tamat sudahlah drama Playboy Itu Suami Aku yang mana rasanya teruk jugak la dapat kritikan tentang pelakonnya.. Sambutan sangat berbeza dengan drama Love You Mr Arrogant sebelum tu.. Dan sekarang, bagaimana pula dengan sambutan untuk drama seterusnya? Ramai yang kata novel The Wedding Breaker sangat best.. Eraz sendiri tak baca la.. Jadi mulai 30 Disember 2013 ni, bolehlah try tengok drama Ariana Rose Episode 1, 2, 3 dan 4.. Drama Ariana Rose ni adaptasi daripada novel popular The Wedding Breaker..

Ariana Rose Episode 1 | 2 | 3 | 4

Sedikit sinopsis tentang drama Ariana Rose Episode 1, 2, 3 dan 4 a.k.a The Wedding Breaker | Untuk pengetahuan anda, drama ini mengisahkan tentang seorang gadis bernama Ariana Rose (Nur Fathia) yang telah menyamar sebagai kekasih Tengku Adam Kamil (Keith Foo) di majlis pernikahan Tengku Adam dan Tengku Juwita (Tasha Shila). Tindakan Ariana yang mengaku sedang mengandungkan anak Tengku Adam menggamatkan suasana dan menyebabkan perkahwinan tersebut tidak diteruskan. Apakah motif Ariana hingga sanggup mneghancurkan masjid yang bakal dibina oleh Tengku Adam? Dan persoalan terbesarnya, mampukah Ariana Rose membuatkan penonton tergesa-gesa pulang ke rumah dari pejabat untuk menonton drama ini? Kredit : OhBulan

#Rasa macam ayat-ayat dalam entri ni SKEMA giler!!! Hahaha.. Apa-apa pun, selamat menonton drama Ariana Rose Episode 1 | 2 | 3 | 4

Read more ...

Terima kasih Ma ..


Assalamualaikum w.b.t.. Semalam kan Eraz ada beritahu ada majlis solat hajat kat kampung.. So macam biasa, kalau ada majlis macam tu, atau hari raya, sure Ma akan buat Tapai pulut berdaun getah atau pisang.. Kalau tak tapau bawak balik, memang tak sah.. Kalau bagi sebekas pun habis kot.. Tapai tu, bila menjadi manis dan tak keras, memang sedap giler!! Tapi sebelum breakfast dengan apa-apa makanan lain dulu, jangan makan tapai ni.. Nanti tak pasal-pasal sakit perut! 

Entri ringkas!! Selamat berhujung minggu!!!

Published with Blogger-droid v2.0.10
Read more ...

Friday, 27 December 2013

Dia ni antara musuh kami ..


Assalamualaikum w.b.t.. Nyamuk.. Kalau dulu, tak de sangat kesan gigit atau sewaktu dengannya.. Tapi sejak adanya Zara Faleesya ni, macam nyamuk dapat hidu bau darah baby.. Nyamuk pun cerdik sekarang ni.. Mentang-mentang la baby tak pandai nak 'bunuh' sendiri, dia la jadi mangsa.. Kepada yang alami perkara ni, hati-hati dan mesti tahu bezakan nyamuk biasa atau nyamuk aedes.. Nanti kena denggi pulak.. Wassalam...

Published with Blogger-droid v2.0.10
Read more ...

Ada ke orang macam ni ?


Assalamualalaikum w.b.t.. Ada ke rakyat Malaysia buat macam apa yang digambarkan oleh kartun kat atas tu? Kalau ada, kenapa korang rasa perkara macam ni boleh berlaku? Kalau fikirkan secara logik, patut ke? Banyak betul persoalan lepas tengok kartun ni.. Hehe..

Read more ...

Minta maaf pada kawan yang seorang ni ..


Assalamualaikum w.b.t.. Semalam Eraz ada jumpa seorang kawan ni.. Dia memang dah tahu sangat kot cara Eraz ni macamana.. Cuma nak minta maaf pada dia sebab semalam banyak kerja sangat.. Dalam kepala ni ligat duk berfiir.. Tambah lagi dengan tak cukup tidur.. Mengantuk.. Jadi nampak macam takde mood sikit.. Alhamdulillah, dalam kesibukan tu, sempat lunch bersama-sama.. Apa-apa pun, terima kasih sebab belanja Nasi Goreng U.S.A semalam... Adios Amigos..

Read more ...

Cuti dan balik kampung !!!


Cuti dan balik kampung | Assalamualaikum w.b.t.. Hari ni cuti.. Dan balik kampung.. Kebetulan pula hari ni, selepas solat Jumaat ni, ada satu majlis Solat Hajat untuk adik Eraz yang sedang mengandung anak sulung.. Insyaallah bulaan Mac 2014 ni (akhir rasanya), akan dapat la seorang lain anak buah baru.. Dan mungkin dua sebab kakak Eraz pun pregnant juga sekarang.. Due hampir-hampir sama.. Adik Zara pulak macamana? Errrmmmmm....

Read more ...

Lana Nordin, bagus la kalau macam tu ..

Lana Nordin

Lana Nordin | Assalamualaikum w.b.t.. Ini bukan entri untuk bergosip ke apa.. Eraz dah buang semua tu jauh-jauh.. Cuma bila terbaca berita pasal Lana Nordin sudah putus cinta dengan Johan As'ari ni, ada sesuautu yang ingin Eraz sentuh di sini.. "Lana tetap teruskan niat ingin berubah jadi muslimah lebih baik".. Haaaaa.. Itu yang Eraz nak ketengahkan.. Bagus la tu Lana.. Walaupun dah putus, tetap ada niat untuk berubah.. Buat semuanya kerana Allah.. Insyaallah.. Mungkin jodoh yang lebih baik aka datang.. Tiada siapa yang tahu...

Read more ...

Thursday, 26 December 2013

Kenapa semua orang ketawa?

Assalamualaikum w.b.t.. Sepatutnya feel la kan, tapi kenapa semua orang yang tengok drama 'P' bukan nama sebenar ni ketawa.. Masa tu kan scene romantik plus sedih.. Aiyooooo.. Siap gantung-gantung botol.. Itu membuktikan bahawa feel pelakon tu tak sampai.. Ketawa pun macam dibuat-buat.. Drama ape? Tak perlu Eraz bagitau, korang dah boleh agak.. Adios amigos!!

#Entri santai sambil main-main dengan Zara Faleesya..

Published with Blogger-droid v2.0.10
Read more ...

Terpaksa mencari alternatif ..


Assalamualaikum w.b.t.. Ini kisah petang tadi.. Ingat yang Eraz pergi bank, lepas balik semula tanpa buat apa-apa urusan? Rujuk SINI.. Lepas je balik, terus terperangkap dengan jammed.. Adoi.. Sampai lenguh kaki drive kereta manual ni.. Gambar di atas tu, Eraz guna tab untuk cari jalan shortcut.. Terpaksa dah.. Kalau tak, memang sampai lepas asar la kat office.. 

Sebenarnya pernah lalu jalan shortcut tu, tapi orang lain drive, jadi tak familiar.. Nasib baik ada benda boleh membantu.. 'Panas' la sikit rasa.. Fuh! Tapi serius, sampai office, memang lenguh kaki.. Aiyo... Lepas ni kalau nak keluar, memang kena fikir 4, 5 kali.. Kalau tak de hal penting, duk rumah je la.. Ataupun balik rumah ma abah.. Hehe.. Wassalam..

#Nasib baik berjaya guna shortcut tu walaupun jalan kampung!

Published with Blogger-droid v2.0.10
Read more ...

Kaunter banyak tapi staf ..

Assalamualaikum w.b.t.. Lepas je makan tadi, terus keluar ke bank xxx sebab urusan office.. Sampai je bank, tengok no. 1273.. No. sekarang baru 1226.. Banyak tu.. Dah la hari ni bank tutup awal dari biasa.. Kebiasaan hari Khamis di Kelantan.. Kalau menunggu, memang la akan membazir masa.. Kerja kat office banyak.. Dah la parking susah nanti..

Fikir-fikir, balik je la.. Datang hari Isnin pulak.. Mula-mula 'panas' jugak, tapi cool je.. KADANG-KADANG la rasa pelik, kaunternya banyak, tapi banyak tutup.. So orang beratur pun ramai la menunggu no.. Apa pendapat korang?

Think positif je la.. Wassalam..

Published with Blogger-droid v2.0.10
Read more ...

Baru jumpa nasik !!

Assalamualaikum w.b.t.. Perut dah berkeroncong ni.. Dari pagi tadi tak makan.. Nasik yang dah beli siap-siap pun tak sempat nak makan kt pantry.. Entah-entah dah membazir.. Memang sibuk giler memandang semalam cuti kan.. Esok nak cuti lagi sebab ada majlis sikit kat kampung..

#Sambil menunggu nasi goreng U.S.A sampai!! Barli panas satu!!

Published with Blogger-droid v2.0.10
Read more ...

Diserang lagi.. Tapi bernasib baik..


Assalamualaikum w.b.t.. Kali ni diserang lagi.. Bukan orang yang serang, tapi SPAM.. Nasib baik kali ni masuk dalam Awaiting moderation.. Dalam masa terdekat baru ni pun pernah kena tapi malang masa tu semua masuk dalam entri terbaru.. Jadi jenuh la nak delete.. Komen tu dah la berjela-jela.. SPAM ni memang susah nak bendung.. Kadang-kadang juga komen biasa masuk ke ruangan SPAM..

Read more ...

Pencarian Bloglist dan Review Blog


Assalamualaikum w.b.t.. Eraz nak ajak korang semua join satu segmen simple ni.. Rasa macam lama tak nampak Cik Lyeen kita ni.. Tup tup muncul dengan satu segmen baru.. Apa lagi, klik banner untuk info lanjut.. Ada hadiah menanti korang semua.. Mana tahu ada rezeki kan.. Senang je nak cuba ni.. Good Luck..

Read more ...

Wednesday, 25 December 2013

Playboy Itu Suami Aku Episode Akhir

Playboy Itu Suami Aku Episode Akhir

Playboy Itu Suami Aku Episode Akhir | Assalamualaikum w.b.t.. Sedia maklum, esok dah episod akhir untuk drama Playboy Itu Suami Aku.. Jujurnya kadang-kadang rasa macam tengok drama kanak-kanak je sebabnya korang pun tahu kot.. Tapi tetap tengok sebab dah rekod semua.. Untuk Playboy Itu Suami Aku Episode Akhir nanti, apa akan pada Fisha? Dia akan mati ke? Atau macamana? Fina pulak macamana? Hehe.. Kena tunggu esok la jawabnya sebab Eraz tak baca novel Playboy Itu Suami Aku ni..

#Siapa dah tahu sinopis Playboy Itu Suami Aku Episode Akhir?

Read more ...

Berjaya siapkan 'taman' ni..

Assalamualaikum w.b.t.. Akhirnya petang ni berjaya siapkan ala-ala taman ni.. Semua benda-benda tu Eraz dan isteri beli masa Zara belum wujud lagi tapi sekarang baru berjaya hiaskan.. Ini pun lepas aktiviti memasang tangki dan enjin siap tadi.. Alhamdulillah.. Dari masa ke semasa, boleh la ubah-ubah..

#Aktiviti suami isteri di hari cuti.. Zara Faleesya?? Hehe..

Published with Blogger-droid v2.0.10
Read more ...

In progress ..

Assalamualaikum w.b.t.. Masih lagi dalam progress untuk siapkan pasang tangki air dan enjin.. Nasib baik juga tak hujan hari ni.. Tapi perut dah rasa lapar ni.. Dalam pada tu, sempat pulak update blog kan.. Aiyooooo... Take a break je...

Hati ni sebenarnya sakit sebab memikirkan masalah air yang tak de jalan penyelesaian ni.. Salahkan siapa? Errmmmmm....

Published with Blogger-droid v2.0.10
Read more ...

Wordless Wednesday #40 | Pelik Tapi Benar

fenomena ikan tamban naik ke pantai di Pulau Tambisan Lahad Datu pada 24 Disember 2013

Wordless Wednesday #40 | Pelik Tapi Benar.. Dua laporan akhbar Berita Harian, fenomena ikan tamban naik ke pantai di Pulau Tambisan Lahad Datu pada 24 Disember 2013 dan kambing bertanduk empat itu..

Read more ...

WW #39 | Anugerah Meletop Era



Wordless Wednesday # 39 | Anugerah Meletop Era, macam-macam anugerah muncul.. Cuba tengok kategori-kategori yang ada.. Errmmmmmm.. Inilah Malaysia..

Read more ...

Tuesday, 24 December 2013

Keranamu Hari Krismas 25 Disember 2013

Assalamualaikum w.b.t.. Malam ni hanya nak buat entri santai.. Esok cuti.. Alhamdulillah.. Boleh rehat di rumah.. Tapi penuh dengan aktiviti yang perlu diselesaikan.. Pertama nak edit case study.. Khamis dah boleh submit.. Alhamdulillah.. Kedua ialah nak selesaikan pemasangan tangki dan enjin air tu.. So! Tak boleh ke mana-mana.. Duduk rumah je..

Kenapa Eraz buat tajuk entri 'Keranamu Hari Krismas 25 Disember 2013'? Satu sebab tengahari tadi dapat email menyatakan dapat pelepasan balik awal sempena sambutan Krismas esok.. Dalam hati dah ada rasa gembira sebab pelepasan tu bermaksud kerja half-day je.. Dah plan baik-baik punya.. Hehe.. Sekali ianya hanya untuk staf yang beragama Kristian.. Oooo ok.. Takpe, mereka sure ada benda yang nak diselesaikan sebelum sambut Krismas esok kan.. So kami kerja la sampai ke petang..


Keduanya sebab episod Masterchef Malaysia All Stars.. Kerana bertemakan lebih kurang ke Krismas, Azlina menjadi peserta yang tersingkir.. Soo Wincci pula menang cabaran penyingkiran kali ni.. Jika baca di Facebook, memang ramai bersetuju Azlina keluar.. Kenapa? Tak perlu la kot beritahu sebab siapa yang tengok, sure boleh agak.. Apa-apa pun, tak de rezeki dia untuk kali kedua ni.. Soo Wincci memang terbaik.. Humble dan serius pandai masak.. Desert Queen..

#Selamat menyambut Hari Krismas kepada semua yang beragama Kristian.. Selamat Hari Krismas 2013..

Read more ...

Misi buat bekalan AIR !!


Assalamualaikum w.b.t.. Dalam sehari dua ni, kami suami isteri dengan bantuan idea dari family sedang mencari jalan penyelesaian masalah air di sini.. Seharian baru ni memang menyeksakan bila air terputus dan air dalam simpanan juga hampir habis.. Bagi Eraz, lebih baik takde elektrik daripada takde air.. Setuju tak? Tengahari tadi keluar sekejap pergi kedai hardware bersama isteri dan alhamdullillah semua dah di beli.. Tinggal mungkin bahan-bahan sampingan la kot.. Walaupun berhabis sikit sebab beli dengan enjin air sekali, takpe la.. Demi anak isteri dan masa depan.. Wassalam..

Read more ...

Gambar Banjir Kilat Di Rawang

Gambar Banjir Kilat Di Rawang | Assalamualaikum w.b.t.. Mulanya tak tahu pun yang Rawang dilanda banjir kilat.. Tapi bila ada staf sebut pasal ni, try la google.. Memang betul rupanya.. Nampak macam teruk je.. Ni ada beberapa gambar yang Eraz sempat google untuk sama-sama tengok.. Banjir kilat ni memang tak boleh dijangka.. Simpati pada yang terlibat dalam banjir ni.. Kredit gambar ini kepada pemilik blog INI..

Gambar Banjir Kilat Di Rawang

Gambar Banjir Kilat Di Rawang

Gambar Banjir Kilat Di Rawang

Gambar Banjir Kilat Di Rawang

Gambar Banjir Kilat Di Rawang
Gambar Banjir Kilat Di Rawang

Read more ...

Segmen : Jom Blogwalking


Assalamualaikum w.b.t.. Sekali lagi join segmen.. Kali dari Saudari Deno pulak.. Siapa yang berminat, boleh klik banner di atas.. Wang tunai RM 100 menjadi hadiah kepada siapa siapa yang bertuah.. So, apa lagi, jom cuba.. Mana la tahu rezeki korang dengan hanya join segmen..

Read more ...

Ranking Alexa.com Blog ERAZ FADLI #17

Assalamualaikum w.b.t.. Entri tengahari ni, entri terkejut.. Baru perasan yang kedudukan alexa.com untuk blog ERAZFADLI.COM seolah-olah macam jatuh merundum.. Semua ni berikutan Eraz sibuk giler dengan final exam, assignment dan case study untuk program MBA Eraz.. Tapi jika nak dibandingkan dengan semalam, alhamdulillah ada peningkatan semula..

Kedudukan Traffic Rank MY dah jatuh ke 490.. Sikit la nak gelincir ke 500.. Begitu juga dengan Alexa Traffic Rank untuk Global.. Rasanya dah jatuh dalam 2000 kot.. Akan cuba sedaya upaya untuk naikkan semula.. Kedudukan masa 11 Disember 2013 yang lepas, boleh disemak melalui entri INI..

Jika ditengok pada prestasi blog-blog popular lain juga nampaknya mengalami masalah yang lebih kurang sama.. Mungkin sekarang ni musim ranking jatuh kot..

#Harapnya juga Eraz akan cuba untuk kekalkan prestasi blog ni.. 

Read more ...

Senarai Peserta SEGMEN : Jom Terjah Blog ERAZFADLI.COM


Assalamualaikum w.b.t.. Alhamdulillah, tamat sudah segmen yang tak disengajakan.. Tak de simpan idea pun nak buat segmen hari Ahad lepas.. Tapi idea spontan.. Jutaan terima kasih kepada semua yang sudi join SEGMEN : Jom Terjah Blog ERAZFADLI.COM.. Bagi Eraz masa untuk teliti kesemua entri yang dibuat.. Eraz akan buat pilihan yang terbaik di antara yang terbaik..

SENARAI PESERTA : 

  1. http://zafirahnazri.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  2. http://www.paly.my/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  3. http://www.malaysiatercinta.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html [Nampak macam entri ni di delete]
  4. http://www.ayuinsyirah.my/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  5. http://norminieza.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  6. http://myblogsantai.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  7. http://hunyieda.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  8. http://jiesusanos.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  9. http://tunggujap.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  10. http://whatilike-my.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  11. http://ciklyeen.blogspot.com/2013/12/segmen-jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  12. http://zamani84.blogspot.com/2013/12/segmen-jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  13. http://mardiahdiana.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  14. http://ceritamayapersada.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  15. http://itsmetira.blogspot.com/2013/12/segmen-jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  16. http://jmbelog.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  17. http://citershark.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlycom.html
  18. http://kecekkira.blogspot.com/2013/12/segmen-jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  19. http://ehbloger.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  20. http://www.penbiru.com/2013/12/segmen-jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  21. http://jnjikita.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  22. http://husnazahidi.blogspot.com/2013/12/jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
  23. http://ainimrashihah.blogspot.com/2013/12/segmen-jom-terjah-blog-erazfadlicom.html
Read more ...

Monday, 23 December 2013

Zara pun tunggu pukul 12 ke?


Assalamualaikum w.b.t.. Lagi kisah di hari jadi.. Mungkin yang last kot.. Pada malam 21 Disember 2013 lepas, Eraz dan isteri pelik kenapa la Zara ni tak tidur-tidur lagi.. Pukul 11.00 masih duk main-main.. Pukul 11.45, masih tak tidur lagi.. Tup-tup pukul 12 pun tak tidur lagi.. Tapi tiba-tiba isteri dan Zara keluar wish birthday bersama dua hadiah.. Satu dari Mama, satu dari Zara.. Hohoho.. Eraz duk siapkan case study masa tu..

Rupa-rupanya Zara pun seolah-olah menunggu pukul 12 nak wish birthday kat papa ya.. Hehe.. Kebetulan.. Selalu kalau pukul 12 tu, dah lena tidur.. Malam tu je tiba-tiba dia tak lena-lena, siap duk main-main lagi.. Hehe..

Read more ...

SEGMEN | PENCARIAN BLOGLIST 4 BULAN BY KATHY R'BAIN

http://coretanhatikathy.blogspot.com/2013/12/segmen-pencarian-bloglist-4-bulan-by.html
 
SEGMEN | PENCARIAN BLOGLIST 4 BULAN BY KATHY R'BAIN | Alhamdulillah.. Disember tiba lagi.. Tibalah masanya blogger, Kathy untuk melancarkan Segmen Pencarian Bloglist 4 Bulan..  Kali ini seramai 25 orang blogger akan di pilih menghiasi Kathy Bloglist  dalam Kategori 4 bulan (Januari-April 2014)..

Jika penyertaan melebihi 25 orang, maka Kathy akan membuat pilihan, sebaliknya jika kurang atau cukup2-cukup 25 orang, kesemuanya akan di bloglist.. Seperti biasa ada syarat-syaratnya untuk melayakkan diri join segmen ini.. Ada juga hadiah misteri menanti 2 peserta yang bertuah..

SYARAT PENYERTAAN:

1. Seorang blogger dan aktif berblog..


2. Beri tajuk segmen "PENCARIAN BLOGLIST 4 BULAN BY KATHY R'BAIN"..


3. Follow blog  Coretan Hati  dan  Diari Resipi..


4. Add G+  Kathy R'bain.


5. Like pages facebook :-




6. Sesiapa yang berjaya menjadi rakan bloglist kathy,di minta agar dapat masukkan link blog kathy dalam bloglist korang juga..


 7. Segmen bermula 23.12.13-30.12.2013 jam 12 tengahmalam..

Read more ...